Mиљан Танић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 I još nešto Semberac, imaš kod nas (baš među Nemanjićima koje si pomenuo) i onih koji su ratovali i sa braćom, iz ne-verskih razloga, pa su opet svetitelji... Знам брате...ратовали смо и са Православцима како би очували државу. Jeste, zato nemoj to da mešaš sa verskim učenjima o nasilju i ubijanju, jer - kao što već rekoh - kod nas toga apsolutno nema, a kod muslimana itekako ima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Kontam, ali ne govorimo o tome. Ovde govorimo o nasilju i ubijanju nad onima i onih koji su druge vere - samo zato što su druge vere. Toga u hrišćanstvu nema. U islamu itekako ima. A ne govorimo o onima koji zloupotrebljavaju veru, nego o tome da jedna vera to ne propoveda, a druga propoveda. I ne nasedaj na priče ovih poput Eniza, njima je jedini cilj da prevedu ljude u islam. То је тачно, у Хришћантву нема позива на убијање људи само зато што су друге вјере. Е сад ставове ислама незнам, нисам читао куран dada На насједам ја на ничије приче, мене нема ко превести у другу вјеру. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Kontam, ali ne govorimo o tome. Ovde govorimo o nasilju i ubijanju nad onima i onih koji su druge vere - samo zato što su druge vere. Toga u hrišćanstvu nema. U islamu itekako ima. A ne govorimo o onima koji zloupotrebljavaju veru, nego o tome da jedna vera to ne propoveda, a druga propoveda. I ne nasedaj na priče ovih poput Eniza, njima je jedini cilj da prevedu ljude u islam. То је тачно, у Хришћантву нема позива на убијање људи само зато што су друге вјере. Е сад ставове ислама незнам, нисам читао куран smej.gif На насједам ја на ничије приче, мене нема ко превести у другу вјеру. E pa vidiš, ima nas koji smo čitali te delove Kur'ana, pa znamo. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nicholas Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Али има светитеља који су у рату убијали бранећи веру Христову и сада су светитељи.braneci veru Hristovu ili veru u Hrista? dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Али има светитеља који су у рату убијали бранећи веру Христову и сада су светитељи.braneci veru Hristovu ili veru u Hrista? Бранећи вјеру хришћанску "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 I još nešto Semberac, imaš kod nas (baš među Nemanjićima koje si pomenuo) i onih koji su ratovali i sa braćom, iz ne-verskih razloga, pa su opet svetitelji... Знам брате...ратовали смо и са Православцима како би очували државу. Jeste, zato nemoj to da mešaš sa verskim učenjima o nasilju i ubijanju, jer - kao što već rekoh - kod nas toga apsolutno nema, a kod muslimana itekako ima. Nema , prihvataš li izazov? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 22, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2010 Ja sam ti već odgovorio. Ali pazi, da mi nađeš u našim propovedanjima vere da treba da se ubijaju nevernici, a ne da mi navodiš primere ludih ekstremista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Ja sam ti već odgovorio. Ali pazi, da mi nađeš u našim propovedanjima vere da treba da se ubijaju nevernici, a ne da mi navodiš primere ludih ekstremista. Светитељ Филарет Московски каже: "Љуби непријатеље своје, непријатеља Божијих се гнушај, а непријатеље отачаства сатири" Са овим болдованим се мисли на невернике, дакле нема убијања невјерника. Убијање је само у крајњем случају дозвољено, и то у одбрамбеном рату. Дал се ту слажемо брате Миљане? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Da, ali i to ako BAŠ moraš. Tu se ne misli na držanje ljudi u logorima, mučenje, klanje i tako... A nisam govorio o tome šta koji pojedini svetitelj kaže u nekoj svojoj propovedi i pouci, nego šta sama Crkva kaže, odnosno za Eniza - Sveto Pismo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Da, ali i to ako BAŠ moraš. Tu se ne misli na držanje ljudi u logorima, mučenje, klanje i tako... A nisam govorio o tome šta koji pojedini svetitelj kaže u nekoj svojoj propovedi i pouci, nego šta sama Crkva kaže, odnosno za Eniza - Sveto Pismo. Слажем се да не подразумева мучење, клање итд. Мислим убиство је само оправдано ако рецимо пуцаш у одбрамбеном рату и погодиш противника, у том смислу. Није дозвољено да побијеш заробљенике. Ево једне чињенице о ратном моралу наших предака: Карађорђе је наредио да му се његов рођени брат објеси јер се огрешио о ратном моралу. Тај његов брате је силово заробљену Туркињу и Карађорђе је наредио убиство свога брата! То само потврђује људскост наших предака према непријатељу. Свети Павле неби имао потребе нашим прецима говорити: Будимо људи...али ми потомци смо нула спрам наших предака, зато нам се сва ово искушења дешавају. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Kontam, ali ne govorimo o tome. Ovde govorimo o nasilju i ubijanju nad onima i onih koji su druge vere - samo zato što su druge vere. Toga u hrišćanstvu nema. U islamu itekako ima. A ne govorimo o onima koji zloupotrebljavaju veru, nego o tome da jedna vera to ne propoveda, a druga propoveda. I ne nasedaj na priče ovih poput Eniza, njima je jedini cilj da prevedu ljude u islam. То је тачно, у Хришћантву нема позива на убијање људи само зато што су друге вјере. Е сад ставове ислама незнам, нисам читао куран На насједам ја на ничије приче, мене нема ко превести у другу вјеру. E pa vidiš, ima nas koji smo čitali te delove Kur'ana, pa znamo. dada Jeste li čitali samo te delove Kur`ana? Čitaste li išta drugo osim onoga što ne razumete? Čitaste li kako se odgaja čovek u duhu islama i kako da bude pravi uspostavljač reda na Zemlji? Ko to danas kaže da red na Zemlji uspostavlja, a u stvari radi protiv toga? Iz kojeg korpusa to dolazi? Doista vas niko i ne pokušava preveriti, jer to i nije cilj onih koji su razumom obdareni, nego je cilj pokazati da smo ljudi, prije svega, i da vjerujući čovjek ne može misliti zlo. Onaj Koji Uputu daje Jedini je Upućivač, a što se tiče opominjanja i upućivanja, pa najpreči su oni iz sopstvenog korpusa... tako da mi onaj napad na Eniza nikako ne stoji i nema nikakvu argumentaciju. Vas koji jeste u svojoj vjeri i koji se čvrsto držite svojih kanona niko i ništa ne može ubijediti u suprotno, sem ako drugačije odluči Gospodar svih svjetova. Moja poruka je da i dalje čitate Kur`an, ali ne da biste našli neke " argumente" protiv bilo koga, nego da biste spoznali i ono što muslimana čini vjernikom. To je najjednostavniji put za razumjeti vjeru zbog koje se i nazivamo mu`minima ili muslimanima. Čovjeka treba cijeniti, prvenstveno, prema njegovoj dobroti i dobru koje čini...a mi u islamu od dobrog čovjeka načinimo još boljeg muslimana koji čini red, dobro i harmoniju. I to je istina. Živi i zdravi bili i doista vam želim svako dobro i da svi zajedno u miru i blagostanju živimo, svaki u svojoj vjeri. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Nisam čitao druge delove Kur'ana - i trenutno i nemam vremena. Kad bude vremena, pročitaću ga, da bih mogao da razgovaram o islamu opširnije. No, te konkretne sure sam pročitao i sasvim jasno piše ono što piše. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Nisam čitao druge delove Kur'ana - i trenutno i nemam vremena. Kad bude vremena, pročitaću ga, da bih mogao da razgovaram o islamu opširnije. No, te konkretne sure sam pročitao i sasvim jasno piše ono što piše. Svi mi znamo čitati, ali nismo u stanju sve razumjeti što pročitamo.Recimo kada se kod vas spominje mač u jednom citatu iz vaše svete knjige vi nam objasšnjavate da je to istina a ne mač.Mi vam kažemo čekajte tu piše mač e vi kažete slušajte imaju sveti oci koji su nama protumačili. Ja ne sporim da ste pročitali, ali itekako sporim da niste razumjeli pročitano! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Da, i teme ovakvog tipa sigurno ne pomažu ka dijalogu koji će voditi ka razumijevanju i toleranciji; i sigurno da nas nema ovdje koji bismo mogli o tome diskutovati, jer jednostavno naš razum nije tome dorastao. Sve se svodi na svaljivanje krivice prema onima kako to kome odgovara. Zavisno od toga kome pripada. P.S. Mislim na temu o terorizmu uopšte... "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Što se tiče mača, mislim da Hristos čak negde i sam u Jevanđelju kaže šta je taj mač. Kod vas u Kur'anu se govori malo eksplicitnije o nasilju nad nevernicima. I džaba pokušavate da dezavuišete priču kako toga ima i u hrišćanstvu, kad nema - pogotovo ne u tom obliku. A pritom nigde ne negirate postojanje takvih delova Kur'ana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука