Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. Будући да једног од дискутаната критикујеш за ''премладост'' онда се и ти потруди да не остављаш такав утисак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Dragane, ne volim V. Dimitrijevica dada Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. premladi Divade, monastvo je nastalo u 4 veku a Zlatousti je jako zeleo da ih nema u kontextu kad bi svi ziveli bogosluzbeno. Gde je bilo ono ranije kad su bracnici sami kretali za Hristom a upraznjavali su odnose poput episkopa koji kasnije prestaju sa brakom. Monah sam bira svoj podvig ali u danasnje vreme - samoproglaseni duhovnici - prvo vole da zavire u tudj krevet. Sta ti to govori? Зови ме Давид. Свети Сава је у двадесетим писао типик а преп.Симеон Дивногорац са 7 давао поуке братији.Пошто си теолог требао би да знаш да је живот првих хришћана личио на монашки погледај посланице ап.Павла и дела апостолска (одрицање имовине,безусловна послушност првим апостолим confused личи на неке завете).Твој ПС може само да буде из личног искуства претпостављам. Супер. Ти онда живи тако. Што би брачници водили љубав кад су се монашки определили да тако живе у браку confused Мој п.с. је заснован на целокупном истраживању светоотачког корпуса. Ти ме не познајеш и не знаш ништа о мом животу одакле теби закључци шта ћу ја бити и како ћу живети?Којих светих отаца?Али лепо да пише да односи пре брака нису грех тј. блуд? У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. Будући да једног од дискутаната критикујеш за ''премладост'' онда се и ти потруди да не остављаш такав утисак. Будући да си ти сувише стар да би изледао као мудрац ја не падам на те форе. На многим темама посматрам како немаш свој став (ни хладан ни врућ) него анализираш друге готово из доконости, не у циљу да добијеш одговор, него само да би вребао неку реч за коју би се ухватио базирајући свој псеудо-објективни опажај на одређеним контекстима. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 ''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." Са овим се не слажем. Значи ни по коју цену се брак не сме раставити, јер ће у супротном растављени аутоматски постати блудници? Јел то? Да ли ће се неки брак раставити или не, зависи од самих брачника. Црква никада не благосиља разводе, само констатује да двоје нису успели да остваре заједницу љубави. А то у продужетку значи да се нису никада ни волели, а ако се нису волели, шта су друго били њихови односи него блуд... Или волиш или не волиш. А да ли волиш, знаш тек на крају. Написах већ... А када, рецимо, један од двоје брачника у међувремену застрани и, рецимо, тражи од своје супруге да абортира и уцени је да ће, ако не пристане на то, тражити развод, шта у том случају... Жена аутоматски постаје блудница јер је одлучила да не убије? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Dragane, ne volim V. Dimitrijevica dada Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. premladi Divade, monastvo je nastalo u 4 veku a Zlatousti je jako zeleo da ih nema u kontextu kad bi svi ziveli bogosluzbeno. Gde je bilo ono ranije kad su bracnici sami kretali za Hristom a upraznjavali su odnose poput episkopa koji kasnije prestaju sa brakom. Monah sam bira svoj podvig ali u danasnje vreme - samoproglaseni duhovnici - prvo vole da zavire u tudj krevet. Sta ti to govori? Зови ме Давид. Свети Сава је у двадесетим писао типик а преп.Симеон Дивногорац са 7 давао поуке братији.Пошто си теолог требао би да знаш да је живот првих хришћана личио на монашки погледај посланице ап.Павла и дела апостолска (одрицање имовине,безусловна послушност првим апостолим confused личи на неке завете).Твој ПС може само да буде из личног искуства претпостављам. Супер. Ти онда живи тако. Што би брачници водили љубав кад су се монашки определили да тако живе у браку confused Мој п.с. је заснован на целокупном истраживању светоотачког корпуса. Ти ме не познајеш и не знаш ништа о мом животу одакле теби закључци шта ћу ја бити и како ћу живети?Којих светих отаца?Али лепо да пише да односи пре брака нису грех тј. блуд? Шта мислиш, пре него што су неки постали монаси или Велики Оци, да ли су имали жене или блудничили? Твој проблем је што покушаваш ставити знак једнакости између секса као блуда и секса као љубави. Монашка свест је углавном (не сви) задојена тиме да је сваки секс од блуда - и онај пре брака и онај у браку. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. Будући да једног од дискутаната критикујеш за ''премладост'' онда се и ти потруди да не остављаш такав утисак. Будући да си ти сувише стар да би изледао као мудрац ја не падам на те форе. На многим темама посматрам како немаш свој став (ни хладан ни врућ) него анализираш друге готово из доконости, не у циљу да добијеш одговор, него само да би вребао неку реч за коју би се ухватио базирајући свој псеудо-објективни опажај на одређеним контекстима. Хе, хе, хе... Дакле, ако ми смрде чарапе то ме у овој дискусији дисквалификује? Биће да су они који се први ухвате да етикетирају саговорника, у неком, макар и минорном, проблемчићу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. Будући да једног од дискутаната критикујеш за ''премладост'' онда се и ти потруди да не остављаш такав утисак. Будући да си ти сувише стар да би изледао као мудрац ја не падам на те форе. На многим темама посматрам како немаш свој став (ни хладан ни врућ) него анализираш друге готово из доконости, не у циљу да добијеш одговор, него само да би вребао неку реч за коју би се ухватио базирајући свој псеудо-објективни опажај на одређеним контекстима. Хе, хе, хе... Дакле, ако ми смрде чарапе то ме у овој дискусији дисквалификује? Биће да су они, који се први ухвате да етикетирају саговорника, у неком, макар и минорном, проблемчићу. Само ти изврћи тезе. То показује ко има проблем. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 @Меда Нећу цитирати да не би правио збрку на страници овако ћу ти одговорити.Ово што си изнео је апсолутно тачно АЛИ ти си извукао шта ти треба и ниси узео све у обзир.1."Што се тиче блуда, у том случају се управо овако дешава. Кад блудници међусобно опште, њихово спајање је нечисто, и због тога су обоје нечисти. Другачије је, међутим, у случају да верујућа половина живи с неверујућом. Неверујући муж је нечист по свом неверју. Жена, међутим, с њим не општи у неверју, него у брачној ложници. "Црвеном бојом означавам нешто подједнако важно као и брачна ложница овде се говори о спајању пре брака а то је овде означено као нечисто док је сједињавање у брачној ложници чисто тј. спајање у браку "кекс" у брачној заједници на брачној постељи.2."У том општењу се не испољава никаква нечистота, јер је оно законити брак. Због тога верујућа половина и не бива нечиста." Овде лежи потврда моје тврдње да разлог зашто је верујућа половина чиста само зато што су убраку а да су ван брака и она би била нечиста.3."Апостол, међутим, разматрану заповест везује само за онај случај кад су муж и жена сједињени браком у време док су се обоје још увек налазили у неверју, али се касније једна или друга страна обратила у веру."Значи разлог зашто је апостол допустио сједињавање верујућег са неверујућим је чисто снисхођење и мисионарског карактера(јер ако верујући обрати неверујућег зар то није мисионарење?)4."као што су она задовољства која се тичу хране, полнога сједињавања и слично."Где ти видиш да он говори да је ово грешно или безгрешно?Погледај друге Оце и њихова мишљења што се тичу хране,сједињавања није Св.Јован Дамаскин једини источни писац.5."Нека уживања су, опет. истинска а нека лажна: истинска су она која припадају само разуму и происходе из изучавања и созерцавања, а лажна се остварују телом и происходе из чула"Ово си требао такође да означиш као битно јер овде се крије осуда блуда "а лажна се остварују ТЕЛОМ И ПРОИСХОДЕ ОД ЧУЛА" недвосмислено пада под осуду све од тела а зад секс није дете телесне похоте?6."Нека уживања су природна али нису нужна, као што су физичко и природно полно сједињавање (јер иако она доприносе одржавању целокупног људског рода, могуће је, ипак, живети без њих, односно, девствено); нека уживања, опет, нису ни нужна нити природна, као што су пијанство, блуд и преједања која превазилазе потребе"Да свети је управу али не каже да је полно сједињавање пре брака природно наглашавам пре брака:Само говори о сједињавању не и о простору и времену.7."Добрим, пак, уживањима треба сматрати она која нису скопчана са тугом, нити узрокују кајање, нити чине било какву штету, нити, пак, превршују меру, нити нас умногоме одвлаче од важних дела или поробљавају."Ово ниси нагласио а битно је секс може донети и тугу и кајање и штету нпр. кад неко добије дете са 16 година зар му родитељи неће бити тужни да ли би ти желео да знаш да ти ћерка шара по белом свету(небитно да ли је имаш)?Зар се та деца неће кајати због тога (углавном мушка страна)?И свакако може починити финансијску штету код сиромашнијих.ПС:Било би лепо са твоје стране ако можеш да ми одговориш као ја теби ставка по ставка. Korak po korak, malo teško, ali pokušat ću, nekako uopšteno. Ja živim u Pravoslavnom braku, dugi niz godina, sklopili smo ga kad je jedno dijete već bilo rođeno, jer smo ga htjeli sklopiti u srbiji, a tad nismo dobili domora, pa tako sledeće godine, kad je beba već rođena, sledećeih troje, su tako rođeni u Crkvenom braku, imamo slične stavove, ali moji se malo razlikuju u dimenziji shvatanja, tih odnosa. zašto bi rođenje djeteta bilo kajanje??? iako ga rodi 16 letnica??? Zar nam Bog ne daruje djecu??? Toliko govorite o nečistoti, poput nekog protestanta. Ja ne zagovaram, ništa van braka, ali to je jednostavno nekad teško ispoštovati i nači istomišljenika. nastavit, ću , zovu me na kavu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 ''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." Са овим се не слажем. Значи ни по коју цену се брак не сме раставити, јер ће у супротном растављени аутоматски постати блудници? Јел то? Да ли ће се неки брак раставити или не, зависи од самих брачника. Црква никада не благосиља разводе, само констатује да двоје нису успели да остваре заједницу љубави. А то у продужетку значи да се нису никада ни волели, а ако се нису волели, шта су друго били њихови односи него блуд... Или волиш или не волиш. А да ли волиш, знаш тек на крају. Написах већ... А када, рецимо, један од двоје брачника у међувремену застрани и, рецимо, тражи од своје супруге да абортира и уцени је да ће, ако не пристане на то, тражити развод, шта у том случају... Жена аутоматски постаје блудница јер је одлучила да не убије? Питање је разумно, мада то није тема... Када је колега оно писао, писао је у општем констексту, а ти сада постављаш појединачно и говориш о конкретној ситуацији - додуше веома хипотетично, што отежава моју позицију као одговарача. Наравно, да је жена тада ако се определи за развод чиста пред Богом, али одлуку о томе доноси једино она, а не Црква или неко трећи... Будући да је то посебан случај, он не ремети истинитост горње тврдње коју је Иван изнео. Али, замолио бих да не настављамо о овоме, јер је тема кекс пре брака... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ja bih samo apelovao da se ljubav vodi. Ne zbog seksa, već zbog partnera (supruga ili ljubavnika) i partnerke (ljubavnice ili supruge). Ako se ljubav vodi zbog seksa, onda to je malo egoistično i podseća na samozadovoljavanje..ali ako se ljubav vodi onda je pun smisao reči baš u tome...vođenje ljubavi.. A ko to sme da zabrani ljubav? Zbog puritanci sa ŽRU, kačim ovakve "nevine" slikice Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 И каква је то небулоза ''кекс''? Шта, је л срамота рећи секс? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 И каква је то небулоза ''кекс''? Шта, је л срамота рећи секс? У оквиру одговора је, на некој страници раније, већ објашњено због чега је тема баш овако насловљена. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ja bih samo apelovao da se ljubav vodi. Ne zbog seksa, već zbog partnera (supruga ili ljubavnika) i partnerke (ljubavnice ili supruge). Ako se ljubav vodi zbog seksa, onda to je malo egoistično i podseća na samozadovoljavanje..ali ako se ljubav vodi onda je pun smisao reči baš u tome...vođenje ljubavi.. A ko to sme da zabrani ljubav? Zbog puritanci sa ŽRU, kačim ovakve "nevine" slikice Па да. Лични однос. А из личног односа се рађа љубав. Слажем се ВСИ. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Elem, a kako se kaze "keks" na crkveno-slovenskom? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Ja bih samo apelovao da se ljubav vodi. Ne zbog seksa, već zbog partnera (supruga ili ljubavnika) i partnerke (ljubavnice ili supruge). Ako se ljubav vodi zbog seksa, onda to je malo egoistično i podseća na samozadovoljavanje..ali ako se ljubav vodi onda je pun smisao reči baš u tome...vođenje ljubavi.. Колико се год ви трудили да изједначите љубав и сех, мислим да су то ипак две различите ствари! Сигурно сте чули,бар у часописима, како постоје супружници,који се баш воле,али им не иде у кревету... И та фраза "да се љубав води" (где да се води?), није ништа друго,до стављање сехуалног чина у неке моралне оквире,али то није тако. Оргазам(као врхунац сех. чина) је оргазам, водио га са проституком или вољеном женицом. Дакле суштина је...зашто кажеш љубав,а мислиш на сех... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука