Jump to content

Ćelavi Isus - freska u crkvi Sv. Petra i Pavla

Препоручена порука

Постављена слика

Na dvadeset dva kilometra od Pirota je selo Rsovci, kraj njega na desnoj obali Visočice, na Staroj planini, u pećini brda Kalik je Crkva Svetog Petra i Pavla, poznatija kao Pećinska crkva. Reč je o atraktivnom srednjevekovnom spomeniku kulture sa ostatkom fresaka iz 13. veka.

Na severnom zidu sačuvana je freska Hrista Mladenca.

Freska Hristos Mladenac je gotovo jedinstvena u srpskom fresko slikarstvu. Isus je mlad i ćelav. Mišljenja o vrednosti ove freske su podeljena. Jedna grupa naučnika smatra da je reč o slikaru ili grupi majstora pod jakim uticajem hrišćanstva raznih vekova. Druga grupa smatra da je reč o pećinskoj isposnici (dakle ne o crkvi u klasičnom smislu reči), zbog toga što je samo u njoj mogao biti naslikan ćelavi Isus. Naime, freske u isposnici nisu bile podložne episkopskoj cenzuri. I otuda mišljenje da su Isusa u Rsovcima slikali sami isposnici.U 13. veku u Lazarevu Srbiju je stigao veliki broj isposnika sa Sinaja pa se smatra da su upravo ove pridošlice donele ideju o ćelavom Isusu.

Crkva Svetog Petra i Pavla u Rsovcima proglašena je kulturnim dobrom i pod zaštitom je države od 1981. godine.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Zapravo bliža je verovatno istini činjenica da je Gospod Isus Hristos izlgedao mnogo drugačije od onoga kako se prikazuje.

Kako je on kao jevrejin ispunjavao sve običaje i zakone jevrejske toga doba, tako je verovatno i oblačio se i izlgedao kao tadašnji jevreji. Negde sam pročitao da su jevreji tada puštali kosu sa strane, a po temenu su se šišali do glave. Nešto slično kao dominikanci. Tako da je možda predstava "ćelavog" Isusa bliža istini nego ona na kakvu smo mi navikli.  0409_feel

Pogotovo da je Gospod Isus Hristos bio ovako beo. Pre bi imao neku maslinasto-mrku boju kože.

Čitao sam i da je čisto fikcija probadanje kroz dlan kako se prikazuje, već da je realnije da se probije telo na raspeću u zglobovima. Jer kad bi se probilo po dlanovima sa klinovima, ne bi se mogla izdržati težina tela.

U svakom slučaju ovo su nebitne stvari koje ne spore Isusovu autentičnost i istoričnost.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

U svakom slučaju ovo su nebitne stvari koje ne spore Isusovu autentičnost i istoričnost.

slazem se.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Zapravo bliža je verovatno istini činjenica da je Gospod Isus Hristos izlgedao mnogo drugačije od onoga kako se prikazuje.

Kako je on kao jevrejin ispunjavao sve običaje i zakone jevrejske toga doba, tako je verovatno i oblačio se i izlgedao kao tadašnji jevreji. Negde sam pročitao da su jevreji tada puštali kosu sa strane, a po temenu su se šišali do glave. Nešto slično kao dominikanci. Tako da je možda predstava "ćelavog" Isusa bliža istini nego ona na kakvu smo mi navikli.  :cmizdrenje:

Pogotovo da je Gospod Isus Hristos bio ovako beo. Pre bi imao neku maslinasto-mrku boju kože.

Čitao sam i da je čisto fikcija probadanje kroz dlan kako se prikazuje, već da je realnije da se probije telo na raspeću u zglobovima. Jer kad bi se probilo po dlanovima sa klinovima, ne bi se mogla izdržati težina tela.

На икони не треба тражити никакву сличност нити истоветност са историјским, нити физичким нити анатомским аспектима. Православна икона је есхатолошка представа изображеног лика или призора.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Oduvek sam na ikoni video Hristov DUH pa tek onda izgled.... zaista je veliki dar Božiji freskopiscima.... oni slikaju DUH  bojama i četkama...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Vrlo zanimljiva ikona, tipski skoro da je ista kao oni budistički prikazi, bijeli sari, gola glava, neko bi još bez problema mogao pomisliti da je na njoj Budha. A čudnom, neobičnom tehnikom je naslikana, izgleda vrlo moderno, skoro kao savremeni kolorovani pastel comics. Ovakvu sličnu skiciranu auru u naznaku bi nacrtao svaki današnji crtač comicsa.

Подели на овим сајтовима

Freska, deco, freska :D Nemojte da gulite zid :D

40264.jpg

http://www.orthphoto.net/photo.php?id=40264&id_jezyk=1

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Čitao sam i da je čisto fikcija probadanje kroz dlan kako se prikazuje, već da je realnije da se probije telo na raspeću u zglobovima. Jer kad bi se probilo po dlanovima sa klinovima, ne bi se mogla izdržati težina tela. U svakom slučaju ovo su nebitne stvari koje ne spore Isusovu autentičnost i istoričnost.

Da, Hristos je imao mnogo grublje crte lica, kažu istraživači, niječ uopšte izgledao ni romantično a ni tako pogledno za ljudski, svjetski pojam, danas kad bi ga vidjeli pomislili bi da se radi o Barabi ili nekom od onih dvoje razbojnika a ne o Isusu. I inače ni apostoli nisu izgledali ni bili na tom mnogo bolje s tim vanjskim izgledom, lica su im isto bila gruba, tamna, opaljena suncem i puna dubokih bora, nikakvi to modeli ni glumci nisu bili već ribari i ljudi koji su u znoju svog lica zaradjivali za svoj hljeb svagdanji a dan-noć bili na cestama pa su prema tome tako i istrošeno izgledali. Ali su imali unutrašnju ljepotu koja je malo gdje vidjet. A za te čavle, eksere, klinove su nadošli na to da ipak nisu ni te slike sa čavlima kroz dlanove nevjerodostojne. Tvrde da je baš bilo naopako, probadali su čavlima dlanove a ne zglobove jer je to prikucavanje služilo samo reklo b se slimbolično da te raspete osobe onemogući u bijegu i oteža i zakomplikuje posao eventualnim prijateljima osudjenih koji bi pokušali da ih skinu s krsta, tako to ne bi moglo proći neopaženo kao kad bi tamo bili samo svezani. Nekad se razapinjalo masovno po desetke ili stotine kažnjenika a nije uvijek bilo dosta vojnika da to nadgledaju niti su oni cijelo vrijeme tamo bili. Svejedno ni ti čavli kroz zgobove tu ne bi mnogo pomogli jer bi ljudi i tako visili ko na vješalima. Nemoguće je čovjeka udržat razapetog samo ekserima da ima ruke ravno pored sebe raskriljene kao da leti, to bi ih morali priheftati tamo, na svakih par centimetara ih probost ekserom. A zbog trauma bi umrli vrlo brzo što njima nikako nije bilo u cilju jer je razapinjanje moralo trajati što duže da to vidi što više ljudi kako se tamo muče. Bila je to odstrašujuća kazna, egzemplarno pogubljenje. Tamo su na krstovima ljudi visili u prosjeku 3-4 dana dok nisu umrli a neki još i duže. Ruke su im bile odmah ispod ramena vezivane za tu poprečnu gredu, patibulum kožnim kajševima i komadima plahte, platna ili sukna nekakvog kako bi se udržali tamo. A kažnjenici su umirali na zastavu srca prouzrokovanu cirkulatornim kolapsom i šokom usljed sepse i tetanusa i celkovog iscrpljenja. No, Isus je umro neuobičajeno brzo.

Подели на овим сајтовима

Mala ispravka i dopuna par posljednjih rečenica:

Ruke su im bile odmah ispod ramena vezivane za tu poprečnu gredu, patibulum kožnim kajševima i komadima plahte, platna ili sukna nekakvog kako bi se udržali tamo. A kažnjenici su umirali na zastavu srca prouzrokovanu cirkulatornim kolapsom i šokom usljed sepse i tetanusa i celkovog iscrpljenja. No, Isus je umro neuobičajeno brzo. A za razliku od ostalih je odmah brzo, za tri dana i vaskrsnuo. S obzirom da je razapinjanju po pravilu prethodilo vrlo okrutno bičevanje bilo je jasno da su ljudi tamo bili prikucavani već napola u šoku pa nije nikakvo ni čudo da su umirali tamo neki dosta brzo. Da su im pravili te teške traume po zgobovima ne bi izdržali ni toliko, zbog toga izgleda da su ih tamo uglavnom vezivali i probijali im dlanove a i noge su im bile pribijane tamo gdje su najpliće, sprijeda odmah iza prstiju. Tako traumatizovani ne bi stigli toliko ni stajat ni ostat na životu, čavli su služili samo da ih drže fiksirane na jednom mjestu a imali su umirat što duže i sporije, sasvim pomalom i što mučniíjom smrću. Onako da bi svako ko ih vidi pomislio, pa bolje bi ga bilo više ubit da se toliko ne pati.

Подели на овим сајтовима

I ovdje dopuna:

a i noge su im bile pribijane tamo gdje su najpliće, sprijeda odmah iza prstiju a stajali su ustvari na posebno pridatom komadu drveta prikucanom o tu uspravnu gredu i na koji su im noge sprijeda bile pribijene i to ne na način da ih što više povrijede već ustvari obrnuto, što manje, da imaju više šanse ostati tamo što duže na životu, ta njihova agonija je morala trajati "čitavu vječnost" i to je bio glavni smisao takvih kažnjavanja. Bila je loša stvar kad je neko tamo umro za samo nekoliko sati ili dan, dva, iz pogleda rimskih sudija, pravnika i guvernera naravno. Oni su to računali da se takav kao "izvukao" još i odlično ustvari prošao, da kazna nije uspjela kako treba. Cilj kazne razapinjanjem je bio ostati što duže tamo živ a umrijeti u što većim mukama i što dužom agonijom.

Подели на овим сајтовима

На икони не треба тражити никакву сличност нити истоветност са историјским, нити физичким нити анатомским аспектима. Православна икона је есхатолошка представа изображеног лика или призора.

Milojkov vrlo cesto uzima freske kao argumentaciju za neke teoloske stavove.

Skoro je na forumu bila tema  o tome da li je i bogorodica vaskrsla ili ne i on je pricu zakljucio freskom iz nekog manastira gde se vidi dal jeste ili nije...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...