Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. Ко овде презире секс? То што је неко мишљења да је секс пре брака грех значи да презире исти? Још испадосмо и теломрзци... Ц, ц, ц. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. Ко овде презире секс? То што је неко мишљења да је секс пре брака грех значи да презире исти? Још испадосмо и теломрзци... Ц, ц, ц. d13qw7qišaimaba У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. Откуд онда монаштво?Ово се коси и са учење Христа. d13qw7qišaimaba У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Најпре бих још једном да поновим да сам свакако за уздржање пре брака. То нам Црква САВЕТУЈЕ из више разлога. Ко има дар и могућност да се сачува у девствености до брака, таква ствар је за сваку похвалу и такве треба заиста подржати и охрабрити. Јер није то баш лако и сматрам да се то не остварује само нашим хтењима и напорима већ и Божијом благодаћу. Знам за примере где је веза између момка и девојке дужа од три године и да се такви чувају... Знам и за везу која траје непуна два месеца, па је дошло до односа... Познати су ми многи разноврсни примери, па и сопствени... Људи, оставимо сад шта је рекао овај или онај... свети отац, духовник, теолог,... Свако говори у свом времену износећи свој став који бива део црквеног искуства. Ставова има толико различитих и ма колико да их има не може се обухватити сва ширина и полислојност човековог бића. Због тога и нема коначног одговора на оваква питања. Ми у личној варијанти треба да дођемо до одговора и да их принесемо Цркви. Ерос је љубавна енергија. Љубавни потенцијал. Код некога је он израженији код некога мање изражен. Не можемо ми бити мерила. Православна Црква нам никада неће експлицитно рећи - секс пре брака је грех или није грех - јер како љубав може бити грех, а односи и пре брака итекако могу бити наговештај љубави, иако то није љубав у свој њеној пуноћи. Црква нам може посаветовати и упозорити нас на нешто, али нам ништа не може забранити. Да секс пре брака може имати везе са љубављу говори нам сама чињеница да ерос као дар који је уткан у наше биће има смисао једино ако се реализује као љубав, а љубав је давање себе другоме, љубав је жртва ради другога, љубав је заједничко ношење живота, љубав се управо и пројављује кроз заједништво, кроз јединство,... То не значи сада да је сваки сексуални однос пре ступања у брак априори љубав или априори блуд... То зависи од КРАЈА... Мораћу сада мало да користим богословску терминологију, али ћу се трудити да будем јасан. Љубав је есхатолошка категорија, категорија вечности; тек на "крају" (а краја нема) видећемо да ли некога волимо или не. Не да ли смо волели или не, него да ли волимо или не. Динамизам, не статика. Због тога је и наша литургија - литургија будућности, свој смисао има тек на крају! Зато и кажемо сећање на будућност. Ми хришћани морамо из те позиције посматрати сав живот, из позиције будућег Царства које очекујемо и у коме већ делимично учествујемо управо кроз Литургију. Зато сам и рекао да је немогуће у садашњости изнивелисати да ли је нешто љубав или не, али морамо узети у обзир да неке ствари ма колико се у нашим главама то не уклапало, могу бити ствар љубави - али не значи да су нужно ствар љубави. Када би постојао рецепт по овом питању, свакако би човек у свој својој дубини, ширини, висини,... био деградиран. Због тога и имамо слободу... У првим страницама ове теме има један мој недовршен текст где сам писао о томе како и уздржање и неуздржање могу бити ствар љубави... Уосталом доста тога корисног смо ми о овој теми већ рекли у првих десетак страница... али џаба... волимо да будемо учитељи... а мало нас воли да учи, да се поучава... Придодао бих овоме и објашњење мог колеге и сатрудника у водама богословља Ивана Недића - Ђиђија. Он написа: "Склапајући брак двоје људи различитог пола, Црква благосиља сексуалне односе међу њима, тј. чини их светотајински валиднима, дакле чини их путем ка Царству. Секс пре брака је ризик у том смислу што није (званично) благословен Црквом. Када Црква склопи брак између двоје који су имали односе пре брака, ти односи ретроактивно бивају благословени. Развод је, пак, супротан случај. Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Jel ovo u fazonu one šale, da su najtužnije žene iz afričke države Mali, a da su najsrećnije one iz Američke države Nevade??? u svakoj sali pola istine Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 ''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." Са овим се не слажем. Значи ни по коју цену се брак не сме раставити, јер ће у супротном растављени аутоматски постати блудници? Јел то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Sex pre braka? Normalna stvar. Stvarati kult od toga da li je bolje pre ili posle je lakrdija jer i oni koji se uzdrzavaju pre braka kad sklope brak postaju raspojasaniji od onih pre braka. lepo je neko rekao, da brak dobija status legalizacije bluda. Kao sto mnogi bracnici i ne znaju da se supruznici vencavaju za Hrista u Sv. Tajni Braka a ne striktno jedno za drugo. nema pravila. ko je normalan - svejedno mu je. ko nije - pogresice koji god put izabrao. А јели бато ко је то тебе научио?Реци ми где то има упоришта у православној Цркви који Отац Цркве има такво мишљење?Или теби тако одговара па ајде да лупиш па останеш жив? bliss jeeee-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='d13qw7qišaimaba' /> :group111:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cmizdrenje:' /> Lupa ti onaj ko te tako vaspitavao. Obrati paznju na recnik. Ako trazis uporiste i argumentaciju na etiku iz perioda Otaca, onda si zastranio. A gde si ti video da neki svetitelj govori o sexu? Ili ni tu nemas svoj stav koji bi utemeljio na osnovu svog blagodatnog iskustva? Izvoli procitaj knjigu djakona Milorada Lazica Estetika tela i tajna polnosti [/i]pa dodji da mi drzis pridike. Dotad, svrati malo na https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4022.0.html pa mi reci gde je mesto sexa u eshatonu i zasto je sex kao akt koji vrhuni u ljubecoj volji dve licnosti los? Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. A ti procitaj knjigu "Mladost i strasti" naseg svestranog publiciste iz Cacka Vlade Dimitrijevica, koja je rado citana i primenjivana u praksi u Afganistanu i Pakistanu, gde je i proglasena za svojevrsni bestseler .mislise. stadaradim Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Sex pre braka? Normalna stvar. Stvarati kult od toga da li je bolje pre ili posle je lakrdija jer i oni koji se uzdrzavaju pre braka kad sklope brak postaju raspojasaniji od onih pre braka. lepo je neko rekao, da brak dobija status legalizacije bluda. Kao sto mnogi bracnici i ne znaju da se supruznici vencavaju za Hrista u Sv. Tajni Braka a ne striktno jedno za drugo. nema pravila. ko je normalan - svejedno mu je. ko nije - pogresice koji god put izabrao. А јели бато ко је то тебе научио?Реци ми где то има упоришта у православној Цркви који Отац Цркве има такво мишљење?Или теби тако одговара па ајде да лупиш па останеш жив? bliss jeeee-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='d13qw7qišaimaba' /> :group111:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cmizdrenje:' /> Lupa ti onaj ko te tako vaspitavao. Obrati paznju na recnik. Ako trazis uporiste i argumentaciju na etiku iz perioda Otaca, onda si zastranio. A gde si ti video da neki svetitelj govori o sexu? Ili ni tu nemas svoj stav koji bi utemeljio na osnovu svog blagodatnog iskustva? Izvoli procitaj knjigu djakona Milorada Lazica Estetika tela i tajna polnosti [/i]pa dodji da mi drzis pridike. Dotad, svrati malo na https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4022.0.html pa mi reci gde je mesto sexa u eshatonu i zasto je sex kao akt koji vrhuni u ljubecoj volji dve licnosti los? Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. A ti procitaj knjigu "Mladost i strasti" naseg svestranog publiciste iz Cacka Vlade Dimitrijevica, koja je rado citana i primenjivana u praksi u Afganistanu i Pakistanu, gde je i proglasena za svojevrsni bestseler dada stadaradim .mislise. 1500_baby crvenilo crvenilo crvenilo pospan winter t4431 t1007 joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Sex pre braka? Normalna stvar. Stvarati kult od toga da li je bolje pre ili posle je lakrdija jer i oni koji se uzdrzavaju pre braka kad sklope brak postaju raspojasaniji od onih pre braka. lepo je neko rekao, da brak dobija status legalizacije bluda. Kao sto mnogi bracnici i ne znaju da se supruznici vencavaju za Hrista u Sv. Tajni Braka a ne striktno jedno za drugo. nema pravila. ko je normalan - svejedno mu je. ko nije - pogresice koji god put izabrao. А јели бато ко је то тебе научио?Реци ми где то има упоришта у православној Цркви који Отац Цркве има такво мишљење?Или теби тако одговара па ајде да лупиш па останеш жив? confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' /> confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' /> Lupa ti onaj ko te tako vaspitavao. Obrati paznju na recnik. Ako trazis uporiste i argumentaciju na etiku iz perioda Otaca, onda si zastranio. A gde si ti video da neki svetitelj govori o sexu? Ili ni tu nemas svoj stav koji bi utemeljio na osnovu svog blagodatnog iskustva? Izvoli procitaj knjigu djakona Milorada Lazica Estetika tela i tajna polnosti pa dodji da mi drzis pridike. Dotad, svrati malo na https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4022.0.html pa mi reci gde je mesto sexa u eshatonu i zasto je sex kao akt koji vrhuni u ljubecoj volji dve licnosti los? Zivotno iskustvo pokazuje da svi koji tako teatralno pokazuju zazor ili prezir sexa pa time i tela - sto je u suprotsnoti sa ucenjem Crkve - sami imaju neki psiholosko-isfrustrirani problem sa tim domenom. Ти прочитај Св.Јефрема Сирина "О блуду" како би могли да вирнемо како смо градили мишљења. dada У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Dragane, ne volim V. Dimitrijevica Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. premladi Divade, monastvo je nastalo u 4 veku a Zlatousti je jako zeleo da ih nema u kontextu kad bi svi ziveli bogosluzbeno. Gde je bilo ono ranije kad su bracnici sami kretali za Hristom a upraznjavali su odnose poput episkopa koji kasnije prestaju sa brakom. Monah sam bira svoj podvig ali u danasnje vreme - samoproglaseni duhovnici - prvo vole da zavire u tudj krevet. Sta ti to govori? p.s. nije svaki sex bludnog porekla. generalizacija+jednostranost= banalnost http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Dragane, ne volim V. Dimitrijevica confused Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. premladi Divade, monastvo je nastalo u 4 veku a Zlatousti je jako zeleo da ih nema u kontextu kad bi svi ziveli bogosluzbeno. Gde je bilo ono ranije kad su bracnici sami kretali za Hristom a upraznjavali su odnose poput episkopa koji kasnije prestaju sa brakom. Monah sam bira svoj podvig ali u danasnje vreme - samoproglaseni duhovnici - prvo vole da zavire u tudj krevet. Sta ti to govori? Зови ме Давид. Свети Сава је у двадесетим писао типик а преп.Симеон Дивногорац са 7 давао поуке братији.Пошто си теолог требао би да знаш да је живот првих хришћана личио на монашки погледај посланице ап.Павла и дела апостолска (одрицање имовине,безусловна послушност првим апостолим confused личи на неке завете).Твој ПС може само да буде из личног искуства претпостављам. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 ''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." Са овим се не слажем. Значи ни по коју цену се брак не сме раставити, јер ће у супротном растављени аутоматски постати блудници? Јел то? Да ли ће се неки брак раставити или не, зависи од самих брачника. Црква никада не благосиља разводе, само констатује да двоје нису успели да остваре заједницу љубави. А то у продужетку значи да се нису никада ни волели, а ако се нису волели, шта су друго били њихови односи него блуд... Или волиш или не волиш. А да ли волиш, знаш тек на крају. Написах већ... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Dragane, ne volim V. Dimitrijevica dada Ratko, odluci se sa cim se slazes a sa cim ne. Vrdash na sve strane. premladi Divade, monastvo je nastalo u 4 veku a Zlatousti je jako zeleo da ih nema u kontextu kad bi svi ziveli bogosluzbeno. Gde je bilo ono ranije kad su bracnici sami kretali za Hristom a upraznjavali su odnose poput episkopa koji kasnije prestaju sa brakom. Monah sam bira svoj podvig ali u danasnje vreme - samoproglaseni duhovnici - prvo vole da zavire u tudj krevet. Sta ti to govori? Зови ме Давид. Свети Сава је у двадесетим писао типик а преп.Симеон Дивногорац са 7 давао поуке братији.Пошто си теолог требао би да знаш да је живот првих хришћана личио на монашки погледај посланице ап.Павла и дела апостолска (одрицање имовине,безусловна послушност првим апостолим confused личи на неке завете).Твој ПС може само да буде из личног искуства претпостављам. Супер. Ти онда живи тако. Што би брачници водили љубав кад су се монашки определили да тако живе у браку confused Мој п.с. је заснован на целокупном истраживању светоотачког корпуса. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Цитат: Млађо данас у 13:14:40''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." "retroaktivni blud i retroaktivni blagoslov" teologija oslobodjenja(od pameti) Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Мај 8, 2011 Пријави Подели Написано Мај 8, 2011 Цитат: Млађо данас у 13:14:40''...Раскидајући брак који је благословен Црквом, двоје чине да њихови сексуални односи, који су протицали у благословеним оквирима брака, ретроактивно постану блуд." "retroaktivni blud i retroaktivni blagoslov" teologija oslobodjenja(od pameti) Аргументуј. Ништа паушално... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука