Emilijan Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Upsi... tako je 0102_laugh prati ti Jednu Svetu Sabornu Apostolsku Crkvu pa sigurno neces biti ateista........ ovo naglabanje ovde s` nama ti nista nece prikazati......... vidi ti to sve malo bolje uzivo, nista ne dajes a mozes mnogo da dobijes...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AteistaPredrag Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 prati ti Jednu Svetu Sabornu Apostolsku Crkvu pa sigurno neces biti ateista........ ovo naglabanje ovde s` nama ti nista nece prikazati......... vidi ti to sve malo bolje uzivo, nista ne dajes a mozes mnogo da dobijes...... Не знам како мислиш да се одрицање слободе мисли и уопште здравог разума гледа као "не дајеш ништа"? Такође, не знам како мислиш да је много добијање празног обећања некакве награде "после" без да докажеш да икакво после уопште постоји... Али добро... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 prati ti Jednu Svetu Sabornu Apostolsku Crkvu pa sigurno neces biti ateista........ ovo naglabanje ovde s` nama ti nista nece prikazati......... vidi ti to sve malo bolje uzivo, nista ne dajes a mozes mnogo da dobijes...... Не знам како мислиш да се одрицање слободе мисли и уопште здравог разума гледа као "не дајеш ништа"? Такође, не знам како мислиш да је много добијање празног обећања некакве награде "после" без да докажеш да икакво после уопште постоји... Али добро... nema nikakvog odricanja slobode........ heh da je religija glupost kao sto kazes, danas bi bilo vise ateista nego vernika...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AteistaPredrag Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 nema nikakvog odricanja slobode........ heh da je religija glupost kao sto kazes, danas bi bilo vise ateista nego vernika...... Полако Емилијане, полако тиха вода брег рони... Ваша хипотеза је ту већ хиљадама година и неистомишљенике знамо како сте третирали А ми смо добили глас тек пре једне деценије а и даље нас спутавате оптуживањем за "верску мржњу" и друге неистине... само полако 0110_hahaha А што се одрицања тиче, реци ми шта све можеш да урадиш због чега ћеш завршити у паклу? :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 nema nikakvog odricanja slobode........ heh da je religija glupost kao sto kazes, danas bi bilo vise ateista nego vernika...... Полако Емилијане, полако тиха вода брег рони... Ваша хипотеза је ту већ хиљадама година и неистомишљенике знамо како сте третирали А ми смо добили глас тек пре једне деценије а и даље нас спутавате оптуживањем за "верску мржњу" и друге неистине... само полако 0110_hahaha А што се одрицања тиче, реци ми шта све можеш да урадиш због чега ћеш завршити у паклу? :0104cheesy: kako????? prvo, sta ti mislis, sta je pakao????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 A o Darvinu nema sta da se prica, u evoluciju se ne veruje ona se uci u skoli. Ček malo prikane pa i ja sam učio da mu tamo u toj njegovoj teoriji falila neka "karika" i da nisu dokazali kako je ima? A što je Darvin onda piše mu po biografijama bio hrišćanin a i onaj katolički pop de Šarden je bio za evoluciju pa kao pristalice evolucije nisu prestali da veruju u Isusa? I kad je to Isus pričao o ubijanju nekoga, zar nije on rekao ono "ko na tebe kamenom ti u njega hlebom?" 89898989898989 Evolucija je naucna cinjenica mnogo bolje dokumentovana nego bila koja druga naucna teorija. Imamo teme o evoluciji na pod forumu prirodne nauke->stvaranje Pa ajde bratiću i da je tačna cela ta priča o evoluciji pogledaću to što si preporučio, kako su onda pristalice evolucije ostale da veruju u Boga a vi ateisti mislite da vam je to neki argumenat da Bog ne postoji? Nešto tu ne štima... 89898989898989 Ja sam pravoslavni hriscanin. Ne znam sta tebi znaci ono postujem pravoslvalje ali nisam neki vernik. Е мој добри братац и ја сам мислио да сам православни хришћанин зато што сам крштен и идем у цркву кад могу и причестим се. а онда ми паметни људи рекли да немам појма о хришћанству и да је глупо да причам да сам православац поред таквих величина какви су духовни оци који су причали о себи да су најгори људи а не да су хришћани осим ако их је неко због хришћанства прогањо а онда су признавали само да се не би били одрекли Исуса. Показо ми један ортак теолог делове у библији где Исус прекорева фарисејеце који се јавно показују ко да су највећи верници а ништа то не поштују у срцима!!! Онда сам чито оног светог Серафима Саровског, па он ти је бре богородицу видо и то више пута а кога сам ја икад угледао и нисам ни заслужио да угледам јашта јер сам овде грешан у свету и живим ко свака багра. Мени рекао један владика (и реко ми да га не смем именом спомињати) да гледам и видим како они што су као највећи верници ништа појма немају и Христа би опет разапели ако си читао шта је тамо о оном инквизитору писо Достојевски??! али извини ти што сам ти реко да ти ниси православац ни то се несме ето који сам фарсисеј какав бре верник багра сам обична али сам мислио да ниси јер сам прирчо с овим што се свађа с богом (тако владика каже за атеисту) а онда ти почо с еволуцијом и науком па сам мислио да си њихов. ево чито сам јуче ово што си ми рако да читам о еволуцији и видим да и православци то могу да прихвате. Али био сам на предавању код оног блесавог Петровића и он је причо да је то католичка ујдурма та еволуција. али причао и за нас што се причестимо да смо људождери и за Богородицу да није девица тако да не дам ни два гроша за та његова наклапања што прича ко да је некакав секташ а вала може бити и да јесте, а? “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Ево и теби један виц 4chsmu1 U majčinoj utrobi razgovaraju, još nerođeni, blizanci. Jedan od njih je verujući, a drugi neverujući. Neverujući mališan: Veruješ li u život posle rođenja? Verujući mališan: Pa, naravno! Svima je jasno da postoji život posle rođenja. Mi smo ovde samo zato da bismo postali dovoljno snažni i da bismo se valjano pripremili za ono što nas docnije čeka. Neverujući mališan: Ma, to je glupost! Nikakav život posle rođenja niti postoji niti može postojati! Možeš li uopšte i da zamisliš kako bi taj život mogao izgledati? Verujući mališan: Ne znam baš sve pojedinosti, ali verujem da će tamo biti više svetlosti i da ćemo, možda, sami hodati i svojim ustima jesti. Neverujući mališan: E, kakva besmislica! Nema šanse da sami hodamo i da svojim ustima jedemo. To bi bilo zaista smešno!Pa, mi imamo pupčanu vrpcu koja nas hrani. Znaš, hteo bih nešto veoma ozbiljno da ti kažem: život posle rođenja ne može postojati i zbog toga što je naš život – pupčana vrpca – i inače suviše kratak. Verujući mališan: A ja sam siguran i da može i da postoji. Samo što će sve biti malo drugačije, nego što je sada. Ja to zaista mogu da zamislim. Neverujući mališan: Ali, niko se nikada nije otuda vratio! Život se jednostavno završava rođenjem. I uopšte, život – to ti je samo ogromno stradanje u tami. Verujući mališan: Ne i ne! Zaista se ne slažem s tobom. Ne znam tačno kako će izgledati naš život posle rođenja, ali, u svakom slučaju, znam da ćemo videti mamu i da će se ona pobrinuti za nas. Neverujući mališan: Mamu? Zar zaista veruješ u mamu? Ma, gde se to ona uopšte nalazi? Verujući mališan: Ona je svuda i u svemu oko nas. Mi u njoj prebivamo i zahvaljujući njoj krećemo se i živimo. Bez nje mi jednostavno ne možemo postojati. Neverujući mališan: E, to je stvarno totalna besmislica! Ja nisam video nikakvu mamu i zato je očito da ona jednostavno i ne postoji. Verujući mališan: Ne mogu se nikako s tim složiti. Jer ponekad, kada sve unaokolo utihne, čujem je kako poje i osećam kako posmatra ovaj naš svet. Čvrsto verujem da će naš pravi život početi tek nakon rođenja. A ti? јој леле што је ово добро klapklap :cheesy2: :cheesy2: “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Sa druge strane, antiteisti kao ja, koji iskreno žele da religija nestane, ne smatraju da se taj cilj sme tražiti nasiljem. Drugim rečima, nikakvo nasilje, nikakvo zabranjivanje, nikakva nametanja apsolutno ne dolazi u obzir! Ja lično, a i celo naše udruženje, smatram da: 1. svako ima pravo i mora da ima pravo da veruje u šta hoće 2. svako ima pravo i mora da ima pravo da praktikuje svoju veru naravno ukoliko to verovanje i praktikovanje te vere ne ugrožava druge gradjane... znači, ako veruješ da treba da zakolješ komšiju, izvinjavam se ali ne može. Sa ovim gore u vezi je dakle apsolutno nedozvoljeno nekome zabraniti da veruje, apsolutno je nedozvoljeno zatvarati crkve i sve ostalo što su komunisti radili. хеј па ово ти је баш лепо ако је тако ко што кажеш??!! Види прикане има много верника који су багра ево ја сам ти први од тих радим све што се не треба аи ма и атеиста да су исто таква багра па мрцваре неког ко комунци и фашисти што су радили. Лепо кад поделимо свет на добре и лоше људе ал је нешто много тих лоших, уф... klapklap Свако треба да може и у главу ексера да верује осим ако неће да укуца тај ексер некоме у главу. “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Evo svratih i ja u goste. Da vidim sta ima. Posto je ovde rasprava poprilicno odmakla, krenuo bih od kraja. Sto se tice sirenja verske mrznje, ne iznenadjuje me zasto ti to tako shvatas. Nesto je izreceno protiv tvoje vere, religije, shvatanja ili cega vec, i to izaziva burnu reakciju. E tako nastaje verska mrznja. To je jedan od najvecih problema u savremenom ljudskom drustvu. Не Гиле, ниси ти то најбоље разумео. Да ли мени смета или не, то је друго питање, али кад неко каже да МОРА избацити веронауку из школа, ја то доживљавам као верску мржњу. Пошто нико неће својевољно да избаци веронауку већ неко МОРА да је избаци, могу да схватим као верску дискриминацију и мржњу. Но рекох, треба код државних органа повести питање атеистичког исмејавања државној химни и застави. Само има право на своје мишљење, али да неко прети да ће да нас штори, бије песницама, убија или шта већ, могу да схватим као верску дикриминацију. Svestenice Ivane, posto sam ja ateista, kako sam ja kao gradjanin ove nase, po ustavu sekularne drzave, trebao da shvatim uvodjenje vero"nauke" u skolu? Da li sam trebao da shvatim da me neko mrzi ili diskriminise? Ako je vas odgovor negativan, zasto vi to tako mozete da shvatite? Ништа ти брале ова комуњарска багра политичари не поштују устав. Ево овде сам негде прочито на овом форуму да су регистровали оне досдне бабе јеховине што иду људима по кућама с оним масним гузпапиром а да то није могло по уставу јер багра неће детету да дају крв кад умире!!!??? тако политичари су ти верници у паре и ако ниси на власти онда си у истом лонцу где и ми који као ево нешто верујемо. пуца тадићу прслук и за тебе и за нас а и свима њима само власт паре и женске хоће (мислим за женске они који то могу и који не воле мушке) “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 @Andrej Krouli nije mislio na ego. Nije mislio cini sve sto ti se prohte i tako zivi. Ne nego cini sto ti je Volja. A Volja u tim ezoterijskim krugovima njegovog doba je definisana kao sve suprotno egu. Kao moje vrlo Ja. Njegov izrazito raskalasan i demonoliki zivot je imao drugu pozadinu. Upravo to sto nije mogoa da se skrasi u jednoj ezoteriskoj skoli nego se "svaki dan" odusevljavao novim filozofijama pa vec nije znao koji ritual kako da sastavi. Извини другар љуби те брат ал ја кад читам ово што ти пишеш сваки час морам да завирујем на нет да видим шта значе неке речи које пишеш. Ти си овде најпаметнији човек велике си школе неке учио брате дивим ти се ти си мој идол свака част. Што те нису ставили да урешујеш сајт и ти? “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Ne vidim kakve veze imaju prosla vremena sa ovom pricom? Povezivanje komunizma i ateizma je glupost. Cinjenica je da se to dogodilo ali je za mene takodje ocigledno da izmedju tadasnjih komunista i vernika uopste postoji jedna slicnost. I jednima i drugima je receno sta da rade. Ni jedni ni drugi se nisu pretrgli da koriste svoj mozak, najsavrseniji organ u dosadasnjem toku evolucije koja je jos uvek u toku. Pa naravno da je lepo tako razmisljati jer bi tako bilo najblje, ali ne vidim kakve to veze ima sa Xristom. Ti si rekoa da imamo lepr primer iz proslih vremena kao su svi bili happy bez religije. A imamo i primer kada su svi verovali u boga, mracni srednji vek. Zvuci poznato? Еј извини братац не знам дал си чито оног француза ле гофа? ја га обожавам пошто сам увек волео средњи век, знаш оно даме витезови није било пушака аљуди исти глупави ко и данас. Ал писо ле Гоф кажем ти дао ми ортак његову Средњовековну цивилизацију и За други средњи век. А има и неки шваба Курцијус (хехе какво име, 245245245 ал немојте да ви админи бришете нисам измислио постоји човек ево сад сам проверио гугл да не погрешим име) велику неку књигу написо о Литератури у средњем веку. знаш није то било све тако мрачно ко што су после причали они Волтер и Русо што су стално терали неку контру тек из ината ко да су Срби бре а не Французи. Кажу ови и још неки научници да данас неби знали ништа античко да то тамо по манастирима неко није преписиво а ти по манастирима су тешко били атеисти, а? “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Jeдан члан форума "Атеиста"ме је замолио да вам пренесем како је нелогично рећи да су неки од њих сатанисти,када они не верују ни у Бога нити у сатану.Ево његове поруке:"Perice, kaži svojima da koliko god mi ne verujemo u boga isto toliko ne verujemo ni u Sotonu. Toliko je glupo tvrditi da ovde ima satanista da nemam reči! Znači, mi ne verujemo u boga, djavola, anđele, vampire, duhove, divove......". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 4) Стари завет не треба буквално тумачити. Аха. Значи те све ствари описане се нису десиле или ако су се десиле су само субјективна интерпретација тих људи у суровом племенском свету где неко из другог племена готово да и није био третиран ко људско биће, а то НИЈЕ било са божијим одобрењем. Моје критике под 1Б и 1В и даље онда важе. Стоји онда и још једно горуће питање. Који се делови Библије, књиге коју је наводно творац универзума направио или барем инспирисао, буквално тумаче? Црква никад и не даје експлицитан одговор на то јер жели СВЕ нивое под своје окриље. И неког научника који на пример нема шансе да верује буквално у књигу Постања, и неког са брда коме је незамисливо да књига Постања није буквалан опис стварања света. Црква у суштини жели и јаре и паре. Кад је неко притисне као у овом видеу да се огради од тога да је стари завет буквалан, а онда у кругу ватрених верника да се подразумева да је стари завет буквалан. Заиста у Библији има ствари које су јасно чињенице, и има ствари које не треба буквално тумачити, а има ствари које су истовремено и једно и друго и то је једноставно тако. Покушати свести Библију на гомилу чињеница или супротно на апстракцију је смешно и сасвим нелогично и не знам зашто се стално атеисти позивају на то. Иначе не волим генералисање проблема као кад неко каже Срби страдају јер су инаџије или је за све Слоба крив, или ово или оно, није ни једно ни друго него све заједно и још гомила ствари. Тако покушати Библију упростити, која је делом и теолошка књига и делом историјска књига, и делом пророчка, и књига која се бави вишемилејнијумским животом једног народа, где разни делови воде порекло од разних аутора, то је бесмислена оптужба. Ал овако се можемо само џабе ћерати. Узми конкретне примере па да видимо шта је у питању. Например случај Јоне пророка, ту имамо заједно и његов чудесан догађај да га је кит држао три дана у води али такође и предсказање Христове смрти и Васкрсења, и сам Христос упућује на то, ко то може да не види, и сад рећи ви час тумачите буквално час симболички, али заиста је тако. Поготову ствари које говоре о неким духовним реалностима, нпр. кад се говори о блаженствима Царства и мукама пакла, то се не може узети за буквално, јер уопште такве ствари је немогуће језиком исказати, као и Постање, можда ми данас са данашњим знањем, појмовима итд. можемо боље објаснити књигу Постања од Мојсија, али то су само форме говора и делимичне истине у смислу да се такве ствари никад неће до краја и детаља познати, за неко будуће време ће неке форме тумачења бити превазиђење од нових поколења али суштина мора да буде иста а суштина вере је личносни однос Бога и човека. То је оно шта треба тражити у Библији, треба наћи истине и поуке које се тичу нашег односа са Богом. Сад дал је земља створена за обичних 6 дана или је "дан" из Постања период од неколко милиона година, то суштински није битно иако је интересантно за проучавање. Оно што је битно то је да је Бог створио земљу. Такође Библија није нека књига коју је Бог диктирао некоме ко је записивао, он јесте богонадахнута али је дело људских руку који су своја знања своје форме уносили у њу. Али Стари завет недвосмислено говори о богоизабраном народу о Божијем домостроју људског спасења које се преко тог народа објавило целом свету. Из тих разлога и Стари и Нови завет се морају чиати и тумачити са расуђивањем, једноставно то је чињеница, али не било каквим тумачењем, јер се многе ствари могу растумачити на разне начине, зато ми тумачимо Библију у оквирима Цркве вођене Духом Светим. Поготову књигу откривења коју си поменуо ту је сваком јасно да је та књига писана једним дубоко симболичким језиком. А што се тиче књиге Постања да се не би ћерао са неким научницима или неким брђанима као што помињеш, препоручио бих ти предавања са тимспика са овог форума "хаљине од коже" које је одржао брат Александар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 A o Darvinu nema sta da se prica, u evoluciju se ne veruje ona se uci u skoli. Ček malo prikane pa i ja sam učio da mu tamo u toj njegovoj teoriji falila neka "karika" i da nisu dokazali kako je ima? A što je Darvin onda piše mu po biografijama bio hrišćanin a i onaj katolički pop de Šarden je bio za evoluciju pa kao pristalice evolucije nisu prestali da veruju u Isusa? I kad je to Isus pričao o ubijanju nekoga, zar nije on rekao ono "ko na tebe kamenom ti u njega hlebom?" 89898989898989 Evolucija je naucna cinjenica mnogo bolje dokumentovana nego bila koja druga naucna teorija. Imamo teme o evoluciji na pod forumu prirodne nauke->stvaranje Pa ajde bratiću i da je tačna cela ta priča o evoluciji pogledaću to što si preporučio, kako su onda pristalice evolucije ostale da veruju u Boga a vi ateisti mislite da vam je to neki argumenat da Bog ne postoji? Nešto tu ne štima... 89898989898989 Ja sam pravoslavni hriscanin. Ne znam sta tebi znaci ono postujem pravoslvalje ali nisam neki vernik. Е мој добри братац и ја сам мислио да сам православни хришћанин зато што сам крштен и идем у цркву кад могу и причестим се. а онда ми паметни људи рекли да немам појма о хришћанству и да је глупо да причам да сам православац поред таквих величина какви су духовни оци који су причали о себи да су најгори људи а не да су хришћани осим ако их је неко због хришћанства прогањо а онда су признавали само да се не би били одрекли Исуса. Показо ми један ортак теолог делове у библији где Исус прекорева фарисејеце који се јавно показују ко да су највећи верници а ништа то не поштују у срцима!!! Онда сам чито оног светог Серафима Саровског, па он ти је бре богородицу видо и то више пута а кога сам ја икад угледао и нисам ни заслужио да угледам јашта јер сам овде грешан у свету и живим ко свака багра. Мени рекао један владика (и реко ми да га не смем именом спомињати) да гледам и видим како они што су као највећи верници ништа појма немају и Христа би опет разапели ако си читао шта је тамо о оном инквизитору писо Достојевски??! али извини ти што сам ти реко да ти ниси православац ни то се несме ето који сам фарсисеј какав бре верник багра сам обична али сам мислио да ниси јер сам прирчо с овим што се свађа с богом (тако владика каже за атеисту) а онда ти почо с еволуцијом и науком па сам мислио да си њихов. ево чито сам јуче ово што си ми рако да читам о еволуцији и видим да и православци то могу да прихвате. Али био сам на предавању код оног блесавог Петровића и он је причо да је то католичка ујдурма та еволуција. али причао и за нас што се причестимо да смо људождери и за Богородицу да није девица тако да не дам ни два гроша за та његова наклапања што прича ко да је некакав секташ а вала може бити и да јесте, а? Dobro ti preldzes da se ne nazivamo hriscanima iz smirenja, ok to je u redu. Batali ludog Petrovica, nema taj pojma ni o nauci ni o teologiji. Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 ХIO И да ти одговорим за пакао. Очигледно је да имаш искривљен појам о паклу дал због западних филмова или неупућености верника са којима си разговарао или било чега у то нећу улазити. Али у такав пакао као милион пута гору и већу вечну казну неким људима који су нешто мало грешили на земљи, где нас ђаволи кувају у лонцима и боду трозупцима, у такав пакао не верујем ни ја. Уопште не верујем у такаву врсту појма Божије казне. Пакао је стање, које је последица неостваривања заједнице са Богом по нашој слободној вољи а не по нашим злоделима. После свеопштег всакрсења кад нам се Божија љубав буде открила у пуноти, онима који воле Бога које је Бог препознао као своје, онима који су одабрали Бога, њима ће љубав Божија бити извор вечне радости, док ће онима који су одбили заједницу са Богом та иста љубав представљати муку. Значи питање типа како милосрдни Бог љубави може да мучи људе на тако свирепи начин не треба постављати нама православнима, јер ми и не верујемо да нас Бог мучи већ мучимо сами себе својим слободним избором да егзистирамо ван заједнице љубави Божије. Ако питаш зашто се ми верници онда трудимо толико, Христос одговара да онај ко држи његове заповести да га тај љуби. То је тајна послушности, не покорности како ви то схватате и робовања, већ послушања из љубави. И то често помињемо на овом форуму да морал сам по себи нема неки превелик значај, тј. неће ме држање моралних норми увести у Рај него љубав према Богу коју исказујемо и у којој се вежбамо помоћу добрих дела или трудом да се живи морално. Јер љубав сама по себи чини добра и морална дела то је начин Божијег постојања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука