Jump to content

Колики Вам је его ? ВЕЛИКИ,мали,СРЕдњи...?

Guest о. Агапије

Препоручена порука

Проблем егоизма је стар колико и човечанство. Свако се носи са тим проблемом онолико колико жели својом слободом да препозна и реши тај проблем. Све религије света потенцирају причу о укидању самоважности тј. егоизма пред величином љубави према другоме.

Лично, имам проблем, и сваки пут када кажем да га немам или да је мој его мали, могу истог тренутка да осетим како терет постаје већи и тежи...

Но, опет, упознавајући људе, видим да и они које мучи его показују велику ревност у добрим стварима, што ће рећи да никада не можемо сва наша мерила да подведемо пред банална мерила између "фарисеја и цариника". Позиција хришћана се налази управо ту...негде између...јер парадокси постоје, стога и его може некога исто тако да помогне колико и да повреди...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Проблем егоизма је стар колико и човечанство. Свако се носи са тим проблемом онолико колико жели својом слободом да препозна и реши тај проблем. Све религије света потенцирају причу о укидању самоважности тј. егоизма пред величином љубави према другоме.

Лично, имам проблем, и сваки пут када кажем да га немам или да је мој его мали, могу истог тренутка да осетим како терет постаје већи и тежи...

Но, опет, упознавајући људе, видим да и они које мучи его показују велику ревност у добрим стварима, што ће рећи да никада не можемо сва наша мерила да подведемо пред банална мерила између "фарисеја и цариника". Позиција хришћана се налази управо ту...негде између...јер парадокси постоје, стога и его може некога исто тако да помогне колико и да повреди...

Да, его јесте крст између Тебе и Ја а само неушаблоњена слобода кроз стваралаштво може да реши проблем Ега...

"Човек је велики онолико колико може да се спусти."

Подели на овим сајтовима

До сада не тако велики као нечији живот, а надам се и убудуће.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

:bla: И баш слика Индијанца!!!

Давно сам читала неку књигу о Индијанцима... Неку... Не сећам се ни како се зове, ни ко је написао...  0102_laugh Књигу позајмила и вратила! Сећам се да је писац те књиге, желећи да упозна индијанце, њихову културу, вредности, уметност, веру... живео са њима... Оно због чега помињем ту књигу јесте да сам ту прочитала нешто интересантно о етичким вредностима које они цене и којима теже. Мудрац у племену (врач, увек је један, постоји посебна прича о томе како можеш постати врач), је и учитељ, деца у племену расту уз њега. И оно што је најважније везано и за тему (јер дужим...напад мисли о индијанцима  srecan) је да он учи ову децу да је срамотно хвалити се знањем. У ''школи'', на ''часовима'', које он води, његови ученици не подижу прсте када учитељ постави питање, на постављено питање одговара само онај кога учитељ пита. Ако он не зна одговор, срамотно је да било ко, макар га и знао, одговори на то питање изузев Учитеља, јер би усупротном, ако би неки ученик хтео да покаже како он то зна, тиме постидео свог брата, а себе уздигао...

Знам да ће ово многима деловати као тотална лудост, али је мени ето та лудост индијанаца остала у срцу и могла сам да кушам ситуацију, где је ова мудрост мени била кочница да не учиним још веће зло од оног у које ме је мало по мало водило истицање мојих неких назовимо змањима и умећима. Не само што је неко био понижен, већ, ђаво је лукав, све изгледа нормално и добро, на корист свима, док доминација не постане толико јака да може да задобије све... Све, и оно што ми не припада и на срећу, ни не желим га, па ми је ова мудрост помогла да у тишини, неприметно, као да ништа није било, вратим мир пре свега себи, а онда и другима...

То сам кушала више пута, некад се сетим, некад полетим... али нисте случајно ставили слику индијанца, то ме је  :bla: ...то хтедох рећи, а залутах...  :bla:

apel.png

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 10 months later...

Koliko je ego bitan u duhovnom uzrastanju?

Bitan je kao negativna vrijednost, nesto cega se treba odreci i nadrasti ga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...