Jump to content

Stephen Hawking: "Bog nije stvorio univerzum"

Оцени ову тему

cloudking

Препоручена порука

pa ko?! kokolo 0304_smile4 o cemu pricamo?! pise sta je tema smej.gif

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

pa ko?! kokolo klapklap o cemu pricamo?! pise sta je tema dada

Па осим на Хокинга, о коме је тема, могао си да мислиш на некога ко је одговорио.

Значи Хокинг нема појма? Важно је да ти имаш, јуначе!

Подели на овим сајтовима

ko tvrdi da ja imam pojma?

ja samo tvrdim da on nema pojma dada

ali zato imam dar da prepoznam sta je interesantno a sta ne, ovaj lik uopste nije zanimljiv iako se trudi da bude klapklap

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

НЕМА МОРАЛНОСТИ БЕЗ НАУКЕ. Не можеш бити моралан ако не можеш да сагледаш које понашање проузрокује људску патњу, а које не, а то је итекако домен науке.

морал не постоји, морал се дефинише према потреби или неком културно-социолошком аспекту који је цивилизација познала.

наука открива и дефинише механизам света а не човека, пошто човек није шраф и има слободну вољу.

у другом светском рату смо видели да ако наука пребрзо напредује а култура или социологија далеко спорије, добијамо одсуство односа људскости међу људима и хладно вивисецирање тела и личности људи.

сагледати целокупну слику откривеног и неоткривеног у човеку, или групи људи, је само домен научне фантастике или Бога, па ти бирај шта ти драже.

наука ће само добити конфликтне закључке који ће паралисати даљи напредак, а ако се то деси неки нови рат ће се десити због заосталост науке у односу на културу и социологију света.

критеријум је ПРЕСУДАН и никако се не може огољавати, нити анулирати.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8523.msg238500.html#msg238500

I to da dozivim da neko ovo napise na pravoslavnom forumu...Svaka cast.

Neka neko obavesti mod.Aleksandra na ovu temu, da se ne izblamira u novom clanku koji namerava da napise na ovu temu...

извини, нисам скапирао - јел ово било иронично или ... ? prst ka gore

Nazalost,nije ironicno...

Utripovao covek ,da ako hoces da budes dobar,moras da budes moralan ,inace propade sve....A za sve mu posluzio kao slagvort o.Smeman sa svim mislima o dobrom i moralnom coveku...Da nije smesno,mozda bi se i smejao,ali covek navodi sebi alibi cak iz Jevadjelja...sto bi rekli.....kavabunga...

Odmah me podsetilo na onu temu o TE,gde posle 365 postova,isti mod ladno rece,i to u jednoj jedinoj recenici,da evolucioni naucnici nemaju nikakvih materijalnih dokaza za svoje tvrdnje.I ladno se covek odjavi sa teme /ako se i prijavljivao.../ posle ovog "ingenioznog" posta...

Pravoslavne gimnazije pod hitno!!

Подели на овим сајтовима

НЕМА МОРАЛНОСТИ БЕЗ НАУКЕ. Не можеш бити моралан ако не можеш да сагледаш које понашање проузрокује људску патњу, а које не, а то је итекако домен науке.

морал не постоји, морал се дефинише према потреби или неком културно-социолошком аспекту који је цивилизација познала.

наука открива и дефинише механизам света а не човека, пошто човек није шраф и има слободну вољу.

у другом светском рату смо видели да ако наука пребрзо напредује а култура или социологија далеко спорије, добијамо одсуство односа људскости међу људима и хладно вивисецирање тела и личности људи.

сагледати целокупну слику откривеног и неоткривеног у човеку, или групи људи, је само домен научне фантастике или Бога, па ти бирај шта ти драже.

наука ће само добити конфликтне закључке који ће паралисати даљи напредак, а ако се то деси неки нови рат ће се десити због заосталост науке у односу на културу и социологију света.

критеријум је ПРЕСУДАН и никако се не може огољавати, нити анулирати.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8523.msg238500.html#msg238500

I to da dozivim da neko ovo napise na pravoslavnom forumu...Svaka cast.

Neka neko obavesti mod.Aleksandra na ovu temu, da se ne izblamira u novom clanku koji namerava da napise na ovu temu...

извини, нисам скапирао - јел ово било иронично или ... ? facenew22222222

Nazalost,nije ironicno...

Utripovao covek ,da ako hoces da budes dobar,moras da budes moralan ,inace propade sve....A za sve mu posluzio kao slagvort o.Smeman sa svim mislima o dobrom i moralnom coveku...Da nije smesno,mozda bi se i smejao,ali covek navodi sebi alibi cak iz Jevadjelja...sto bi rekli.....kavabunga...

Odmah me podsetilo na onu temu o TE,gde posle 365 postova,isti mod ladno rece,i to u jednoj jedinoj recenici,da evolucioni naucnici nemaju nikakvih materijalnih dokaza za svoje tvrdnje.I ladno se covek odjavi sa teme /ako se i prijavljivao.../ posle ovog "ingenioznog" posta...

Pravoslavne gimnazije pod hitno!!

да, одлично запажање ... чак сам ставио тај делић на свој фејс налог и допунио својим размишљањем.

Отац Александар Шмеман о разлици између доброг и моралног човека

Добар човек. Моралан човек. Између њих двојице је огромна разлика. Добар човек јесте добар зато што „прихвата“ људе какви они јесу, „покрива“ их својом добротом. Доброта је прекрасна, нешто најпрекрасније на земљи.

Морални људи су активисти који су обузети тежњом да другим људима намећу принципе и „добро“, и који лако падају у осуђивање, гнев и мржњу. Тургењев, Чехов су добри људи. Толстој је моралан човек. У свету је много морала, а тако мало добра.

Из дневника за 18. мај 1979.

Преузето из књиге:

Наш живот у Христу, Христов живот у нама,

Образ светачки, 2007.

каже један мудри старац да је моралност облик исповести.

како и не би била кад ми само перцепирамо онолико колико смо спознали себе, па у другима уствари видимо само онолико колико и себе.

према томе, онолико морала колико опажамо, толико исповедамо повезаност са другим човеком и покушавамо и себе и њега да оздравимо али обично не разликујући грех од човека.

старозаветни јевреји су имали тај проблем моралности - закон, али нису разликовали да је закона на упозорење шта не треба чинити а не да га они спроводе као тужилац, џелат и судија.

зато су и истребљивали и људе, а не грех.

морал је велика превара и обмана ђаволска, јер ако не спроводимо закон ми изјављујемо поверење Богу да ће Он то да среди.

смирење је крајњи одговор сваког чина - доброта и прихватање кроз љубав.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
Veliki dizajn

Проверио... Код нас преведена као "Велика замисао", објављена прошле године, издавач Алнари...

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Прочитао сам ову Хокингову књигу. Завршио сам је пре који дан.

Књига је слично написана као и друге научно популарне књиге. Могу у њој да се сазнају важне ствари, али ништа сензационално.

Данас постоје много сложеније и дубље научно популарне књиге - за све људе. Препоручио бих књиге Брајана Грина.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

KOju knjigu?

За кога питаш, Хокинга или Грина?

Говорио сам о Хокинговој последњој књизи, (The Grand Design) преведена као ,,Велика замисао''. Што се тиче Гринових књига, он их има три комада, које прилично системски воде кроз целу причу модерне науке. Преведене су на спрски у издању http://www.heliks.rs/default.asp

elegantni_kosmos_korice.jpgtkanje_svemira_korice.jpgss_korice.jpg

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...