Aquilius Cratus Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Пратим ову тему,читам и по неколико пута сам је прочитала и искрено уз дужно поштовање,Аквилија уопште не разумем.Не схватам шта жели да каже и Аквилио,опрости али кад читам то што пишеш,а то сам ти већ једном казала,потпуно сам смућена.Оно што Драги пише и говори,разумем али твоје писање не.И то од почетка до краја.Све време мислим да је проблем у мени и до мог недовољног образоваља у односу на тебе,али толико је компликовано тебе разумети( говорим у своје име),да ми се у глави заврти.Разумем и Мидраша и оно што он напише потпуно ми је јасно,једноставно и прецизно,најважније је да је једноставно.Мени је сва лепота у једноставности писања(говорења) и разумевања.Тако и Православље доживљавам и Хришћанство уопште.Опрости,Аквилио само сам изнела своје мишљење. No problem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Što se tiče Boga u Starom zavetu. On je isti onaj iz Novog zaveta, izrečen jezikom i kulturom onih koji su rasli u veri i shvatanju. Stari zavet je škola koja je trebala da dovede do toga da kad se Isus pojavi, ta škola bude zaokružena i svrsishodna. Kako Isus sam kaže, nije došao da uništi Stari zavet, već da ISPUNI, ako to Isus kaže, onda to znači da je i Bog isti i da je poruka ljubavi ista, jer Isus nije došao da PROMENI, već da ISPUNI. U tom duhu treba tražiti način čitanja STAROG ZAVETA. Da, samo ne tako da je on uzeo pa poceo da ispunjava te zakone niti da mi treba da i dalje sve te zakone nego da je on kraj svakog zakona. Zakone je bio da ukaze da pripremi za njega. A on je tu sa nama kroz liturgiju i tu je kraj svakog zakona. Sto naravno ne znaci anarhiju i opsti haos. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 nije došao da uništi Stari zavet, već da ISPUNI, ako to Isus kaže,Зато што је он Сам ИСПУЊЕЊЕ. Стари Завет је ОБЕЋАЊЕ, А Нови Завет тј. сам Христос је испуњењеобећања о Спаситељу света и човека. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Malo je besmisleno da neko ko nije pravoslavan meni govori da li to sto ja pisem ima veze sa Hrisom ili ne. Ja ne znam sta je sustina rimokatolicizma a nisam ni teolog po struci pa da kazem da imam pravoslavnu dogmatiku u malom prstu. Ali mogu da kazem da osnove svoje vere ralativno dobro poznajem. Sta je tacno to sto sam ja rekao o Hristu da nema veze sa Hristom? Pa, ni PC nema tapiju na Hrista, pa se i mi razumemo u stvari - a sa druge strane, barem po diplomi, ja jesam teolog, pa umem da procenim. A šta ne stoji, napisah u jednoj od predhodnih poruka - uz napomenu da je u zapoved ljubavi uključena i liturgija - i te kako. Da sad ne odvlačimo opet temu na stranputicu. Toliko od mene. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Da, samo ne tako da je on uzeo pa poceo da ispunjava te zakone niti da mi treba da i dalje sve te zakone nego da je on kraj svakog zakona. Zakone je bio da ukaze da pripremi za njega. A on je tu sa nama kroz liturgiju i tu je kraj svakog zakona. Sto naravno ne znaci anarhiju i opsti haos. Ako ćemo pravo, osim konkretnih stvari kako tranžirati ovce, i kako lopove, preljubnike i sileđije dovesti u red, duhovnih zakona nema... Loš je prevod doveo do toga da danas govorimo o 10 Božijih zapovesti. Hebrejima su to deset reči, saveta, predloga. Isus je pokazao kako se ti predlozi na savršen način ispunjavaju. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Ви уствари исповедате исто, али из неког необјашњивог разлога инсистирате на непостојећој разлици... Иначе, интересантно је како Христос говори. Не каже - Бог вам је наредио, или старима је Бог то рекао ... Него - Мојсије вам је дозволио... старима је речено тако и тако, али ја вам говорим ... Изузев за заповести љубави у Старом Завету, то понавља и ПОСВЕДОЧАВА да је непосредно од Његовог Оца.... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Ako ćemo pravo, osim konkretnih stvari kako tranžirati ovce, i kako lopove, preljubnike i sileđije dovesti u red, duhovnih zakona nema... Loš je prevod doveo do toga da danas govorimo o 10 Božijih zapovesti. Hebrejima su to deset reči, saveta, predloga. Isus je pokazao kako se ti predlozi na savršen način ispunjavaju. Sa ovim se nikako ne bih slozio. Za to uopste nije potrebna liturgija, uzmem pa lomim sebe naprosto dok ne ispunim te principe do savrsenstva. A liturgija je nesto mnogo vise od toga a usput ispunjenje tih predloga se postize i liturgijom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Taman sam mislio da napišem da se slažemo ali aquilio me preduhitri sa neslaganjem. Uh...Aquilio, ima mnogo stvari koje moraju da se shvate pre nego što se dođe do liturgije, ovako ti samo služi kao zastava iza koje se staje kad se nema šta reći. Liturgija nije bajanje pa sve njom postižeš. Ona jeste centralna Tajna Hrišćanstva, ali kao i sve svete Tajne, snagu na pojedinca čini toliko koliko pojedinac to želi i dopušta, inače bi bila čista automatika - a to bi opet, bilo kršenje same Božije volje da čovek bude slobodan, i ukidanje slobode kao takve. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Бог је дао заповести, и будући Праведан, дошао и испунио их евхаристијским служењем. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 25, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2010 Taman sam mislio da napišem da se slažemo ali aquilio me preduhitri sa neslaganjem. Uh...Aquilio, ima mnogo stvari koje moraju da se shvate pre nego što se dođe do liturgije, ovako ti samo služi kao zastava iza koje se staje kad se nema šta reći. Liturgija nije bajanje pa sve njom postižeš. Ona jeste centralna Tajna Hrišćanstva, ali kao i sve svete Tajne, snagu na pojedinca čini toliko koliko pojedinac to želi i dopušta, inače bi bila čista automatika - a to bi opet, bilo kršenje same Božije volje da čovek bude slobodan, i ukidanje slobode kao takve. E da ovo vidi onaj Mica i Acim sto se na Verujem peglao sa "ekumenistima" da jedan RKC svestenik govori protiv euharistijske ekslisiologije, pao bi u tesku depresiju. On cevek sve sagledavao kroz borbu protiv RKC euharistijske eklisiologije. 0120_angryy 0102_laugh Salu na stranu. Ovde je opet po sredi strawman argument. To jest imputiranje da sam ja rekao da je liturgija bajanje, automaike koja sve sama resava. Nije lepo ovakvo ponasanje u raspravi i vec me stvarno ovo pravljenje coveka od slame zamara, toliko je prisutno skoro kod svakoga. Svi nasi podvizi, molitve, bdenja, postovi su usmereni ka litirgiji. Priprema za euharsitiju. A dobra dela ili ti ispunjavanje predloga gore pomenutih izviru iz lirurgije, ona su svedocanstvo svetu o nasoj liturgijskoj integrisanosti. Ako nema opstenja sa bozanskim energijama preko svete tajne pricesti sve ostalo mozemo slobodno baciti. Ako pak samo pristupamo casi bez podviga i ostvarenja dobrih dela u svetu necemo kusati plodove euharistije. Dakle liturgija da nam bude cilj i smisao, teznja da postane stalni nacin postojanja a ostalo samo pomocna sredstva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 26, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2010 E da ovo vidi onaj Mica i Acim sto se na Verujem peglao sa "ekumenistima" da jedan RKC svestenik govori protiv euharistijske ekslisiologije, pao bi u tesku depresiju. On cevek sve sagledavao kroz borbu protiv RKC euharistijske eklisiologije. 0120_angryy 0102_laugh Uh...gubim volju, i ovo je poslednje što ću napisati. Gde si ti pročitao da ja govorim protiv euharistijske elklisiologije? Ja samo govorim da kad god ne znaš kako da odgovoriš na postavljeno pitanje hvataš se euharistije kao štita. Npr... Hrišćanstvo je ezoterija...Hrišćanstvo NIJE ezoterija...E pa jeste aEuharistija je glavna. Bog je zlim Jevrejima najgorima na svetu dao objavu da bi se opametili ...Nije tačno da su zli i da mu je to bio cilj ...E pa jedte jer je Euharistija glavna...Kola na raskrsnici treba da prođu na crveno....NE SMEJU da ne bi nekoga ubio...E pa ne, jer je euharistija glavna...(kome treba napomena, ovo poslednje je naravno karikiranje malecno). No sve jedno. Ajd u zdravlje! Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 26, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2010 E da ovo vidi onaj Mica i Acim sto se na Verujem peglao sa "ekumenistima" da jedan RKC svestenik govori protiv euharistijske ekslisiologije, pao bi u tesku depresiju. On cevek sve sagledavao kroz borbu protiv RKC euharistijske eklisiologije. 0120_angryy 0102_laugh Uh...gubim volju, i ovo je poslednje što ću napisati. Gde si ti pročitao da ja govorim protiv euharistijske elklisiologije? Ja samo govorim da kad god ne znaš kako da odgovoriš na postavljeno pitanje hvataš se euharistije kao štita. Npr... Hrišćanstvo je ezoterija...Hrišćanstvo NIJE ezoterija...E pa jeste aEuharistija je glavna. Bog je zlim Jevrejima najgorima na svetu dao objavu da bi se opametili ...Nije tačno da su zli i da mu je to bio cilj ...E pa jedte jer je Euharistija glavna...Kola na raskrsnici treba da prođu na crveno....NE SMEJU da ne bi nekoga ubio...E pa ne, jer je euharistija glavna...(kome treba napomena, ovo poslednje je naravno karikiranje malecno). No sve jedno. Ajd u zdravlje! Ja jos stavio dva smajlija a on shvatio bukvalno. Ne govoris ali taja argument "tebi je sve liturgija" koriste oni koji se bore protiv ako mene pitas neke izmisljene euharistijske eklisiologije. Tebi treba napomena upravo zbog ovog bezobraznog podmetanja koje sam boldovao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 26, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2010 @Dragi To je tacno. Ali manje vise se svi slazu da su zakoni, moral i obicaj svih pustinjsko stepskih nomada bili uzasni i brutalni u odnosu na oni takodje brutalnost i divljastvo koje je vladalo u polisima. Dakle u odnosu na nas danas ni jedno ni drugo nije prihvatljivo ni kroz salu. Ni ropstvo mediteranski polisa ni pustinjskih nomada. Ali ono sto stoji da kad bi u ono vreme trebao da biram birao bih polise u svakom slucaju. Stari Zavet jeste vazna knjiga i treba je citati ali joj ne treba davati znacaj koji nema. Narocito u danasnje vreme kad malo malo pa cujemo "e tako tako kad ljudi zaborave biblijski zakon onda se iskvare kao pagani". Dakle masa ljudi danas misli da je hriscanstvo zato dobro jer ima pravilni zakon a ostali narodi su pagani koji se drze naopakog zakona pa se iskvare. Nisu bili pagani nista iskvareniji nego Jevreji. Jevreji su odrzanje svoje vere morali da sprovode kroz brutalna sredstva posto su bili u takvom okruzenju. Kao sto si i napravio poredjenje sa borbom Srba protiv Turskog ropstva. Tada jednsotavno mora da progovori sila inace se nestaje. Pagani u polisima su imali druge okolnosti druga iskusenja, druge prednosti, druge mane, druge vrline. I ponovo kazem nezaboravimo da su mnogi rani oci u antickoj filozofiji, poeziji, misitici videli najavu Hrista. Ne vidim sta je tu sablaznjavajujce. Ako u istoriji nema Hirsta nebitno je gde se manje ili vise jasno najavljuje kad coveku jos nije dostupan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука