Milan Nikolic Написано Новембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2010 Драга браћо и сестре, обавештавамо вас да је у договору са свештенством и администрацијом форума ЖРУ покренут овај подфорум са намером да саберемо наше богословске потенцијале и преточимо их у један системски рад и пројекат који ће да резултује објављивањем књиге - студије. Моја маленкост покретач је ове идеје као и аутор будуће књиге. Желим да вас све замолим да учествујете колико је у вашој моћи - да дамо допринос савременом богословљу, да дамо одговоре на савремена и егзистенцијална питања. Рад овог пројекта назваће се Егзистенцијалне теме. Молим вас да пружите своју помоћ у критикама, објашњењима, мишљењима и указивањима на референце. Студија коју ћемо да објавимо треба да буде академски квалитетна. Цела студија сводиће се на одређена важна питања савремене теологије. За такав пројекат неопходно је имати свестрану помоћ многих верних који су вољни да учествују у темама. Видећете да су савремена питања веома тешка и да се дотичу свих сегмената човековог живота. Због тога што су та питања од великог значаја и тичу се целокупног нашег живота, назвали смо их Егзистенцијалне теме. Као орјентир и увод у Егзистенцијалне теме прочитајте следећи текст О егзистенцијалним темама. У мишљењима и дискусијама по разним питањима правићемо и поделу на појединачне теме овог Подфорума. Дакле, све теме биће поводом питања и рада овог пројекта. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Новембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2010 1413_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 1, 2010 Ово је озбиљан пројекат и мислим да неће наићи на одобравање широких народних маса, али за онога ко заиста воли теологију (а непознавање теологије у њеном евхаристијском облику је највећа порепрека за активно учествовање у животу Цркве и њеном разумевању) ће бити права посластица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Новембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2010 Одлична идеја! Само не бисмо смели да занемаримо и културолошке аспекте савременог друштва и међусобног односа Цркве и културе, као и утицај на живот верних. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Шта беше са овим пројектом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 То је толико амбициозно да изискује много труда. Као прво, хајдемо заједно да преведемо све (преостало) од светог Максима Исповедника - јер мислим да без потпуног сагледавање његове теологије не можемо кренути напред. Као пример амбиције коју имам, један од наслова поглавља звао би се: Граница суштине и личности у Богу - о суштини као о бесполности Божијој Све то не могу постићи без конкретне помоћи људи који исто желе да развију теологију. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 То је толико амбициозно да изискује много труда. Као прво, хајдемо заједно да преведемо све (преостало) од светог Максима Исповедника - јер мислим да без потпуног сагледавање његове теологије не можемо кренути напред. Ја сам чуо већ неколико пута (али не држи ме за реч) да је чувени преводилац бачке епархије, господин С. Јакшић, превео целокупан опус светог Максима на српски и да превод чека рецензију Његовог Преосвештенства Господина Новосадског. Дакле, мислим да смо на прагу, ако је ова вест тачна. Све што је до сада преведено на српски, није ни половина укупног опуса светог Максима. Такође, за почетак, морамо имати и целокупан опус (макар) Кападокицаја, али и то је далеко. Оне чувене "Теолошке беседе" светог Григорија Богослова су преведе са руског и превод је благи ужас. Потпуно су неупотребљиве. Па, онда немамо ни његова чувена "Теолошка писма", као ни његових компањона Василија и Григорија НИског, а ону су сушта догматика. Ја сам правио неке покушаје...