Православни Србин Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 20 часа, Tumaralo. рече Izuzetno glupe poslovice. Potpuno antihrišćanske, uzgred. Изузетно мудре пословице. Зашто антихришћанске? Баш су у хришћанском духу. Ево нешто и из Библије: Бјеше свјетлост истинита која обасјава свакога човјека који долази на свијет....Jovan 1,9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 8 минута, Православни Србин рече Изузетно мудре пословице. Зашто антихришћанске? Баш су у хришћанском духу. Ево нешто и из Библије: Бјеше свјетлост истинита која обасјава свакога човјека који долази на свијет....Jovan 1,9 E sad si me stvarno razočarao.. ukoliko si ozbiljan a ne teraš samo inat. Zašto su antihrišćanske? Zato što je Bog ljubav a "čovek koji nema decu ne zna šta je ljubav" ?? Nijedan svetitelj asketa, nijedan monah, nijedan devstven čovek, nijedna neplodna žena ili muškarac, nijedan bračni par koji se odlučuje nenarađanje zbog svojih naslednih bolesti, nijedan bračni par koji se odlučuje na nerađanje zbog teškog siromaštva - ne zna šta je ljubav? Provereno, ne zna šta je ljubav? Ljubav između supružnika bez dece nije ljubav? Ljubav prema braći i sestrama nije ljubav? Ljubav prema roditeljima nije ljubav? Ljubav prema prijateljima nije ljubav? Ljubav prema bilo kom čoveku koji nije tvoj biološki proizvod nije ljubav? Ljubav prema Bogu nije ljubav? Samo ljubav prema sopstvenom biološkom potomku jeste ljubav??? Druga poslovica, čovek koji rađa stiče besmrtnost kroz svoju decu?!? Jel?? Na stranu što je takvo shvatanje jadno i materijalističko jer se oslanja na ništavan truležni biološki život koji će svakako biti zbrisan sa Zemlje kad tad, pitanje je: zašto je onda Hristos dolazio kada su ljudi se rasplodnjavali i bez njega i tako sticali besmrtnost!?!? Isto kao što su se i svinje i gliste rasplodnjavale. Da li si svestan da kroz istoriju, ogroman broj ljudi se rasplodio pa "živi večno kroz decu" putem: silovanja. Životinje se rasplodnjavaju kroz silovanje a i ljudi (koji su takođe životinje prema naturalizmu koji ti sigurno držiš paralelno sa hrišćanstvom), što u braku što van njega. Znaš, tvoji ženski preci, nisu uvek bili pitani sa saglasnost za snošaj... kada bi bili neposlušni svojim muževima (za bilo šta a kamoli za najosnovniju bračnu dužnost) rizikovali bi život!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 49 минута, Православни Србин рече И даље инсистираш на нетачној тези да је девственост ,,морално и духовно савршенија" Ovo je istina, to držim da je očigledno. Iako su oba puta blagoslovena. A kada su oba puta blagoslovena onda mi izabiramo jedan od njih koji smatramo da je bolji i razumniji. пре 49 минута, Православни Србин рече уако ти је хиљаду пута речено да није и да није главни узрок за Царство Slažem se, nipošto nije glavni uzrok, glavni uzrok je blagodat Božja međutim to su soteriološke teme. Ponavljam ja tebi po hiljaditi put da nikada nisam rekao da je to glavni uzrok za Carstvo. Nijedan čovek ne može da izazove uzrok za spasenje jer to pripada Bogu!! Spasenje je nemoguće iznuditi ispunjenjem nekakvog "glavnog uzroka"! Pozivam te da odbraniš svoju čast: pretraži gde sam na ovoj temi napisao da je devstvenost glavni uzrok za Carstvo i postuj ili priznaj da si klevetnik! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 15 минута, Tumaralo. рече E sad si me stvarno razočarao.. ukoliko si ozbiljan a ne teraš samo inat. Zašto su antihrišćanske? Zato što je Bog ljubav a "čovek koji nema decu ne zna šta je ljubav" ?? Nijedan svetitelj asketa, nijedan monah, nijedan devstven čovek, nijedna neplodna žena ili muškarac, nijedan bračni par koji se odlučuje nenarađanje zbog svojih naslednih bolesti, nijedan bračni par koji se odlučuje na nerađanje zbog teškog siromaštva - ne zna šta je ljubav? Provereno, ne zna šta je ljubav? Ljubav između supružnika bez dece nije ljubav? Ljubav prema braći i sestrama nije ljubav? Ljubav prema roditeljima nije ljubav? Ljubav prema prijateljima nije ljubav? Ljubav prema bilo kom čoveku koji nije tvoj biološki proizvod nije ljubav? Ljubav prema Bogu nije ljubav? Samo ljubav prema sopstvenom biološkom potomku jeste ljubav??? Што си толики буквалиста? То никако не значи да су остали видови љубави искључени, или да не постоје. Наравно да је Бог Љубав и да свака љубав долази од њега. Али, овде се говори о једној љубави која је једна од најачих - родитељској. То наравно не значи да аскете и монаси не знају шта је љубав, да браћа и сестре не знају шта је љубав, да супружници без деце не знају шта је љубав, да пријатељи не знају шта је љубав и слично што си имплицирао. Дакле, не схватај све тако буквално, брате, не ваља ти то. пре 19 минута, Tumaralo. рече Druga poslovica, čovek koji rađa stiče besmrtnost kroz svoju decu?!? Један поп једном приликом, мудро, рече ,,Рађање је праслика бесмртности". Да, дефинитивно, став није супротан Хришћанству. Кроз ту могућност коју нам је дао Бох, да саучествујемо са њим у Стварању, кроз рађање, дата нам је праслика бесмртности. То је порука, све ово што си ти написдао и имплицирао везе нема са везом. Тако шириш причу тамо где не треба, а прескачеш оно што је битно. пре 14 минута, Tumaralo. рече Ovo je istina, to držim da je očigledno. Iako su oba puta blagoslovena. Добрфо, а ја те питам: ако брак није у Хришћанству на истом духовном нивоу као девственост и ако није повезан са највишим духовним изразима, него је испод девствености - зашто је управо брак икона Христа и Цркве? Хоћеш ли икад, макар да се осврнеш на то питање, и одговориш? Још, Христос каже да је брак био на почетку, онда кад је ,,све било добро". пре 17 минута, Tumaralo. рече Slažem se, nipošto nije glavni uzrok, glavni uzrok je blagodat Božja međutim to su soteriološke teme. Ponavljam ja tebi po hiljaditi put da nikada nisam rekao da je to glavni uzrok za Carstvo. Nijedan čovek ne može da izazove uzrok za spasenje jer to pripada Bogu!! Pozivam te da odbraniš svoju čast: pretraži gde sam na ovoj temi napisao da je devstvenost glavni uzrok za Carstvo i postuj ili priznaj da si klevetnik! Рекао си да је девственост, сама по себи, повезана са Царством. Извини ако сам те погрешно схватио, али мени је то деловало као да је људима у цењлибату Царство, самим тим и Спасење, најближе јер си тврдио да су девственост и обожење у најближој вези, тј. да једно друго подразумева. ПС: Немам, брате, шта да признам, јер нити те клеветам, нити имам намеру да те клеветам, нисам зато дошао на форум; могуће је једино да те нисам добро разумео и ту могу само да се извиним теби ако самн те погрешно разумео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 57 минута, Православни Србин рече Што си толики буквалиста? То никако не значи да су остали видови љубави искључени, или да не постоје. Наравно да је Бог Љубав и да свака љубав долази од њега. Али, овде се говори о једној љубави која је једна од најачих - родитељској. Zato imamo samo u Srbiji 7 abortusa po ženi. :) Baš roditeljski i baš ljubavno. Ljubav je drugo ime za Boga i molim vas ne razvodnjavajte svetinju. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 21, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2020 пре 9 часа, Ekatarina_mala рече Zato imamo samo u Srbiji 7 abortusa po ženi. Baš roditeljski i baš ljubavno. Ljubav je drugo ime za Boga i molim vas ne razvodnjavajte svetinju. Извини, али стварно не видим у каквој је вези ово што си написала са оним што сам ја писао? Стварно не видим. Наравно да је Бог Љубав, то нико не спори. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 22, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2020 On 21.1.2020. at 10:51, Православни Србин рече Добрфо, а ја те питам: ако брак није у Хришћанству на истом духовном нивоу као девственост и ако није повезан са највишим духовним изразима, него је испод девствености - зашто је управо брак икона Христа и Цркве? Хоћеш ли икад, макар да се осврнеш на то питање, и одговориш? Neki svetitelj ima svoje mišljenje i kaže "brak je ikona Hrista i Crkve". Mislim da su mnogo snažniji stavovi izraženi u korist devstvenosti. To je svakako moj utisak i mislim da objektivno hrišćanstvo sigurno malo više naginje ka toj strani. Ali i kada bih se složio sa tobom da su brak i devstvenost na istom duhovnom nivou, potpuno istom nivou, to ne bi promenilu suštinu dileme na koju sam nastojao da ukažem na ovoj temi. I da su to dva potupno jednaka puta, onda mislim da je bolje opredeliti se za devstvenost a u smislu napred navedenih argumenata. Pazi, ja čak verujem kao jeretik Origen da će na kraju zaista sve biti dobro i da će svi biti spašeni. Eto čak i kroz mitarstva to jeretičko učenje ulazi u nekoj formi u mejnstrim pravoslavlje. Ali opet ne bih dozvolio da moja vera dovede na svet nekoga ko u to možda neće verovati a ko će se sigurno patiti kao i svaki čovek (a možda će se neizdrživo patiti kao neki ljudi). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Јануар 22, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2020 Поет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 22, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2020 Patnja i sreća/zadovoljstvo uopšte nisu samerljiva duševna stanja. Ne nalaze se na istoj razini, patnja je nešto što prevazilazi bilo kakvu sreću/zadovoljstvo. Napravimo jedan misaoni eksperiment. Zamislimo grupu ljudi, 30 ljudi recimo (npr. kao u školskom odeljenju). I sada se (zlo)Duh iz boce obrati tim ljudima sa sledećom ponudom: ukoliko pristanete mogu da vam ispunim samo jednu, tačno određenu želju, na vama je samo da kažete da ili ne. Take it or leave it. Sprovešćemo tajno glasanje. Ukoliko pristanete 29oro vas će živeti najsrećniji mogući život. Idealno srećan život kakav niko do sada nije imao. Imaćete besprekorno zdravlje, posao iz snova, ljubav svog života, najbolje prijatelje koji postoje, porodičnu idilu i brda novaca. Ali jedan od vas će iskusiti najveću moguću patnju. Idealno mučnu patnju koju niko do sada nije iskusio. Biće izložen paklenim mukama. Biće zarobljen i mučen od dana vaše odluke pa do kraja života. A imaće dug život. Biće mučen do granice nesvesti/ludila/smrti ali ta granica nikada neće biti prevaljena da bi se on opravio da bi bio u psihofizičkom stanju da primi sledeću maksimalnu a održivu dozu patnje. I sada insert here neke tehnike koje postoje a koje za ste sigurno čuli makar iz ratnih priča iz regiona ili iz crne hronike ili iz knjiga/filmova. Šta mislite, kakav bi bio rezultat glasanja? Da li bi se i jedan glasač odlučio za takav rizik? Upravo se na ovakav način kockaju ljudi kada se odlučuju za rađanje dece. Masovno preduzimaju rizik zato što: 1. imaju problem na planu svesti te nisu sebi jasno predočili ovu dilemu 2. imaju problem na planu etike te su ravnodušni ili vrednuju svoje lično dobro više (ja se odlučujem na rizik ali ja ne snosim posledice rizika) 3. kombinacija 1. i 2. Jedino što može osmisliti i rešiti problem patnje jeste nešto što prevazilazi ovaj svet, nešto transcedentno i to je upravo iskazano misijom Isusa Hrista!!! Vekovima svako domaćinstvo (a i dan danas svako drugo sigurno) ima (bogo)čoveka razapetog na spravi za mučenje u stanju apsolutne patnje, izdaje, klevete, poniženja, sa značenjem "tamo preko leži smisao i lek" a ovde ga nema. Bilo kakva zemaljska sreća/zadovoljstvo ne može da se meri sa patnjom. Patnja je ontološki jača. Gautama Buda i gomila velikih mudraca su skontali isto to i bez pomoći Isusa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јануар 22, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2020 пре 57 минута, goranger рече Најбоље би можда било да девојка спава код овог свећеника. Његов поглед улива поверење. Све би било ОК. Благовесник, ronin and Flavius Belisarius је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 16 часа, Tumaralo. рече Neki svetitelj ima svoje mišljenje i kaže "brak je ikona Hrista i Crkve". То каже Библија, брате, Свето Писмо пореди однос Христа и Цркве као однос Женика и Невесте. Светитељи су само, на основу тога, извлачили даље закључке. пре 16 часа, Tumaralo. рече Mislim da su mnogo snažniji stavovi izraženi u korist devstvenosti. To je svakako moj utisak i mislim da objektivno hrišćanstvo sigurno malo više naginje ka toj strani. То је твоје мишљење и лепо кажеш твој утисак. Проблем је што си ти то твоје мишљење и утисак почео овде да представљаш као непобитну чињеницу. Е ту је дошло до дискусије, покушао сам, а не само ја, да ти покажем да то није баш тако. пре 16 часа, Tumaralo. рече Ali i kada bih se složio sa tobom da su brak i devstvenost na istom duhovnom nivou, potpuno istom nivou, to ne bi promenilu suštinu dileme na koju sam nastojao da ukažem na ovoj temi. Дилеме које имаш нису баш сасвим хришћанске. Можда су оне легитимне са неког филозофског гледишта, али не из хришћанског угла. Јер, Владан је супер рекао, а ја ћу само поновити: Христос је Пут, Истина и Живот, а не фаталистичко ,,моралисање" вероватноћама, шта би било кад би било. Фатализам је искључен у Хришћанству. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 @Tumaralo. Апропо хришћанског погледа на брак, ево ,,украо" сам Ћирилку један видео који је поставио на једној другој теми где владика Порфирије говори о браку и његовој важности у вери и Цркви: Као што ћеш видети, он каже да је брак створен на самом почетку, да се ту човек учи реалној љубави и указује да и Стари и Нови Завет истичу брак као нешто толико важно- брак је био на почетку Стварања, а Спаситељ света се као такав први пут објавио када је благословио свадбу у Кани и ту извео своје прво чудо. Послушај шта владика говори. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 17 часа, Tumaralo. рече Neki svetitelj ima svoje mišljenje i kaže "brak je ikona Hrista i Crkve". Mislim da su mnogo snažniji stavovi izraženi u korist devstvenosti. To je svakako moj utisak i mislim da objektivno hrišćanstvo sigurno malo više naginje ka toj strani. Ali i kada bih se složio sa tobom da su brak i devstvenost na istom duhovnom nivou, potpuno istom nivou, to ne bi promenilu suštinu dileme na koju sam nastojao da ukažem na ovoj temi. I da su to dva potupno jednaka puta, onda mislim da je bolje opredeliti se za devstvenost a u smislu napred navedenih argumenata. Pazi, ja čak verujem kao jeretik Origen da će na kraju zaista sve biti dobro i da će svi biti spašeni. Eto čak i kroz mitarstva to jeretičko učenje ulazi u nekoj formi u mejnstrim pravoslavlje. Ali opet ne bih dozvolio da moja vera dovede na svet nekoga ko u to možda neće verovati a ko će se sigurno patiti kao i svaki čovek (a možda će se neizdrživo patiti kao neki ljudi). Pa, nije bas neki, svi se slazu u tome da je brak ikona Hrista i Crkve,....kao sto ti isti svetitelji takodje i velicaju i uzvisuju devstvenost, sto kaze ap.Pavle.....ja bih voleo da svi budu kao ja (devstvenost)....Јер хоћу да сви људи буду као и ја; али сваки има свој дар од Бога: овај дакле овако а онај онако.....znaci, svako ima dar od Boga ili za brak ili devstvenost, ....jer nije bas tako lako ni u braku, treba i tu imati snage za skladan i dobar hriscanski brak. Ali, to ne znaci da je hriscanska vera antinatalisticka, nego se i devstvenosti i braku daje odredjeno mesto u crkvi i na samom coveku je da izabere na osnovu svojih zelja i preferenci kakav ce zivot da zivi. U sustini, ono sto spaja devstvenost i brak jeste ono sto sam vec naveo da je rekao sv.Grigorije Bogoslov da je cistota duse cilj i onoga u braku i onoga u devstvenosti i da je to ono sto nas spasava i vodi savrsenom duhovnom zivotu - kao idealu hriscana (vec smo pricali o tome). Ovo oko Origena i mitarstva si obrno (igricu), .....Origenizam i apokastaza su osudjeni u crkvi kao jereticko ucenje, dok su mitarstva jedan legitimni vid hriscanske vere u zagrobni zivot duse. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2020 пре 2 часа, Православни Србин рече То је твоје мишљење и лепо кажеш твој утисак. Проблем је што си ти то твоје мишљење и утисак почео овде да представљаш као непобитну чињеницу. Е ту је дошло до дискусије, покушао сам, а не само ја, да ти покажем да то није баш тако. Moj utisak u razini hrišćanske priče. Ono izrečeno u razini racionalno-filozofske rasprave držim da je nepobitno. Uključujući ovde i stav koji ima vernik podovom ovog pitanja: "Ja verujem da će sve biti dobro pa sam bezbrižan ako se ti budeš patio". Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука