Jump to content

Да ли сте се причестили?

Препоручена порука

A je li se ko od vas ispovijedio za grehove? 0442_feel

Oprosti, a kako da se čovjek pričesti, a da se prije toga ne ispovijedi? Ako si mislio na to da li sam rekla sve ono što smatram svojim grijehom - jesam, onoliko koliko sam bila u stanju da uvidim, ono što nisam spoznala daće Bog da mi se otkrije do slijedeće ispovijesti. 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

Ти као да не читаш овај форум, а доста дуго си ту судећи по броју порука. Има баш доста порука о томе како исповест није везана за причешће као ни пост.
Подели на овим сајтовима

Tacno je da ispovijest nije vezana za pricest, ali postoji predanje, postoji iskustvo Crkve, koje govori da je cesto ispovijedanje grehova prilikom cestog pricescivanja neophodno, sto ne mora da znaci bas bukvalno pred pricesce, ali to zavisi od duhovnika.

I to da nije vezano, to ne znaci da se covjek bukvalno ne treba ispovijedati, ili da se ispovijedi dva puta godisnje a da se pricescuje svake nedelje.

Подели на овим сајтовима

ситуација од прошле недеље

Држо сам пост на води целе недеље, и јуче, у суботу, такође.

јутрос кренем у цркву мало раније нег обично, да нађем париха мог проту Миљка.

И стварно, затекнем га у канцеларији. Поздравим како доликује и кажем да се нисам исповедио,

ал да бих да се причестим. Не може, каже прота, иди се прво исповеди, и ја шта ћу кренем, ал де данас

да се исповедиш, ма нема шансе, не мош доћи на ред. А ред за исповест до пола наоса.

Почиње Литургија, ал народ окрено леђа олтару, чекају да се исповеде, ал то што је Божја служба,

не мари, баш их брига. И хтео ја да кажем, ал како, кад све бакице око мене, јес баш тако

заиузеле и мушко крило наоса а окренуле леђа олтару! (У нашој цркви су две исповедаонице

одмах код главног, западног, улаза, па зато онај ред наопачке)

Добро, узео сам нафору, а после,код куђе, и питу са празилуком. А јесам хтео да се причестим.

Ал недаде прота, што се ниси исповедио током недеље, каже. Добро каже, мада се ја нешто надо,

ајд старији сам од проте, па пустиће ме, зна ме. Ето недаде,...  0442_feel

Подели на овим сајтовима

A je li se ko od vas ispovijedio za grehove? 0442_feel

Oprosti, a kako da se čovjek pričesti, a da se prije toga ne ispovijedi? Ako si mislio na to da li sam rekla sve ono što smatram svojim grijehom - jesam, onoliko koliko sam bila u stanju da uvidim, ono što nisam spoznala daće Bog da mi se otkrije do slijedeće ispovijesti. 0442_feel.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

Ти као да не читаш овај форум, а доста дуго си ту судећи по броју порука. Има баш доста порука о томе како исповест није везана за причешће као ни пост.

Brate, iskreno ja se rukovodim onim što mi kaže moj sveštenik,a ne baš svim onim što pročitam ovdje, on kaže pričest kad god je moguće, ispovjest svake tri sedmice bar. Kad nije post trudim se da se ispovijedim pred pričešće i onda se više ne pričešćujem do slijedeće ispovjesti. To je neka moja praksa. I ne mora značiti da je bolja ili gora od praksi drugih.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Sestro, kako se meni cini, u Srbiji se, kod ovih reformatora, ispovijest sve vise gubi.

Ajde, da se covjek jednom u dvije tri nedelje ispovijedi, ili jednom mjesecno barem, pa da se onda moze pricescivati svake nedelje, ali izgleda da se ovi moderni vjernici ne ispovijedaju ni toliko.

Zato sam i pitao, da li se iko od njih ispovijedio.

Подели на овим сајтовима

Брате, ја не знам како је тамо, и потпуно ми је чудно да ми неко каже да исповјест и причешће нису повезани  0442_feel. Јер да нису не би свештеник питао пред причешће јесте ли се и кад исповједили. Јутрос мој свештеник овако рекао пред причешће: Сви они који посте ЦИО пост, и они који су се исповједили тако што су признали све своје гријехе, а не само оно кајем се - могу да приђу и причесте се. Они који бирају седмице кад ће да посте, који се нису исповједили и не посте цио пост нека не прилазе. Прво се припремите, па онда дођите. Мени је то сасвим у реду. И сматрам да је тако исправно. А претходни пост брате Вукмане, није био критика - само чуђење. Ми смо  0442_feel  0442_feel

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Da, danas sam se pricestila i osem se predivno! Samo da Gospod sto duze ostane u meni, da me ne napusti...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ljudi, manite se raznih teoretisanja. Osetite sustinu i nadjite put ljubavi ga Gospodu ...Oprostite, da se niko ne uvredi.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Но сикирики, у праву си потпуно, само ето из оваквих ствари човјек научи штошта што није знао, нису некад ни лоша ова теоретисања  0442_feel. Ја сам мирјанка обична и не знам мноооого, па ме онда некад оваква питања наведу на размишљање. Није то увијек лоше.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Брате, ја не знам како је тамо, и потпуно ми је чудно да ми неко каже да исповјест и причешће нису повезани  0442_feel. Јер да нису не би свештеник питао пред причешће јесте ли се и кад исповједили. Јутрос мој свештеник овако рекао пред причешће: Сви они који посте ЦИО пост, и они који су се исповједили тако што су признали све своје гријехе, а не само оно кајем се - могу да приђу и причесте се. Они који бирају седмице кад ће да посте, који се нису исповједили и не посте цио пост нека не прилазе. Прво се припремите, па онда дођите. Мени је то сасвим у реду. И сматрам да је тако исправно. А претходни пост брате Вукмане, није био критика - само чуђење. Ми смо  0442_feel  0442_feel

Искрен да будем, као свештеник кажем да је мени ово врло непознато. Причешће јесте повезано са покајањем, заправо без окајања и нема Причешћа. Ко каже да нема грехе боље да се не причешћује јер суд себи једе и пије. Међутим, исповест пред свако Причешће нема баш неко црквено утемељење. Чак, може да постане и врло опсано, јер се под грехом подразумева прекршај неких правних кодекса а не оно што грех јесте- промашај циља и одвођење у смрт. Зато мислим да није добро повезивати Свету Тајну исповести са Светом Тајном Евхаристије. Нарочито је направилно исповедање у току Литургије.

Ми имамо велики проблем са погрешним разумевањем покајања и покајање нам не буде преумљење.

Свима који сте се причестили нека вам буде на здравље и спасење.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Sestro, kako se meni cini, u Srbiji se, kod ovih reformatora, ispovijest sve vise gubi.

Ajde, da se covjek jednom u dvije tri nedelje ispovijedi, ili jednom mjesecno barem, pa da se onda moze pricescivati svake nedelje, ali izgleda da se ovi moderni vjernici ne ispovijedaju ni toliko.

Zato sam i pitao, da li se iko od njih ispovijedio.

Како си Ти ово закључио? Мислим да ниси у праву, а и ниси Ти тај који је позван да људима одређује када ће да се исповедају, већ духовни руководилац парохијана, а то је парохијски свештеник.
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

ситуација од прошле недеље

Држо сам пост на води целе недеље, и јуче, у суботу, такође.

јутрос кренем у цркву мало раније нег обично, да нађем париха мог проту Миљка.

И стварно, затекнем га у канцеларији. Поздравим како доликује и кажем да се нисам исповедио,

ал да бих да се причестим. Не може, каже прота, иди се прво исповеди, и ја шта ћу кренем, ал де данас

да се исповедиш, ма нема шансе, не мош доћи на ред. А ред за исповест до пола наоса.

Почиње Литургија, ал народ окрено леђа олтару, чекају да се исповеде, ал то што је Божја служба,

не мари, баш их брига. И хтео ја да кажем, ал како, кад све бакице око мене, јес баш тако

заиузеле и мушко крило наоса а окренуле леђа олтару! (У нашој цркви су две исповедаонице

одмах код главног, западног, улаза, па зато онај ред наопачке)

Добро, узео сам нафору, а после,код куђе, и питу са празилуком. А јесам хтео да се причестим.

Ал недаде прота, што се ниси исповедио током недеље, каже. Добро каже, мада се ја нешто надо,

ајд старији сам од проте, па пустиће ме, зна ме. Ето недаде,...   8084.gif

Па ето, видиш како настају проблеми због јуридичког поимања греха и Литургије. Ово је реалан проблем, врло опасан.
Подели на овим сајтовима

Овакав говор нашег свештеника односио се на оне који ријетко долазе на Литургију и не исповједају се, иначе они који често долазе и разговарају са свештеником знају правила и исповједају се колико сам ја чула бар мјесечно да би могли да се причешћују сваке седмице.

Што се исповједања тиче оно се обавља свим данима (најчешће суботом увече) недељом изузетно и врло ријетко, мислим да сам то видјела свега једном или два пута.Ето тако је код нас.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Овакав говор нашег свештеника односио се на оне који ријетко долазе на Литургију и не исповједају се, иначе они који често долазе и разговарају са свештеником знају правила и исповједају се колико сам ја чула бар мјесечно да би могли да се причешћују сваке седмице.

Што се исповједања тиче оно се обавља свим данима (најчешће суботом увече) недељом изузетно и врло ријетко, мислим да сам то видјела свега једном или два пута.Ето тако је код нас.

Одлично, тако и треба. Ово је за мене једна врло прихватљива пракса.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...