али, једно је превести писмо у коме Григорије и Василије ћаскају, а друго преводити тешка и захтевна теолошка места. Нисам томе дорастао, а иначе има мало љуеи у Србији који јесу. Молим Бога да владика Атанасије мало више посвети свог времена превођењу; то ми се чини као много боља ствар од препирања по новинама Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Драга браћо и сестре, обавештавамо вас да је у договору са свештенством и администрацијом форума ЖРУ покренут овај подфорум са намером да саберемо наше богословске потенцијале и преточимо их у један системски рад и пројекат који ће да резултује објављивањем књиге - студије. Моја маленкост покретач је ове идеје као и аутор будуће књиге. Желим да вас све замолим да учествујете колико је у вашој моћи - да дамо допринос савременом богословљу, да дамо одговоре на савремена и егзистенцијална питања. Рад овог пројекта назваће се Егзистенцијалне теме. Молим вас да пружите своју помоћ у критикама, објашњењима, мишљењима и указивањима на референце. Студија коју ћемо да објавимо треба да буде академски квалитетна. Цела студија сводиће се на одређена важна питања савремене теологије. За такав пројекат неопходно је имати свестрану помоћ многих верних који су вољни да учествују у темама. Видећете да су савремена питања веома тешка и да се дотичу свих сегмената човековог живота. Због тога што су та питања од великог значаја и тичу се целокупног нашег живота, назвали смо их Егзистенцијалне теме. Као орјентир и увод у Егзистенцијалне теме прочитајте следећи текст О егзистенцијалним темама. У мишљењима и дискусијама по разним питањима правићемо и поделу на појединачне теме овог Подфорума. Дакле, све теме биће поводом питања и рада овог пројекта. Може ли да се покуша једна скромна студијица о христологији старца Софронија Сахарова, ценим да је то и савремена и егзистенцијална тема? :0104cheesy: Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ја бих волео код нас да видим, поред ове ваше идеје која је одлична, и један ваљани зборник о односу философије и теологије али да се не бави оним стандардним темама, већ да се бави односом философије и теологије у одређеним периодима али и проучавањем односа неких савремених богослова према философији... Моја идеја практично изгледа овако (неке од тема које бих волео да видим у зборнику): - ,,Философија и теологија у IV веку - опште карактеристике" - ,,Однос времена и простора у оригенизованом платонизму - питање првенства" - ,,Платон, Ориген, Максим - однос и карактеристике" - ,,Философија и теологија Томе Аквинског - екуменске рефлексије" - ,,Георгије Флоровски - философ и/или теолог?" - ,,Танатологија Мартина Хајдегера и Јована Зизиуласа" - ,,Жан Пол Сартр и Христо Јанарас - питање слободе" - ,,Дијалог философије и теологије у делима владике Атанасија Јевтића" - ,,Философске урвине - време и вечност код Јустина Поповића" - ,,Волфхарт Паненберг - дело и допринос" Ето, то је онако офрље речено на шта сам мислио и волео бих да се такво нешто појави код нас, па коме се свиђа идеја а може да покрене нешто на том плану, био бих захвалан .smesko. Ведран, Vaske and arahne је реаговао/ла на ово 3 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ово није немогуће и добра је идеја. Како си замислио: да наши теолози пишу о томе или да преводимо? Можда комбиновано? Дај предлог, па да видимо шта може да се уради. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ово није немогуће и добра је идеја. Како си замислио: да наши теолози пишу о томе или да преводимо? Можда комбиновано? Дај предлог, па да видимо шта може да се уради. Па најбоље би било да наши теолози пишу о томе, али у случају да за неку тему нема расположеног аутора, може и превод неке студије која је најближа задатој теми. Могао би нпр. Никола Кнежевић о Паненбергу, то бих волео да видим. Ако те занима још детаља питај ме слободно па ћу ти описати како сам то замислио а ти коригуј тамо где сматраш да треба. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Па најбоље би било да наши теолози пишу о томе, али у случају да за неку тему нема расположеног аутора, може и превод неке студије која је најближа задатој теми. Могао би нпр. Никола Кнежевић о Паненбергу, то бих волео да видим. Ако те занима још детаља питај ме слободно па ћу ти описати како сам то замислио а ти коригуј тамо где сматраш да треба. Ок, и ја сам мислио да је боље да се пишу радови на тему од стране домаћих теолога и философа, него да се преводи. Па сад, углавном имам на памети људе који би изврсно могли да напишу радове на ове теме. Наравно, то су људи који баш и нису познати, јер бих избегао (намерно) да пишу једни те исти аутори, који иначе пишу. Ово би требало да буде једна свежа мисао. Ове теме су добре, али бих ја додао још. На пример, обавезни су од отаца Августин, Григорије Ниски и Григорије Палама, те још понеки од западњака (можда: Анселмо, Еуригена, Бонавентура, итд), а од модерних: Левинас, Дерида, и још неко оде те екипе. Такође, недостаје тема о поезији/поетици, а то јесте врло битно место (сусрета?) теологије и философије. Недостаје и тема о мишљењу, и о још неким битним заједничким тачкама. На крају крајева, дај напиши како си ти замислио. Кажем, сасвим је могуће урадити тако нешто, јер имамо могућности и људе за то, као и издаваче које ће то издати. МОжеш и на ПП. arahne, Ведран and Vaske је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ово што је Лазар додао као смјернице је јако битно и била би велика фула изоставити. Прије свега мислим на поетику и мишљење, под којим свакако требе обрадити питање рехабилитације предсократовског разумјевања истине као нескривености уз једну компаративну анализу са истином вјере тј откривенском истином. Обрађивање ових тема, а поготово с тога што кроз све теме, заправо, провејава тема односао философије и теологија, било би бесмислено без теме О језику. Свима који хоће радити на овом пројекту спреман сам помоћи, наравно онолико колико је у мојој моћи. то наравно није много али ето ту сам. Свака част на идеји, а ако пројекат и пропадне, не треба се разочарати јер је јако, јако амбициозно замишљен. Лазар Нешић, Ведран and Balthasar је реаговао/ла на ово 3 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ово што је Лазар додао као смјернице је јако битно и била би велика фула изоставити. Прије свега мислим на поетику и мишљење, под којим свакако требе обрадити питање рехабилитације предсократовског разумјевања истине као нескривености уз једну компаративну анализу са истином вјере тј откривенском истином. Обрађивање ових тема, а поготово с тога што кроз све теме, заправо, провејава тема односао философије и теологија, било би бесмислено без теме О језику. Свима који хоће радити на овом пројекту спреман сам помоћи, наравно онолико колико је у мојој моћи. то наравно није много али ето ту сам. Свака част на идеји, а ако пројекат и пропадне, не треба се разочарати јер је јако, јако амбициозно замишљен. Да, О језику је неизоставно. Хвала ти за ово подсећање. Видећемо шта ће бити. Чекам да ми Балтазар напише још неке конкретне ствари, па ћу ја ових дана причати са људима који могу ово да изнесу. Дакле, свидело ми се и предложићу да се ради. Мислим да људи неће бити проблем, као ни воља да се ово уради, али паре сигурно хоће. То је увек увек проблем. Наравно, рачунам на тебе у овоме, али о томе ћемо прајват Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 18, 2012 Пријави Подели Написано Јул 18, 2012 Ок, и ја сам мислио да је боље да се пишу радови на тему од стране домаћих теолога и философа, него да се преводи. Па сад, углавном имам на памети људе који би изврсно могли да напишу радове на ове теме. Наравно, то су људи који баш и нису познати, јер бих избегао (намерно) да пишу једни те исти аутори, који иначе пишу. Ово би требало да буде једна свежа мисао. Ове теме су добре, али бих ја додао још. На пример, обавезни су од отаца Августин, Григорије Ниски и Григорије Палама, те још понеки од западњака (можда: Анселмо, Еуригена, Бонавентура, итд), а од модерних: Левинас, Дерида, и још неко оде те екипе. Такође, недостаје тема о поезији/поетици, а то јесте врло битно место (сусрета?) теологије и философије. Недостаје и тема о мишљењу, и о још неким битним заједничким тачкама. На крају крајева, дај напиши како си ти замислио. Кажем, сасвим је могуће урадити тако нешто, јер имамо могућности и људе за то, као и издаваче које ће то издати. МОжеш и на ПП. Е па моја идеја и јесте да не пишу стандардни аутори већ да се убаци неко нови, а ова тема је за то одлична, по мени, зато би то и било нешто ново. Наравно, слажем се са твојим додатком тема, ја сам написао само оно што ми је прво пало на памет и тема има на претек у тој области, што је добра страна целе приче. А од тебе брате Лазаре очекујем да напишеш један рад о философији у 21. веку, тј. да се позабавиш тиме да се теолошке студије које су у дијалогу са философском мишљу не завршавају са Сартром и Хајдегером, већ да ми имамо теме за дијалог са философијом и данас, јер баш када сам о томе размишљао како нема студија на ту тему и ретко ко зна било шта о актуелној философској мисли, пала ми је ова идеја о зборнику на памет :cheesy2: А тешко да ти ја могу даље помоћи око идеје, ја сам незнавен и од мене је доста, сад ви већи то осмислите и разрадите, поклањам ти идеју па је ти скроји сам, мени ће највећа радост бити да прочитам тај зборник .smesko. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука