И.стојковић Написано Август 21, 2009 Пријави Подели Написано Август 21, 2009 Преображење Господње-Света Архијерејска Литургија у Добоју 20. август 2009 - 12:45 Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник Преображења Господњег, Свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Добоју. Владики Василију саслуживали су протонамјесници Душко Недић и Драгиша Симић, јереји Младен Јовић из Неготина и Младен Гајић из Беле Цркве и протођакон Славољуб Милошевић. На Светој Литургији Преосвећени Владика рукоположио је у чин презвитера ђакона Радета Танацковића. „Узе Исус Христос са собом апостоле Петра, Јакова и Јована и отиде на гору Тавор да се у миру помоли своме Оцу Небеском. Док се молио, апостоли заспаше уморни, a Христос се показа у свјетлости са пророцима Мојсијем и Илијом. Христове хаљине бијаху бијеле и сјајне као сунце. Апостоли се тргоше из сна и када видјеше Христа повикаше: „Господе, добро нам је овдје бити". Наши животи овозмаљски, браћо и сестре, веома често немају смисла али само када су без Бога. Шта значи преобразити се, браћо и сестре? Значи измијенити и промијенити у себи све оно што ремети хармонију човјека са Богом и човјека са човјеком. Гријех јесте главни узрок свакога богоотпадништва, не хармоније и ходања странпутицама живота. Само у врлине одјевени, љубављу испуњени и са молитвом на уснама можемо засијати у бијелим хаљинама преображења живота наших. Знајте браћо и сестре да се Бог не може материјалним стварима поткупити него само умилостивити чистим срцем, молитвом, постом и сједињењем са Њим у светом причешћу. Запитајмо се колико православних Срба пости овај дивни пост? Колико православних Срба достојно приђе светој чаши? Да ли исповиједају гријехе и моле за опроштај гријехова? Онај који недостојно прилази светој чаши не прима свето причешће на оздрављење душе и тијела него на суд и осуду. Много је данас фарисеја не само међу вјерним народом него и међу свештенством, браћо и сестре. Имамо један дивни примјер када је пророк Мојсије остарио и није могао више да диже руке небу, он је молио своје сународнике да му подижу руке. Ваша помоћ нама јесте ваша молитва за нас. Са друге стране многи данас критикују свештенике заборављајући да прво изваде балван из ока свога", истакао је Владика Василије и додао:" Кажу многи данас, ти „велики Срби": Шта су се помамили ови попови и Владика Василије? Шта ће им цркве оволике? Што не граде фабрике и болнице? А ми, ми градимо духовне болнице да би народ лијечио душе своје јер гдје душа страда ту су и тјелесне болести. Градимо духовне болнице у којима ћемо васпитавати очеве као праве моралне примјере дјеци својој, мајке које неће убијати дјецу своју у утробама својим и дјецу која ће поштовати оца и мајку своју. Градимо духовне болнице да васпитавамо ту исту дјецу како не би били агресивни, подложни дрогама, сектама и сваком негативном понашању које је супротно моралном Божијем закону. Нека вам је срећан данашњи празник браћо и сестре. Нека је срећна слава Општине Добој и желим да буде међустраначка љубав у овоме граду. Не смије бити неслоге. Позивам све страначке лидере да се уједине око интереса нашега народа. Неће нас Бог питати којој смо странци припадали него да ли смо били у Њему и Он у нама?" Извор: Епархија зворничко-тузланска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Август 28, 2009 Пријави Подели Написано Август 28, 2009 Из архиепископије Беседа Митрополита Амфилохија у Патријаршијској капели, 26. 8. 2009. 27.08.2009 - 10:15 Света Архијерејска Литургија у манастиру Ваведење 24.08.2009 - 08:23 вишеВести из епархија Претпразништво Успења у Старој цркви 27.08.2009 - 14:38 Оданије Преображења у Белошевцу, Епархија шумадијска 27.08.2009 - 13:48 Архиепископ Јован у посети Епархији осечкопољској 27.08.2009 - 12:43 Нови број Свевиђа 27.08.2009 - 11:49 Распоред богослужења Епископа средњоевропског Г. Константина 27.08.2009 - 11:28 вишеВести из Православних помесних Цркава Пожари око Атине локализовани, монахиње спашене Архиепископ Јероним посетио места погођена пожаром Албанска Православна Црква критикује предложени нацрт закона о истополним браковима вишеНасловна Распоред богослужења Владике зворничко-тузланског Г. Василија - 27. август 2009. године - Празнично бденије у манастиру светог Николаја на Озрену - 28. август 2009. године - Света Архијерејска Литургија у манастиру светог Николаја на Озрену - 30. август 2009. године - Освећење новог храма Покрова Пресвете Богородице у Броду - 9 часова - Дочек Преосвећене Господе Владика Српске Православне Цркве и званичника Републике Српске, 9,30 часова - Света Архијерејска Литургија, избор кумова храма, звона и иконостаса, пригодна бесједа, заједничка трпеза љубави. Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Света Архијерејска Литургија у Патковачи Патковача/Бијељина, 23.август Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је данас, на празник светог мученика и архиђакона Лаврентија, Свету Архијерејску Литургију у храму Христовог Васкрсења у Патковачи код Бијељине. Владики Василију саслуживали су умировљени свештеник протојереј-ставрофор Цвико Мојић, јереј Сретен Мићић и протођакон Славољуб Милошевић. „Чули сте данашње јеванђеље браћо и сестре. Господар у данашњем јеванђељу је сам Господ Бог. Слуга јесте свако од нас који смо међу собом браћа и сестре. Веома често тражимо да нам Бог опрости гријехе али и Бог тражи од нас да једни другима праштамо увреде и гријехе. Зато и ви када се припремате за свето причешће морате исповиједати гријехе своје али исто тако опраштати браћи и сестрама својим. Чисто, нелицемјерно и са сузама покајничким треба исповиједати гријехе своје“, истакао је Владика Василије и додао:“ Са радошћу долазите на Свету Литургију јер знајте да је ту одмор душама вашим.. Нека нам Господ Бог, браћо и сестре, свима опрости гријехове. Нека нам подари вјечну и нераскидиву заједницу са Њим. Желим вам да вам пост буде душекористан и да се достојно причестите тијелом и крвљу Христовом“. Након Литургије Преосвећени Владика осветио је водицу. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Спот Братства и сестринства Пресвете Богородице Тројеручице Бијељина, 29.август Удружење Братство и сестринство Пресвете Богородице Тројеручице под окриљем манастира Св. Василија Острошког у Бијељини је основано 9.9.2005. године са циљем да помаже дјеци која су теже или лакше ометена у развоју, сирочадима, инвалидима, старима и немоћнима, сиромашнима и свима којима је таква помоћ неопходна, без обзира на њихову народност и вјероисповјест. Другим ријечима речено, наш циљ је да будемо веза између оних који могу и желе дати и оних којима је та помоћ потребна. Своју позицију у тој вези видимо у томе, да оне који имају шта дати упознамо са онима који су болесни и сиромашни, јер вјерујемо да би многи и помогли кад би знали животне приче тих људи. Такође, знамо да многи одричу помоћ сумњајући у искреност оних који помоћ траже, јер није мало оних који злоупотребљавају туђе милосрђе. С тим у вези, желимо да сталним обавјештавањем добротвора о нашим активностима дамо сигурност да су њихови дарови употријебљени у праве сврхе. Спот Братства и сестринства можете погледати на адреси: "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Епископ зворничко-тузлански: Саопштење за јавност Бијељина, 24. август Овом приликом, преко званичног сајта Епархије зворничко-тузланске, саопштавамо да профили са нашим именом на разним дискусијама, форумима, па тако и на друштвеној мрежи Facebook, немају наш благослов нити су у нашем власништву. Сва саопштења о нашим активностима вјерни народ може пронаћи на званичном сајту Епархије зворничко-тузланске. Епископ зворничко-тузлански +Василије "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Владику Василија посјетио министар Касиповић Бијељина, 24.август Владику зворничко-тузланског Господина Василија посјетио је данас, у манастиру светог Василија Острошког у Бијељини, министар просвјете у Влади Републике Српске господин Антон Касиповић. У дужем разговору саговорници су највише пажње посветили питањима предмета "Вјеронауке" односно предмета "Култура религија". Такође се разговарало и о текућим питањима организације система вјерске наставе. Преосвећени Владика је предложио је да се назив премета "Култура религија", који ће се изучавати у склопу предмета "Демократије", промијени у "Историја религија", те да се предмет "Вјеронауке" што прије уведе у наставни процес средњешколског образовања. Саговорници су изразили задовољство због изналаска опште прихватљивог рјешења око спорних питања предмета "Култура религија". "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Празнично бденије и акатист у манастиру светог Николаја на Озрену Манастир Озрен/Петрово, 27. август Његово Високопреосвештенство Митрополит митилински Господин Јаковос и Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служили су празнично бденије у манастиру светог Николаја на Озрену. Прије празничног бденија Владика Василије је, у пратњи настојатеља манастира протосинђела-ставрофора Данила, са љубављу и радошћу дочекао уваженог госта и по доласку га упознао са историјатом манастира. Митрополиту Јаковосу и Владики Василију саслуживали су архимандрит Кирилос, протојереји-ставрофори Ристо Перић из Београда и Недељко Зарић, протонамјесник Душко Недић и протођакон Славољуб Милошевић. Преосвећени Владика обратио се бесједом вјерном народу који је у великом броју испунио манастирску цркву и порту. „Високопреосвећени благословите. Окупљени смо вечерас браћо и сестре у овој древној задужбини краља Драгутина. Сабрани у име Господње прослављамо највећу мајку на свијету, мајку која је родила Господа и Спаситеља нашег Господа Исуса Христа. Славимо мајку која је код голготске жртве Сина свога лила сузе не само због Његовог страдања него и за све нас, грешни род људски. Призвали смо Пресвету Богомајку да буде стално са нама како бисмо се кроз дјела наша стално могли називати људима а не нељудима. Нека нико од нас другоме не говори да је без гријеха. Осјећањем грешности направили смо велики корак ка Спаситељу нашем. Имати мајку која није убила дијете у утроби својој, као што на жалост многе српске мајке чине, велики је благослов Господа Свевишњега. Ништа мање нису грешни очеви, мужеви који тјерају супруге своје на дјетеубиство. Благо ономе човјеку, браћо и сестре, који смије очи своје подићи небу и завапити: Боже, милостив буди мени грешноме. Дај нам Боже милости твоје да добијемо мали кутак у Рају. Дај нам Боже памети да се Срби опамете, обоже, сложе и умноже. Дај нам Боже ширину хришћанске љубави, оне љубави која се, по ријечима апостола Павла, не надима, која све трпи и радује се свему“, истакао је Владика Василије и додао:“Вечерас смо почаствовани, у овој нашој древној светињи, што нас је посјетио Вископреосвећени Митрополит Јаковос и донио благослове и поздраве браће наше, васколиког грчког народа. Вјерници његове митрополије поклонили су цркву у Броду монументални иконостас у дуборезу чија је вриједност преко 400 000 еура. Митрополија помаже многу дјецу, ратну сирочад, и отворено вам кажем, браћо и сестре, ако имамо коме бити захвални што смо остали живи на овим просторима онда је то грчки народ. Хвала вам Вископреосвећени и преко Вас хвала Грчкој Цркви са свим свештенством и монаштвом и вјерним народом. Вама браћо и сестре нека вам је срећно и благословено навечерје овог великог празника“. Биљана је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Велика Госпојина-Света Архијерејска Литургија у манастиру Озрен Манастир Озрен/Петрово, 28.август Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је Свету Архијерејску Литургију, на празник Успенија Пресвете Богородице, у манастиру светог Николаја на Озрену. Преосвећеном Владики саслуживали су протојереј Чедо Готовац, архијерејски намјесник добојски протонамјесник Растко Максимовић, протонамјесници Драгиша Симић и Александар Ђурановић из Даља и протођакон Жарко Мијатовић. „Помаже вам Бог браћо и сестре. Ево нам данас велике радости, ево нам великог празника Успенија Пресвете Богородице. Господ наш Исус Христос висећи на крсту казао је Мајци својој, показујући на светог Јована: „Жено, ето ти сина“. Апостолу Јовану рече: „Ето ти мајке“. Овим ријечима Христос нам је указао на значај поштовања родитеља. Пресвета Богомајка је након Вазнесења Спаситељевог често била са апостолима савјетујући их са љубављу, како само мајка може да чини. Обилазила је сва мјеста на којима су се десили велики јеванђелски догађаји а посебно је обилазила Голготу, Витлејем и гору Јелеонску. На Јелеонској гори се најчешће и молила Богу и након једне молитве у којој је тражила од Бога да је узме са овога свијета, Господ је послао архангела Гаврила који јој пренесе поруку Свевишњега да ће се упокојити након три дана. Пожели тада наша добра мајка Пресвета Богородица да још једном види све апостоле и у том тренутку сви апостоли ношени ангелима сабраше се око ње. Након тога она предаде дух свој Господу. Апостол Тома, који није био присутан, пожели након три дана да му се отвори гроб Пресвете Богородице како би се и он опростио од ње. Када апостоли отворише гроб, нађоше само плаштаницу а Богомајка, окружена анђелима, се јави ријечима: „Радујте се, јер сам са вама у све вијекове“. Е има ли веће среће него удостојити се животом својим, браћо и сестре, да и нама Богомајка каже да је са нама у све вијекове. Да ли смо заслужили да она буде са нама стално? Да ли су мајке српске заслужиле да Богомајка буде са њима? Велики број мајки убија дјецу своју у утробама својим. Да ли су они који псују Бога и Богомајку заслужили да Блага Мајка буде са њима? Какви смо ми данас? Веома често кукавице, маловијерни, Богу се обраћамо само у невољама. На овоме крају има оних који се ругају Цркви. Ругају се добрим дјелима честитих вјерника који су подигли храмове на спасење свих нас а не само своје. Подигоше поједини вјерници храмове да бисмо сви заједно у заједници пјесмом славили Бога и хвала им на томе. Онима који због свога маловјерја бирају у које храмове ће да иду могу само да поручим да траже Бога али да им се Он због гордости њихове и надмености неће јавити нити ће Га осјетити. Прљаво срце не може осјетити Бога. Сјетимо се Христових ријечи:“Када хоћеш некога да осудиш, извади брвно из ока свога па онда трун из ока брата свога“, истакао је Владика Василије и додао:“Тешка су ово времена понајвише јер имамо међу Србима издајица који дају вјеру за вечеру. Шта би нам на то рекли славни преци наши? Шта би нам рекао свети кнез Лазар, свети Сава, свети владика Николај и свети Василије Острошки, слава му и милост? Срби мрзе један другога! Мрзи данас брат брата и завиди му на успјеху. Није чудо што међу нашим народом има изрека:“Србин ће ти кукавица, све опростити али ти успјех у животу неће опростити“.Не будимо такви него покажимо животом и дјелима да припадамо Христу Господу. Не будимо лицемјерни попут фарисеја да једно говоримо а друго радимо. Молећи се Богу испуњавајмо радне задатке на којима се налазимо и будимо срећни. Хришћани су срећни јер знају велику истину која је срећа над срећама а то је да је Христос васрксао. Молимо се зато непрестано не само за себе,него и за ближње, за оне који су на власти па чак и за непријатеље наше. Да браћо и сестре, за непријатеље наше јер какви смо синови Господа Исуса Христа ако се молимо само за оне који нас воле. Молимо непрестано сведобру Царицу Богомајку да стално буде са нама и да њена милост и доброта буде са нама и када смо добри и када нисмо. Нека вас благослови Свемогући Бог, Отац, Син и Дух Свети.Амин“. Након Свете Литургије, свечане литије и парастоса упокојеним монасима манастира, услиједило је ломљење славског колача. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Велика Госпојина-Света Архијерејска Литургија у Дервенти Дервента, 28.август Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Василија, Његово Вископреосвештенство Митрополит Јаковос служио је данас Свету Архијерејску Литургију, на празник Успенија Пресвете Богородице у Саборном и Спомен храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти. Његовом Вископреосвештенству саслуживало је свештенство и монаштво архијерејског намјесништва дервентског. Празник Успења Пресвете Богородице је крсна слава храма у Дервенти, града Дервента и дан Општине Дервента. Ово је и прва Света Литургија која је служена у Саборном и Спомен храму, јер се Богослужења врше у крипти храма. Његово Високопреосвештенство Господин Јаковос је у својој бесједи заблагодарио Преосвећеном Епископу Господину Василију што му је указао част и благословио да данас буде у Литургијском заједништву са вјерним народом овога краја и изразио своје дивљење и радост због бројности вјерника у храму. Потом је услиједила свечана литија кроз град у склопу које је обављен парастос свим пострадалим Србима у минулом рату. По благослову Преосвећеног Владике Василија литија је продужила до порушеног храма гдје је обављено освећење славског колача и жита. У 12,оо часова одржана је свечана сједница Скупштине Оштине Дервента на којој су додијељена и уручена бројна одликовања и признања заслужним личностима. По завршеној сједници обављено је освећење славског колача и жита а поводом крсне славе града Дервента. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Дјечаку Aлекси потребан лијек од 12.000 КМ Козарска Дубица, 29.август Aгонија породице Крављача и њиховог петогодишњег сина Aлексе није завршена ни послије четири тешке операције мозга које је дјечак имао протекле године. Aлекси је прије двије године дијагностикована леукемија од које се излијечио, међутим, љекари су му открили тумор на мозгу. Послије четири операције мозга његово здравствено стање стабилним може да одржи лијек Depocyte који је доступан на иностраном тржишту, а кошта 12.000 марака. Сви који желе да помогну да се здравствено стање овог петогодишњег дјечака одржи стабилним и његовим родитељима омогуће куповину скупог лијека могу да уплате средства на текући рачун бр. 567-1317_womens-50181320-67 отворен код Фолкс банке или девизни рачун бр. 5673015412540178 отворен код Фолкс банке на име Предраг (Милорад) Крављача. Предраг и Марина Крављача су родитељи још једног четворогодишњег дјетета и преживљавају од једне плате. www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/26238/cir/Djecaku-Aleksi-potreban-lijek-od-12000-KM.html "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 30, 2009 Пријави Подели Написано Август 30, 2009 Велика Госпојина-Храмовна слава у Тузли Тузла, 30.август Служењем Свете Литургије, на празник Успенија Пресвете Богородице, свечано је прослављена слава Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Тузли. Послије Свете Литургије,коју су служили архијерејски намјенсик тузлански протојереј-ставрофор Нико Тошић и протојереј Милан Топић ,освештана је водица,изабран кум за следећу годину, извршен трократни опход око светог храма и на крају је благословено славско жито и преломљен славски колач. Кумови данашњег славља су Гордана и Ивана Дугоњић из Тузле а за следећу годину је Драгица Илић из Црног Блата. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 31, 2009 Пријави Подели Написано Август 31, 2009 Освећење новог храма у Броду и празнично бденије Брод, 29.август Његово Високопреосвештенство Митрополит митилински Господин Јаковос и Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије освештали су нови храм Покрова Пресвете Богородице у Броду након чега је служено празнично бденије. Празничном бденију присуствовао је и Епископ милешевски Господин Филарет. Након освећења и бденија бесједом се вјерном народу обратио Високопреосвећени Митрополит Јаковос захваливши Владики Василију на великом гостопримству и братској љубави. Митрополит Јаковос је још једном казао да је одушевљен великим бројем вјерног народа у свим храмовима у Епархији зворничко-тузланској у којима је боравио протеклих дана. Митрополит Јаковос је потом даровао Владики Василију икону Пресвете Богородице, заштитнице митилинске митрополије. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 2, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2009 Света Архијерејска Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Броду 1. септембар 2009 - 8:56 Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је, уз саслужење Митрополита митилинског Господина Јаковоса и Њихових Преосвештенстава Епископа зворничко-тузланског Господина Василија, Епископа бачког Господина Иринеја, Епископа врањског Господина Пахомија, Епископа славонског Господина Саве, Епископа браничевског Господина Игњатија, Епископа милешевског Господина Филарета и Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија, на празник светих мученика Мирона и Патрокла, Свету Архијерејску Литургију поводом освећења новог храма Покрова Пресвете Богородице у Броду. Светој Архијерејској Литургији, поред 10 000 вјерника из цијеле Епархије зворничко-тузланске и шире, присуствовали су највиши званичници Владе Републике Српске на челу са Предсједником господином Милорадом Додиком. Високопреосвећени Митрополит Господин Амфилохије у бесједи је поучио многобројне вјернике о празнику Покрова Пресвете Богородице као и о значају Богомајке за васцијели род људски. Потом је услиједила свечана литија и парастос жртвама отаџбинског рата испред споменика пострадалима. Владика зворничко-тузлански Господин Василије обратио се потом бесједом митрополитима, епископима, свештенству, монаштву и вјерном народу. „У Име Оца и Сина и Светога Духа. Помаже вам Бог браћо и сестре, љубљени народе Цркве наше. Старозавјетни пророк вапио је небу говорећи: „Господе, ми који те искрено славимо имамо проблема од непријатеља својих. Убијају нас, руше нам светиње. Господе помози нам да се одржимо". Свети апостол Петар вапије Христу Господу говорећи: „Господе, ево тонемо, дометни нам вјере да опстанемо на овоме свијету". И ми православни хришћани, Срби, вапили смо у Посавини и у цијелој Босни и Херецеговини: Господе, наш народ који је миран, тих, богобојажљив, који се никога на овоме свијету не боји до својих гријехова пред Тобом добри Боже, страдао је и данас страда на одређене начине јер желе да му одузму оно што је крвљу и тијелима најбољих синова нашега народа стечено а то је Република Српска. Рушене су богомоље наше не само у посљедњем рату него у свим ратовима. Ти си Господе желио да утврдиш народ наш,попут праведног Јова, како би вјеровао да си Ти помоћник и заштита наша и наш народ никада није клонуо духом. Тужно је било овдје у Посавини, у Дервенти, гледати како ни једна православна светиња није остала усправна, ни један крст на раскршћима, ни један споменик на гробљима. Све је сатрвено. Они који су то чинили мислили су да ће убити вјеру и да ће нестати православних Срба. А Срби, Срби су се чврсто држали Христових ријечи: „Само вјеруј и спашћеш се". Народ, као феникс из пепела, није обновио своје куће, прионуо је на акцију да обнови своје светиње. Зашто је то чинио? Зато што је био свјестан да када је Бог са нама онда нема силе овосвјетске која нам може учинити зло. Поучени Твојим ријечима Свеблаги и ми говоримо за оне који су рушили богомоље: „Оче неба и земље, опрости им јер не знају шта раде". Морамо да опростимо јер Христос Господ каже:" Ако не будете другима опростили њихове гријехе ни Отац мој небески неће опростити вама гријехе". Шта даље да радимо? Да заборавимо? То никада! Морамо стално имати у сјећању и памћењу сва зла, све невоље које су наношене кроз историјске токове нашем народу. То је огледало у које треба да се огледамо и да видећи свој лик кажемо: Господе, никада нећемо чинити безумље, нећемо се светити и стално ћемо живити по Твојим заповијестима ширећи љубав, мир, јединство и достојанство. Вјерни народе Брода, Лијешћа, Винске, Новога Града и Лужана, останите вијерни својој Цркви. Сјетимо се само шта је 1941. године било у Лужанима када је млади невини свештеник убијен на прагу парохијског дома, његова супруга у седмом мјесецу трудноће распорена а дијете, јагње Божије, набијено је на бајонет. Сјетимо се преко 900 житеља лужанске парохије који мученички пострадаше у Другом свјетском рату. Сјетимо се страдалника са почетка овога рата из Сијековца, Чардака, Брода и уопште Посавине. Страдали смо вијековима Христа ради али понављам вам, Бог је са нама и зато морамо праштати али не смијемо заборављати. Дај Боже да се хришћани цијелога свијета опамете, да не дижу каму једни на друге него да у истини живе јеванђеље Христово. Не само да га ријечима проносе него и дјелима, браћо и сестре. Господе Боже, молимо те да сви народи и племена у миру славе Твоје Име без обзира како ти прилазе и на који начин те славе. Бог вас благословио. Срећан вам овај дан и живили на многа љета! Нека Бог благослови све житеље Републике Српске и Босне и Херцеговине и нека завлада вјечни мир и љубав међу народима. Данас желим да поздравим моју браћу у Христу, Високопреосвећеног Архиепископа и Митрополита Црне Горе и Приморја Амфилохија који дијели судбину православног народа у Црној Гори, Високопреосвећеног Митрополита Јаковоса из сестринске Грчке земље, православне земље која је овом народу у страдалној Босни и Херцеговини помагала и да нам није било православне Грчке и Русије многи би од глади помрли у Босни и Херцеговини. Вископреосвећени Јаковос је са својим народом поклонио овај предивни иконостас и ове иконе пред којима ћемо стално бити пред лицем Господа Бога и светитеља Његових. Хвала мојој браћи Иринеју бачком, Пахомију врањском, Сави славонском, Игњатију браничевском, Филарету милешевском и Јоаникију будимљанско-никшићком . Хвала вам браћо архијереји. Хвала часном свештенству и монаштву које је послушало вапај мој и са вјерним народом дошло на ово светилиште на коме ћемо на извору вјере прађедовске пити воде од које се никада не жедни и јести хљеба од Христа Господа од кога нећемо никада огладнити. Хвала и представницима других вјерских заједница који су љубављу били са нама и нека вам Бог узврати добротом својом на овоме и ономе свијету. Хвала браћи Русима који су предивну икону Пресветог Покрова поклонили овој нашој и својој Цркви. Хвала им на свему што чине за овај народ. Хвала влади Републике Српске на челу са предсједником Милорадом Додиком који се са својим министрима труди да помогне свима којима је помоћ потребна без обзира на овоземаљске разлике. Хвала вам Предсједниче и будите стално са Црквом и Црква ће вас помагати у вашој мисији чињења добра свим људима без обзира на овоземаљске разлике . Хвала мученичком и многострадалном српском народу српско-бродске парохије. Захваљујем им се за одважност, стрпљивост, храброст у непосустајању слављења имена Божијега. Хвала свима који су помогли градњу ове Цркве. Хвала Скупштини Општине Брод у ранијим и садашњем саставу. Хвала куму цркве Смиљки Ракић из Славонског Брода, кумовима звона Димитрију и Радмили Видаковић из Спрскога Брода, куму икониостаса Синиши Видићу из Српскога Брода, куму темеља „Рафинерији Нафте Српски Брод". Хвала свима вама који обнесосте свете иконе, свом вјерном народу за молитвено учешће и нека вас благослови Свемогући Бог, Отац, Син и Дух Свети.Амин". Преосвећени Владика Василије уручио је потом пригодне поклоне митрополитима и епископима. Митрополит Амфилохије се захвалио Владики Василију истакавши: „Користим прилику да заблагодарим Богу и Преосвећеном Владици на овом данашњем дивном сабрању у Име Божије под Покровом Мајке Божије. Преносим вам своју радост у име епископа који су овдје сабрани као и оних који су одсутни. Нека вас, у име Његове Светости нашег Патријарха, Господ чува и брани од свакога зла. Свима хвала и Бог вас благословио на многа и блага љета". Митрополит Јаковос захвалио је Преосвећеном Владики Василију и поздравивши сав вјерни народ пожелио да мјештани града Брода као и цијеле Републике Српске и Босне и Херцеговине, напредују у свему а највише духовно. „Користим прилику да Његовом Преосвештенству Епископу зворничко-тузланском Господину Василију уручим икону Пресвете Богородице Сионске. Њен оквир радио је исти мајстор који је радио иконостас овог храма. Такође уручујем и овај епископски штап Владики Василију како би њему и вјерном народу Републике Српске и Босне и Херецеговине био на утврђење истине Цркве", поручио је Митрополит Јаковос. На предлог Владике зворничко-тузланског Господина Василија, Свети Архијерејски синод Српске Православне Цркве додијелио је Његовом Вископреосвештенству Митрополиту Јаковосу орден Светога Саве I степена за дјелатну љубав према СПЦ и српском народу, нарочито показану према дјеци која су у посљедњем рату остала без родитеља, за даривање иконостаса у Српском Броду као и даривање богослужбених предмета у овој општини. Потом су уручене златне владичанске грамате признања господину Миловану Череку из Српског Брода за велику љубав, лични допринос посебно приликом обнове храма у Српском Броду, Влади Републике Српске за све што је учинила за православну српску цркву у Српском Броду, Скупштини Општине Српски Брод, Рафинерији нафте Српски Брод, господину Александру Литвињенку директору Рафинерије, господину Александру Барашкину, господину Виду Ивановићу, господину Радовану Клисарићу предсједнику Црквене општине, господину Бранку и госпођи Боси Ђурић и господину Димитрију Видакову. Сребрне владичанске грамате признања уручене су протојереју-ставрофору Мирку Трифуновићу, господину Драгану Мијатовићу пројектанту просторног уређења, господину Душку Миличићу, господину Миодрагу Кушљићу, господину Митру Марјановићу, господину Здравку Јаћимовићу и господину Ђорђу Ракићу. Владичанске грамате признања уручене су господину Глигору Бенаку (посмртно), господину Бори Милошевићу, господину Бориши Тешановићу, госпођи Мирјани Јочић, господину Паји Тркуљи, господину Мируну Дујанићу, господину Љуби Зечевићу, господину Милану Видићу, госпођи Радојки Топић, господину Луки Гаврановићу, господину Слободану Томичевићу, господину Драгану Бардаку, господину Срети Миличићу и господину Нови Шљивићу. За кума цркве изабрана је госпођа Смиља Ракић из Славонског Брода. Преосвећени Владика одликовао је свештенике Јову Бановића правом ношења напрсног крста а Небојшу Драшкића чином протонамјесника. Након тога услиједило је народно весеље и културно-умјетнички програм у коме су наступили глумци, пјесници и културно умјетничка друштва. Детаљније о овом догађају погледајте на интернет презентацији Епархије зворничко-тузланске. Извор: Епархија зворничко-тузланска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2009 Духовно вече у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини 3. септембар 2009 - 14:46 Поводом 4 године успјешног рада Милосрдно удружење "Тројеручица" организује Духовно и културно вече у порти манастира Светог Василија Острошког у Бијељини у суботу 5. септембра са почетком у 18 часова. Ово вече посвјећујемо дјеци са посебним потребама и донаторима којима ћемо уручити захвалнице за допринос нашем раду. У програму вечери учествоваће вокална група и рецитаторска секција нашег Удружења, манастирски хор и пјесник Милан Николић. Уједно искористићемо ово вече за промоцију хуманитарног број 1411 за прикупљање помоћи за лијечење бебе Дамјана Симића из Бијељине: УДРУЖЕЊЕ „ТРОЈЕРУЧИЦА" ВАС ПОЗИВА ДА ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1411 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ за лијечење бебе ДАМЈАНА СИМИЋА из Бијељине. Дамјан је рођен прије времена и потребна му је операцију очију у Русији. Акција траје од 01.09. до 30.09.2009. године. Важи за све фиксне и мобилне телефоне m:tel мреже. Цијена позива 1,00 КМ + ПДВ. ХВАЛА СВИМА КОЈИ УЧЕСТВУЈУ У АКЦИЈИ Извор: Епархија зворничко-тузланска "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2009 Владику Василија посјетила Данијела Крстић, мис Орегона Бијељина, 5.септембар Владику зворничко-тузланског Господина Василија посјетила је данас, у манастиру светог Василија Острошког, мис америчке државе Орегон госпођица Данијела Крстић, поријеклом из Зворника. Посјети су присуствовали протосинђел Петар (Петрић), намјесник манастира светог Василија Острошког у Бијељини и Марко Данојловић, уредник Информативне службе Епархије. Владика Василије похвалио је хуманитарне активности које је госпођица Крстић до сада имала посебно нагласивши да таква дјела показују да, поред избора за најљепшу жену америчке државе Орегон, Данијела није занемарила духовно узрастање и бригу према ближњима. Подсјећамо да је недавно Данијела Крстић, искористивши своју популарност избора за мис низом хуманитарних вечера и посјета, организовала екскурзију за 45 малишана са Косова и Метохије по Црној Гори. Захваливши се Преосвећеном Владики госпођица Крстић је изразила наду у помоћ Божију и доброту људи који могу да помогну онима којима је помоћ потребна. Потом су настављени разговори оца Петра, оца Георгија и Данијеле око сарадње са Милосрдним удружењем „Тројеручица“ из Бијељине и том приликом је договорено да наредних дана обиђе штићенике овог удружења и уручи им пригодне поклоне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука