Jump to content

Star Wars

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, gavrosaurus рече

И кад ми нешто смрди, не мешам то за парфем.

И опет - твој утисак, твоја ствар. Не капирам потребу да ми намећеш своје виђење. Јел стварно мислиш, ако нешто поновиш сто пута, да ће то магично да промени моје мишљење? 

Ако хоћеш да изнесеш своје виђење, изволи. Ако би да понављаш то што си до сад понављао, можеш и то, само немој да мене цимаш безвезе. 

Своје сам мишљење унеколико образложио, могао бих још много да напишем само што би било предуго за форум. Слободан си исто. Утисци ме не интересују, а посебно не наметање и критизерство.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 701
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 21 минута, RYLAH рече

Ето видиш. И ја гледао, и смеће је. Ал онда читао цео серијал књига, и онда укапирао да су и Лукас, и сви после Лукаса, студиозно читали. 

Sve je to u redu, ali pogledaj i "Legacy Revealed". Niko tu uopste ne krije da je Lukas obilno koristio uzore, naprotiv bas, ali je vrlo lepo objasnjeno zasto, kako i koje. A to uopste nije nikakva kradja, nego prosto produzetak i dalji rast mitoloskog nacina pripovedanja i arhetipova junaka tipicnih za mitologiju. :)

Inace, ako krenemo da na taj nacin sve proglasavamo za kradju - ne samo da ce i Herbert da bude "optuzen", nego prakticno i svi savremeni SF i EF autori, ukljucujuci tu i Tolkina, i Luisa, i mnoge druge.

Takodje, dobro je da se doda i to da na SW sajtu povremeno izbace nesto tipa "The film in Star Wars", gde objasnjavaju koji su npr. filmovi bili uzori za tu sagu, ne samo knjige i stripovi. A po Lukasovom priznanju, najveci/najdirektniji uticaj na njega je imao Dzozef Kembel.

Kazem ti, pogledaj "Legacy Revealed, tu imas pregrst dela koja su sve uticala na nastanak Star Wars-a. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Znaci, SW nikad nije ni bio zamisljen kao neko po-svaku-cenu-originalno delo. U pitanju je, u osnovi, jedan izuzetno uspesan eksperiment, kako sam Lukas voli da kaze, i to na temu da li ljudi i danas slede iste obrasce i isti nacin razmisljanja u oblikovanju i vaspitavanju licnosti, kakve su sledili nepromenjeno vekovima unazad.

...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, obi-wan рече

Да не затрпавам тему, имаш овде један део о Дини. Али се види да ни аутор овог текста на Википедији није толико упознат са Дином, па је и он извукао само оне површинске сличности.

Ево га испод кратак видео на ту тему који је побројао неке од сличности. Сличности је далеко више, чак и оних површних, а ако прочиташ Дину, видећеш и колико дубоко иде то "позајмљивање", у смислу целе поставке, религије, и слично. Посебно овај део где смо видели како је Лук раније комуницирао са умрлим џедајима, кад се види да су сви у њему - директно узето од Бене Џезарит школе из Дине. Такође, негде сам видео да је у стрип серијама објашњено да је Император Палпатин заправо осећао огромну опасност негде из неистраженог дела свемира, па је све што радио радио како би могао да окупи људе на једно место, како би под његовом диктатуром могли да се праве бродови и војна техника, како би човечанство опстало. Директно узето од Богоцара, са његовом Златном стазом. Итд итд...

Ово не причам да бих ниподаштавао Звездане ратове. Целу сагу неизмерно волим, и све што је узето је феноменално уклопљено. Капирам и страст кад се прича о Звезданим ратовима, јер сам један од тих који до бола воли целу франшизу (мада сам раније имао више времена да се бавим тим стварима, искрено). Само сам ово причао у контексту онога што сам написао за последњи део. Не мора да се свиди било коме другом, само сам рекао зашто се свиђа мени и зашто мислим да се овим делом цела прича заокружила.

• Свиђа ми се 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, RYLAH рече

Ево га испод кратак видео на ту тему који је побројао неке од сличности.

Ali to i ja kazem. Onaj clanak nije nesto narocito iscrpan do u detalje, postavio sam samo da se vidi sta je jos, osim Dine, posluzilo kao osnova price. A to "jos" je vrlo raznoliko i mnogobrojno. Odnosno, da zaokruzimo, a ono sto sam malo unazad rek`o - i sama Dina se temelji na istim principima kao i SW i sve ostale slicne price, tj. u osnovi je i ona mit, a to opet znaci da bas sva ta savremena dela duguju svoje (pra)poreklo onom drevnom mitoloskom obrascu, na kom su recimo stari Grci u svojoj Paideji vaspitavali decu.

Znaci, skroz se ja slazem o nadovezivanjima svega na sve, ali se ne slazem da je to kradja. Jer je onda i Dina pokrala sve i svasta od onih ranije. U tom svetlu je i ovaj video sto si postavio krajnje pretenciozan, jer ga je pravio neko iskljuciv, ko "brani svoju stvar", a sve je to (nadovezivanje) u stvari odlicno, i neuporedivo je sire od tako jednog uzanog pogleda.

Meni je npr. izuzetan nas vl. Nikolaj koji sam voli da naglasi kako se divi Sekspiru, i nesto od svoga misljenja naslanja direktno na njega.

To je isto to i ovde, i u SF i u EF, nema tu niceg loseg, osim ako je u pitanju negde neki bedni plagijat, tj. grubo i neotesano preslikavanje svega.

Uglavnom, razumem sta kazes, i uglavnom se slazem. Jedino se nikako ne slazem da novi film ima ikakve veze sa originalnom linijom sage.

:)

Подели на овим сајтовима

U svakom slucaju, od dokumentaraca vezanih za SW, svakako pogledaj "Legacy Revealed", koji sam pomenuo, i jos i "Empire of Dreams".
To su dva najbolja dokumentarna filma na ovu temu.

:)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, RYLAH рече

И опет - твој утисак, твоја ствар. Не капирам потребу да ми намећеш своје виђење. Јел стварно мислиш, ако нешто поновиш сто пута, да ће то магично да промени моје мишљење? 

Ако хоћеш да изнесеш своје виђење, изволи. Ако би да понављаш то што си до сад понављао, можеш и то, само немој да мене цимаш безвезе. 

Своје сам мишљење унеколико образложио, могао бих још много да напишем само што би било предуго за форум. Слободан си исто. Утисци ме не интересују, а посебно не наметање и критизерство.

Их бре, љутите се као да Вам је легија стормтрупера на вратима.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Darth Vader nije iz Dune nego je od Doktora Zlo onaj iz Banata :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Doom

Uopšte ne vidim vezu između Star Wars i Dune. A šta se tiče plagijata, svi mi plagijerišemo. Plagijarstvo je osnova svake kulture, reče američki folk pevač Pete Seeger, i u pravu beše. Mi ljudi smo komunikativni, gradimo zajednice, i sve što valja odmah preuzimamo i dalje primenjujemo te stvaramo svoje domaće verzije i redakcije. Kao primer, ni harmonika nije nastala u Srbiji nego u Francuskoj negde sredinom ako ne i krajem 19. veka a u srpsku narodnu muziku ulazi tek negde u 1960-ima. A danas je harmonika glavni instrument srpske narodne muzike. Ali ovako je svuda, ne samo kod nas. Plagiarism is basic to all culture!

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

On 3/20/2020 at 11:30 PM, RYLAH said:

[...]

Тек кад видиш да Ратови Звезда нису никакво оригинално дело, да је све покрадено ма шта Лукас причао одакле му инспирација, и тек онда почињеш да цео серијал цениш на другачији начин. И то не да је Дина покрадена, него је брутално покрадена, само што су сад опет почели лепо да пакују и што сад опет томе што краду дају неки смисао. 

Озбиљно, колико је то утемељено? Читао сам, доста давно, Дину, али само прву Хербертову књигу, код нас је била издата као три књиге. Нисам читао Децу Дине, наставке и дела која је писао Хербертов син, да ли се можда прича о крађи на њих односи? Ја сам Лукасов критичар и разочарани фан Стар Ворса само зато што се испоставило да је читав успех франшизе плод срећних околности и случајно донесених непланских одлука, а да су сам Лукас и компанија од самог почетка измишљали и импровизовали ствари у ходу, без и најблажег појма куда то треба да води. А генерација сам која је одрасла у време оригиналне трилогије и мита да Лукас има смишљену и написану епску причу, где неснимљени делови само чекају да се технологија развије јер су толико моћни и спектакуларни да филмски ефекти 80-их нису могли то да испрате. А добисмо Џар Џар Бинкса, размаженог слинавца који под мрачну страну пада због сломљеног срца и једну страшну гомилу недоследности која је као лавина кренула да се откотрљава још од Империје, да би се сада претворила у одрон који уништава читаве градове.

Али на страну то. Крађа Дине због тога што су Татуин има пустиње и пустињске људе, због тога што Лук користи електронски двоглед и такви детаљи... искрено, очекивао сам нешто много мање усиљено. Чак је и Џаба Хат изворно био човек. Или пропуштам нешто?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 3/21/2020 at 8:52 AM, RYLAH said:

...Ово не причам да бих ниподаштавао Звездане ратове...

Jasno, jasno, nasao si koga ces da napadas i opanjkavas, starijeg gospodina, jednog deku od sedamdeset i pet leta, pa kako te nije stid. Procitao tu debelu knjizurinu i odmah opleo po nemocnom starcu koji se povukao u svoju kucu i predao svoje delo drugima na upravljanje...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...