Jump to content

Препоручена порука

пре 9 минута, Tumaralo. рече

Hrišćanin koji ne veruje kao jeretik Origen da će se svaki čovek spasiti a rađa decu onda bukvalno učestvuje u ruskom ruletu koji ljude potencijalno odnosi u večne muke.

brrr

...

SVIMA OSTALIMA NA TEMI:

Ovo gore navedeno je potpuno anticrkveno misljenje, koje nema ni jedne dodirne tacke sa bilo cim iz pravoslavnog Predanja!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Што се тиче трудноће, не сећам се да сам икад налетео да неки светитељ пише о томе... Ту се обично помињу два аргумента - први да су неке теме о којима се није причало толико грешне да светитељи или нису ни знали за њих у то време или да нису ни мислили да икоме то може пасти напамет; други да је одувек било свих могућих перверзија/укуса, али да се о њима није писало јер је препуштено супружницима да се договоре, те да све што је унутар договора и љубави није проблем. Непотребно је рећи да сам ближи овом другом мишљењу. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. 

Смисао брака и породице, са хришћанског гледишта, јесу љубав и заједништво, жртвовање за другог. 

Хришћанин када рађа, он не рађа са мишљењем ,,јој, да ли ћу овим некоме упропастити живот", него цео свој живот улаже у тог неког, за његово добро, жртвује се максимално и непрекидно за њега, или њих, да му тај живот буде што бољи, лакши, подножљивији. И то је подвиг и сва лепота брака и породице. Наравно, чврсто верује и узда се у Бога. 

Па није случајно породица названа ,,малом Црквом" и не пореди се случајно однос Христа и Цркве као однос женика и младе тј. као брак. Јасно је да Хришћанство има веома позитиван однос према браку и породици (веома, веома позитиван) јер очигледно у њему види све оне темељне вредности које хришћанина треба да красе. Дар рађања је дар који је човека учинио креативним бићем у чему он мнохо личи на свога Створитеља. Један мудри свештеник је једном приликом рекао да је та могућност човекова да ствара нови живот ,,праслика вечности". И то јесте тако. 

Хришћанство размишља позитивно, оптимистички увек. Не одбацује живот и радује се сваком новом животу. Није случајно Свети Григорије кога смо помињали, рекао да су ,,чедородни удови" ти који су на целом људском телу ,,најсветији", баш зато јер су једини који су окренути ка другом, новом животу. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

brrr

...

SVIMA OSTALIMA NA TEMI:

Ovo gore navedeno je potpuno anticrkveno misljenje, koje nema ni jedne dodirne tacke sa bilo cim iz pravoslavnog Predanja!

Наравно, то је јасно. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Православни Србин рече

Није никад грех. Не постоји блуд у браку. Свети Апостол Павле је био сасвим јасан када каже да је брачна постеља чиста. 

Дакле, чиста је. Нема греха. Кад год, по договору наравно, у којој год пози, на који год начин, колико год било старствено или перверзно (:D), то супружници раде- раде добру и чисту ствар и нема разлога ниједног да се секирају и мисле се да ли су побожни због тога. Јесу, раде благословену ствар, Црква им је благословила брак, Бог га је благословио, треба да уживају у томе. 

А ако им неко почне говорити о ,блуду у браку", само нека се позову на Светог апостола Павла и цитат ,,брачна постеља је чиста", и кажу тим који би да им одређују шта и како, да то није лепо и културлно гледати у туђе брачне кревете. 

Павле не каже да је брачна постеља по себи чиста него да треба да буде (одржана) таквом. Тачан превод те речи би био: без мрље, неупрљана, непорочна, неосвкрњена (првенствено у духовном смислу не нарушавања брака). У другој половини реченице говори о блудницима и прељубницима тако да би се могло закључити да првенствено мисли да не буде прељубе (која би сигурно испрљала брачну постељу) а вероватно и на остала (ондашња) понашања која би имала исти ефекат (било по брачног партнера било сама по себи). 

Е сад шта данас брачни партнери сматрају прљањем њихове брачне постеље (осим прељубе) вероватно остаје на њима самима да одреде.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Срђан Шијакињић рече

Што се тиче трудноће

Колико знам већина жена због хормоналних промена током трудноће има (јако) повећан либидо а са друге стране мушки имају (рецимо неки инстинктиван) страх да нешто не покваре, оштете итд. Ту би мислим жена требало да има последњу реч ко год од њих двоје изразио жељу за односом. Иначе, на неуролошком нивоу беба са-осећа оргазам са мајком.

пре 29 минута, Срђан Шијакињић рече

први да су неке теме о којима се није причало толико грешне да светитељи или нису ни знали за њих у то време или да нису ни мислили да икоме то може пасти напамет

Могуће али тешко с обзиром какве су све ствари забрањене и кажњаване разним епитимијама...

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Vladan :::. рече

Иначе, на неуролошком нивоу беба са-осећа оргазам са мајком.

Нисам знао за ово, мало је уврнуто на прву лопту кад се човек замисли... 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Срђан Шијакињић рече

Нисам знао за ово, мало је уврнуто на прву лопту кад се човек замисли... 

Колико знам беби од оргазма ништа не може да фали а осим тога беба на том нивоу на сличан начин проживљава све мајчине емоције тако да ово није никакав изузетак од остатка кроз шта мајка пролази током трудноће. Када је мајка нервозна или виче беба јаче мрда и рита се а када је мајка мирна и опуштена беба је исто таква а иста таква реакција је и на оргазам.

Е сад, ако је мајка под јаким притиском у поплави хормона и тражи однос да ли муж треба да јој изађе у сусрет и олакша јој или да је остави да се сама рве са тим неколико месеци а над чим и нема неку контролу?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Колико знам беби од оргазма ништа не може да фали а осим тога беба на том нивоу на сличан начин проживљава све мајчине емоције тако да ово није никакав изузетак од остатка кроз шта мајка пролази током трудноће. Када је мајка нервозна или виче беба јаче мрда и рита се а када је мајка мирна и опуштена беба је исто таква а иста таква реакција је и на оргазам.

Е сад, ако је мајка под јаким притиском у поплави хормона и тражи однос да ли муж треба да јој изађе у сусрет и олакша јој или да је остави да се сама рве са тим неколико месеци а над чим и нема неку контролу?

ovo boldovano, i tu je jos jedna pukotina ogromna nastala u mom braku jer nisam ispostovao to boldovano, velika i jako bolna greska

eto toliko od mene, uglavnom ,,,,,jako bolna tema , kamo srece da sam svasta nesto znao pre, svasta bi sad bilo drugacije mozda

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Драшко рече

ovo boldovano, i tu je jos jedna pukotina ogromna nastala u mom braku jer nisam ispostovao to boldovano, velika i jako bolna greska

eto toliko od mene, uglavnom ,,,,,jako bolna tema , kamo srece da sam svasta nesto znao 

Драле, само осећам потребу да ти кажем да сам пратећи те на форуму стекао утисак да си супер лик и да ми је жао кад чујем да си имао неприлике. Сигуран сам да ће Бог уредити све на најбољи начин! 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Срђан Шијакињић рече

Драле, само осећам потребу да ти кажем да сам пратећи те на форуму стекао утисак да си супер лик и да ми је жао кад чујем да си имао неприлике. Сигуран сам да ће Бог уредити све на најбољи начин! 

@Драшко Исто то и ја мислим. Само полако.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Срђан Шијакињић рече

Брате, разумем скроз твоје осећање овде, али то је питање за Бога. :) Он ће нам одговорити једном, надам се. Ако ова патња око нас има смисла икаквог, онда има смисла рађање детета. Ако је све у Божијој руци, онда ни том детету неће дати више него што може да издржи. Ако сумњамо у Бога, или не верујемо, онда питања која постављаш имају много више смисла. 

Problem je u tome što to dete nije stvar već čovek koji ima svest i volju.

Pozivaš nekog u postojanje da deli tvoju ličnu priču a on je potupno nemoćan da se odupre tome. Skapira gde je tek kad bude prekasno. Uglavnom bude ok ako ima odgovarajuću hemiju mozga i ukoliko ne naleti na Malčanskog berberina ali zbog ovih drugih mogućnosti, legitimno je preisptati svoj stav.

Zamisli da je neko siguran 100% da će mu dete stradati, npr. radi se o zatvorenicima u konc logoru. Da li bi bilo opravdano da začnu dete?

Koja je razlika ako su šanse 1% ?

Mislim da svi gledate iz ugla roditelja a ne iz ugla budućeg čoveka koga treba "darovati" životom (koji dar nikada nije tražio)..

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

Павле не каже да је брачна постеља по себи чиста него да треба да буде (одржана) таквом. Тачан превод те речи би био: без мрље, неупрљана, непорочна, неосвкрњена (првенствено у духовном смислу не нарушавања брака). У другој половини реченице говори о блудницима и прељубницима тако да би се могло закључити да првенствено мисли да не буде прељубе (која би сигурно испрљала брачну постељу) а вероватно и на остала (ондашња) понашања која би имала исти ефекат (било по брачног партнера било сама по себи). 

Е сад шта данас брачни партнери сматрају прљањем њихове брачне постеље (осим прељубе) вероватно остаје на њима самима да одреде.

Да, прељуба је јако тежак прекршај. И оставља дуге и тешке последице. Не долази до тога случајно, бројни су узроци, али свакако она најдубље и најаче разара брак. Јер, ако су муж и жена у браку у сваком смислу једно тело, прељубом се то раздваја. Тешко је после спојити. 

Имам у породици такве случајеве, ево баш недавно се све издешавало тј. разоткрило. И то је страшно, сад се раздвајају, а изродили бројну децу. То је туга. Заиста је прељуба нешто што је најгоре. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...