Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Jeeeeee konacno je poceo da razmislja.

Odatle sto je odvojen od opstenja sa nestvorenim bozanskim energijama.

Тај што је имао довољно благодати да говори о нествореним енергијама рекао је:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/SabraneBesede_SvGrigorijePalama/SabraneBesede_SvGrigorijePalama31.htm

31. Беседа

Изговорена на (литији) одржаном првог дана августа

1. Бог није створио смрт, и не радује се погибији живих (Прем. Солом. 1, 13). Ако Господ није створио смрт и није виновник свих тегоба које прате смрт, откуда онда код нас немоћи, болести и остале недаће од којих потиче и смрт? Одакле долази и сама смрт? Она је последица наше првобитне непослушности Богу и нашег преступања заповести коју нам је Бог дао, од греха наших прародитеља у рају. На тај начин и болести и немоћи и разноврсно бреме искушења происходе од греха, јер смо се услед греха оденули у "кожну одећу", тј. у ово болешљиво, смртно и многострадално тело, и прешли у овај привремени и пропадљиви свет, осуђени да живимо острашћеним животом, преиспуњеним многим несрећама. Дакле, овај кратак и тегобан пут, на који је грех извео људски род, уистину јесте болест, чија је крајња тачка и завршетак смрт.

2. Бог не само да није створио смрт, него је и спречавао њено појављивање. Пошто је човека створио као живо биће са слободном вољом, Он не би њу (смрт) могао спречити а да самим тим не наруши Своје дело, јер би нам одузео слободу коју нам је Он дао да владамо собом. Међутим, Он је у Својој премудрости и доброти пронашао начин како да човека упозори на смрт и да у исто време у потпуности сачува слободу његове воље. Како је Он то учинио? Чим га је створио и оживео, Он му је дао савет који је у себи садржао бесмртност. Нарочито наглашавајући овај живототворни савет, дао му је облик заповести и јасно предсказао да ће у случају преступања ове животоносне заповести уследити смрт, али не толико смрт тела, колико смрт душе, због чега и говори оном пару наших прародитеља: У онај дан у који окусите од дрвета познања добра и зла, смрћу ћете умрети (1. Мојс. 2; 16-17). Обратите пажњу на то да им Он не говори у облику наредбе: у онај дан, када окусите, умрите. Његова наредба је почетак постојања свега, као што је казано: Он рече (нареди), и постадоше (Пс. 32; 9). Он, међутим, није наредио смрти да постане, него је предсказао да ће се она појавити због преступа, говорећи: "Немојте окусити од тог дрвета; у онај дан у који окусите, умрећете" да, држећи се савета и бежећи од преступа, не бисмо били подвргнути смрти. Да је Он то говорио о смрти душе, а не о смрти тела, види се из тога што они телом нису умрли оног дана када су окусили са забрањеног дрвета.

....

12. Сада би требало да проучимо и размотримо оно што се тиче телесне смрти: шта је њен узрок, пошто ни ову врсту смрти није створио Бог, будући да је Он Сами Живот, пуноћа Живота и Узрочник сваког вида живота, било у времену или у вечности, а особито оног вечнопостојећег и божанског. Бог, значи, није створио ни дао ни телесну смрт, нити је наредио да настане. Ако, дакле, ни ту смрт није створио Бог и ако Он није узрочник телесних болести, откуда онда код нас телесне немоћи и болештине? И откуда уопште смрт тела? Откуда уопште и сама смрт? Слушајте пажљиво, и разумите: духовна змија, која је зачетник зла, након што је на самом почетку пришла злу, лишила се добра и истинског живота и била их је праведно лишена, јер се прва од њих и уклонила. Тако је постала мртав дух, али не по природи (тј. По суштини) пошто смрт (мртвило, умртвљавање) нема своју природу (суштину) као такву, него она потиче од одбацивања истинског Живота. Не наситивши се сопственом жудњом за злом, она је постала дух који обманом доноси смрт и тако, авај, и човека учинила саучесником своје умртвљености.

13. Поставши, противно вољи Творца, једномислени са сатаном и свукавши са себе од Бога озарене светле и животоносне одежде, наши су прародитељи, авај, и сами постали духовно мртви, као што је и сатана. Пошто сатана није само мртав дух, него и дух који усмрћује оне што му се приближе, и како саучесници његове умртвљености имају тело којим је смртоносни савет спроведен у дело, они су и своја тела предали умртвљавању и умртвљујућим духовима смрти. Човеково тело би се одмах распало и претворило у земљу, да му није - одржаваном Промислом и јачом силом Онога Који једном речју све носи - одложено испуњење пресуде. Он је, како што смо рекли, задржао и одложио пресуду о смрти тела и дубином мудрости и човекољубља тако ју је тада савршио да је њено испуњење у будућности сачувано за Њега. Он није рекао Адаму: "Пошто си јео од дрвета, од којег сам ти забранио да једеш, врати се у оно од чега си постао", него је, дајући, између осталог и оцену овог живота, додао: Јер си земља и у земљу ћеш се вратити, не наређујући него предсказујући и допуштајући и праведно не спречавајући оно што је требало да се догоди. Видите ли да ни телесна смрт не потиче од Бога, него од греха и душе која је починила грех, и од змије која нас је на превару уграбила? Према томе, и телесне болести потичу од греха.

....

п.с. И немој те ИТ форе "Jeeeeee konacno je poceo da razmislja." Ја знам да поједини људи загрижени у ИТ имају тенденцију да остале људе посматрају упрошћено, понекад као ретарде, али молим те заобиђи ме с тим. Ниси ти ни биолог, ни хемичар, ни физичар, немаш ни PhD, ни МА, нити академски ВА. Будеш ли наставио са оваквим увредљивим упадицама, поразговараћемо на интерном делу форума...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Samo si ti falio da ovo podignes na trilemu,a ni o dilemi se ne mozemo razumeti o cemu je rec....

Ја сам ту да испровоцирам посетиоце на дискусију, а тебе да се изнервираш и подигнеш 500 кила... ;)

Ja, Ti, Djunis, Rade  zajendo smo laksi od tog tega tako da bi ja oladio sa provokacijama. 4chsmu1

smej.gif

Подели на овим сајтовима

Ђунисе, одакле нафта и угаљ на планети Земљи у оволиким количинама?

Nisam Djunis, al' znam odgovor!

Nastali su ex nihilo!

ps.Ko ne zna,Nihilo je vrsta gigantske paprati cijim talozenjm je nastao ceo ovaj nesporazum.

smej.gif

Подели на овим сајтовима

@Djunis

El ti to mene plasis? Losa ti strategija ako to zelis postici? A o tome ko te pretstavlja kao retarda sam ti

odgovorio na pp.

A) Sveti Grigorije Palama nije nepogresivi papa!

smej.gif Kakva je  bila struktura prirode, sta se sa njom desavalo u proslosti nije centralno pitanje

za veru. Sveti Grigorije Palama je zapisao to kao misljenje, tada nije bilo moguce empirijski proveriti

cinjenicno stanje stvari.

C) Dokazane i neoborive naucne cinjenice jasno i nedvosmisleno govore da je sv Grigorije Palama kao

i svi svetitleji koji misle isto POGRESIO. To sto je neko tajnovidac ne pomaze u odredjivanju nacina

na koji funkcinis priroda!

D) Nije bioloska vec ontoloska smrt ona cije prevazilazenje pretstavlja noseci stub domostroja spasenja.

Nemoj slucajno da si napisao negde da su naucne cinjenice "trenutne interpretacija"!

Da se vratimo na naftu.

Znas li da ova kolicina nafte i uglja nije moguca ako je umiranje pocelo covekovim padom?

To samo kolicinski da ne govorim geometrijski da se nalaze u geohronoloskim slojevima u kojima covek nikad nije zivoe?!

Подели на овим сајтовима

20. Потом рече Бог: нека врве по води живе душе, и птице нека лете изнад земље под свод небески.

21. И створи Бог китове велике и све живе душе што се мичу, што проврвјеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховијем. И видје Бог да је добро;

22. И благослови их Бог говорећи: рађајте се и множите се, и напуните воду по морима, и птице нека се множе на земљи.

23. И би вече и би јутро, дан пети.

24. Потом рече Бог: нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховијем, стоку и ситне животиње и звијери земаљске по врстама њиховијем. И би тако.

25. И створи Бог звијери земаљске по врстама њиховијем, и стоку по врстама њезинијем, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховијем. И видје Бог да је добро.

26. Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.

27. И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их.

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што се миче по земљи.

29. И још рече Бог: ево, дао сам вам све биље што носи сјеме по свој земљи, и сва дрвета родна која носе сјеме; то ће вам бити за храну.

30. А свјему звјерињу земаљском и свјема птицама небеским и свјему што се миче на земљи и у чем има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

31. Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. И би вече и би јутро, дан шести.

How Evolution Happens  Jel Hristos Bog Jagnje stvorilo  ovu vodenicu smrti

26. Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.

27. И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их.

28. И благослови их Бог, и рече им Бог: рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом, и будите господари од риба морских и од птица небеских и од свега звериња што се миче по земљи.

Je l ovo ikona Hrista????

89898989898989 zar ovaj tekst  i ovi klipovi nisu protivrecni. 89898989898989

ps moram da se odjavim sutra nastavljam

Подели на овим сајтовима

Da li je to ikona Hristova?

Evo nek ti vladika Atanasije odgovori.

I sta ti iz ovoga zakljuci, 'leba ti? klapklap-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='klapklap' />

Dalje, ne nije sv.Grigorije Palama papa, nije ni sv.Vasilije Veliki ni sv.Simeon Novi BOgoslovi ni drugi svetitelji, nije papa ni celo Predanje i Crkva tokom 2000 godina. Ne nisu papa ni Sveto Pismo ni sam Bog...

U kog ti Boga verujes, Akvilio?

Sta je ontoloska smrt?

Sta znaci telesna smrt za ziva bica?

Sta ostaje od coveka nakon telesne smrti?

ODGOVORI MI SAMO JEDNO:

Da li bi Adam umro cak i da nije pogresio?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Квалитетни аргументи, нема шта... Баш православни, баш убедљиви...

Da da....

Nego, sta kazes za vezu izmedju nafte i nihilo paprati?

Nego, reci ti meni otkuda uopste smrt?

Подели на овим сајтовима

Dalje, ne nije sv.Grigorije Palama papa, nije ni sv.Vasilije Veliki ni sv.Simeon Novi BOgoslovi ni drugi svetitelji, nije papa ni celo Predanje i Crkva tokom 2000 godina. Ne nisu papa ni Sveto Pismo ni sam Bog...

Ne znam za to da se Bog izjasnjavao na temu da li je priroda umirala od svog pocetka ili ne. Znamda su

se o toje temi izjasnjavali svetitelji kao i jos o mnogim pitanjima o prirodi i gle zanimljivosti o svakom pitanju

o prirodi su pogresili. Govorili fundamentalno netacne stvari.

Nisu mogli empirijski utvrditi cinjenicno stanje stvari  pa su izneli svoje misljenje na tu temu koje se ispostavilo

danas da je pogresno. Kraj price.

U kog ti Boga verujes, Akvilio?

Svetotrojicnog.

Sta je ontoloska smrt?

Prestanak licnosnog opstenja sa Bogom. Prepoznavanje Boga kao svog Oca dakle licnost.

Sta znaci telesna smrt za ziva bica?

Prestanak elektricne aktivnosti u mozgu.

Sta ostaje od coveka nakon telesne smrti?

Dusa, duh.

ODGOVORI MI SAMO JEDNO:

Da li bi Adam umro cak i da nije pogresio?

Ne bi, zato sto da nije prekinuo licnosno opstenje sa Bogom bio bi proziman nestvorenim Bozanskim energijama

koje bi se vremenom, Adamovim kretanjem ka obozenju prelile na ostali deo prirode. To je i ceo cilj i smisao Adamove slobode. Da moze da bira hoce li tvorevinu uvesti u besmrtnost ili nece. Ako je tvorevina vec besmrtna Adama nema izbora.

Svetitelji su smtarali da je priroda sadrzala nesto u sebi sto ju je cinilo netruleznom. Medjutim to danas sigurno

znamo da nije bio slucaj.

Kako to znamo?

-Da nauka gresi ne bi bilo sanse da pronalazimo fosile dakle skelete zivotinja koja su zivela stotinama miliona

godina PRE pojave coveka.

-Da nauka gresi nema hipoteticke sanse da bi postojalo ovoliko nafte.

-Da nauka gresi nema hipoteticke sanse da bi postojalo ovoliko uglja.

Подели на овим сајтовима

Ne znam za to da se Bog izjasnjavao na temu da li je priroda umirala od svog pocetka ili ne.

Bog se izjasnio da je ON ZIVOT.

Znam da su se o toje temi izjasnjavali svetitelji kao i jos o mnogim pitanjima o prirodi i gle zanimljivosti o svakom pitanju  o prirodi su pogresili. Govorili fundamentalno netacne stvari.

Nisu mogli empirijski utvrditi cinjenicno stanje stvari  pa su izneli svoje misljenje na tu temu koje se ispostavilo

danas da je pogresno. Kraj price.

Molim za nemesanje baba i zaba. Osnovni kriterijum za razlikovanje jeste znacaj za spasenje. U tom smislu, ako su svetitelji i gresili u pogledu geocentrizma i slicnih stvari, te greske su krajnje benigne. Mnogo su bitnije eventualne "fundamentalne greske".

Ono sto ti zelis da kazes jeste da svetitelji i Crkva tokom 2.000 godina su gresili u jednoj fundamentalnoj stvari, a to je da su negirali da je Bog zapravo uveo smrt. E, vidis, tu je problem...

Inace, jos jedno tehnicko pitanje: kazes da Adam ne bi umro da nije sagresio, te da bi se "vremenom, Adamovim kretanjem ka obozenju prelile na ostali deo prirode" tj. da bi priroda postala besmrtna i netrulezna po blagodati.

Znaci, dosli smo ipak na teoloski teren.

Izvoli, potkrepi. Ima li neko ko je dovoljno promisljao na ovu temu, neko ko je kredibilan, a ide tebi u prilog.

Izvoli?

Cisto da ne zaboravis, vraticemo se i na temu koadamita...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...