Немања Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 На овом линку можете наћи комплетну бесједу Светог Јована на причу о богаташу и Лазару, која нам је свима добро позната: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=344.0 Мени спорна мисао је сљедећа: "Да је онај богаташ, уместо улизица које су му давале савете како би му угодили и које су га позивале на весеље, имао некога ко би му дао овакву поуку, он не би био одведен у пакао, не би био подвргнут неиздрживим мучењима и не би се потом неутешно кајао. Они који су му говорили како би му угодили и одвукли су га у огањ." Ја сам увијек вјеровао да Господ чини СВЕ што Му је могуће, а Њему је СВЕ могуће, да спасе сваког човјека. Ако неко није добио поуку којом би се спасао и на крају пропадне, то је за мене значило да би такав и уз ријеч Истине остао тврдог срца, те би му поука била на још већу осуду. Из ове мисли Св. Јована, испада да то није тако, него да је богаташево спасење искључиво зависило од тога да ли ће му бити послан човјек са правом поуком. Бог је могао таквога да му нађе и пошаље, али није. Зашто? Како ово објаснити у складу са Божијом жељом да се сви спасу и да дођу у познање истине? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tara8 Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 o ovome vredi razmisliti '' знање често осиромаши доброту, доброта увек обогати знање '' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Zajedno se spasavamo zajedno i propadamo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 "Они који су му говорили како би му угодили и одвукли су га у огањ."Златоусти проповедник сматра да овај немилосрдни богаташ није имао добро васпитање.Многе сами њихови родитељи одвуку на пут који води у пропаст. А посебно ако се упадне у лоше друштво. Чујемо често - лоше друштво га је упропастило. О томе говори Златоусти. Богаташ сам себи бира друштво, а ,,некога ко би му дао онакву поуку, и он не би био одведен у пакао" он није желео у свом друштву. Сам је такве одбијао од себе. Онда је Бог, по промислу Свом често недокучивом за човека, послао псе! То се такође спомиње у тој причи. Пси прилазе и лижу ране његове! Све пред очима богаташевим. Има ли веће поуке од ове??! Бог га саветује - Запитај се, да ли су то скотови човечнији од тебе? Али он је по својој слободи изабрао да остане у оквирима своје егоцентричности. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? не можеш изузетком од правила разбијати правило, само проверавати ...то ти је као оно кад кажу да је светој Марији Египћанки било потребно једно причешће да се посвети, али она уствари је само потврдила своју заједницу пред Богом и људима тиме ... http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p4 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? Преподобни Ава Јустин, Догм. ПЦ, III, Београд 1978, стр. 31„Еванђелска делатност сваког члана Цркве, иако потпуно посебна и лична, увек је свестрано саборна, заједничка, општа. Јер се утапа у свеопшту делатност целога тела. И док својом еванђелском делатношћу човек преображава себе растући у Христу, дотле Господ Христос ту његову делатност претвара у општу, саборну енергију, и тако „чини да тело расте на сазидање самога себе у љубави“ (Еф.4,16). У ствари, делатност сваког члана Цркве је увек лично-саборна, лично-колективна. И када изгледа да ради само за себе (например, усамљеничко подвизавање пустињака), члан Цркве увек ради за целину. Такво је устројство богочовечанског организма Цркве, који увек води и руководи сам Господ Христос.“ Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? Преподобни Ава Јустин, Догм. ПЦ, III, Београд 1978, стр. 31„Еванђелска делатност сваког члана Цркве, иако потпуно посебна и лична, увек је свестрано саборна, заједничка, општа. Јер се утапа у свеопшту делатност целога тела. И док својом еванђелском делатношћу човек преображава себе растући у Христу, дотле Господ Христос ту његову делатност претвара у општу, саборну енергију, и тако „чини да тело расте на сазидање самога себе у љубави“ (Еф.4,16). У ствари, делатност сваког члана Цркве је увек лично-саборна, лично-колективна. И када изгледа да ради само за себе (например, усамљеничко подвизавање пустињака), члан Цркве увек ради за целину. Такво је устројство богочовечанског организма Цркве, који увек води и руководи сам Господ Христос.“ greengrin facenew22222222 greengrin greengrin :cheesy: 4chsmu1 prstgore "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? То што он живи сам не значи да није у заједници са Црквом кроз Христа ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 На овом линку можете наћи комплетну бесједу Светог Јована на причу о богаташу и Лазару, која нам је свима добро позната: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=344.0 Мени спорна мисао је сљедећа: "Да је онај богаташ, уместо улизица које су му давале савете како би му угодили и које су га позивале на весеље, имао некога ко би му дао овакву поуку, он не би био одведен у пакао, не би био подвргнут неиздрживим мучењима и не би се потом неутешно кајао. Они који су му говорили како би му угодили и одвукли су га у огањ." Ја сам увијек вјеровао да Господ чини СВЕ што Му је могуће, а Њему је СВЕ могуће, да спасе сваког човјека. Ако неко није добио поуку којом би се спасао и на крају пропадне, то је за мене значило да би такав и уз ријеч Истине остао тврдог срца, те би му поука била на још већу осуду. Из ове мисли Св. Јована, испада да то није тако, него да је богаташево спасење искључиво зависило од тога да ли ће му бити послан човјек са правом поуком. Бог је могао таквога да му нађе и пошаље, али није. Зашто? Како ово објаснити у складу са Божијом жељом да се сви спасу и да дођу у познање истине? Pa zar Bog brate nije poslao Sina Svoga Jedinorodnog koji je i savrsen Bog i savrsen Covek. Koju jos covecansku prirodu da posalje bogatasu da bi on bio zadovoljan.? Kad stojis pred Licem Boga zivoga tvrdim i celivam da ti je um potpuno bistar i da imas vecnost da biras. Koliko vidimo po ovoj prici Bogatas je svoje izabrao. I koliko vidim po tvom daljem tekstu ti po svom izboru ne zelis da goris u paklu ognjenome a isto to ne zali ni sv. Jovan Zlatousti pa ne verujem da je ikog sa ovom pricom hteo da sablazhnjeva. Mene nije. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 На овом линку можете наћи комплетну бесједу Светог Јована на причу о богаташу и Лазару, која нам је свима добро позната: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=344.0 Мени спорна мисао је сљедећа: "Да је онај богаташ, уместо улизица које су му давале савете како би му угодили и које су га позивале на весеље, имао некога ко би му дао овакву поуку, он не би био одведен у пакао, не би био подвргнут неиздрживим мучењима и не би се потом неутешно кајао. Они који су му говорили како би му угодили и одвукли су га у огањ." Ја сам увијек вјеровао да Господ чини СВЕ што Му је могуће, а Њему је СВЕ могуће, да спасе сваког човјека. Ако неко није добио поуку којом би се спасао и на крају пропадне, то је за мене значило да би такав и уз ријеч Истине остао тврдог срца, те би му поука била на још већу осуду. Из ове мисли Св. Јована, испада да то није тако, него да је богаташево спасење искључиво зависило од тога да ли ће му бити послан човјек са правом поуком. Бог је могао таквога да му нађе и пошаље, али није. Зашто? Како ово објаснити у складу са Божијом жељом да се сви спасу и да дођу у познање истине? Брате мој, ни не помишљам да си у сумњи да Свемилостиви Бог Не Чини све, како би сваки човек препознао Пут, Истину и Живот. Богаташу Је Послао Лазара. Али је богаташ по свом избору одабрао друге да га "поучавају", уместо Лазарев Крст који Је од Бога Добио да носи, Лазарев живот да га поучава. Иначе овај одговор можеш наћи и сам, ако пажљиво прочиташ текст који си линковао, од почетка до краја... тада ће ти се дати одговор сам...или можда не баш сам од себе, слова на папиру, већ од 0110_hahaha Преслаткога Који Исијава и обична слова чини другачијим... 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 да, човек се не може спасити сам са собом, онда нема љуби ближњег испуњења а ако нема тога, нема ни љуби Бога ... a pustinjaci??? Преподобни Ава Јустин, Догм. ПЦ, III, Београд 1978, стр. 31„Еванђелска делатност сваког члана Цркве, иако потпуно посебна и лична, увек је свестрано саборна, заједничка, општа. Јер се утапа у свеопшту делатност целога тела. И док својом еванђелском делатношћу човек преображава себе растући у Христу, дотле Господ Христос ту његову делатност претвара у општу, саборну енергију, и тако „чини да тело расте на сазидање самога себе у љубави“ (Еф.4,16). У ствари, делатност сваког члана Цркве је увек лично-саборна, лично-колективна. И када изгледа да ради само за себе (например, усамљеничко подвизавање пустињака), члан Цркве увек ради за целину. Такво је устројство богочовечанског организма Цркве, који увек води и руководи сам Господ Христос.“ http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijalog Ljubavi Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 прича о богаташу је поучног карактера, није Бог немилостив него нам прича указује да је пакао недостатак љубави,и да се богаташ мучио због недостатка љубави према ближњем!Немојте да мислите да су неке приче истакнуте да би нам дале реалну слику него да упозоре,подуче, да се ко год спасе тј да задобије љубав! Исти Св.Јован Златоуст пише да се човек кад умре налази у стању сна (Успеније) тако да то није реални догађај,нити човек обитава у рају и паклу прије Другог Доласка Христовог када ће васрснути човека и свеколику природу.Само поучна прича која не треба да буде саблазан,јер пакао и рај нису места него стање човека у којем ће обитавати у вечности .. Сад бирајте по слободи, благодат и љубав Божија обитава у Царству Божијем и у свему само ће за некога бити та љубав радост(рај) а за некога мучна(пакао) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijalog Ljubavi Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 На овом линку можете наћи комплетну бесједу Светог Јована на причу о богаташу и Лазару, која нам је свима добро позната: http://forum.verujem.rs/index.php?topic=344.0 Мени спорна мисао је сљедећа: "Да је онај богаташ, уместо улизица које су му давале савете како би му угодили и које су га позивале на весеље, имао некога ко би му дао овакву поуку, он не би био одведен у пакао, не би био подвргнут неиздрживим мучењима и не би се потом неутешно кајао. Они који су му говорили како би му угодили и одвукли су га у огањ." Ја сам увијек вјеровао да Господ чини СВЕ што Му је могуће, а Њему је СВЕ могуће, да спасе сваког човјека. Ако неко није добио поуку којом би се спасао и на крају пропадне, то је за мене значило да би такав и уз ријеч Истине остао тврдог срца, те би му поука била на још већу осуду. Из ове мисли Св. Јована, испада да то није тако, него да је богаташево спасење искључиво зависило од тога да ли ће му бити послан човјек са правом поуком. Бог је могао таквога да му нађе и пошаље, али није. Зашто? Како ово објаснити у складу са Божијом жељом да се сви спасу и да дођу у познање истине? Управо смо ми ти ''богаташи'' Лазар је синоним за ближњег а поука (човјек са правом поуком) је целокупна прича .....ето ти тумачења у краткој црти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука