oslonac Написано Јануар 1, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2011 Blagi desant 4chsmu1 : ATEISTA - čovjek čije šanse da vjeruje u Boga znatno variraju od situacije do situacije: pri religijskim debatama - 0% kad kasni na posao - 20% na Božić, Uskrs, krsnu slavu - 40% ako ga juri policija - 60% ako nije dobro spremio ispit - 80% prilikom leta u avionu- 100% "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Јануар 25, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2011 Znas kako, u kolima ukljucim radio i pocnem da slusam emisiju od pola. Pricaju o tom tipu i o toj teoriji ili sta je vec. Emisija uzivo, nekoliko lingvista italijanskih pricaju o tome. Pominjali su bogatstvo jezika i razlike izmedju jezika, Aboridzine koji imaju samo tri broja- jedan, dva i puno . I tako dalje. Ali meni je ostalo upecatljivo ona prica o dve grupe gramatickih pravila. Jedna, identicna za sve jezike i druga, razlicita za svaki jezik. To je meni privuklo paznju. E sada, da podjemo od pretpostavke da je ta informacija tacna. Kako je to moguce? Slucaj? Ili sta drugo? Radoznao sam - pa sam čitao neku literaturu o lingvizmu - pa moram da ti kažem - da to što si rekao uglavnom nije tačno... Vjerovatno si to nešto pogrešno razumio - ili si slušao neke lažne lingviste koji su htjeli nešto da dokažu - a nisi uključio kritični um. Neka zajednička pravila između svih jezika postoje - ali ona su toliko opšta - npr. reči su sastavljene od glasova - glasovi se mogu podjeliti bar na suglasnike i samoglasnike, da uopšte nisu morala imati neki prajezik - mogla su nezavisno da nastanu - jer je teško zamisliti neki jezik koji ih ne posjeduje a efikasan je - lak za izgovaranje i slično... Čak i podjela na riječi - nije nešto univerzalno - postoje kompozintni jezici koji spajaju riječi u odgromne riječi-rečenice... Sa druge strane - gramatičkih pravila je mnogo manje nego jezika i mnogi jezici sa mnogim drugim djele neka gramatička pravila - pa postoje i razgranata drveća razvoja jezika - porodice jezika i slično.. Npr. Ja ne znam ni za jedno gramatično pravilo - gramatičnu kategoriju da budem uopšteniji - koja postoji samo u srpskom jeziku (čak i ako hrvatske, bošnjačke i crnogorske smatramo sličnim jezicima)... Bilo bi fino da ljudi malo razmisle pre nego iznesu ovako smijele tvrdnje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 29, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2011 Mislim da su ljudi po prirodi ateisti jer kada se rode, oni ne veruju ni u sta dok im neko ne kaze da veruju u nesto.што и није тако далеко од истине, јер прво Бог нема религију, па онда Ббогородица и сви свети - јер су познали Истину лицем у лице. онда више нема потребе за вером.а човек с ове стране обзорја долази до Истине једино вером, и то не теоретисањем, већ практичним животом. I bas si izabrala da budes pravoslavna? Sto ne katolik? Sto ne protestant? Mislis samo pravoslavni imaju tapiju na istinu? да, имају.сви остали имају дискурс живота у односу на веру, и то не мислим на лицемерје, већ на теорију, једноставно није ни логично, ни уклопиво а врло је себично на крају и није поента љубав и заједница него се своди на индивидуализам и ''ко је у праву''. памет без мудрости је празна ко срце без љубави. за мој појам, ја сам изабрао јер ми је једино православље пружило одговор на моје лично питање а тицало се свих нас и пружило је перспективу коју ниједна друга религија нема - места за све. и то не као православље, теорија, већ као Бог, личност - tête à tête (глава глави). клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 29, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 29, 2011 Mislis samo pravoslavni imaju tapiju na istinu?да, имају. Nema kakav dijalog da se vodi sa tobom kada si ti taj koji ima večnu istinu onda. Zato i neću voditi nikakav dijalog pošto je već tako. živ bio Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 Mislis samo pravoslavni imaju tapiju na istinu?да, имају.Nema kakav dijalog da se vodi sa tobom kada si ti taj koji ima večnu istinu onda.Zato i neću voditi nikakav dijalog pošto je već tako. živ bio and may you live forever greengrinнего, да те питам facenew22222222 како ти замишљаш мене од атеизма до православља и довде? и откад дијалог подразумева промену мишљења код другог? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Indios Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 Pravoslavac se postaje tako sto svoju mladost provedes u sredini koja je pretezno pravoslavna na identican nacin se postaje musliman, hindus, jehovin svedok, adventista sedmog dana itd. Indoktrinacija koju prozivimo u mladosti se tesko odbacuje pa se najcesce dogadjaju prelazi izmedju raznih denominacija u okviru istog pravca ali su veoma retki prelazi iz jedne religije u drugu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 Не,тада се не постаје православан него само припадник православног народа.Бити Православан,драги мој,је нешто потпуно друго.Јесте да наш народ има ту предност,да самом припадношћу једном православном народу а то је Србима,себе и непосредно оправослављује врлинама и јеванђелском науком,али то ни изблиза не стоји у сваком времену и сваком тренутку.Рече,наизлглед песимистични Дис : Остала нам још прашина на хартији, К'о једина успомена на џинове, Сад сву славу пронађосмо у партији, Пир поруге дохватио све синове. Остала нам још прашина на хартији. Помрчина притиснула наше дане, Не види се јадна наша земља худа, Ал' кад пожар подухвати на све стране, Куда ћемо од светлости и од суда! Помрчина притиснула наше дане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 Pravoslavac se postaje tako sto svoju mladost provedes u sredini koja je pretezno pravoslavna na identican nacin se postaje musliman, hindus, jehovin svedok, adventista sedmog dana itd. Indoktrinacija koju prozivimo u mladosti se tesko odbacuje pa se najcesce dogadjaju prelazi izmedju raznih denominacija u okviru istog pravca ali su veoma retki prelazi iz jedne religije u drugu.како ти волиш људе да фиокираш :291291291:а шта би реко како сам ја постао православан кад се у мојој породици последње три генерације пре мене толико није имало контакта са православљем, чак ни на националном или традиционалном нивоу да сам тек у 20. години живота први пут дошао у контакт са човеком који иде у Цркву? stadaradim колико се сећам, овде се у последњих 50 година индоктринирало све сем Цркве и Христа, а у последњих 10 се индоктринирају деца да су хомосексуалци у најранијој младости. :229229229: стварно си опалио тај пост ко масовац. 0212_rolleyes клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 ОХРИДСКИ ПРОЛОГ-21.1.БЕСЕДАо разумевању кроз творењеКо хоће Његову (Божју) вољу творитиразумјеће је ли ова наука од Бога (Јов. 7, 17)Мало користи доказивати логиком људском и речима, да је науке Христова од Бога. Најбржи и најпоузданији начин, да се дозна њен истинитост, јесте у творењу воље Божје онако како ју је Христо објавио и исказао. Ко буде творио, тај ће и познати.Ако плачеш ради Бога, познаћеш каква је утеха Бог. Ако биваш милосрдан, познаћеш милосрдност Божју. Ако мир градиш, познаћеш како ти приличи називање сином Божјим. Ако прашташ људима, пс знаћеш како Бог прашта теби.Никада ннко не може сазнати, да је наука Христова од Бога осим онога ко твори вољу Божју, Јер само творење воље Божје, из вршавање заповести Божјих, то је кључ за откључавање Раја, у ком се Бог види. То је кључ за разумевање Светога Писма и свих тајни Откровења.Свети Василије пише: "Потребна је чистота живота, да би се рас познало оно што је прикривено у Светом Писму".Шта још хоће Господ од нас кад нас учи, да кроз творење воље Његове долазимо до познања божанствености науке Његове? Прост хоће то, да се ми делом уверимо у божанственост науке Његове. Оне жели да се ми на лакши начин уверимо, него на тежи, не само слушајући него и творећи, зато што ко се увери на лакши начин, лакше се и поколеба и разувери, а ко се увери на тежи начин, тешко се колеба и разуверава. Зато, браћо, потруцимо се да творимо вољу Божју, да бисмо познали Бога, и спасли душу своју.О Господе свемудри, помози нам силом Духа Твога Светога творити вољу Твоју свету. Теби слава и хвала вавек. Амин. ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Фебруар 1, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2011 Ponovo ti medo isto... To što si ti došao iz ateističke porodice i nije neki argument jer su i uticaji sredine mnogo djelovali na tebe, mediji npr. Komunizam je religiju suzbijao silom i religijski autoritet pokušao zamjeniti autoritetom partije... Upravo zato je brzo "iskorijenio" religiju jer je nije ni iskorjenio, ali je ona zapravo bila samo potisnuta i zamjenjena Partijom i zato se ovako brzo i vratila poslije pada komunizma i njegovih autoriteta - u nekim pogledima i na gori način nego što je bila pre komunizma (npr. upravo to je omogućilo uspon sveštenika koji su podržavali zločine i zločince, ovih koji bi da uvode kreacionizam u škole)... Ne znam da li ijedan ateista ovdje (ja sigurno ne) podržava te komunističke metode nasilnog suzbijanja crkve i nametanje nekih drugih autoriteta... Mi se samo borimo da se religija maksimalno odvoji od države - nauke i slično... Da je svedemo na nevladinu organizaciju... Da ne dobija finansijsku podršku od države (tu su vjernici da je finansiraju, zar ne?)... Pa ko hoće da vjeruje i posjećuje crkvu neka vjeruje - svakako ne bi smio biti diskriminisan po tom osnovu (sloboda religije)... Za još jedan tužan primjer povratka religije poslije pada komunizma - pogledajte recimo Turkmenistan i kako se tamo poslije pada SSSRa islam vratio na velika vrata... Kako to da su oni u islamu prepoznali to što ti prepoznaješ u hrišćanstvu. I ne samo to - već je njihov predsjednik napisao novu svetu knjigu (http://en.wikipedia.org/wiki/Ruhnama) koja se na mnoge načine nasilno natura ljudima (potrebno je znanje za polaganje vozačkog ispita, zaposlenje u vladinim institucijama, obavezni dio školskog programa i zamjenila je algebru, fiziku...)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ulični Muzičar Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Ja bih, onako... prostim rеčima... Možda će neko da se uvredi, ali ja mislim da svaki vernik ima neku malu "falinku" u glavi. To nema veze sa inteligencijom, iako me je, priznajem, uvek čudilo kako super-inteligentne osobe mogu da veruju u istinitost tako nečega kao što su ti tekstovi napisani u Starom i Novom Zavetu (da se ograničim na hrišćanstvo). Jeste da obrazovanje, mnogo znanja i dobra memorija mogu da zavaraju, ali sam ipak upoznao nekoliko stvarno vrlo inteligentnih osoba, koji jesu vernici, tako da nemam neko drugo objašnjenje (za ličnu upotrebu) nego da imaju neki minus u mozgu... izvinjavam se, ali eto, iskren sam... Svi oni imaju potrebu da veruju, ali nije moje da tražim razloge kako neko postaje vernik (iako sada pišem baš na tu temu). Jednostavno, prihvatam da ogromnoj većini ljudi prija da veruju u nešto lepo (i šta ima veze da li je istinito ili nije)... i šta ja da im radim sad ! Mocarte, ja sam baš taj slučaj da nemam potrebu za tim da sam vernik, da bi mi bilo lepo u životu... A, kao što tebi idu ne nerve neki ateisti, tako meni ide na nerve propaganda od strane vernika, koji u mnogim situacijama spominju svog boga. Recimo, umre neko, pa se nađe neki vernik, koji, da bi utešio ožalošćene, priča o tome kako je pokojnika Bog uzeo kod sebe i slično... Meni to smeta. Neka svako u sebi veruje u šta hoće, ali nemoj da propagira naokolo svoje ideje (da ne spominjem Crkve i njihov "rad" i obrađivanje...). Kako bi bilo da ja nekome, ko je izgubio dragu osobu, sad nešto pričam u fazonu (u cilju utešivanja): "Ma, dobro... Deda Mraz će pokojnika da večno vozi na svojim sankama... " ili tako nešto... Uvredio bih čoveka, mislio bi da se šegačim... I sigurno da bi mi zamerio što ja svoje verovanje u Deda Mraza ne zadržim za sebe... Tako i mene vređa to što zbog velike, viševekovne propagande (da Boga ima) moram da trpim da mi neko stalno spominje SVOJE fix ideje, kao da je to nešto najnormalnije... Malo skrenuh sa teme... Samo još da pitam nešto Andreja: U koju grupu ljudi ja spadam (pošto je vršio nekakvu klasifikaciju)? Jednostavno, ne verujem da je to što piše u Starom i Novom Zavetu istina... Nemam nikakvu potrebu da verujem da sve to nije samo... teška izmišljotina! . www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ] . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 "Ma, dobro... Deda Mraz će pokojnika da večno vozi na svojim sankama... " Priznajem dobar after life. 4chsmu1 pivo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Neko može biti mnogo inteligentan pa se opet držati nečeg pogrešnog jer se tu i tamo ponešto takvo desi - eto recimo Ajštajn nije htio da se pomiri sa kvantnom mehanikom, a bog zna kakve je još sve doprinose nauci mogao dati da jeste... Ali to svakako nije pravilo već više izuzetak - dobro je pokazana činjenica da su inteligencija i obrazovanje obrnuto proporcionalni sa stepenom religioznosti... Ima toga na netu koliko hoćete - ali evo samo jedan link - http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2111174/Intelligent-people-less-likely-to-believe-in-God.html Većina ljudi ipak nisu takvi kao vjernici na ovom forumu - oni prosto prihvate religiju od svojih roditelja, društva i nikada je zapravo ni ne propituju i ispituju iskreno... Eto - baš na ovom forumu sam neki dan vidio gomilu članaka koji pokazuju da su ateisti bolje obrazovani o religiji od vjernika što je baš rezultat tog njihovog ispitivanja i propitivanja... Ja sam Bibliju pročitao jednom i kao vjernik - a onda još jednom kada sam postao ateista - htio sam da se upoznam tačno sa tim čega se odričem i budem siguran u svoju odluku... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 @ Ulični Muzičar Oni će se sad razbiti zato što žele da ti pokažu sada šta je Istina (ne propusti veliko slovo). Never gets old. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Ali to svakako nije pravilo već više izuzetak - dobro je pokazana činjenica da su inteligencija i obrazovanje obrnuto proporcionalni sa stepenom religioznosti... Ima toga na netu koliko hoćete - ali evo samo jedan link - http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2111174/Intelligent-people-less-likely-to-believe-in-God.html Ух... Каква тврдња. 4chsmu1 He told Times Higher Education magazine: "Why should fewer academics believe in God than the general population? I believe it is simply a matter of the IQ. Academics have higher IQs than the general population. Подвучено је ВРЛО дискутабилно. Рекао бих да је данас много битније бити упоран него паметан да би се догурало до неке акадмеске позиције. Памет много помаже, али уопште није неопходна. А у неким случајевима може да одмогне. Осим тога, шта је уопште интелигнеција? Шта је коефицијент интелигенције и колико је научно заснован? He said religious belief had declined across 137 developed nations in the 20th century at the same time as people became more intelligent. По чему ли је закључио да људи у 20. веку интелигентнији него раније? pivo Ако неко мисли да ће да ме натера да се осећам лоше јер су они који верују у Бога мање интелигентни, могу само да се насмејем. И не само за веру у Бога, него за било шта. Пре ће да ми проради српски инат и намерно ћу да се правим приглуп и неук. Некако ми такви ”глупи и неуки” дражи од тих ”интелигентних”. 0110_hahaha Невезано за религиозност, колико сам се пута уверио да је она природна памет нашег сељака (нажалост и та памет је данас ретка) здравија од усиљене академске ”памети”. Стварно интелигентни и генијални људи су ретки. И у академијама и ван њих. Ми остали смо само обични људи, били у академијама или на њиви, веровали или неверовали. Коме оваква истраживања дођу као сатисфакција за атеизам, таквима жалим и атеизам а и ту ”интелигенцију” коју имају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука