Jump to content

Могу ли Христос и истина бити на различитим странама?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne!

I ja mislim da u smislu vere ne mogu biti ali mogu li biti radzvojeni u nekom drugom smislu?

Čuo sam da je jedan svetitelj rekao da je u ,tom vremenskom periodu i nekoj konkretnoj stvari, Bog na strani muslimana!

Подели на овим сајтовима

Ne!

I ja mislim da u smislu vere ne mogu biti ali mogu li biti radzvojeni u nekom drugom smislu?

Čuo sam da je jedan svetitelj rekao da je u ,tom vremenskom periodu i nekoj konkretnoj stvari, Bog na strani muslimana!

Kоји светитељ?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kada je starac Porfirije ušao u keliju svog duhovnog oca,ovaj mu je pokazao prstom na prozor i rekao mu da izađe kako je i ušao!

Starac Porfirije je to i uradio!

Mogao je on da se bori za istinu i da kaže da je ušao na vrata ali je znao da je Hristos tamo gde je poslušnost(naravno ne misli se na slepu poslušnost)!

Подели на овим сајтовима

Kada je starac Porfirije ušao u keliju svog duhovnog oca,ovaj mu je pokazao prstom na prozor i rekao mu da izađe kako je i ušao!

Starac Porfirije je to i uradio!

Mogao je on da se bori za istinu i da kaže da je ušao na vrata ali je znao da je Hristos tamo gde je poslušnost(naravno ne misli se na slepu poslušnost)!

To nemoze da se kategorise kao istina nego kao istinitost. Ne postoji istina u oblicima iskaza, objasnjenja

vec samo kao model licnosti, a mi verujemo da je to Hristova licnost.

Подели на овим сајтовима

По нашем, православном схватању, Христос ЈЕСТЕ Једина, дакле Објективна Истина (дакле са великим "И"). Али, то никако не значи да је било који појединац, ма колико православан или свет био, увек у поседу Христа=Објективне Истине. Успињемо се и падамо, бауљајући са својим личним и субјективним "истиницама" за које нам треба доста подвига и смирења да би се, макар понекад и помало, поклопиле са оном Истином која јесте Христос. А најгора је прелест и гордост када, сматрајући да припадамо његовој Истинитој Цркви и нама лично (дакле изван евхаристијске заједнице) "припада" та истина - тада своју субјективну истину постављамо на место Христа - и по правилу, то је и тренутак кад падамо. Тако да "наше истине" често нису тамо где је и Христова Истина.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

По нашем, православном схватању, Христос ЈЕСТЕ Једина, дакле Објективна Истина (дакле са великим "И"). Али, то никако не значи да је било који појединац, ма колико православан или свет био, увек у поседу Христа=Објективне Истине. Успињемо се и падамо, бауљајући са својим личним и субјективним "истиницама" за које нам треба доста подвига и смирења да би се, макар понекад и помало, поклопиле са оном Истином која јесте Христос. А најгора је прелест и гордост када, сматрајући да припадамо његовој Истинитој Цркви и нама лично (дакле изван евхаристијске заједнице) "припада" та истина - тада своју субјективну истину постављамо на место Христа - и по правилу, то је и тренутак кад падамо. Тако да "наше истине" често нису тамо где је и Христова Истина.

bendoff

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...