Баба Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Е, сад опет спамујем тему, али ми није једно није јасно . Секс ван брака је блуд, секс у браку је блуд. Ако има љубави већ је благословена веза и без венчања, ако нема узалуд је па да је благослови и сам патријарх. Ако је тако, што се онда уопште венчавамо, шта ће нам то ? Најзад једно нормално питање. Па зато што смо Хришћани побогу , зато све у свом животу и сам живот свој Христу Богу предајемо, све приносимо Богу па и брак. зато се венчавамо у цркви , зато славимо славу у Цркви и са Црквом, зато све остало што чинимо чинимо као Хришћани а не као турци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Е, сад опет спамујем тему, али ми није једно није јасно . Секс ван брака је блуд, секс у браку је блуд. Ако има љубави већ је благословена веза и без венчања, ако нема узалуд је па да је благослови и сам патријарх. Ако је тако, што се онда уопште венчавамо, шта ће нам то ? Најзад једно нормално питање. Па зато што смо Хришћани побогу , зато све у свом животу и сам живот свој Христу Богу предајемо, све приносимо Богу па и брак. зато се венчавамо у цркви , зато славимо славу у Цркви и са Црквом, зато све остало што чинимо чинимо као Хришћани а не као турци. prst ka gore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Само још нешто да додам да појасним целу причу. Ја дакле не видим страсти као нешто другачије и посебно од човекових енергија. Једино разликујем те енергије по начину њиховог каналисања и употребе. То је једна те иста енергија, само када се употребљава на погрешан начин онда је она страст , када се погрешно каналише она је страст , а када се правилно употребљава онда је енергија која служи човеку за његово добро. Али опет кажем код сексуалног чина та енергија је увек страст јер смо пала бића и другачије је немогуће, али та иста сексуална енергија може да се преобрази у креативну енергију или било коју другу позитивну енергију, без извитоперења. Исто је и код агресије која доведе до убиства. И то су две страсти којима нема лека. Bingo. Zato ja kazem da seks NIJE blud automatski. Moze da bude ako se usmerava na "dole" ako nasim pogresnim izborima pocinje da poprima htonski oblik a ne erosni onda bludnicimo i postajemo bludnici logicno. Medjutim ako nasom slobodnom odlukom usmeravamo tu strast tako da porpima erosni oblik oblik u kome se moze stvoriti zajednica licnosti medju dvoma supruznicima i Bogom onda je ona dobra jer mozemo da ostvarimo izgubljenu vezu sa Bogom. Zasto je, opet naglasavam po mom licnom misljenju, jako vazno razlikovati htonski i erosni oblik?! Pa zato sto konkretno kod seksa uvek kada akcenat na istom stavljamo na zadovoljenje sebe a ne drugog nasa seksualna energija poprima htonske osobine (trazi samobitnost za razbijanje zajednice) tako da se na kraju projavljuje u jednom od svojih najuzasnih oblika sado mazo gde se bukvalno desava potpuni antipod onog Bogom zamisljenog da se ljubljeni predaje ljubljenoj nego jedan prozdire i isisava zivot iz drugog. E tu je projava htonskih energija gotovo dovedena do savrsenstva nazalot. Sa druge strane svaki put kada supruznici i jedan i drugi stavljaju akcenat na srecu i zadovoljstvo drugog a ne sebe onda seksualna strast poprima erosni oblik jer se omogucava licnosna zajednica to je izlazak iz sebe (u prevodu od ekstaza-izlazak iz sebe izgaranje za drugog) i predavanje onom drugom. Ali to nije odsustvo strasti pogotovo ne seksualne jer se tada seksualna strast pretvara u onaj oblik u kome je osmisljena u logosima bica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Што се тиче секса какав год да је он је по ономе како ја схватих оце увак страст , дакле увек страдање. SVAKA STRAST KOJA SLUŽI NA KORIST, DATA JE OD BOGA. I TELESNE STRASTI STAVLjENE SU U TELO NA NjEGOVU KORIST I USPEVANjE; A TAKVE SU I STRASTI DUŠEVNE. sv. Isak Sirin Kako vidimo svetitelj lepo pravi razliku i sto se tice dusevnih i telesnih strasti na one koje su na korist i one koje nisu na korist. Dakle nije svaka strast stradanje. Mnogo se teze upada u pogresna svhatanja problematike ako se strasti prosmatraju kroz prizmu htonskog i erosno/logosnog dualizma. prst ka gore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Никада нисам раздвајао страс на хтонску и на позитивну, за мене ј естраст само страст. Е сад шта ја подразумевам под страшћу, у преводу са српког на српски страст значи страдање. Страст је само енергија тела и душе која може бити преображена у неку позитивну енергију. Рецимо блудна страст илити секс може да се преобрази у љубав. Мржња исто тако. То је само једна енергија која је погрешно каналисана. Што се тиче секса какав год да је он је по ономе како ја схватих оце увак страст , дакле увек страдање. Иако је садашња пала природа човекаова таква да секс без страсти не бива , опет Црква тај и такав секс не забрањује. лепо жељко, ал по томе, испада секс онда јединствен пример да Црква, Бог, итд. гура грешника-верника у грех. :cheesy: сем тога што је грех дефинисан као нешто што човеку проузрокује кајање, тугу, претеривање, чини штету, одвлачи од добрих дела, поробљује или је неприродан. (ако сам неку негацију пропустио не замерите) управо у томе ја налазим разлику између блуда и секса, Старог и Новог Завета, греха и нечег што је Црква благословила као природан спој две душе и тела, чак охристовила посредништвом Божјим. на крају крајева, луд је човек који се каје што је добио дете као продукт таквог природног споја. испаде и дете онда продукт греха. можда мени нешто промачиње? greengrin "у безкоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја" Да ли Медо мислиш да си ти зачет безгрешно ? наравно да не мислим такву лудост :djetalina: али и не посматрам то тако црно-бело као ти, управо онако као аквиљо како је објаснио. зато ти и поставих питање да је онда то грех у који те Црква свесно тера, само ради испуњења закона, односно заповести о рађању, а знамо да је од закона већа љубав, па је то онда врло нелогично јер се тиме одбацује благодат од Бога. мени је то као интернет, може да буде на корист а може и да буде на пад. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 j.bo vas seks :djetalina: p.s. nisam izdrzo da ne prokomentarisem 50 stranicu doticne teme Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 j.bo vas seks greengrin p.s. nisam izdrzo da ne prokomentarisem 50 stranicu doticne teme :djetalina: ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мика Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 читам..читам..читам :djetalina:..ииии.мислим да о томе треба да размишљају они који нису имали..јелте тај кекс.А назив теме...па који то брак има..више њих???Па црквени се подразумијева а не ови новокомпоновани..на дивље..па иде...или можда не.Ако не..онда свак својој мами...терибле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 читам..читам..читам aman..ииии.мислим да о томе треба да размишљају они који нису имали..јелте тај кекс.А назив теме...па који то брак има..више њих???Па црквени се подразумијева а не ови новокомпоновани..на дивље..па иде...или можда не.Ако не..онда свак својој мами...терибле Ламур ест терибл spam БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 читам..читам..читам ..ииии.мислим да о томе треба да размишљају они који нису имали..јелте тај кекс.А назив теме...па који то брак има..више њих???Па црквени се подразумијева а не ови новокомпоновани..на дивље..па иде...или можда не.Ако не..онда свак својој мами...терибле аха, и Адам и Ева су имали ''црквени'' секс, поготово су људи били у браковима црквеним до Христа мисим, дај размисли мало 1405_love клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Ako se dobro secam,u prvim vekovima hriscanstva,crkveni brak nije ni postojao.Valjda je vladika Porfirije nesto govorio o tome. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 читам..читам..читам :djetalina:..ииии.мислим да о томе треба да размишљају они који нису имали..јелте тај кекс.А назив теме...па који то брак има..више њих???Па црквени се подразумијева а не ови новокомпоновани..на дивље..па иде...или можда не.Ако не..онда свак својој мами...терибле Црквени брак се подразумева само ако се подразумева да су сви људи православни. Љубав је дар од Бога и велика светиња, па били двоје венчани у Цркви или не, они јесу у браку и Господ јесте непрекидно са њима само ако се неизмерно воле, без обзира на то да ли су црквени. Бар је ово моје искуство. You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Captain Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Da vas opet podsjetim: Шта се забрањује седмом Божјом заповешћу? Забрањује се незаконити полни однос, као: прељуба, полни однос пре брака и друге врсте „ниских склоности", које природно употребљавање тела „мењају у противприродно", као што каже св. ап. Павле (Рим. I, 26). - Katihizis Nikolaja Velimirovica Sve je to ljepo ako ljubav ima i postoji, ali polni odnos odno. tjelesna ljubav je prije i van Braka grijeh i to stoji! I valjda se trebamo uz Boziju pomoc truditi da izbjegnemo taj Grijeh a ne da ga relativisemo. Neka nam Bog bude na pomoci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 A vladika Nikolaj je inace nepogresivi autoritet sa kojim bezuslovno moramo da se slozimo? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 A vladika Nikolaj je inace nepogresivi autoritet sa kojim bezuslovno moramo da se slozimo?Студирао је на старокатоличком факултету... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука