Jump to content

Да ли сте се причестили?

Препоручена порука

Lepo,ne iznose...Ovde je u stilu KAKVA PRICEST VAN POSTA...Iznesu onu cetvrtastu casu prekrivenu nekom tkaninom,ali onu zutu casu,sto mislim da se zove putir,sa crvenim platnom lepo ne iznesu...Tuga i zalost...Cini mi se kao da nekog mrzi da pricesti bar decicu,a o tome da se verni narod pricescuje svake nedelje,nema ni govora,jednom je u propovedi jedan svestenik govorio protiv toga...

А која је то епархија ?

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

А нико ти није рекао да дођеш после вечерње, када није гужва, за исповест? Или ниси питала?

Они не воле што морају да исповедају за време Литургије, иако народу стално говоре да дођу у току недеље на исповест.

Џаба.

Нисам сигурна, али ја мислим да се у нашој парохијској цркви вечерње службе не одржавају, осим на празник који то изискује, ту су Литургије недељом и празником, колико ја знам, а не знам 100%. А ово за долазак суботом увече речено ми је у манастиру, они не исповједају недељом, осим у баш ријетким случајевима.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Lepo,ne iznose...Ovde je u stilu KAKVA PRICEST VAN POSTA...Iznesu onu cetvrtastu casu prekrivenu nekom tkaninom,ali onu zutu casu,sto mislim da se zove putir,sa crvenim platnom lepo ne iznesu...Tuga i zalost...Cini mi se kao da nekog mrzi da pricesti bar decicu,a o tome da se verni narod pricescuje svake nedelje,nema ni govora,jednom je u propovedi jedan svestenik govorio protiv toga...

А која је то епархија ?

Sabacka...

Подели на овим сајтовима

А нико ти није рекао да дођеш после вечерње, када није гужва, за исповест? Или ниси питала?

Они не воле што морају да исповедају за време Литургије, иако народу стално говоре да дођу у току недеље на исповест.

Џаба.

Maso,evo kod nas,na Veliku Sredu,bas sam pisala,muz i ja sa ovo dvoje makancadi smo bili na vecernjoj,jos par ljudi je bilo cekalo za ispovest,a svestenici prolaze,mi pitamo,jedan kaze SUTRA JE LITURGIJA,SUTRA ISPOVEST i odose svi...Ja djakona zaustavih,kazem mu da ja ne garantujem da uopste mogu sutradan stici na Liturgiju,imam bebu,te on ode i zaustavi jednog od svestenika koji pristade da nas grupicu ispovedi...Tugo...Bukvalno je doslo da za rukav vucemo i da sasipamo grehe jer se kod 80%  svestenika svodi na pitanje KAJETE LI SE ZA SVE,odgovor DA i begaj!!!Mislim se da li da pisem Arhijereju,ja sitna muva.Ovo ovako ne ide.Gusim se.

Подели на овим сајтовима

:) 1204_drink 1204_drink

У својој Парохијској цркви "Лазарици" на Звездари

Постављена слика

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Боже помози. Чула сам од моје другарице да је њихов свештеник о честом причешћивању рекао да је то био "обичај" у раном хришћанству гдје су хришћани били прогоњени и страдали сваки дан због своје вјере, па ето они су се стално причешћивали да не би умрли непричешћени.

молим те дај ову књигу из мог потписа около.

исто.

Оооооооо да, сјајан је осјећај када човјек почне да се бави појањем, а редовно причешћивање то је тек догађаааааааааааај  isus-sinai. И ја сам почела да појем за пјевницом прије неколико мјесеци, а временом сам почела да читам молитве за вријеме вечерњих служби, или акатисте прије Литургије, заиста то је благодат какву човјек може само да пожели. Почела сам да учим црквенословенски, нисам ни била свјесна колико је лијепо молити се на овом језику. Иначе мирјани вјерници, који долазе у наш манастир учествују на неки свој начин, једни поју, једни учествују у Олтару, једни чисте манастир послије службе, једни припремају храну и кафу за коју сервирају у току бесједе, и то је заиста дивно, свако умножава своје таланте онако како то најбоље зна и умије,  0409_feel.

И да заборавих - ПРИЧЕСТИЛА САМ СЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

Ваууу...заиста  shok просто сам проживео овај догађај тако лепо описан .

Е на жалост овамо где сам ја свештенство , хајде да будем прецузнији , већи део свештенства негодује што се одлази у околне  манастире и један од свештеника је веома критички расположен по питању честог или чешћег причешћавања тако да смо једном приликом пред саме причести тај свештеник је изнео критички став да није добро тако стално се причешћавати а односило се на неке појединце где смо се сви онако међусобно погледали и такава критика нам је била веома чудна .

Нисам се причестио јер нисам могао да присуствујем литургији а и није била причест .

исто.

....па исповјест у току Литургије........

те исповести у току Литургије су практично ремећење тока Литургије ...

мени се срце стегло кад сам прочитао да износи ПРАЗАН путир.

људи, па шта раде они са даровима које су припремили?

Подели на овим сајтовима

јесам, фала  isus-sinai на Милости Његовој, данас у храму светог Саве, била баш лепа Литургија са Патријархом и два епископа - Иринејем Добријевићем и Атанасијем Ракитом. 0409_feel

Подели на овим сајтовима

јесам, фала  0409_feel на Милости Његовој, данас у храму светог Саве, била баш лепа Литургија са Патријархом и два епископа - Иринејем Добријевићем и Атанасијем Ракитом. shok

isus-sinai

И +Лонгином Новограчаничким

Постављена слика

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

јесам, фала  0409_feel на Милости Његовој, данас у храму светог Саве, била баш лепа Литургија са Патријархом и два епископа - Иринејем Добријевићем и Атанасијем Ракитом. :)

isus-sinai

И +Лонгином Новограчаничким

Постављена слика

е јес, њега заборавих crvenilo shok

Постављена слика

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Ovo je jedino mjesto gdje se usudih i ja reci nešto o načetoj temi. Kod mene je problem isti. Ne želim se 

protiviti

sveštenicima niti raspravljati ali zaista je tačno da neki sveštenici nemaju vremena za svoje parohijane i da poslije večernje službe odjure pa ti prosto bude neprijatno da ih nešto pitaš. Možda je to zato što imaju previše obaveza pa ne mogu stići svima udovoljiti? Ponekad sam i ja nezadovoljna time,dođem u Crkvu da bi se odmorila i svkodnevnice i onda i tu me dočeka ista stvar. ??? Neka mi Gospod ovo ne uzme za grijeh ali ponekad sam zaista

nezadovoljna radi takvog ponašanja. Tačno je i što se tiče ispovijesti i pričesti,najljepše

je u manastirima.Monasi imaju više vremena za nas mirjane i imaju veće smirenje. POnekad se stidim prići Svetom pričešću jer vidim da ni sveštenik baš nije za to da se više puta pričešćujemo u toku višednevnih postova a pogotovo van posta.

Čitajući knjigi "Dušekorisna knjiga o čestom pričešćivabnu Svetim Hristovim Tajnama" došla sam u dilemu.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

то је добро, јер си постала свесна НЕОПХОДНОСТИ приласка путиру.

треба човек имати сталног исповедника, који ће му помоћи да прилази чешће, а ако је случај да постоји другачија пракса, треба врло смирено прихватити такво послушање.

зато што нас не спашава квантитет, него квалитет - онако како ми прилазимо путиру - кроз послушање и љубав према ближњем.

можда не би било лоше и да се свештенство упозна са овом књигом?

само, урадите то молитвено и из љубави, а не из неког погрешног мотива.

ко зна, можда се и промени пракса ...

што се тиче претрпаног свештенства обавезама, зар код вас не постоји дежурни свештеник, онај који је ту на дежурству или доступан на телефон за договор ради разговора?

иначе, што се тиче односа монаштва и свештенства према пастви, ту је увек тако јер монаси имају све време на свету, а свештенство има различите обавезе, почевши од сопствене породице и своје службе, па до опслуживања парохије и других обавеза, па одатле и та ''наспрамност'' и ''неспремност'' свештенства да чешће и дуже се обрати својим парохијанима.

искрено верујем да је лењост заиста ретка и појединачна, а не правило.

Подели на овим сајтовима

Hvala ti brate Medo na korisnim savjetima. Evo tek sada pročitah tvoj odgovor,bila sam malo u gužvi ovih dana.Ja ne zamjerim sveštenicima oni zaista imaju mnogo obaveza i to što sam ponekad nezadovoljna je najčešće  moj subjektivni osjećaj i egoizam. Naravno da sveštenici imaju mnogo posla, rade u školama, brinu o parohiji i svima nama pa nije ni čudo da su uvijek u žurbi. Sveštenik u mojoj parohiji je skoro pred penzijom ali hvala Bogu zasta vitalan pa ipak pitam se kako sve stiže i najčešće je dobro raspoložen. U pravu si sa svojim komentrima. Trebamo i mi imati smirenje. Nedavno dođem u crkvu a naš sveštenik sa rukom u gipsu služi Svetu Liturgiju. Kada su ga pitali kako oče možete sa takvom rukm služiti Liturgiju a on kaže pa nisu mi usta u gipsu ako je ruka. Svako od nas bi sa takvom povredom uzeo bar 15 dana bolovanja, a naš sveštenik i dalje radi i još krstio sina moje vjenčane kume istu tu nedelju.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Јуче у храму Христа Спаситеља. Прва служба васељенског патријарха и руског. барем у новијој историји. Као и обично иљада свештеника

и владика.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...