Никола Поповић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 ? Dozvoli da preformulisem - svako od nas u svojoj najdubljoj intimi verujem da ima stav da sex sam po sebi nije ni svrha, a ni cilj, vec da je cilj nesto drugo. Da nije tako, ne bismo se toliko bavili moralisanjem i ne bi sex kroz razlicite periode bio tretiran kao nesto prljavo, pa kao nesto slobodno, pa opet prljavo, pa opet slobodno, a sada vec postoji nesto sto ne bih umeo ni da definisem... U svakom slucaju, ideja o cednosti je, verujem, duboko ukorenjena u nama, stoga sam upotrebio izraz da u genetskom kodu imamo usadjenu informaciju, to se valjda u psihologiji naziva - kolektivna svest ili genetika. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Mislio sam normalno kao nesto uobicajeno i prirodno za coveka.Postoje ljudi koji su sposobni da mnoze napamet u nedogled ali to ne znaci da treba ocekivati od prosecnog coveka takvu sposobnost. A i on je rekao bolje je (ne u moralizatorskom vec u smislu duhovnog uzrastanja) biti slobodan od nagona (kao on), ali posto to naravno ne mogu svi, ostali, obicni, prosjecni, vecina, Koliko je on godina imao kada je ovo rekao? Zato je odgovor na ovo pitanje seks-potreba-blud-hriscanski etos uvijek samo i jedino individualan, u skladu sa tim koliko je kome dato, i kako ko barata sa svojom savjescu u odnosu na svoju tjelesnost i dusevne potrebe. Upravo tako.Na kraju krajeva,nenormalno je da bilo ko pa i crkva pokusava da kontrolise neciji intimni zivot.Sto je mnogo,mnogo je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Dozvoli da preformulisem - svako od nas u svojoj najdubljoj intimi verujem da ima stav da sex sam po sebi nije ni svrha, a ni cilj, vec da je cilj nesto drugo. Da nije tako, ne bismo se toliko bavili moralisanjem i ne bi sex kroz razlicite periode bio tretiran kao nesto prljavo, pa kao nesto slobodno, pa opet prljavo, pa opet slobodno, a sada vec postoji nesto sto ne bih umeo ni da definisem... U svakom slucaju, ideja o cednosti je, verujem, duboko ukorenjena u nama, stoga sam upotrebio izraz da u genetskom kodu imamo usadjenu informaciju, to se valjda u psihologiji naziva - kolektivna svest ili genetika. Mozda bi preciznije bilo reci da u genetskom kodu imamo seksualni nagon, onaj bioloski dio, koji sluzi produzenju vrste, i on je naravno promiskuitetan i ne zna za moral; ali da u kolektivnom nesvjesnom postoji takodje taj arhetip cistote i teznje slobodi od seksualnog nagona,(utkano u razne mitove i religijske kultove), teznje za njegovim prevazilazenjem, i da covjek kroz posebnu erotsku ljubav (spajanje ne samo tjelesno vec potpuno, cijelih licnosti) miri to dvoje. Драшко and Deki992 је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Dozvoli da preformulisem - svako od nas u svojoj najdubljoj intimi verujem da ima stav da sex sam po sebi nije ni svrha, a ni cilj, vec da je cilj nesto drugo. Da nije tako, ne bismo se toliko bavili moralisanjem i ne bi sex kroz razlicite periode bio tretiran kao nesto prljavo, pa kao nesto slobodno, pa opet prljavo, pa opet slobodno, a sada vec postoji nesto sto ne bih umeo ni da definisem... U svakom slucaju, ideja o cednosti je, verujem, duboko ukorenjena u nama, stoga sam upotrebio izraz da u genetskom kodu imamo usadjenu informaciju, to se valjda u psihologiji naziva - kolektivna svest ili genetika. Seks naravno da ima prirodnu svrhu - ostavljanje potomstva. E sad zamisli da nema nikakve civilizacije (znanja o borbi protiv bolesti, proizvodnje hrane itd.) i da živiš u divljini? Koji je jedini način za takvog pripadnika ljudske vrste da "nastavi" svoje gene? Pa da ima što više potomaka sa što više drugih pripadnika iste vrste. I to je jedino što nam je prirodno usađeno. Sve drugo je plod ove ili one kulture i religije kao dela kulture. Skroz je OK da ti devstvenost romantizuješ da bi je lakše proživeo. Svi to radimo sa ovim ili onim stvarima. Opravdavamo ih sebi samima i drugima oko nas. Ali to je samo tvoj pogled i tvoj način. Devstvenost nije nikome urođena ili usađena i nije po sebi ni normalna ni nenormalna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Skroz je OK da ti devstvenost romantizuješ da bi je lakše proživeo. hehehe, jako volim ove delove gde se paznja usmeri na mene i moje izbore U svakom slucaju, moj cilj je bio da dam sto objektivnije misljenje u ovoj temi. Ignjatije and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 hehehe, jako volim ove delove gde se paznja usmeri na mene i moje izbore ”Ти” у смислу ”one can do something...”