Jump to content

Учење o лoгoсима бића у стварању

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

У Догматским темама, страна 264:

,,Сада остаје питање на који начин се логоси бића повезују са Богом. Због тога се са појмом Логоса нећемо више сретати све до појаве светог Максима Исповедника. (Свети Оци овај појам избегавају јер је веома опасан.)''

Сада је мало јасније шта је Зизјулас хтео ту да каже.

Иначе, сматрам да о том питању ,,логоса бића'' тек треба посветити посебну пажњу, развити га и донети јасно објашњење. Има пуно тога још да се каже.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Logos je kad se ulogujes na net :lol:

ali treba biti oprezan!

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Mnogo je gotivan ovaj lik. Jednom sam ga slušao uživo - u gradskom prevozu, nije zatvarao usta, - imao je nesvakidašnje fore.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Браћо, ја не знам како да поделим са вама своје одушевљење. По први пут се срећем са учењем светог Максима Исповедника.

Дуго времена сам чекао да се за то припремим. Сада све што сазнајем код светог Максима, осветљава и потврђује моја становишта.

То су изузетно важне теме. Верујем да је и вама пуно тога интересантно, те ако имате неке недоумице и питања, изволите да започнемо разговор о тим темама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Могао би само да укажеш где се тачно налази списак о томе од светог Максима.

Сигурно је јако важна тема о полности.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

nisam siguran da li je u tekstu bivseg ep Artemija ili nekom od naredna dva-tri teksta iz zbornika za koji sam dao link na prvoj strani teme - Arhi Ke Telos.. pre par dana sam preleteo preko tog dela vezano za polnost, u smislu toga da Sv Maksim telesno radjanje kakvo je sada jeste jedna od poslepadnih posledica, a da je Bog to durgacije po stvaranju namenio prvosazdanima.. e sad, nisam bas naisao na objasnjenje toga kako je on to zamisljao ili objasnjavao, ako jeste, vec sam citajuci danas Janarasa - Azbucnik vere, poglavlje o coveku - pa u prici o polnosti, shvatio da bih njegovo (Janarsaovo) shvatanje mogao da iskoristim da bih razumeo sta je Sv Maksim hteo da kaze o prevazilazenju polnosti kao jednoj od petostrukih podela u citavoj tvorevini, za cije koje prevazilazenje je Bog odredio bas coveka.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је проблем полности од круцијалног значаја. Нико нема полове до једино човек.

Моје становиште у вези тога је да полове човек мора превазићи. У будућем веку неће бити ни полова ни сексуалности.

Међутим, има ту још једна веома важна ствар. Кроз ту полност и сексуалност коју човек има, наш противник ђаво хоће да поквари прави смисао тога што је Бог дао.

Наиме, човек је добио задужење да обави извесно послушање у ,,домостроју стварања'', да кроз тај дар полности и сексуалности обави оно што је Богом задато, а то је рађање и множење. Али, то што је добијено (полност и сексуалност) има ограничени значај, односно једном мора да се то укине.

И баш кроз ту ствар, ђаво (сада, тј. у палом стању) изопачује смисао тога и саблажњава људе. Моје је мишљење да је сатана отпао тако што је позавидео човеку и истовремено се погордио над Богом, јер није прихватио да човек има значајнију (у домостроју стварања) службу од анђела (иако је та полност [човекова] привременог карактера) - а нарочито то да Логос постане Човек.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Vidis, pomenuo sam Janarasa i ono kako me je njegova interpretacija svrhe polnosti navela na razumevanje toga sto Sv Maksim tvrdi da je jedan od zadataka prvostvorenih bilo, izmedju ostalog, i to prevazilazenje polnosti. Sta on kaze (Janaras): svrha polnosti, u oba biblijska izvestaja o stvaranju svodi se na to da sama jednorodnost prirodna prvostvorenog coveka nije kao nacin postojanja dovoljna u smislu ostvarenja svrhe njegovog postojanja i uostalom, sve tvari (jer je covek stvoren tako da u sebi sadrzi sve elemente svega do tad stvorenog). Tvar je stvorena radi ostvarivanja zivota kao zajednice, da postoji na nacin na koji postoji i Bog, dakle licnosno, odn u zajednici slobode i ljubavi. Da bi tvarno to moglo postici, da bi moglo da ostvari sebe kao licnosnu zajednicu, da bi moglo tako da ima zivot, kao slobodu - slobodu u smislu odsustva od bilo kakve nuznosti u ostvarivanju svog postojanja, bilo je naznaceno od Boga da ima druga prema sebi, da se jedinstvena priroda posebnim stvaralackim cinom na neki nacin razdvoji, podeli i da joj se da mogucnost (kroz urodjenu joj erosnu silu) da citavim svojim bicem stremi ka drugome. Tako prvi put Adam dobija identitet naspram Eve - on postaje covek, naspram covecice. Ostvarivanjem ljubavne zajednice sa istorodnim bicem prvosazdani covek ima mogucnost da se ostvaruje kao licnost i na neki nacin sprema za ostvarivanje licnostne zajednice sa Bogom. Eto tako sam ja to razumeo.. za sada

Подели на овим сајтовима

Нико нема полове до једино човек.

.mislise.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kada se bavimo bogoslovljem Sv.Maksima.mislim da je neophodno uzeti u obzir ,tj prethodno izučiti Grigorija Bogoslova i Dionisija Areopagita na čije se teoloske konstrukcije Sv.Maksim oslanjao prilikom razlaganja ideje o ''logosima bića'',onda postoji,nadam se :),veća verovatnoća da se shvati i uži i širi kontekst onoga što je on pod tim podrazumevao.

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...