Jump to content

Ko su protestanti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Bokisd рече

Ali, ako postoji duhovna podloga za kanon, kako onda moze da bude pitanje vremena ili neceg drugog ?

Ma, kako gubi smisao,....jel moze Bog da pomogne coveku ako se moli za zdravlje ili ne moze,....ili, za bilo sta drugo da se covek moli kada je u nekoj nevolji ? Druga je prica, ako covek zeli i da se leci kod doce.

Ili, kako pisu svetitelji, molis se Bogu da ti preko i lekova i doce, daruje zdravlje. Mislim, ono, ko da ce da skodi ako se covek malo pomoli Bogu za zdravlje, mozda ga Bog i pogleda,.... (ko ce ga znati, probas,....:D)

Dobro, slažem se za molitvu.

Koja duhovna podloga zabrane ulaska u hram tokom menstruacije?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Ovo za menstruaciju je verovatno iz praktičnih razloga, da ne kaplje krv po Crkvi. Danas to nije problem, tako da je i kanon zastareo.

Da, nije bilo donjeg veša, nije bilo higijenskih sredstava, u hramovima je često neka tkanina bila na podu, krv koja dospe na pod i tkaninu, naročito tokom leta, izazivalo je neprijatan miris i mogućnost zaraze . I to je bio toliki problem da je ušlo u kanone.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Desiderius Erasmus рече

Elem, lučonošo istine, da li ćemo to nazvati zajedničkim služenjem anglikanskog popa i pravoslavnog đakona, ili ćemo reći da je pravoslavni đakon pomagao anglikanskom popu u služenju, to ostavljam vama, stubovima Pravoslavlja.

pa dobio si srce lajk..šta sad hoćeš

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Дејан рече

I šta on kaže na to?

ne sećam se bilo je pre 10 kusur godina. NIsam bila u poziciji da se svađam, da ne bih popila još dužu epitimiju.

verovatno zbog radoznalosti. Episkopi idu sa ciljem, ja onako crvi u dupetu...

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

21 hours ago, Desiderius Erasmus said:

Mislim da ima nekih (bolje da pitaš teologe), ali, da, pravoslavni nisu toliko skloni tome. Zato što je Pravoslavlje više sam život Crkve nego neko učenje. ;) 

Ово ме јако подсјећа на разлику између аналитичке филозофије ( која је настала и преовладава у англосаксонском, протестантском свијету ) гдје све мора да буде тачно и прецизно дефинисано и закључци да буду "straightforward" и континенталне филозофије која се мање бави строгим нормирањем и више самом суштином ствари ( па због тога Бертранд Расел не подноси Ничеа и мисли све најгоре о њему, јер га тако лоше, скоро нимало не разумије ).

Сјећам се средњошколских дана, када је Јутјуб био жариште борбе атеиста и буквалистичких протестаната ( углавном америчких ) и како је атеистичка страна, углавном, разбила све аргументе ових буквалиста. Али чим сам дошао на ЖРУ и упоредио те атеистичке аргументе са православним одговорима - не да то више нису били аргументи, него су били и побијани без проблема као нерелевантни или промашени. И разлика се баш огледала у томе што је православље практичније и није формалистичко.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дејан рече

Da, nije bilo donjeg veša, nije bilo higijenskih sredstava, u hramovima je često neka tkanina bila na podu, krv koja dospe na pod i tkaninu, naročito tokom leta, izazivalo je neprijatan miris i mogućnost zaraze . I to je bio toliki problem da je ušlo u kanone.

Omašili ste. Reč je o pričešću. Ni ja ne smem da se pričestim, ako se to jutro posečem. Moguće je da su bili i neki od ovih drugih razloga, mada čisto sumnjam da nije bilo donjeg veša i higijenskih sredstava...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дејан рече

U opšte se ne radi o savesti, o tome je reč. Ovo o menstruaciji je dobar primer jer pokazuje da su kanoni, kao i svaki drugi zakon, podložni izmenama, dopunama.

Naravno da sa pojavom zubara gubi smisao, molili se protiv zubobolje, Bog dao zubara.

Opet promašaj. Zubari su postojali i u antici i u srednjem veku.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ivan Marković рече

Omašili ste. Reč je o pričešću. Ni ja ne smem da se pričestim, ako se to jutro posečem. Moguće je da su bili i neki od ovih drugih razloga, mada čisto sumnjam da nije bilo donjeg veša i higijenskih sredstava...

Znači, ako se ti posečeš i krvariš, a pričestiš se, onda je dovoljno da ti ostatak verne pastve i malog stada oliže ranu i svi su pričešćeni?

Bogme brate, moram priznati da si ekonomičan, ušteće se na hlebu i vinu :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...