. Требало је да напишем ”ОК је да неко романтизује...” U svakom slucaju, moj cilj je bio da dam sto objektivnije misljenje u ovoj temi. Е ту је проблем. Циљ ти је да будеш објективан, а да истовремено не одступиш од става цркве. То двоје тешко иде заједно. Изгледа као да ти није довољно шта каже црква, него мораш да нашеш и неки ”независан” и ”објективан” разлог (”то нам је урођено”). Али не мораш. ”Бити објективан” не мора увек да буде само по себи циљ. Могуће је да је баш став цркве исправан, а да је ”објеkтиван” став погрешан. У ствари, код оваквих тема је једно огромно питање да ли уопште постоји ”објективно” мишљење. Оно увек мора некако да буде условљено погледом на свет. Deki992 and Панарет је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Е ту је проблем. Циљ ти је да будеш објективан, а да истовремено не одступиш од става цркве. То двоје тешко иде заједно. Изгледа као да ти није довољно шта каже црква, него мораш да нашеш и неки ”независан” и ”објективан” разлог (”то нам је урођено”). Али не мораш. hm.. da. Ali, sta ako i ti sa ciljem da razmisljas bez ikakvih stega i kulturoloskih nametanja cinis isto jer nameces ,,slobodu" kao imperativ? :.mislise. Na kraju, sta je sloboda?... Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 hm.. da. Ali, sta ako i ti sa ciljem da razmisljas bez ikakvih stega i kulturoloskih nametanja cinis isto jer nameces ,,slobodu" kao imperativ? :.mislise. Не намећем слободу (тј. објективност мишљења) као императив. Сасвим је ОК да неки став износиш ”унутар система”, али тако онда и кажи. Не мораш да измишљаш ”објективне разлоге” којих нема. Пример таквог искреног изношења ставова на форуму је obi wan. Ја могу с њим да се не слажем (и у главном се не слажем кад су овакве ствари у питању), али мало шта могу да му приговорим. Ти си ме изазвао не тврдњом да треба бити девствен (јер тако каже црква), него тврдњом да нам је то некако урођено и усађено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 U svakom slucaju, nastupilo je vreme kad se na cednost i celomudrenost narocito pljuje, posredno i neposredno. To je odlican pravac za dalje razvijanje teme - otkud to da je u danasnje vreme bas tako? Dakle, zasto tako mnogo ljudi danas odbacuje cednost i stid, a prihvata bestidnost kao nacin zivljenja? U ovom svetu, Hriscani (treba da) su nosioci svedocanstva o Jevandjelskom etosu, koji nam je upravo i predat da njime (ziveci) preobrazavamo svet. Sam centar tog etosa je bas celomudrenost, odnosno celovitost, zaokruzenost citavog duhovno-telesnog bica covekovog, drugim recima - cednost. Celomudrenost/cednost znaci da je citav covek u potpunosti svog bica, nepodeljeno i bez ostatka, usmeren ka Smislu, Svetlosti i Cistoti (dakle, ka Hristu). Koliko smo mi Hriscani bas odgovorni sto je svet danas u ovako losem stanju? Koliko je nase lose ili nikakvo svedocenje o cednosti (odnosno o Hristu) uzrok ovako velike navale izopacenosti u raznim oblicima? Bilo bi dobro da cujemo razmisljanja i na ova pitanja... Ignjatije, Trifke, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Koliko je nase lose ili nikakvo svedocenje o cednosti (odnosno o Hristu) uzrok ovako velike navale izopacenosti u raznim oblicima? Много се о целомудрености у Цркви прича, а много мање је хришћани живе. Штавише, мислим да они који је у пуноћи живе-истински монаси рецимо-најмање о њој трубе, али је свакако сведоче својим врлинским животом, чак богопознањем, сведоче да су је користили као средство потпуне усредређености на трагање за Христом. Претпостављам шта си мислио под овим "изопаченостима" и мислим да недостатак (или непостојање) "сведочења целомудрености" код огромне већине хришћана није узрок истих. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Не намећем слободу (тј. објективност мишљења) као императив. Сасвим је ОК да неки став износиш ”унутар система”, али тако онда и кажи. Не мораш да измишљаш ”објективне разлоге” којих нема. Пример таквог искреног изношења ставова на форуму је obi wan. Ја могу с њим да се не слажем (и у главном се не слажем кад су овакве ствари у питању), али мало шта могу да му приговорим. Ти си ме изазвао не тврдњом да треба бити девствен (јер тако каже црква), него тврдњом да нам је то некако урођено и усађено. Ali imam pravo da tako mislim. Bilo u Crkvi, bilo van nje. Ukoliko je odredjen kulturoloski fenomen jako dugo zastupljen u jednom narodu, sasvim je izvesno da ce i genetski kod poprimiti odredjene informacije, tako da ne verujem ni u to, da ako me sada neko pusti sa 13 godina na pusto ostrvo da bih se prepustio nagonima, bilo kakvim, jer smatram da bi podsvest takodje davala neke informacije. I mala ispravka, rekao sam da nam je urodjeno osecanje da devstvenost i cednost imaju svoje zasto, odnosno neki svoj cilj. Zaista verujem u to da covek nije zivotinja koja misli i koja mora da se prepusti svojim nagonima onda kada oni postanu ocigledni. Dat nam je razum, a ako nam je dat razum, znaci da postoji odredjena kontrola, a ako postoji kontrola onda smatram (ovo definitivno ja smatram) da covek moze da donese odluke kad, zasto i kako. Dodjosmo do onih mojih standarda jasno je, oni su vec kulturoloski uslovljeni. U svakom slucaju, ovo zahteva okrugli sto, preko poruka se mnogo toga krivo protumaci. Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Bilo bi dobro da cujemo razmisljanja i na ova pitanja... Добро питање, не знам одговор. Прво ми пада на памет наш културни (у ширем смислу те речи) обрт и слом у току протеклих 80 година. Чини ми се већина данашњих православаца су "нови хришћани" односно, нису у већини наследили од родитеља веру својих отаца. Можда грешим, и онда је ту једна магловита представа код многих шта је то православље (јер код нас је Црква била жива пре 2.св. рата), док код Американаца, кад погледам њихове фотке, видим да су они потпуно отворено и "скроз" примили Христа. Извињавам се ако нисам био јасан, ово је мој ток мисли "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Bilo bi dobro da cujemo razmisljanja i na ova pitanja... Нека Библија да одговор U svakom slucaju, nastupilo je vreme kad se na cednost i celomudrenost narocito pljuje, posredno i neposredno. "Али ово знај да ће у последње дане настати времена тешка. Јер ће људи постати саможиви, среброљупци, хвалише, поносити, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, неправедни, нељубавни, .... који више маре за сласти него за Бога, Који имају обличје побожности, а силе су се њене одрекли. И ових се клони. Јер су од ових они који се завлаче по кућама, и робе женице које су натоварене гресима и воде их различне жеље," Dakle, zasto tako mnogo ljudi danas odbacuje cednost i stid, a prihvata bestidnost kao nacin zivljenja? "И што ће се безакоње умножити, охладнеће љубав многих." "Јер ће доћи време кад здраве науке неће слушати, него ће по својим жељама накупити себи учитеље, као што их уши сврбе," U ovom svetu, Hriscani (treba da) su nosioci svedocanstva o Jevandjelskom etosu, koji nam je upravo i predat da njime (ziveci) preobrazavamo svet. "Тако да се светли ваше видело пред људима, да виде ваша добра дела, и славе Оца вашег који је на небесима." "А владајте се добро међу незнабошцима, да би за оно за шта вас опадају као злочинце, видевши ваша добра дела, хвалили Бога у дан похођења." "Јер сте ви наша посланица написана у срцима нашим, коју познају и читају сви људи; Који сте се показали да сте посланица Христова, коју смо ми служећи написали не мастилом него Духом Бога Живога, не на каменим даскама него на месним даскама срца. А такво поуздање имамо кроз Христа у Бога". Orthophill, Trifke and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 U svakom slucaju, nastupilo je vreme kad se na cednost i celomudrenost narocito pljuje, posredno i neposredno. To je odlican pravac za dalje razvijanje teme - otkud to da je u danasnje vreme bas tako? Пре свега, чедност и целомудреност нису једно те исто (објаснио брат Александар на теми "Догматска питања"). Иначе, не знам. По мени, то пљување само одражава суштину проблема, а то је грчевита борба против индивидуалности и смрти ван Цркве. Људи су очајни и покушавају да се зближе на једини начин који им је познат - телесно. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Ima tu svega i svacega. Uticaj seksualne revolucije 60 tih godina pa , srozavanaj autoriteta na svim poljima a sa njime i morala, licimerja u drustvu i drustvenim normama, licimerja u Crkvi, pritisak drustvene sredine., post hriscansko drustvo i njegovi uticaji, razne verske i kulturne ideologije depresija , isfrustriranost svakodnevnim zivotom i ko zna jos sta sve ne. Uglavnom drustvo u kome zivimo je opsednuta sexom. Meni je interesantno da svi ma onim koji zele da izadju iz tog haosa se ne nudi odgovarajuci lek. Crkva je nazalost jako tiha i vrlo cesto ne radi nista da bi se to zlo pobedilo. Vrlo cesto nedostaje i ljudi koji su svojim opitom uspeli da nadvaladaju takvu okolinu. I tako to. Da napomene da pojam crkva ovde ne upotrebljavam u teoloskom znacenju te reci vec kao drustvenu instituciju. Дијана. and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука