Срђан Шијакињић Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 5 минута, Tumaralo. рече Tako je samo što je to aspekt koji nam je ipak van domašaja jer ne možemo umom obuhvatiti Boga. Ovo što smo pričali ovde nam je ipak bliže, jer se tiče naših svesnih odluka. Мислим да овде немамо проблем. Бог је дао могућност човеку да саучествује са Њим у стварању нових људи. Штавише, дао му је природу која је (скоро) у потпуности организована око полног нагона и усмерена на рађање деце. Да је то требало да се промени након Христа, то би Христос јасно заповедио, не би благословио брак у Кани и не би нас оставио у неизвесности око тако важног питања. Овако, мислим да је скроз равноправан избор, у контексту спасења, имати или немати децу. Православни Србин and Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 1 минут, Православни Србин рече ПС: Ниси ми одговорио за Светог Григорија Ниског, чини ми се да избегаваш одговор на питања која ти се не свиђају? Rekao sam da je izvodio antinatalističke zaključke baš kao što je predavao dr Cvetković (prof filozofije) inače stručnjak za rano hrišćanstvo. Možda je ranije govorio jedno a kasnije drugo a možda je držao paralelno dva učenja kao Apostol Pavle. Takođe, postoje male šanse da je ipak u pitanju Grigorije Bogoslov ali to ću utvrditi kada opet budem slušao predavanje. Ali ovaj antinatalistički deo se sasvim uklapa u sliku koju znam od ranije, iz drugih izvora. Gde su autori govorili da su Rimljani - hrišćani pred najezdu varvara sami sebe praktično sterilisali što je ugrozilo opstanak Rima. Upravo je zato Avgustin morao da brani hrišćanstvo od napada pagana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 @Tumaralo. У хришћанском учењу жртвовање за друге је један од најважнијих захтева. Када човек роди дете, он тиме пристаје на велико жртвовање за другог. Ето још једне велике ствари која ти каже зашто је добро рађати децу. Ти тиме што се жртвујеш за другог (дете или децу) тиме остварујеш један од најважнијих хришћанских захтева. Човек који нема децу (не рачунам овде монахе и духовне људе) не жртвује се друге, а овде се жртвује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 7 минута, Православни Србин рече Шта као не знам шта ће бити, па нећу ни да га рађам јер може да буде лоше". Da, naravno! Ako znaš da može da bude loše, zašto bi rađao?? Zašto bi se kockao? Ako se ne kockaš niko nije na gubitku. пре 8 минута, Православни Србин рече Па нећу родити магарца, него човека, са разумом и слободном вољом који ће знати да се у животу сналази, опредељује итд. А и ја ћу бити ту да му максимално помогнем и упутим. То је здраво размишљање, а не ово горе. Kakve veze ima što ćeš ga takvog roditi? Opet može da psotane žrtva nesnošljive patnje bilo na zemlji bilo u paklu. A ko kaže uostalom da ćeš ga takvog roditi? Možda baš bude psihopata, umobolnik ili teško bolestan od rođenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 3 минута, Православни Србин рече У хришћанском учењу жртвовање за друге је један од најважнијих захтева. Када човек роди дете, он тиме пристаје на велико жртвовање за другог. Ето још једне велике ствари која ти каже зашто је добро рађати децу. Ти тиме што се жртвујеш за другог (дете или децу) тиме остварујеш један од најважнијих хришћанских захтева. Човек који нема децу (не рачунам овде монахе и духовне људе) не жртвује се друге, а овде се жртвује. Ali ne postoji taj drugi dok ga ti ne proizvedeš! Ignorišeš milione ljudi koji su u već patnji da bi sebi stvorio "privatnog drugog" koji će ti biti apsolutno podređen u narednih nekoliko godina da bi se ti za njega "žrtvovao"?! Nije dete tražilo od tebe da se žrtvuješ za njega. Nije uopšte tražilo da postoji! Ti si ga izazvao u postojanje iz čisto egoističnog razloga. Nisi mogao to zbog "njega" da uradiš jer njega nema. Jedino ako veruješ u predegzistenciju duše pa si ti rađanjem ponudio telo da se neka duša inkarnira. Kao hrišćanin ti si stvorio dušu ex nihilo kojoj će Bog da sudi na Strašnom sudu, čemu to? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 4 минута, Tumaralo. рече Rekao sam da je izvodio antinatalističke zaključke baš kao što je predavao dr Cvetković (prof filozofije) inače stručnjak za rano hrišćanstvo. Možda je ranije govorio jedno a kasnije drugo a možda je držao paralelno dva učenja kao Apostol Pavle. Takođe, postoje male šanse da je ipak u pitanju Grigorije Bogoslov ali to ću utvrditi kada opet budem slušao predavanje. Ali ovaj antinatalistički deo se sasvim uklapa u sliku koju znam od ranije, iz drugih izvora. Gde su autori govorili da su Rimljani - hrišćani pred najezdu varvara sami sebe praktično sterilisali što je ugrozilo opstanak Rima. Upravo je zato Avgustin morao da brani hrišćanstvo od napada pagana. Нека је Цветковић стручњак, али не можеш мишљење (поготово тако јасно и одлучно како си га ти извео) о неком Светом Оцу и његовом учењу извести само из пар минута из једног предавања. Такође, Хришћанство је жива вера, било је ту и разних мошљења, па и фракција и не можеш сад да наведеш један или два цитата (поготово што и сам признајеш да су можда касније мењани) и да кажеш ,,ето, то је хришћанско учење", кад ти се наведу други аргументи да онда разводњаваш причу и идеш са неким ставом ,,па, јесте и то, али ипак ово је главно". Иначе, мисао Светог Григорија коју сам овде цитирао је сјајна. И веома истинита. Не знам како би неки поједини ,,ревнитељи" који позивају на што веће уздржавање реаговали на ту мисао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 3 минута, Tumaralo. рече Da, naravno! Ako znaš da može da bude loše, zašto bi rađao?? Zašto bi se kockao? Ako se ne kockaš niko nije na gubitku. Kakve veze ima što ćeš ga takvog roditi? Opet može da psotane žrtva nesnošljive patnje bilo na zemlji bilo u paklu. A ko kaže uostalom da ćeš ga takvog roditi? Možda baš bude psihopata, umobolnik ili teško bolestan od rođenja. Мени је овакво размишљање сасвим легитимно, и сам размишљам о тим питањима, али хајде само да изместимо питања из хришћанског оквира. Ако гледамо из угла хришћанства, где нам Христос каже да се не бринемо чак ни за сутра, нема смисла бринути се за судбину детета, него је треба предати Христу Богу ("сами себе, једни друге и сав живот свој, Христу Богу предајмо"). Бог ће свакоме дати равноправну шансу да се спасе, па тако и нашем детету, а ништа друго није важно. Тако да хришћанство ти не даје простора за бриге које наводиш. Православни Србин, Justin Waters and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 10 минута, Tumaralo. рече Da, naravno! Ako znaš da može da bude loše, zašto bi rađao?? Zašto bi se kockao? Ako se ne kockaš niko nije na gubitku. Kakve veze ima što ćeš ga takvog roditi? Opet može da psotane žrtva nesnošljive patnje bilo na zemlji bilo u paklu. A ko kaže uostalom da ćeš ga takvog roditi? Možda baš bude psihopata, umobolnik ili teško bolestan od rođenja. Али ја се уздам у Бога, пријатељу. То је поента. Хришћанин се не оптерећује тиме ,,јао, шта ако ово, шта ако оно", он се узда у Бога и верује у Њега. И ту налази снаге за свој живот, ту налази начин и извор за борбу и за себе и за друге. И за своју децу. Бог сваком даје равноправну шансу, па и мени и деци и свакоме. То је оно што мене мотивише, ништа друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 Али исто тако ти не намеће обавезу да имаш дете. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече Мени је овакво размишљање сасвим легитимно, и сам размишљам о тим питањима, али хајде само да изместимо питања из хришћанског оквира. Ако гледамо из угла хришћанства, где нам Христос каже да се не бринемо чак ни за сутра, нема смисла бринути се за судбину детета, него је треба предати Христу Богу ("сами себе, једни друге и сав живот свој, Христу Богу предајмо"). Бог ће свакоме дати равноправну шансу да се спасе, па тако и нашем детету, а ништа друго није важно. Тако да хришћанство ти не даје простора за бриге које наводиш. Управо. То је поента Хришћанства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 Evo cela Srbija je bila u šoku od ovog silovatelja berberina... govorio je i otac Tijane Jurić koja je takođe žrtva bila... Da li ste vi svesni da kada rađate decu, da vi implicitno pristajete na tu mogućnost činom rađanja deteta. Vi se nadate da do toga neće doći ali jedini način da se to ne desi jeste da ne rodite decu, što znači da ako ste rodili - implicitno ste pristali na tu mogućnost. Život je pun rizika koji stalno vrebaju, okay, ali zašto unositi novo ljudsko biće u taj svet?!? Pristani ti za sebe šta hoćeš ali zašto za drugog doneti takvu odluku?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 Управо сада, Tumaralo. рече Evo cela Srbija je bila u šoku od ovog silovatelja berberina... govorio je i otac Tijane Jurić koja je takođe žrtva bila... Da li ste vi svesni da kada rađate decu, da vi implicitno pristajete na tu mogućnost činom rađanja deteta. Vi se nadate da do toga neće doći ali jedini način da se to ne desi jeste da ne rodite decu, što znači da ako ste rodili - implicitno ste pristali na tu mogućnost. Život je pun rizika koji stalno vrebaju, okay, ali zašto unositi novo ljudsko biće u taj svet?!? Pristani ti za sebe šta hoćeš ali zašto za drugog doneti takvu odluku?? Брате, разумем скроз твоје осећање овде, али то је питање за Бога. Он ће нам одговорити једном, надам се. Ако ова патња око нас има смисла икаквог, онда има смисла рађање детета. Ако је све у Божијој руци, онда ни том детету неће дати више него што може да издржи. Ако сумњамо у Бога, или не верујемо, онда питања која постављаш имају много више смисла. Bokisd and Православни Србин је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 6 минута, Tumaralo. рече Ali ne postoji taj drugi dok ga ti ne proizvedeš! Ignorišeš milione ljudi koji su u već patnji da bi sebi stvorio "privatnog drugog" koji će ti biti apsolutno podređen u narednih nekoliko godina da bi se ti za njega "žrtvovao"?! Nije dete tražilo od tebe da se žrtvuješ za njega. Nije uopšte tražilo da postoji! Ti si ga izazvao u postojanje iz čisto egoističnog razloga. Nisi mogao to zbog "njega" da uradiš jer njega nema. Jedino ako veruješ u predegzistenciju duše pa si ti rađanjem ponudio telo da se neka duša inkarnira. Kao hrišćanin ti si stvorio dušu ex nihilo kojoj će Bog da sudi na Strašnom sudu, čemu to? Можда је егоизам код неких других људи разлог за рађање, али код хришћана није. Код хришћана је, поред тога што сам Бог то наводи као добро, разлог и љубав, жеља да се неко воли (своје дете), да се за њега жртвује, итд. Чисто сумњам да је мајка која скаче у ватру за свога сина, тог сина или ћерку родила из неког егоистичног разлога. Не у питању је чиста љубав, љубав која је поента Хришћанства. Дакле, говорим из чисто хришћанског угла. Нема ту егоизма ни мало, љубав и нада, која се заснива на томе што хришћани чврсто верују да сваком човеку Бог даје шансу за Спасење. А што рече Срђа, да брак и рађање не ваљају, Христос би у Кани спречио свадбу, а не би је благословио и још прво чудо на њој извео. Него би рекао ,,Станите, не чините то, родићете још људе за патњу". Тако да свакако грешиш у својим поимањима одређених хришћанских учења. Душица је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 32 минута, Срђан Шијакињић рече Во врјемја оно, илити once upon a time кад је форум био млад, била је чини ми се једна колегиница форумашица, са иконом на профилу, и ником BDSM. Она је отворила дискусију да ли је садо-мазо однос у браку грешан или не (ако је све у договору, на обострано задовољство). Колико се сећам, одговор је углавном био да је то већ блуд/грех. У то време нисам имао никакво мишљење о томе, али добро је питање да ли ипак постоје одређене сексуалне девијације (или, да не будемо унапред осуђујући, сексуални укуси) који су сами по себи грех, без обзира што се реализују између супружника у браку, по договору. Немам појма, искрено. С једне стране бих на прву лопту рекао да неке ствари које очигледно одступају од стандардног односа могу бити проблематичне, али са друге стране, ко је то па критеријум, некоме је можда све што је имало другачије ненормално, а некоме скоро ништа није проблем... Један стари форумаш, Аквилиус Кратус (чије повлачење са форума још нисам прежалио ) је на некој сличној теми написао да мисли да сексуалне "первезије" (са или без наводника) нису теолошки, него психолошки проблем, или нешто слично. Али је било мишљења доста да су ипак и теолошки. Тако дс занимљиво, увек актуелно питање, вероватно нерешиво. Кад сам написао ,,перверзије" нисам баш мислио на садо-мазо, већ сам више иронично импицирао на друге неке позе, будући да је поменутим ,,ревнитељима" све сем мисионарске позе ,,блуд, грех, перверзија", итд. Но добро. У вези твог питања. Лично, мислим да ако је на добровољној бази, онда ок. Можда се мени, теби или некоме трећем чини ненормално или не знам ни ја, али ако је супружницима добро, воле т да раде, па нек раде. Ако је искључен било какав вид физичког или психичког насиља, онда је ок. Бар по мени. Могли би овде да покренемо и питање да ли треба спавати са женом док је трудна? Шта Црква каже, да ли се тад треба уздржавати? Шта да раде супружници ако им се то ради, а жена је трудна? Занимљиво питање... Milica Bajic and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 15, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2020 пре 1 минут, Православни Србин рече Могли би овде да покренемо и питање да ли треба спавати са женом док је трудна? Шта Црква каже, да ли се тад треба уздржавати? Шта да раде супружници ако им се то ради, а жена је трудна? Занимљиво питање... Свакако, има ту још занимљивих питања, "алтернативни" начини односа итд, дискутовало се и о томе пар пута, али је увек било нерешено на крају, мени се чини да увек свако повуче неку границу за себе - као ово је ок, ово исто, а ово не никако, то је блуд, срам вас било животиње Али да не банализујем тему. Milica Bajic and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука