Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Како и зашто? http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeE5G2WtPQyvFLlW7xMIju2nANc5egBDYDG0MBWHKoT_hpP4s&t=1&usg=__uxfL62wfzx8oN0i0oQDlzY4a_SY= Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Проблем егоизма је стар колико и човечанство. Свако се носи са тим проблемом онолико колико жели својом слободом да препозна и реши тај проблем. Све религије света потенцирају причу о укидању самоважности тј. егоизма пред величином љубави према другоме. Лично, имам проблем, и сваки пут када кажем да га немам или да је мој его мали, могу истог тренутка да осетим како терет постаје већи и тежи... Но, опет, упознавајући људе, видим да и они које мучи его показују велику ревност у добрим стварима, што ће рећи да никада не можемо сва наша мерила да подведемо пред банална мерила између "фарисеја и цариника". Позиција хришћана се налази управо ту...негде између...јер парадокси постоје, стога и его може некога исто тако да помогне колико и да повреди... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Ako cemo iskreno i slikovito Човек Жоја, Титаник and Џуманџи је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Септембар 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Проблем егоизма је стар колико и човечанство. Свако се носи са тим проблемом онолико колико жели својом слободом да препозна и реши тај проблем. Све религије света потенцирају причу о укидању самоважности тј. егоизма пред величином љубави према другоме. Лично, имам проблем, и сваки пут када кажем да га немам или да је мој его мали, могу истог тренутка да осетим како терет постаје већи и тежи... Но, опет, упознавајући људе, видим да и они које мучи его показују велику ревност у добрим стварима, што ће рећи да никада не можемо сва наша мерила да подведемо пред банална мерила између "фарисеја и цариника". Позиција хришћана се налази управо ту...негде између...јер парадокси постоје, стога и его може некога исто тако да помогне колико и да повреди... Да, его јесте крст између Тебе и Ја а само неушаблоњена слобода кроз стваралаштво може да реши проблем Ега... "Човек је велики онолико колико може да се спусти." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Ako cemo iskreno i slikovito eeeeeeeeeee, ali covek je i naznacen za to 0212_rolleyes http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 eeeeeeeeeee, ali covek je i naznacen za to 0212_rolleyes Da ima to kod sv Isaka Sirina da je ponos pozitivna strast a izvitopereni oblik ponosa je gordost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 До сада не тако велики као нечији живот, а надам се и убудуће. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Септембар 19, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2010 Како и зашто? http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeE5G2WtPQyvFLlW7xMIju2nANc5egBDYDG0MBWHKoT_hpP4s&t=1&usg=__uxfL62wfzx8oN0i0oQDlzY4a_SY= :bla: И баш слика Индијанца!!! Давно сам читала неку књигу о Индијанцима... Неку... Не сећам се ни како се зове, ни ко је написао... 0102_laugh Књигу позајмила и вратила! Сећам се да је писац те књиге, желећи да упозна индијанце, њихову културу, вредности, уметност, веру... живео са њима... Оно због чега помињем ту књигу јесте да сам ту прочитала нешто интересантно о етичким вредностима које они цене и којима теже. Мудрац у племену (врач, увек је један, постоји посебна прича о томе како можеш постати врач), је и учитељ, деца у племену расту уз њега. И оно што је најважније везано и за тему (јер дужим...напад мисли о индијанцима srecan) је да он учи ову децу да је срамотно хвалити се знањем. У ''школи'', на ''часовима'', које он води, његови ученици не подижу прсте када учитељ постави питање, на постављено питање одговара само онај кога учитељ пита. Ако он не зна одговор, срамотно је да било ко, макар га и знао, одговори на то питање изузев Учитеља, јер би усупротном, ако би неки ученик хтео да покаже како он то зна, тиме постидео свог брата, а себе уздигао... Знам да ће ово многима деловати као тотална лудост, али је мени ето та лудост индијанаца остала у срцу и могла сам да кушам ситуацију, где је ова мудрост мени била кочница да не учиним још веће зло од оног у које ме је мало по мало водило истицање мојих неких назовимо змањима и умећима. Не само што је неко био понижен, већ, ђаво је лукав, све изгледа нормално и добро, на корист свима, док доминација не постане толико јака да може да задобије све... Све, и оно што ми не припада и на срећу, ни не желим га, па ми је ова мудрост помогла да у тишини, неприметно, као да ништа није било, вратим мир пре свега себи, а онда и другима... То сам кушала више пута, некад се сетим, некад полетим... али нисте случајно ставили слику индијанца, то ме је :bla: ...то хтедох рећи, а залутах... :bla: Dijasporka and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Ako cemo iskreno i slikovito Baš sam lep na ovoj. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 1, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Јест вала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 као планета понекад, просто нема места ни за мене sHa_sarcasticlol клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Август 16, 2011 Пријави Подели Написано Август 16, 2011 Koliko je ego bitan u duhovnom uzrastanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 16, 2011 Пријави Подели Написано Август 16, 2011 Koliko je ego bitan u duhovnom uzrastanju? Bitan je kao negativna vrijednost, nesto cega se treba odreci i nadrasti ga. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 16, 2011 Пријави Подели Написано Август 16, 2011 Koliko je ego bitan u duhovnom uzrastanju? Дефиниши "его". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука