Jump to content

Казна Божија као поштовање слободе човечије...

Оцени ову тему

Препоручена порука

to meni nesto impliciras?

А бре Драгиша, шали се човек, у  фазону,кад му Бог не излази у сусрет,бар ми да га утешимо... joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Prijatelju, prvo dobro došao na forum! Ne znam šta mogu da ti kažem, podsećaš me na jednog mog dobrog prijatelja, za koga znam da se muči sa tim "jarmom" koji pominješ. Meni je krivo kad vidim da ne mogu ništa drugo da učinim osim da budem tu (mada ponekad i to može dosta da pomogne). Jedan drugar iz crkve mi je rekao u vezi tumačenja značenja Svetog Pisma (pošto postoji toliko različitih tumačenja) da ćemo često videti i razumeti u zavisnosti od toga kako smo raspoloženi, i da su upravo zbog toga Sveti Oci možda najviše (kažem možda jer prenosim) težili da zadobiju tu smirenost. E, kasnije su oni sva svoja iskustva beležili upravo radi nas slabih.
Ne znam šta bih ti mogao reći da promeniš mišljenje, malo sam se rastužio kad sam video naziv teme, jer to nije istina. A verujem da ćeš moći življenjem da to otkriješ.

Kako ne ide kako treba, naprotiv. Možda ne ide kako želimo, ali ide kako treba da ide. Naravno, ti mi možeš navesti hiljade istorijskih primera stradanja, zverska zločinstva i slučajeve nepravde u svetu. "Kako bi to Bog, koji je ljubav, dopustio?!" A zar bio On želeo ropstvo čoveku? Ne, čovek je želeo slobodu, Bog mu je tu slobodu dao. Naše je šta ćemo činiti sa njom. Možda misliš da je nepravedno što drugi mogu da utiču na nas i našu slobodu? Ja verujem da sama sloboda zavisi od onoga što je u čoveku, a ne da li on trčkara zelenim poljanama ili sedi zatvoren u sivoj ćeliji.

Ali, pogledaj i drugu stranu. Vodim se pretpostavkom da veruješ u Boga. Ja se trudim da govorim sebi da je Bog svuda. Večeras me je drugar zvao da navratim kod njega. Izašao sam na ulicu i video kapi kiše kako svetlucaju na zracima ulične svetiljke i obradovao se. Skoro sam tek otkrio koliko ove naigzgled male stvari imaju značaja u našim životima.

Danas razmišljam o tome kako zapovesti Božije sigurno nisu iste kao i zapovesti ljudske. Čovek izriče zapovesti drugima da bi njemu bilo bolje, dok Bog zapovesti daje da bi nama, koji ih slušamo, bilo dobro. Ovo je moje mišljenje, otvoren sam za korekcije :)

Mislim da je Bog jedno savršeno ogledalo. Od ogledala se reflektuje odraz. Samo što ovo ogledalo reflektuje ono što je unutra. Čini mi se da je Patrijarh Pavle govorio o tome. Nikako ne govorim da si ti loš, već da smo mi loši (naravno kad to izaberemo). Čovek živi i treba da živi u zajednici, sa Bogom i drugim ljudima. Kada to shvatimo, onda će biti dobro.

Na kraju, htedoh da kažem zašto sam ja uopšte poverovao u Boga. Prvo, još kao dete, sećam se da sam bio tužan zbog toga što su Adam i Eva izbačeni iz Edema. Bio sam tužan i iznenađen kako neko može razočarati toliko Stvoritelja i Životodavca svega. Danas to uviđam i na sebi, nažalost. Čovek je pao, ali "Bog je kadar podignuti ga." A to ne zavisi od Njega, njemu je sve moguće. To zavisi od nas. Treba da preispitamo sebe, i ako nađemo da smo grešili (ma koliko), da molimo za oproštaj.

Izvini ako sam bio malo opširan, nadam se da ćeš promeniti svoje mišljenje, pre svega radi sebe, potom i radi ljudi oko tebe. Nemoj da si razočaran. Šta god da te snađe, vredi ovaj život živeti, jer je dar od srca... Svako dobro :)

Evo jedna pesmica koju ja volim da slušam kad sam "down"  :))) 

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Teško pitanje, na koje nema jednostavnog odgovora. Ponajmanje je on lak - Bog ne kažnjava, On je Ljubav. Ponekad je kazna dio ljubavi, pedagogije. Šta je "Božije dopuštenje", ako nije kazna? Suviše lako je reći, ne, sve je divno, hvala Bogu. Ako nismo osjetili bol koja para srce a ne ubija ga, možemo pokušati razumjeti druge koji žive takav bol bez prestanka. Pitanje zla i patnje je pitanje koje muči i vjernike i čestite ateiste koje zapravo ono jedino i drži u ateizmu. 

Mislim da je +Nikolaj odgovorio na to pitanje, parafraziram: Na Golgoti bjehu tri krsta, biraj koji ćeš - lijevi ili desni.

Подели на овим сајтовима

Бог није окрутан, већ је  у питању оно "Ево иде сотона да вас решета као пшеницу". За већи дио зла и патње човјек је (човјечанство) директно или индиректно одговоран.

Подели на овим сајтовима

Бог није окрутан, већ је  у питању оно "Ево иде сотона да вас решета као пшеницу". За већи дио зла и патње човјек је (човјечанство) директно или индиректно одговоран.

Da ali, nista ne biva bez Bozijeg dopustenja. Zato obrni okreni sve je od Boga.

Подели на овим сајтовима

Da ali, nista ne biva bez Bozijeg dopustenja. Zato obrni okreni sve je od Boga.

Jeste, sve je po Njegovom Promislu. Ali ne možemo baš koristiti takvve infantilne tvrdnje tj.tačnije imati takva osjećanja u odnosu na tu Promisao - Bog je okrutan, jadan ja... Takvo kukumavčenje, rekla bih, dolazi od nepoznavanja stvarne ljute muke i nevolje, nego više malih, normalnih problema.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Kazu ljudo ovde.. sve je od boga.. jeste sve od Boga, ali to ne znaci da je Bog okrutan..jer on to DOPUSTA ali ne CINI.

Zasto dopusta? Pa da vidi kako ce da postupimo u tim situacijama. 

A neki tvrdje, medju kojima i ja, da hoce i da pomogne - kada lepo pitas. Naravno nije mi resio nijedan problem, ali mi je za pocetak ostavio veru uz pomoc koje sam ja sam resio. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Kaže, vi koji Hristom krstiste u Hista se obukoste, put Boži nije lak i to što se mužimo znači da smo na pravom putu, jer i sam Gospod je prošao stradanje, ali je tim stradanjem darovao život vječni!

Tako i mi moramo proći svoje lično iskušenje i stradanje, kako i mi mogli ući u carstvo nebesko!

Подели на овим сајтовима

Od Boga samo dobro proizilazi,kada mi sve krene kako ne treba kao sto mi se sada desava kazem sebi to me kazne stizu za moje grehe a kada mi se dobro desi kazem to je od Boga doslo.Sve lose sto nam se desi je zbog nas samih,samo treba sto vise utvrditi veru u Boga.

Подели на овим сајтовима

Kazu ljudo ovde.. sve je od boga.. jeste sve od Boga, ali to ne znaci da je Bog okrutan..jer on to DOPUSTA ali ne CINI.

Zasto dopusta? Pa da vidi kako ce da postupimo u tim situacijama. 

A neki tvrdje, medju kojima i ja, da hoce i da pomogne - kada lepo pitas. Naravno nije mi resio nijedan problem, ali mi je za pocetak ostavio veru uz pomoc koje sam ja sam resio. 

Kako NE CINI ?

Ja sam Gospod, i nema drugog, osim mene nema boga; opasah te, premda me ne znaš,

Da bi poznali od istoka sunčanog i od zapada da nema drugog osim mene; ja sam Gospod i nema drugog,

Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.

Lepo rece Bog..stvara i mrak i zlo...sto je i logicno jer je on jedini Tvorac. Ne moze  Sotona nista da stvara moze samo da barata onim sto je Bog sam stvorio...

Подели на овим сајтовима

Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.   Lepo rece Bog..stvara i mrak i zlo...sto je i logicno jer je on jedini Tvorac. Ne moze  Sotona nista da stvara moze samo da barata onim sto je Bog sam stvorio...

Ma da ali je to zlo produkt slobodne volje u čoveku , dakle čovek je slobodan da čini ili ne čini zlo. Što je po meni jasan dokaz da Bog nikad nije stvorio iskonsko i suštinsko zlo već je ona produkt slobodne volje stvorenih. (dakle može da zlo ne postoji)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...