Andronik Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Што је простор празнији то је брзина светлости већа, и управо су сва научна истраживања показала да је у апсолутном вакууму брзина светлости тачно 299.792.458 m/s и да је то највећа могућа брзина у космосу. Наравно и у самом простору космоса ова је брзина нешто ма Dragi Justine, dobro razmišljaš. Ne mislim se sada upuštati u objašnjivanje vakuuma, najmističnije i zagonetnije "substance" kozmosa, "same tkanine svega stvorenog", jer mislim otvoriti novi topik, da vidimo šta kažu eksperimetni o vakuumu. Najradije bih ga otvorio negde na drugom podforumu, jer je g. aquilio počeo mnogo bezobrazno da se ponaša. A sada je još i moderator. Pa ispada da te kadija tuži i sudi ujedno. A sa njim mi nije stalo da se raspravljam, jer mu ne vredi govoriti... eto izumio čovek sinusoidno kretanje populacije (broja ljudi?!?!), i kaže da je pobio sve moje argumente... Kada mu pokažeš genetsku Evu i Adama, opet ne prihvata... pa veruje u bajke, da je jedno moglo živeti pre drugoga oko 80.000 godina. Kada mu pokažeš da i RK veruju u evoluciju (pod Božjom kontrolom, a ne kao ateistički process), i u to da je svo čovečanstvo ipak nastalo od konkretnog Adama i Eve, koji su počinili PRVOREDNI GREH, koji je zarazio sve njihove potomke, on ti kaže, da ga papa ne zanima... i dovodi onog bednika Chardina, jednog otpalog jezuita i svodi njegove nabuloze sa zvaničnim naukom RKC! I onda, kako da razgovaraš? Ja ne mislim sa njim gubiti vreme. A još te onda naziva lažovom! Da ima imalo intelektualnog poštenja izrazio bi barem malo distance do te (teološke i naučne) jeresi, a ovako brani li brani fanatično svoju ideologiju... i onda još kao on će mene da uči šta je pravoslavlje. 1414_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Имам једно питање за братију Аквилија, Ивицу, Вељу, и Максвела. Наука званично стоји на стајалишту да је еволуција бескрајан процес укључујући и човека. Дакле и сам човек и даље еволуира, и било је покушаја да се предвиди како ће човек изгледати у неко скорије време. Мада се није отишло далеко можда пар хиљада година, предвиђа се рецимо да ће се очна дупља раширити, да ће можда добити на висини итд...Осим тога наука не зна како је настао живот, а још мање ни како је настао универзум. Опште је мишљење које атеисти имају да је живот настао случајно јер су се на земљи формирали услови за његов развој. Дакле сами услови су допринели постанку живота. Мислим да са православног гледишта нема потребе да ико овако гледа ствари. Свакако да се у процесима који покрећу еволуцију види случајност, али оквирно ту нема случајности ако кажемо да иза свега стоји Божији промисао, па и она прва праматерија која је експлодирала није могла сама од себе да постоји, она је у крајњу руку морала бити створена. Но да ли је вама прихватљива теза да је еволуција ради човека? Можемо ли рећи да је Божији промисао одредио да од једне бесконачно мале тачкице, бесконачно велике масе кроз велики прасак почне да еволуира све да би еволуција кулминирала у човеку? Ако постоје икакве мисли да еволуција човека и даље постоји тј теоретски та еволуција доприноси да човек може да еволуира у друго биће за неких милион наредних година, како у то уклапате Христово оваплоћење и вазнесење? Оваплоћењем Христа, еволуција човека је прекинута зар не? Људска првина сад стоји Богу са десне стране, па у том се поставља питање каквог смисла има даља еволуција човека, када је његова природа сада Богу са десне стране, има ли ишта савршеније од тога? Веровање у божанство научних рупа/пукотина паганизам. То није хришћанство. Тело се мења, прилагођавамо се свакодневно. Не видим зашто на дуге стазе не би били мало другачији, као и зашто не би постојали ванземаљци, као ни зашто људи који би дууугооо живели ван Земље (рецимо свемирска колонизација) не би били другачији од Земљана. Што је простор празнији то је брзина светлости већа, и управо су сва научна истраживања показала да је у апсолутном вакууму брзина светлости тачно 299.792.458 m/s и да је то највећа могућа брзина у космосу. Наравно и у самом простору космоса ова је брзина нешто ма Dragi Justine, dobro razmišljaš. Ne mislim se sada upuštati u objašnjivanje vakuuma, najmističnije i zagonetnije "substance" kozmosa, "same tkanine svega stvorenog", jer mislim otvoriti novi topik, da vidimo šta kažu eksperimetni o vakuumu. Najradije bih ga otvorio negde na drugom podforumu, jer je g. aquilio počeo mnogo bezobrazno da se ponaša. A sada je još i moderator. Pa ispada da te kadija tuži i sudi ujedno. A sa njim mi nije stalo da se raspravljam, jer mu ne vredi govoriti... eto izumio čovek sinusoidno kretanje populacije (broja ljudi?!?!), i kaže da je pobio sve moje argumente... Kada mu pokažeš genetsku Evu i Adama, opet ne prihvata... pa veruje u bajke, da je jedno moglo živeti pre drugoga oko 80.000 godina. Kada mu pokažeš da i RK veruju u evoluciju (pod Božjom kontrolom, a ne kao ateistički process), i u to da je svo čovečanstvo ipak nastalo od konkretnog Adama i Eve, koji su počinili PRVOREDNI GREH, koji je zarazio sve njihove potomke, on ti kaže, da ga papa ne zanima... i dovodi onog bednika Chardina, jednog otpalog jezuita i svodi njegove nabuloze sa zvaničnim naukom RKC! I onda, kako da razgovaraš? Ja ne mislim sa njim gubiti vreme. A još te onda naziva lažovom! Da ima imalo intelektualnog poštenja izrazio bi barem malo distance do te (teološke i naučne) jeresi, a ovako brani li brani fanatično svoju ideologiju... i onda još kao on će mene da uči šta je pravoslavlje. И даље не могу да верујем колико пагана тврди да су чланови наше Цркве, и то не само међу лаицима (то хајде и да рецимо да разумем) него чак и међу клиром, епископима... Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Веровање у божанство научних рупа/пукотина паганизам. То није хришћанство. Тело се мења, прилагођавамо се свакодневно. Не видим зашто на дуге стазе не би били мало другачији, као и зашто не би постојали ванземаљци, као ни зашто људи који би дууугооо живели ван Земље (рецимо свемирска колонизација) не би били другачији од Земљана. Уопште не разумем потамњену реченицу. Појасни је мало. Чему се ми прилагођавамо када користимо интелигенцију? Нема прилагођавања више, него превазилажења. Зашто би постојали ванземаљци? Само зато што је свемир довољно велик, и што можда има могућности за живот на другим планетама? Е видиш ти сад измишљљаш некакве тезе "креационизам - паганизам", како је да замислим тезу, да на другим планетама постоји живот? Хришћанство? Хришћанство је када исповедамо да се Син Божији вазнео на небеса и седи са десне стране Оцу... Према томе ако је човек вазнет до тих висина да му се природа не само налази поред "десне стране" Бога, него је и сам Бог узео на себе природу човека, о каквим онда ванземаљцима причамо? Јел Христос можда узео на себе и некаккву трећу природу? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Веровање у божанство научних рупа/пукотина паганизам. То није хришћанство. Тело се мења, прилагођавамо се свакодневно. Не видим зашто на дуге стазе не би били мало другачији, као и зашто не би постојали ванземаљци, као ни зашто људи који би дууугооо живели ван Земље (рецимо свемирска колонизација) не би били другачији од Земљана. Уопште не разумем потамњену реченицу. Појасни је мало. Чему се ми прилагођавамо када користимо интелигенцију? Нема прилагођавања више, него превазилажења. Зашто би постојали ванземаљци? Само зато што је свемир довољно велик, и што можда има могућности за живот на другим планетама? Е видиш ти сад измишљљаш некакве тезе "креационизам - паганизам", како је да замислим тезу, да на другим планетама постоји живот? Хришћанство? Хришћанство је када исповедамо да се Син Божији вазнео на небеса и седи са десне стране Оцу... Према томе ако је човек вазнет до тих висина да му се природа не само налази поред "десне стране" Бога, него је и сам Бог узео на сене природу човека, о каквим онда ванземаљцима причамо? Јел Христос можда узео на себе и некаккву трећу природу? Што се тиче дотичне реченице, то ти је оно када човек не зна зашто грми и сева, па каже Зевс, и тако то.Тело се аутоматски прилагођава (има негативну повратну спрегу ако тако желиш) спољашњим условима. Свакако да сада технологија доста надомешта препреке, али ипак и даље постоји прилагођење. Да. Човеком (у теолошком, а не билошком смислу) га не чини облик и грађа његовог тела, тако да, да и ванземаљци се могу спасти. Хипотетички (када би постојали словесни ванземаљци). Између осталог. Као што раније рекох природу (у теолошком смислу) човечију не чини облик и грађа његовог тела, тако да је Христос имао само човечију природу (поред оне божанске), јер би и словесни ванземаљци заправо били "човеци", тј. људи. Ако узмемо да ванземаљци (словесни) постоје. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 @maxwelle... dragi! Pa veruj ti kako hoćeš ko ti brani. I u vanzemljace, i kolonije i sve drugo što voliš iz SF. Sve ti je dozvoljeno (ali nije sve na korist. Ap. Pavle). Ali nisi ti kriterijum validan koji će određivati kakav je stav pravoslavne dogmatike po pitanju evolucije, stvaranja sveta, Adamovogog pada i izganstva iz raja... Ako je za tebe to paganizam, ona mogu zasigurno da kažem je reč ovde o dubokoj prelesti. Pazi i zapamtni: Učenje o Adamu stvorenom, praroditelju sviju ljudi, kao i o pravorodnom grehu su osnove hršćanstva! . Tu nema alegorije, ni arhitipova. Ni kod protestanata, ni kod Rimokatolika, kako već pokazah, ni kod Pravoslavnih! Kolači slavski (kao paganski elemenat) gore ili dole... ne ovisi o tome dogmatika... ali to je druga tema... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 @maxwelle... dragi! Pa veruj ti kako hoćeš ko ti brani. I u vanzemljace, i kolonije i sve drugo što voliš iz SF. Sve ti je dozvoljeno (ali nije sve na korist. Ap. Pavle). Ali nisi ti kriterijum validan koji će određivati kakav je stav pravoslavne dogmatike po pitanju evolucije, stvaranja sveta, Adamovogog pada i izganstva iz raja... Ako je za tebe to paganizam, ona mogu zasigurno da kažem je reč ovde o dubokoj prelesti. Pazi i zapamtni: Učenje o Adamu stvorenom, praroditelju sviju ljudi, kao i o pravorodnom grehu su osnove hršćanstva! . Tu nema alegorije, ni arhitipova. Ni kod protestanata, ni kod Rimokatolika, kako već pokazah, ni kod Pravoslavnih! Kolači slavski (kao paganski elemenat) gore ili dole... ne ovisi o tome dogmatika... ali to je druga tema... После свега овога закључио сам само једно, а то је да безобразлук и демагогија (креациониста) немају граница! Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Веровање у божанство научних рупа/пукотина паганизам. То није хришћанство. Тело се мења, прилагођавамо се свакодневно. Не видим зашто на дуге стазе не би били мало другачији, као и зашто не би постојали ванземаљци, као ни зашто људи који би дууугооо живели ван Земље (рецимо свемирска колонизација) не би били другачији од Земљана. Уопште не разумем потамњену реченицу. Појасни је мало. Чему се ми прилагођавамо када користимо интелигенцију? Нема прилагођавања више, него превазилажења. Зашто би постојали ванземаљци? Само зато што је свемир довољно велик, и што можда има могућности за живот на другим планетама? Е видиш ти сад измишљљаш некакве тезе "креационизам - паганизам", како је да замислим тезу, да на другим планетама постоји живот? Хришћанство? Хришћанство је када исповедамо да се Син Божији вазнео на небеса и седи са десне стране Оцу... Према томе ако је човек вазнет до тих висина да му се природа не само налази поред "десне стране" Бога, него је и сам Бог узео на сене природу човека, о каквим онда ванземаљцима причамо? Јел Христос можда узео на себе и некаккву трећу природу? Што се тиче дотичне реченице, то ти је оно када човек не зна зашто грми и сева, па каже Зевс, и тако то.Тело се аутоматски прилагођава (има негативну повратну спрегу ако тако желиш) спољашњим условима. Свакако да сада технологија доста надомешта препреке, али ипак и даље постоји прилагођење. Да. Човеком (у теолошком, а не билошком смислу) га не чини облик и грађа његовог тела, тако да, да и ванземаљци се могу спасти. Између осталог. Као што раније рекох природу (у теолошком смислу) човечију не чини облик и грађа његовог тела, тако да је Христос имао само човечију природу (поред оне божанске), јер би и словесни ванземаљци заправо били "човеци", тј. људи. Па и ти грмиш беспотребно у вези ванземаљаца иако нема досад ниједног доказа да постоји интелигентна бића у свемиру, и тога не би још ни било макар да се и нађе неки примитиван облик микроба на марсу или неком другом небеском телу. Дакле само на основу претпоставке да је свемир довољно велик изводиш закључак да би тамо могло бити још људи. Ја бих ово назвао ипак само једним филозофирањем, твојим личним мишљењем које нема везе још ни са науком, а са хришћанством апсолутно нема никакве везе. Вероватно када би сад питао, да ли остављате могућност да еволуција буде програмирана да увек доводи до човека, тј да човек буде врхунац еволуције, вероватно би рекао да је то нетачно. Само не знам онда који узрок би био да и на некој плаенти Х исто има људи, ако је еволуција сто посто случајан процес. Не знам како да се човек постави и са најбољом вољом да разуме еволуцију, када и сами "православни еволуционисти" не одступају ни педаљ од свиј уврежених и неуврежених мишљења. Дакле на темељу које дисципилине темељиш своје мишљење о ванземаљцима? Ако је на теологији, онда покажи теолошко оправдање за постојање ванземљаца, ако је на науци, онда покажи научна тезе које би могле да потврде постојање интелигентних бића попут људи негде у свемиру? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andronik Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 После свега овога закључио сам само једно, а то је да безобразлук и демагогија (креациониста) немају граница! Aha... dakle u tu grupu spadaju i Vasilije Veliki, ava Justin, bl. Augustin, Grigorije Bogoslov, Jovan Zlatousti, Vladika Nikolaj (čovek živeo u 20 veku!!!)... pa da, i oni su bezobrazni kreacionisti ber granica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 1. Како је еволуирала прва печурка Сивка ( Tricholoma Scalpturatum ) и када се то десило? 2. Исто питање за Goliath beetles 3. Затим за Dynastes hercules 4. Зa црвену панду 5. За Chlamyphorus truncatus-а 6. За глог 7. Клеку 8. Кактус 9. Какаду Ето, за почетак, врло проста и једноставна питања за некога ко је одлично упућен у то шта се све издешавало у току неких cca милијарду и кусур година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 После свега овога закључио сам само једно, а то је да безобразлук и демагогија (креациониста) немају граница! Aha... dakle u tu grupu spadaju i Vasilije Veliki, ava Justin, bl. Augustin, Grigorije Bogoslov, Jovan Zlatousti, Vladika Nikolaj (čovek živeo u 20 veku!!!)... pa da, i oni su bezobrazni kreacionisti ber granica. Ne,ne spada.Odnos koji je Sv.Vasilije imao prema nauci je upravo onaj koji i mi treba da zauzmemo.On se u svojim besedama o stvaranju sveta,oslanjao na saznanja tadašnje nauke i nije mu padalo na pamet da ih poriče.Što se tiče bl.Avgustina,čuj št on kaže:"Često i nevernik zna nešto o zemlji, o nebesima, i drugim elementima ovog sveta, o kretanju i orbitama zvezda, o njihovoj veličini i položaju, o predviđanju pomračenja sunca ili meseca, ciklusima godina i godišnjih doba, o vrstama životinja, biljaka, kamenja, i tako dalje, i ovo znanje on drži sigurnim na osnovu iskustva. Sramotna je i opasna stvar za nevernika da čuje Hrišcanina kako, dajući navodno objašnjenje Svetog Pisma, priča besmislice o tim temama; i mi vernici treba da preduzmemo sve potrebne mere da predupredimo takvu situaciju, u kojoj neverni mogu da ukažu na ogromno neznanje Hrišcanina i da mu se smeju sa prezirom. Nije ovde važno što je ta neobrazovana individua ismejana, već to što će ljudi van naše verske porodice misliti da su naši sveti oci mislili to što ta individua misli, i tako će pisci našeg Pisma biti odbačeni kao neznalice, što izaziva veliki gubitak onih na čijem spasenju radimo. Ako ljudi vide Hrišcanina kako greši u polju koje oni dobro poznaju, i čuju kako on insistira na svojoj glupoj interpretaciji našeg Pisma, kako će oni onda poverovati tom istom Pismu kada im ono govori o uskrsnuću mrtvih, nadi za večni život, i carstvu nebeskom, kada im je pokazano da je to Pismo puno laži o stvarima koje su oni sami naučili kroz iskustvo i svetlost razuma?” Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Aha... dakle u tu grupu spadaju i Vasilije Veliki, ava Justin, bl. Augustin, Grigorije Bogoslov, Jovan Zlatousti, Vladika Nikolaj (čovek živeo u 20 veku!!!)... pa da, i oni su bezobrazni kreacionisti ber granica. Као прво Јустник Поповић и Николај Велимировић су можда свети, али не припадају светим оцима, а такође једноставно је они су били у заблуди, као у осталом и Серафим Роуз и други модерни светитељи, што због ОГРОМНОГ утицаја јереси протестантизма, што због одбојности према комунизму.То што су свети оци пре хиљаду година своје мишљење формирали тако да одговара природонаучном (не)знању тога времена, једноставно значи да би и ми по угледу на свете оце требали да формирамо мишљење по природнонаучном знању нашег времена. И не знам зашто се нечега што је неки свети отац написао пре хиљадуипо или више година, неки људи држе к'о пијан плота. Па нису они непогрешиви, а камо ли безгрешни! Свакако да су неке ствари корисне, исправне и тачне, штавише веома богонадахнуте и истините у списима светих отаца, али зашто прихватити и њихове заблуде (а свакако су их имали јер једино је Бог непогрешив и безгрешан, а које сигурно нису богонадахнуте), када је Црква Христова жив организам. Свако дрво које не рађа доброг рода, сече се и у огањ баца! А тако је и са заблудама. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Često i nevernik zna nešto o zemlji, o nebesima, i drugim elementima ovog sveta, o kretanju i orbitama zvezda, o njihovoj veličini i položaju, o predviđanju pomračenja sunca ili meseca, ciklusima godina i godišnjih doba, o vrstama životinja, biljaka, kamenja, i tako dalje, i ovo znanje on drži sigurnim na osnovu iskustva. Sramotna je i opasna stvar za nevernika da čuje Hrišcanina kako, dajući navodno objašnjenje Svetog Pisma, priča besmislice o tim temama; i mi vernici treba da preduzmemo sve potrebne mere da predupredimo takvu situaciju, u kojoj neverni mogu da ukažu na ogromno neznanje Hrišcanina i da mu se smeju sa prezirom. Nije ovde važno što je ta neobrazovana individua ismejana, već to što će ljudi van naše verske porodice misliti da su naši sveti oci mislili to što ta individua misli, i tako će pisci našeg Pisma biti odbačeni kao neznalice, što izaziva veliki gubitak onih na čijem spasenju radimo. Ako ljudi vide Hrišcanina kako greši u polju koje oni dobro poznaju, i čuju kako on insistira na svojoj glupoj interpretaciji našeg Pisma, kako će oni onda poverovati tom istom Pismu kada im ono govori o uskrsnuću mrtvih, nadi za večni život, i carstvu nebeskom, kada im je pokazano da je to Pismo puno laži o stvarima koje su oni sami naučili kroz iskustvo i svetlost razuma?Амин! Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 "Često i nevernik zna nešto o zemlji, o nebesima, i drugim elementima ovog sveta, o kretanju i orbitama zvezda, o njihovoj veličini i položaju, o predviđanju pomračenja sunca ili meseca, ciklusima godina i godišnjih doba, o vrstama životinja, biljaka, kamenja, i tako dalje, i ovo znanje on drži sigurnim na osnovu iskustva. Нико не спори оне научне чињенице које је поменуо бл Августин, дакле ово је класично извртање теза. Ко спори орбите планета по Кеплеровим законима или раздаљину Земље од Сунца, све могуће карактеристике разних биљних и животињских врста итд., дакле све оно што се може недвосмислено утврдити и измерити. Овде се ради о једном псеудодогматизму ТЕ, о томе да се говори да је доказана једна теорија која никако и не може бити доказана. То је једноставно једна претпоставка и да научници заузимају имају одмереност и скромност према тако великим питањима они би у том смислу и наступали. Овако како наступају вршећи константну пропаганду без имало смисла за критицизам направила су једну зграду коју не сме нико да такне јер јелте `они немају ништа боље да понуде`. Па шта се то мене тиче да ли они имају или немају шта боље да понуде, то је једноставно њихов проблем? Зашто су изабрали натурализам као филозофску подлогу, а не рецимо неки агностицизам што делује опет колико толико фер. Поента је у томе да је то једна теорија, претпоставка која се никад неће нити може доказати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Као прво Јустник Поповић и Николај Велимировић су можда свети Нису можда него јесу свети. Значи 100%. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Нису можда него јесу свети. Значи 100%.To можда не значи да они нису свети, већ да иако су свети нису незаблудиви по било ком питању. А и како било који човек може знати нешто 100% када је могуће само бити сигуран у нешто око 95% и то када су проверљиве материјалне ствари у питању. Е сад о томе да ли је неко требао да се убаци у календар или не нећу да расправљам. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука