Jump to content

Критике на рачун програма, методе и иде(ологи)је Веронауке

Оцени ову тему

Guest о. Агапије

Препоручена порука

Можда не могу да кажем нешто пуно о програму и методи веронауке, али могу рећи да веронаука, као идеја, представља врло битан сегмент школства. То образовање спада у оно "Једном за цео живот". Када ће се човеку усадити тај дух православља него док је ђак, док је млад? Нарочито је веронаука корисна код оних ђака који потичу из породица које ће обично рећи "нешто има", или ће само формално одржавати верске обичаје. То је врло значајно за оне који се сматрају верницима али не знају шта све то подразумева или уопште не размишљају о томе. Велика је корист што веронаука постоји у нашим школама, хвала Богу!.

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 53
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Vi ste i dobro prosli, tek da vidite kakvi su udzbenici u RS...ukratko samo skraceni udzbenici iz bogoslovije ... ja evo vec 8 godina radim po njima, niti se mjenjaju, niti ima nikakvih naznaka da ce se ikada promijeniti...

Подели на овим сајтовима

Ima li tih udzbenika iz RS u nekom elektronskom formatu, .pdf, bilo sta?

Bilo bi dobro da mogu da se preuzmu, pa da ih malo uporedimo sa ovim nasim, mozda iz toga izvucemo neke korisne zakljucke...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nisam uspio do sada da ih nadjem u elektronskom izdanju, ali ako ih nadjem postavicu. Ukratko 2. razred- Stari Zavjet, 3. razred- Novi Zavjet, 4.-Katihizis (Mojsijevo zakonodavstvo i Simvol vjere), 5. -liturgika, 6.-Hriscanska istorija, 7. -istorija SPC, 8. -Apologetika i dogmatika i 9.- etika. Bez ikakvih pricica, lekcije koje djeca nabubaju napamet , a nista ne razumiju, ako hocu da nesto shvate , moram da im prevodim na casu sta je pisac htio reci.

Подели на овим сајтовима

Meni se posebno ne dopada to sto nema ocena. Ja bih onima koji se trude davao 5, a onima koji se maanje trude a mirni su na casu 4. Ostale ocene ne bih ni davao i desetak posto onih  koji su malo nemirniji smrili bi se jer bi se poturdili da nesto nauce a uz to i da imaju jednu ocenu vise koja bi im poboljsala uspeh. Ostali, koji zaista vole svoju veru Pravoslavnu,  jos bi se dodatno   potrudili.

Ovakvog misljenja su i sve ostale kancelarije za katihetsku nastavu, svih ostalih konfesija u Srbiji,

osim nase. Mi bi da izmisljamo toplu vodu. Takodje, protiv ocenjivanja su i ovi od Gadjanskog vaspitanja (kako kazu prvaci  - gadjansko girl_smiley ).

PS. Pazite vi samo da nam ne uvedu jos jedan predmet - Ekologiju, u blok izbornih predmeta sa G. i V.,

kao treci alternativni predmet, pa da umesto ili, bude ili-ili ...  lami savahtani.

Inace,

za tu Ekologiju prosle nedelje vec pocela neka kampanja, besplatni izleti u prirodu najavljeni i sto sta jos...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nisam uspio do sada da ih nadjem u elektronskom izdanju, ali ako ih nadjem postavicu. Ukratko 2. razred- Stari Zavjet, 3. razred- Novi Zavjet, 4.-Katihizis (Mojsijevo zakonodavstvo i Simvol vjere), 5. -liturgika, 6.-Hriscanska istorija, 7. -istorija SPC, 8. -Apologetika i dogmatika i 9.- etika. Bez ikakvih pricica, lekcije koje djeca nabubaju napamet , a nista ne razumiju, ako hocu da nesto shvate , moram da im prevodim na casu sta je pisac htio reci.

Кад сам почела да радим, свештеник је већ радио 5 година, радећи по плану из РС. Дао ми је неке уџбенике, а ја сам, видевши их, наручила одмах свих 9 да ми донесу из РС јер их нисам нашла у електронском издању. Мени се више свиђају, конкретнији су и мислим да су прилагођенији узрасту него наши. Наравно, ја нисам смела да наставим рад по неком другом плану, па сам наставила по нашем. Десило се да је прва генерација ученика тада била 6. разред и тада сам са њима радила Символ вере, а они су то радили већ у 4.  :)

Мада, видела сам на неким форумима да неки наши вероучитељи раде баш по плану из РС. А и сви свештеници у мојој околини радили су тако првих година. 0228_hot

Подели на овим сајтовима

Одлична тема.

Овако.Млад сам,још пуно учим.Нисам вероватно у Бога.Кад смо у средњој школи требали да бирамо где ћемо ја сам заокружио грађанско васпитање,док се одељење није предомислило и морао сам да пођем са већином,јер смо хтели сви заједно да идемо тј.нас 30  prstgore  Прво смо учили о Новом Завету,расматрали сваку ситуацију у којој се нашао Исус и стварно је било занимљиво,касније сам долазио кући и читао још неке ствари везане за Бога.Једва сам чекао часове веронауке..и почео сам мало да разумем оно што говори Исус тј.почео сам да верујем у Бога!Касније сам много читао и упознао се са вером,чак сам отишао и више од програма који је предвиђен за моје године.И онда имам сад ситуацију да учимо Аврама,Исаха,Исава..колико је стадо имао,шта је дао брату,колико је имао синова..

Мислим да то за усраст Средњих школа где прво треба као млад човек да разумеш основне поруке које нам Бог даје..ми губимо време на Авраму?Зашто???-Зато што имамо једном недељно час и то је пола сата,јер почетак,уписивање часа и молитва која траје доста стварно односе време!И онда дођете до тога да ја и моји вршњаци не можемо да запамтимо НИШТА!!!Све што запамтимо заборавимо већ следећи пут и професор нас пита исто питање 100 пута,а нико да га запамти!Па се онда запитам зашто ми то радимо,ја разумем доста ствари,али моји другари не знају доста о основним стварима,а учимо о Јеврејима сад и Старом Завету?Треба да видимо како најбоље прићи до деце,не тако што ће неко да прича незанимљиве ствари у том узрасту и теже за схватање.Не знам стварно ко је писао тај програм,али стварно је ужасан,гадим се сам себи да један час нисам одслушао као човек јер одлута ми увек мозак!

И после дође неко и каже како деца раде ово како деца раде оно...њима је највећа непознаница како може да Бог има 3 лица?И они док то не разјасне веома тешко прихватају остало што се предаје..данас кад погледате да ја не знам ни једног вршњака за којег могу да кажем,да тај верује у Бога,да тај иде у цркву!Сви имају неке друге циљеве,неке друге планове?ЗАШТО?-Па зато што кад су они градили ставове њима се причало о Авраму и Исаху,а не о Исусу којег су могли веома лако да разумеју!

После дође до тога да деца у име Бога хоће да убију Хрвата,Босанца,муслимана и да се позива на веру православну?ЗАШТО-Зато што и не познаје своју веру и зна да не сме са мржњом да се ондоси према другима.Онда црква испадне смешна и да пропагира глупости,да манипулише заједно са вођама тих дечака.И на крају испадне да си ти ненаучени СрБи ХУЛИГАНИ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

slazem se sa tobom u potpunosti sa tobom brate Brtendaz (nadam se da sam dobro prepisao), Na vjeronauci ucimo djecu dosadnim, glupim i nepotrebnim stvarima, dok o tome kako se prekrstiti, kako prici putiru i pricestiti se ,kako se ponasa u hramu, zasto doci na liturgiju, kako se ponasa prema svesteniku, kako se cjeliva ikona, kako se odgovara na liturgiji, zasto u crkvi da pjevamo svi, a ne samo hor...o tome gotovo da nema spomena. Ovih dana su u petom odgovarali lekciju o ikonama (udzbenik za peti je vjerovatno najbolji), pa bi poceli "ikone su svjedoci nevidljivog..." -teoloski lijepa recenica, ali kada djecu upitam sta su rekli i sta znaci to sto su rekli, oni se samo zbune, jer je ta recenica za fakultet, a ne za osnovce. U udzbenicima je dvije trecine gradiva pokusaj da pisac pokaze svoje visoko teolosko znanje ,a jedna trecina gradiva su proste i djeci razumljive stvari koje ih mame Bogu, a ne zbunjuju ih.

Подели на овим сајтовима

slazem se sa tobom u potpunosti sa tobom brate Brtendaz (nadam se da sam dobro prepisao), Na vjeronauci ucimo djecu dosadnim, glupim i nepotrebnim stvarima, dok o tome kako se prekrstiti, kako prici putiru i pricestiti se ,kako se ponasa u hramu, zasto doci na liturgiju, kako se ponasa prema svesteniku, kako se cjeliva ikona, kako se odgovara na liturgiji, zasto u crkvi da pjevamo svi, a ne samo hor...o tome gotovo da nema spomena. Ovih dana su u petom odgovarali lekciju o ikonama (udzbenik za peti je vjerovatno najbolji), pa bi poceli "ikone su svjedoci nevidljivog..." -teoloski lijepa recenica, ali kada djecu upitam sta su rekli i sta znaci to sto su rekli, oni se samo zbune, jer je ta recenica za fakultet, a ne za osnovce. U udzbenicima je dvije trecine gradiva pokusaj da pisac pokaze svoje visoko teolosko znanje ,a jedna trecina gradiva su proste i djeci razumljive stvari koje ih mame Bogu, a ne zbunjuju ih.

Баш тако не зна се о основним стварима,и како онда да очекујемо да ће неко од њих сутра да оде у цркву кад ништа не зна о њој.Пошто сам отишао даље од својих другара,јер верујем у Бога и доста сам научио о њему,могу да кажем за њих следеће:добро је што знају основне молитве,осим симбол вере коју сад учимо,знају шта значи Исус,шта значи Христос,знају животе одређених светаца,знају шта су мошти и све је то лепо,али кад погледате врло је мало за да кажем 3 година.Мислим да би бољи план био,да се поставе одређене теме,и онда да се о њим међусобно расправља..као и да пре почетка ученик може да изнесе оно што не разуме и да каже неку тему где би сви учествовали.Јер веће је памћење кад сви учествују слушају један другог,и онда кад је реч о тој теми они се сете друга који је то причао!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Milioni se trose u gradnju hramova, konaka i za takve se stvari dobijaju naprsni krstovi, a na sastavljanje kvalitetnog plana i programa, pisanje prirucnika za vjeroucitelje, nastavna pomagala ,ucila i pratece materijale, ne trosimo ni dinara. Kada bi se ulozilo u kvalitetno misionarenje medju djecom, crkve bi se napunile malim andjelima ,koji bi sami kad odrastu podizali hramove i punili manastire, a na ovaj nacin ostace nam prazni i hramovi i konaci.

Подели на овим сајтовима

Milioni se trose u gradnju hramova, konaka i za takve se stvari dobijaju naprsni krstovi, a na sastavljanje kvalitetnog plana i programa, pisanje prirucnika za vjeroucitelje, nastavna pomagala ,ucila i pratece materijale, ne trosimo ni dinara. Kada bi se ulozilo u kvalitetno misionarenje medju djecom, crkve bi se napunile malim andjelima ,koji bi sami kad odrastu podizali hramove i punili manastire, a na ovaj nacin ostace nam prazni i hramovi i konaci.

Баш тако,Тито и комунизам нас је успавао и сад треба много да се пробудимо.Али како да се пробудимо,тако што ће деца да мењају нешто.Не наши родитељи,јер су њихове генерације на власти,него морамо ми да мењамо..а како да поведем неког са собом кад оја генерација не зна НИШТА!Сматрају ме за будалу,подсмехују ми се?  joooj  Много ми не знамо,а нема код да нас научи!Тешко нама СрБима!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

У септембру ове године сам почео да предајем веронауку. Млад  и још увек свеж, тек завршио факултет greengrin. Рачунао сам да веронаука неће бити неки проблем за мене и да ћу лако допрети до деце. Нисам имао прилике да се сусретнем са планом и програмом веронауке за основну школу. Пре мене у школи је предавао свештеник (који је радио најбоље што је могао ;)). Након постављења за вероучитеља дошао сам у школу и требао сам да направим месечно план и програм, а ни од катихетског одбора епархије, ни од претходника, ни од координатора нисам добио план и програм по којем треба да радим! Нико није за то одговоран!!! успео сам некако да на време прибавим све што ми је било неопходно, али не од оних који би требали да ми помогну у томе. 

Први проблем са којим сам се сусрео је то да у месту у којем предајем људи не долазе у Цркву. Каква Литургија!!! Други већи проблем био је- у првом разреду треба да причамо о Литургији, Цркви као Телу Христовом, а деца не зану ко је уопште Христос 0409_feel! Морао сам много да отступа од предвиђеног плана и сада отступам (али не зато што то желим или не могу деци да предајем, већ зато што морам 4chsmu1). Још већи проблем је што деца усвоје оно што им о Литургији говорим и договоримо се да додју на Литургију, али их кући неделјом родитељи одговоре и убеде да не дођу! 4chsmu1 Уз Божију помоћ успео сам да доведем неколико ученика и они сада долазе скоро сваке недеље и причешћују се. Надам се да ће речи Јеванђеља преко мене доћи и до срца осталих ученика.

Трећи велики пробле је нови план за 8. разред! Верујте, од тога нема ништа! Методсје јединице као што су "Јединственост и непоновљивост сваке личности " су за мене веома интересанте, али не и за ученике, а све због тога што до сада нису готово ништа научили. Буквално морам све из почетка са њима. Још један проблем, свештеник када има обавезе на парохији доносио је лопту и дозвољавао деци да играју фудбал за време часа, док је он обављао своје парохијске дужности. Имао сам проблем да их вратим у учионицу, а тек који је проблем био да им нешто предајем!  eheeeej

Чему све ово? Надам се да нећете помослити да овде хвалим свој рад или омаловажавам нечији. Ово сам написао зато што се унутра Цркве врло мало људи брине за веронауку и њен успех. У већини случајева се постављају свештеници за вероучитеље да црквен општине не би плаћале социјални и пензионо осигурање! Нажалост је тако!!! Можда када би се сви заједно потрудили и направили интерни план развоја веронауке у школама. Ако наставимо да се крећемо само под силом инерције и ништа не променимо, мислим да ће веронаука у блиској будућности бити избачена из школа. То је моје мишљење.

PS. Када сам јавно (код координатора) изнео своје мишљење о плану и програму речено ми је да ћутим и да се не заносим. Могао би и без посла да останем.  0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости

Napravi crkveni hor gdje ce pjevati sva djeca koja to hoce (niposto ne samo oni koji imaju sluha) ,vjezbaj ih liturgiju, i reci im da je na liturgiji generalna proba, pa da vidis kako dolaze. A kada se naviknu na pricesce, to je jace od droge, vise ih ne mozes istjerati iz crkve.

Подели на овим сајтовима

Postoji li šansa da uz mnoge evidentne propuste ovog plana i programa, kao i pratećih udžbenika, neko od vas iz Srbije to dopuni i ispravi, tačnije ponudi svoj udžbenik ili dopune i izmene programa?

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...