Jump to content

Препоручена порука

пре 10 часа, Bernard рече

Зоран Ђуровић: Константинопољски сабор 1756

Пожали се о. Сава Јанић како „и даље не успевам да схватим зашто не можемо да се сложимо око пријема инославних у Цркву“. Проблем је јако једноставан, јер ја држим да где је валидно крштење нема понављања истог. И то није мали грех, наново крстити крштеног. Што вели св. Дамаскин: „Наиме, као што се смрт Господња једанпут одиграла, тако се једанпут треба и крстити; a крстити се треба, према речи Господњој, у име Оца и Сина и Светога Духа, која нас поучава да исповедамо веру у Оца и Сина и Светога Духа. Стога, дакле, они који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа, и који су научени да је једна природа божанства у три ипостаси, те се наново крштавају, они изнова разапињу Христа (Ἔκδοσις ἀκριβὴς τῆς ὀρϑοδόξον πίστεως, 82). Тако и св. Августин: „Али, прекрстити католика, монструозан је злочин“ (rebaptizare autem catholicum, immanissimum scelus est. У ep. 23, 2). Дакле, не инсистирам ја на овоме због жеље за препирком, него због тога што је прекрштавање више него озбиљан грех и јеретичка пракса.

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/44712-зоран-ђуровић-константинопољски-сабор-1756/&

није крштена ни у једној цркви... њен отац, мој деда је био заклети комуниста па претпостављам да је то разлог због ког није крштена. 

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...
On 30. 12. 2019. at 18:40, Bernard рече

Потискивање сећања на католике: случај св. Стефана Првовенчаног

САЖЕТАК. Текст се бави темом, нимало једноставном, добијања прве краљевске круне у српској историји. Круна је добијена од папе Хонорија III. Његови легати су 1217. крунисали Св. Стефана Првовенчаног за првог краља у Расу, у цркви Св. Апостола Петра и Павла. Већ први хагиографи замагљују, прећуткују или гледају да реинтерпретирају римско порекло круне. У причу се уводи и Св. Сава, који би требало да буде „православни” гарант те круне. Сава јесте учествовао у добијању круне, али је у потпуности очувано њено латинско порекло.

- Тема је крајње провокативна. Да ли је Првовенчани био унијата? Како је Св. Сава допустио да му други брат, Вукан, умре у латинској јереси? Шта смо урадили да бисмо добили од Папе прву круну? 

Текст је можда већ изашао у једном научом зборнику, овде сам окачио у пдф. формату текст са илустрацијама, јер знам да многи то воле да виде. "Греје душу"... Скинути га са овог линка: fhttps://www.academia.edu/25853548/Потискивање_сећања_на_кат

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/43363-зоран-ђуровић-потискивање-сећања-на-католике-случај-св-стефана-првовенчаног/

Gde je dokaz da je kruna bila koja bila od pape,  sve imaju tzv. vizantijske odlike

Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима.

Подели на овим сајтовима

On 31. 12. 2019. at 0:04, Bernard рече

Шта да радимо са св. Василијем Острошким који на литурђији помиње папу и сву римску господу, а православац је?

Zoran Đurović

To su izuzeci koji potvrđuju pravilo. 

Meni se čini da ima ljudi koji samo i u svemu traže izuzetke, ne kažem da je to loše uopšte, jer se na otkrivenim danima uvek najbolje i pokazuje stanje.

Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...