Jump to content

Моралност без Бога- видео клип "Атеиста Србије"

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Jer kad neznabošci ne imajući zakon sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakon ne imajući sami su sebi zakon...

Овде се говори о природној савести коју сваки човек добија. Например тамо неко племе у Јужној Америци никад није чуло за Христа, али то не значи да немају савести која им говори шта је добро а шта зло. Наравно пунота познања је у Христу, али то не значи да они који нису чули за Христа могу да раде шта хоће, него су дужни слушати унутрашњу савест.

Evo za tebe jedan vic na tu temu:

Putovao covek po svetu, i stigne do mesta gde su Eskimi. Gleda ih onako skupljene, kako se tresu, kraj neke slabe vatrice koja se gasi s vremena na vreme, pa ima kaze:

-Znate, verujte u Boga, i bice vam i lakse, i bolje, i toplije oko srca...

-A...sta je to Bog?? - upita jedan Eskim.

-Pa vi ne znate??? MORATE verovati u njega ili cete ici u pakao!!!!

-A sta je to pakao?...

-Uuuu, to je jedno mesto gde gore vechne vatre, tamo je...

-STVARNO??? WOW, a kako da stignemo tamo?

xDDD

Ево и теби један виц  :(

U majčinoj utrobi razgovaraju, još nerođeni, blizanci. Jedan od njih je verujući, a drugi neverujući.

Neverujući mališan: Veruješ li u život posle rođenja?

Verujući mališan: Pa, naravno! Svima je jasno da postoji život posle rođenja. Mi smo ovde samo zato da bismo postali dovoljno snažni i da bismo se valjano pripremili za ono što nas docnije čeka.

Neverujući mališan: Ma, to je glupost! Nikakav život posle rođenja niti postoji niti može postojati! Možeš li uopšte i da zamisliš kako bi taj život mogao izgledati?

Verujući mališan: Ne znam baš sve pojedinosti, ali verujem da će tamo biti više svetlosti i da ćemo, možda, sami hodati i svojim ustima jesti.

Neverujući mališan: E, kakva besmislica! Nema šanse da sami hodamo i da svojim ustima jedemo. To bi bilo zaista smešno!Pa, mi imamo pupčanu vrpcu koja nas hrani. Znaš, hteo bih nešto veoma ozbiljno da ti kažem: život posle rođenja ne može postojati i zbog toga što je naš život – pupčana vrpca – i inače suviše kratak.

Verujući mališan: A ja sam siguran i da može i da postoji. Samo što će sve biti malo drugačije, nego što je sada. Ja to zaista mogu da zamislim.

Neverujući mališan: Ali, niko se nikada nije otuda vratio! Život se jednostavno završava rođenjem. I uopšte, život – to ti je samo ogromno stradanje u tami.

Verujući mališan: Ne i ne! Zaista se ne slažem s tobom. Ne znam tačno kako će izgledati naš život posle rođenja, ali, u svakom slučaju, znam da ćemo videti mamu i da će se ona pobrinuti za nas.

Neverujući mališan: Mamu? Zar zaista veruješ u mamu? Ma, gde se to ona uopšte nalazi?

Verujući mališan: Ona je svuda i u svemu oko nas. Mi u njoj prebivamo i zahvaljujući njoj krećemo se i živimo. Bez nje mi jednostavno ne možemo postojati.

Neverujući mališan: E, to je stvarno totalna besmislica! Ja nisam video nikakvu mamu i zato je očito da ona jednostavno i ne postoji.

Verujući mališan: Ne mogu se nikako s tim složiti. Jer ponekad, kada sve unaokolo utihne, čujem je kako poje i osećam kako posmatra ovaj naš svet. Čvrsto verujem da će naš pravi život početi tek nakon rođenja. A ti?

Cuo ga XY puta cak i ovde na forumu pa ne bih opet da obrazlazem... uglavnom previse plitko...

Istorija se bazira na stvarnim dogadjajima, a ne na izmisljenim pricama!

Подели на овим сајтовима

Jer kad neznabošci ne imajući zakon sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakon ne imajući sami su sebi zakon...

Овде се говори о природној савести коју сваки човек добија. Например тамо неко племе у Јужној Америци никад није чуло за Христа, али то не значи да немају савести која им говори шта је добро а шта зло. Наравно пунота познања је у Христу, али то не значи да они који нису чули за Христа могу да раде шта хоће, него су дужни слушати унутрашњу савест. А ми који смо познали Христа не можемо се ограничити само на унутарњи глас савести, укратко нека свако пружи онолико колико му је дато. И такође се ово може протумачити као опомена коју апостол упућује Јудејцима, а поента је да поједини незнабожци могу боље испуњавати закон од верника, иако га не познају. То је иначе данас честа критика на рачун нас верника да су неки атеисти бољи људи иако не верују. Али опет треба се трудити у врлини да би стекао Бога а не чисто морала ради тј. онтологија испред етике.

Amin za ovo

Подели на овим сајтовима

@Max Butcher

Како је почела расправа на овој теми, од тебе сам очекивала више, морам признати. Наступио си као неко ко зна о чему прича... али рекла бих, по оној народној, ''тресла се гора, родио се миш''.

Није ми јасно, зашто улазиш у било какву расправу са људима који и те како знају да одбране свој став, када ниси успео да ни на један аргумент даш одговарајући контра агрумент. Сем пар површних покушаја да се буде паметан, а понекад и мало духовит (вероватно у недостатку одговора) ништа нам више ниси пружио. Мислим да ти је О. Иван поставио пар изванредних питања, на које, на моју велику жалост, ниси одговорио. Јер, заиста ме занима, да чујем, шта то ви атеисти имате да кажете и да нас, вернике уверите да смо у заблуди... Видиш, то и јесте Бог - даје ти слободу да мислиш шта год желиш....

Знаш, ја сам изабрала пут Господа, и веруј ми, много је тежак и трновит, и падам свакодневно, па ваљда понекад и устанем, али и даље истрајем на њему, јер имам радости у себи зарад догађаја будућих, јер ми даје срећу, даје ми наду и љубав...

А како ли је теби, када помислиш на смрт и црнило и ништавило???

Ако ти верници сметају, ти их игнориши, баш као што ја игноришем вас, атеисте. Прича о ''разрогаченим очима попова и верника'' је више него банална...

Пријатељу, немаш ти ни ширине, ни дубине да се рвеш са оваквим темама. Савет мој теби је да наставиш да правиш клипове за своје друштво, ако баш немаш паметнија посла, уживај у животу и мани се нас, верника.... Немаш ти нама шта да кажеш!!!

Жив био:(:)

Ajde od pozadi...

Da nemam sta da kazem vama vernicima ne bih bio pozvan ovde od strane administratora da ucestvujem u razgovorima kao neko sa druge strane.

Otkud ti to da sam ja pravio klipove? Ja jesam graficki dizajner a jedino sto sam ovde pravio bio je crkveni kalendar. :)

Ne smetaju mi vernici (koje razume se ignorisem) vec "vernici"...

Zbog cega mislis da nema zivota, ljubavi i radosti bez boga i da je svima koji ne misle kao ti sve smrt, crno i nistavilo? Ako pod ovim mislis na kraj mog fizickog zivota, mislim da ce me tada biti briga jer nicega i nema. Biblija mi nije ponudila nista sto bi me ubedilo u suprotno, cak totalno suprotno. Ovaj zivot je jedini koji imamo i veoma je tuzno utrositi ga uzalud na cekanje iz laznih obecanja o vecnom zivotu.

Sta te konkretno zanima od onoga sto me je Ivan pitao, odgovoricu ti?

Bog mi nikada u zivotu nije bio potreban jer sve svoje probleme sam uvek resavao sam. Tako ucim i svog sina, da mu niko nece na volseban nacin pomoci vec da mora sam da otkrije nacin za resenje problema. Budala uvek nadje izgovor, a pametan covek resenje. To zna i moje dete od 7 godina.

Подели на овим сајтовима

Одличан видео! Кратко али хебитачно! Пуца у саму срж хришћанства.

Оно што је депресивно је то да добри људи из удружења Атеисти Србије нису навели ни 10% свих гнусних злочина које бог у библији или чини или експлицитно одобрава. Оно што је још депресивније је спектар свих верника овде који све ово покушавају да оправдају, додуше пријатно ме изненадило пар верника који ту виде легитиман проблем. Их изем ти слепу веру као врлину. Ево имате текст, црно на бело, који би сви овде у неким другим околностима сви овде без икаквог устезања окарактерисали као монструозан да се ради о неком другом богу, али пошто је то ВАШ бог у питању, немате избора него да га релативизујете, да се ограђујете, или да се просто правите луди.

Па да видимо који су контра-аргументи на видео, оних пар у мору ад хоминем напада на атеисте, straw-man аргумената и невезаних тангенти којима се скреће тема:

1) То је све у Старом Завету, а он више не важи.

Одговори:

А) Стари Завет и Нови Завет описују истог бога по хришћанству. Чак и да је тачно да се бог потпуно окренуо за 180 степени у новом завету, на који то начин га то уопште амнестира за гнусне злочине које је учинио у старом завету?

Б) Откровење је недвосмислено део новог завета а у њему има толико монструозних злочина који се сасвим фино ''носе'' са било чим написаним у старом завету. Та књига у којој се са нескривеном злурадошћу описује корак по корак покољ целокупног човечанства осим 144000 мушких јеврејских девица нескривено говори да бог тешко да се променио од својих ''славних'' дана у старом завету.

В) У старом завету бог је барем имао толико милости да те остави на миру кад те убије. Једна од најгнуснијих идеја у историји човечанства, идеја пакла, тј. вечног мучења након смрти, се јасно јавља тек у новом завету.

2) Вера се не бави моралношћу, него спасењем!

Овај аргумент ме је истински изненадио и запрепастио. Тако нешто сам досад само слушао од најпапренијих могућих протестаната. Па што се онда православље кити са имиџом моралности? Неко овде рече да је то што се ми атеисти интресујемо за питања моралности доказ да ми подсвесно верујемо у бога? Ма немој.

3) Зло је било неопходно за опстанак Јевреја.

А) Значи Бог одобрава гнусне злочине само да би баш то племе од свих племена на овом свету преживело, јер је било апсолутно неопходно да баш из тог племена од свих племена на овом свету буде рођен син Божији? Вама је овај аргумент иоле смислен?

Б) Бог више пута непосредно интервенише да спаси Израелце. И ниједном не прође без крви, а да за тим није било потребе. Уместо да телепортује Египатску војску натраг у Египат приликом деобе мора он на њу сручи море. Уместо да телепортује Израелце право у обећану земљу, он стврдњава фараоново срце да би имао изговор да на египатски народ сруче пошасти само да би се прочуло колико је он опасан баја. Дакле два питања се намећу: зашто кад бог интервенише да заштити некога готово увек неко други страда иако за тим нема потребе и ако НЕКАД интервенише да заштити Израелце, зашто то не чини увек. Онда не би ни било потребе за оваквим варварским законима.

В) Израелци више пута чине насиље и то уз божије одобрење онда кад за томе нема никакве потребе, кад нису ни угрожени! Јел Самсон баш морао да покоље 30 Филистинаца кад су на превару открили решење негове (врло глупе) загонетке на свадби која је требало да донесе мир између два племена (што је од самог почетка наговештено као једна велика превара од стране Самсона)? Јел су морали Јевреји да покољу село мирољубивих људи у 17. књизи о Судијама? А у причи о силовању Дине у постању? Мислим ово су само три од МНОГОБРОЈНИХ примера кад Јевреји (а и сам Бог) реагују насиљем без готово икакве разумне потребе, на стану сама неморалност дотичних дела!

4) Стари завет не треба буквално тумачити.

Аха. Значи те све ствари описане се нису десиле или ако су се десиле су само субјективна интерпретација тих људи у суровом племенском свету где неко из другог племена готово да и није био третиран ко људско биће, а то НИЈЕ било са божијим одобрењем. Моје критике под 1Б и 1В и даље онда важе. Стоји онда и још једно горуће питање. Који се делови Библије, књиге коју је наводно творац универзума направио или барем инспирисао, буквално тумаче? Црква никад и не даје експлицитан одговор на то јер жели СВЕ нивое под своје окриље. И неког научника који на пример нема шансе да верује буквално у књигу Постања, и неког са брда коме је незамисливо да књига Постања није буквалан опис стварања света. Црква у суштини жели и јаре и паре. Кад је неко притисне као у овом видеу да се огради од тога да је стари завет буквалан, а онда у кругу ватрених верника да се подразумева да је стари завет буквалан.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

2) Вера се не бави моралношћу, него спасењем!

Овај аргумент ме је истински изненадио и запрепастио. Тако нешто сам досад само слушао од најпапренијих могућих протестаната. Па што се онда православље кити са имиџом моралности? Неко овде рече да је то што се ми атеисти интресујемо за питања моралности доказ да ми подсвесно верујемо у бога? Ма немој.

Ovo pravoslavlje uopste ne tvrdi niti se kiti moralom. To su mogao cuti samo od protestanskih sektasa.

Ne moral, nego ontologija. Ontologija je  obozenje svakog coveka kao pojedinca. Svaki covek u hriscanstvu moze da postane Bog ako hoce naravno. To je srz hriscanstva.

Umes li da napravis razliku izmedju prevazidjen i odbacnen,ukinut? Ako umes to je objasnjenje za nas odnos prema starom zavetu.

Подели на овим сајтовима

Ajde od pozadi...

Da nemam sta da kazem vama vernicima ne bih bio pozvan ovde od strane administratora da ucestvujem u razgovorima kao neko sa druge strane.

Otkud ti to da sam ja pravio klipove? Ja jesam graficki dizajner a jedino sto sam ovde pravio bio je crkveni kalendar. gringrin

Zbog cega mislis da nema zivota, ljubavi i radosti bez boga i da je svima koji ne misle kao ti sve smrt, crno i nistavilo? Ako pod ovim mislis na kraj mog fizickog zivota, mislim da ce me tada biti briga jer nicega i nema. Biblija mi nije ponudila nista sto bi me ubedilo u suprotno, cak totalno suprotno. Ovaj zivot je jedini koji imamo i veoma je tuzno utrositi ga uzalud na cekanje iz laznih obecanja o vecnom zivotu.

Bog mi nikada u zivotu nije bio potreban jer sve svoje probleme sam uvek resavao sam. Tako ucim i svog sina, da mu niko nece na volseban nacin pomoci vec da mora sam da otkrije nacin za resenje problema. Budala uvek nadje izgovor, a pametan covek resenje. To zna i moje dete od 7 godina.

-Ако су те позвали, онда поткрепи своје ставове јачим аргументима

-За прављење клипова сам рекла у пренесеном смислу, не мислећи само на тебе, него на све оне који су у овој и сличним кампањама (немој сад да ми напишеш да ти ниси у тим кампањама, можда и ниси али се бавиш темом верници-неверници (или ти је реч неверник неадекватна?)). Чак нисам ни знала да си гр. дизајнер...

-Ако ти сметају ''верници'' онда их тражи по другим форумима, не верујем да ћеш их овде наћи. Није на мени да судим, али ни ја не волим ''вернике'' типа ваља се, не ваља се, оних пуних предрасуда и острашћености, нема ту много хришћанског духа... Видиш, ја и њих иноришем, није на мени да их осуђујем, нити могу да их мењам, временом ће схватити којој страни припадају.... надам се...

- Нигде ја и нисам рекла да у животу без Христа и Бога нема љубави. Већ да сам ја тај пут изабрала, или је он изабрао мене, не знам још... Верујем да на исти начин волимо, радујемо се, боримо се против неправди, погађа нас туђа несрећа, а радује туђа срећа, све је потпуно исто, сем што ја имам једну њубав више, Бога, али ни то није битно, то је мој, и искључиво мој лични избор

А црнило после смрти је већ друга ствар, али као што си сам рекао- вероватно те неће ни бити брига јер нема ничега, па се онда вероватно и не бринеш. нити размишљаш о томе. И то је твој избор, ја га поздрављам иако се не слажем са тим.

-Библију си читао са намером да ништа не пронађеш, а не да нешто нађеш. Требало је мало да укључиш и отвориш и срце а не само сувопарни мозак - мој савет......

- Имаш на 1. и 2. страни пар коментара о.Ивана на које ниси дао никакав коментар, па ако не желиш и не мораш.

- Кажеш ''Bog mi nikada u zivotu nije bio potreban jer sve svoje probleme sam uvek resavao sam. Tako ucim i svog sina, da mu niko nece na volseban nacin pomoci vec da mora sam da otkrije nacin za resenje problema. Budala uvek nadje izgovor, a pametan covek resenje. To zna i moje dete od 7 godina.''

А шта ти мислиш да се ми сами не боримо да решимо проблеме у свом животу. Да ли ти мислиш да смо сви ми на ''online'' са Господом, па ми само замислимо и Он нам реши.... И свако од нас своје проблеме решава сам, без магичног штапића. Ти онда имаш икривљену слику о верницима, који по цео дан седе и моле се да им Господ удеси живот, заради плату, плати рачуне.... Вера није толико поједностављена...

Поздрављам те Максе :):)

Заиста, имам неколико пријатеља који нису верници, мада не декларишу се ни као атеисти, али просто их питање религије не занима и сви су они дивни људи, поштени, часни, прави пријатељи и понекад помислим како су много већи хришћани од неких који се изјашњавају као такви. Они просто моралност носе у себи.

То је можда и мој одговор на ово питање - религиозност човека у најширем смислу, не значи по дефиницији и исправност и моралност, ма колико био религиозан, мора да се учи и бори да буде такав. Прави, искрени верник јесте моралан јер је то његов начин размишљања, али моралност је само једна од карактерних особина које проистичу из љубави према Творцу...

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

А сад да одговорим на барем неке од многобројних тангенти.

'' Међутим, све до XVIII века атеизам није имао прилику да искаже племенитост сопственог светоназора - а онда се ово открило у јакобинском терору и стотинама хиљада оних који нису убијени у име Бога - него у име лажног обоготворења човека. Да не би било никакве дилеме око атеистичке етике, "постарао" се XX век - геноцид над Јерменима извршио је секуларни поредак Кемал-паше Ататурка - геноцид над Русима, Јеврејима и осталим народима европе, извршиле су милитантно-секуларистичке империје СССР и Трећи Рајх - прве и до сада једине атомске бомбе, бацила је секуларистичка власт која управља формално "хришћанским" и "демократским" САД-ом.''

Хахаха! Јакобинци су били АНТИ-атеисти. Једну од четири лутке коју је Робеспјер спаљивао у својим верским церемонијама (јесте, верским церемонијама) је представљала атеизам! И ово са Турцима. Република Турска створена 1922, а геноцид се десио у Првом Светском Рату. На страну то колико је јадан то аргумент са обзиром на то да је Турска остала 99% муслиманска и поред номиналне секуларизације, и да је и до дан данас њена секуларност више шарада и основа за дискриминацију мањина, па и православних Грка, него било шта друго. Трећи Рајх секуларан? Ти мора да си неку жешћу бунику попио. А тек Америка? Номинално да, али и дан данас не можеш ни да помислиш да будеш изабран за председника ако не стављаш бога у уста на сваком кораку.

''Заиста, лицемерни су атеисти који оваквим аршинима покушавају да измере историју, слепи за просту чињеницу да колико год лош био свет са Богом, свет коме се Бог одузме постаје неиздрживо гори –''

Мања вера у бога или божанства= мање криминала, мање сиромаштва, МАЊЕ АБОРТУСА, мање стопе сиде и других сексуално преносивих болести, већи ниво образовања... све то може лепо да се провери.

Е сад, да ли је то случајна корелација или каузалан однос у било ком смеру, о том се може дискутовати, (На пример један валидан аргумент јесте да људи у очајним ситуацијама лакше посежу за било коју сламку спаса) али не можеш порећи да неколико врло слабо религиозних земаља, као на пример Шведска, сасвим фино шљакају.

''Zgrazavaju se nad ubistvom beba a ne priznaju demokraticnost/naprednost drustva u kome se ne vrse abortusi.''

Прво најчешће муштерије лекара по том питању у Србији су верници, тачније удате православне жене које нису ништа научиле о основној контроли рађања јер је то у круговима верника и даље табу тема и сад су у шкрипцу.

Друго, да видимо... на једној страни атеисти одобавају убиство нерођених беба. На другој страни библија одобрава убиство и нерођених и рођених беба (више референци о бебама ишчупаним из мајчиног стомака), и свих који нису женске девице у рату, и жена које нису довољно гласно викале кад су биле силоване, и сваког ко ради на сабат, и ... да наставим?

Треће, ево ситуација. Ватрогасац си... у једној соби имаш одраслу особу, у другој фрижидер са пет ОПЛОЂЕНИХ јајних ћелија, свака од којих треба да се усади у своју мајку и да од њих настану деца, претпоставимо са 100% шансом за успех. Имаш времена само да спасиш или особу или фрижидер. За шта се одлучујеш?

'' Vecito njihovo ludilo "Ne verujem u nista za sta ne postoji neki dokaz.". Kao da smo mi rekli da imamo i jedan dokaz za postojanje/prebivanje Boga.''

А шта је ово на одмах суседној теми где се представља ДОКАЗ да Бог постоји на основу тога што је Земља тако савршено постављена? Шта је онда свети огањ, или иконе које плачу, или лешеви са магичним својствима, или чарапе које током ноћи купе прашину и многа друга чуда? Наравно ти ''докази'' су толико убедљиви да могу да убеде само оне већ убеђене у њих. Ал то је оно и јаре и паре. Религија час претендује да има доказе, доказе који да су тачни ОБАРАЈУ СВУ МОДЕРНУ ФИЗИКУ, а кад ико то крене да критички испитује она се повлачи, не дозвољава да се ишта провери и сваку критику подводи под напад на слободу веровања.

''Oni se biju protiv ideje poslusanja,''

Јел то оно где једна особа беспоговорно слуша другу без и најмање критичког размишљања? Гилти ез чарџд.

''skromnosti,''

Да, шта би ми атеисти без верника који нас на сваком кораку убеђују како су они најскромнији на свету?

''zahvalnosti,''

Уммм... да... да... стварно не памтим кад сам се задњи пут у животу икоме захвалио. Мора да је то због тог мог атеизма.

''poverenja svemu sto zahteva veci podvig.''

У праву си. Ово зезање звано писање тезе стварно није никакав подвиг. Подсетићу себе на ово током не знам ни ја које непреспаване ноћи.

Кад смо већ код тога... бацк то њорк. Верујем да ће све што сам  данас написао да уђе у једно а прође кроз друго уво, ал ето, чисто да се нађе.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Ajde od pozadi...

Otkud ti to da sam ja pravio klipove? Ja jesam graficki dizajner a jedino sto sam ovde pravio bio je crkveni kalendar. nasznak

-Ако су те позвали, онда поткрепи своје ставове јачим аргументима

-За прављење клипова сам рекла у пренесеном смислу, не мислећи само на тебе, него на све оне који су у овој и сличним кампањама (немој сад да ми напишеш да ти ниси у тим кампањама, можда и ниси али се бавиш темом верници-неверници (или ти је реч неверник неадекватна?)). Чак нисам ни знала да си гр. дизајнер...

-Ако ти сметају ''верници'' онда их тражи по другим форумима, не верујем да ћеш их овде наћи. Није на мени да судим, али ни ја не волим ''вернике'' типа ваља се, не ваља се, оних пуних предрасуда и острашћености, нема ту много хришћанског духа... Видиш, ја и њих иноришем, није на мени да их осуђујем, нити могу да их мењам, временом ће схватити којој страни припадају.... надам се...

- Нигде ја и нисам рекла да у животу без Христа и Бога нема љубави. Већ да сам ја тај пут изабрала, или је он изабрао мене, не знам још... Верујем да на исти начин волимо, радујемо се, боримо се против неправди, погађа нас туђа несрећа, а радује туђа срећа, све је потпуно исто, сем што ја имам једну њубав више, Бога, али ни то није битно, то је мој, и искључиво мој лични избор

А црнило после смрти је већ друга ствар, али као што си сам рекао- вероватно те неће ни бити брига јер нема ничега, па се онда вероватно и не бринеш. нити размишљаш о томе. И то је твој избор, ја га поздрављам иако се не слажем са тим.

-Библију си читао са намером да ништа не пронађеш, а не да нешто нађеш. Требало је мало да укључиш и отвориш и срце а не само сувопарни мозак - мој савет......

- Имаш на 1. и 2. страни пар коментара о.Ивана на које ниси дао никакав коментар, па ако не желиш и не мораш.

- Кажеш ''Bog mi nikada u zivotu nije bio potreban jer sve svoje probleme sam uvek resavao sam. Tako ucim i svog sina, da mu niko nece na volseban nacin pomoci vec da mora sam da otkrije nacin za resenje problema. Budala uvek nadje izgovor, a pametan covek resenje. To zna i moje dete od 7 godina.''

А шта ти мислиш да се ми сами не боримо да решимо проблеме у свом животу. Да ли ти мислиш да смо сви ми на ''online'' са Господом, па ми само замислимо и Он нам реши.... И свако од нас своје проблеме решава сам, без магичног штапића. Ти онда имаш икривљену слику о верницима, који по цео дан седе и моле се да им Господ удеси живот, заради плату, плати рачуне.... Вера није толико поједностављена...

Поздрављам те Максе s.o.s.:)

Заиста, имам неколико пријатеља који нису верници, мада не декларишу се ни као атеисти, али просто их питање религије не занима и сви су они дивни људи, поштени, часни, прави пријатељи и понекад помислим како су много већи хришћани од неких који се изјашњавају као такви. Они просто моралност носе у себи.

То је можда и мој одговор на ово питање - религиозност човека у најширем смислу, не значи по дефиницији и исправност и моралност, ма колико био религиозан, мора да се учи и бори да буде такав. Прави, искрени верник јесте моралан јер је то његов начин размишљања, али моралност је само једна од карактерних особина које проистичу из љубави према Творцу...

Neko mi je nadenuo titulu tragac, recimo i da jesam zarad diskusije same, ono sto sam pronasao do sada a imam i godina i iskustva su nedorecenosti i licemerje na svakom koraku bilo da se radi o pravoslavlju, katolicanstvu ili islamu. Da, bio sam toliko dokon u mladosti da sam citao i gutao sve sto mi je padalo pod ruku, pun orazgovarao i diskutovao. Kako sam sazrevao kao covek shvatao sam neke stvari i pojave i uvideo da tu zaista nema mesta za neko natprirodno bice a narocito za vampira iz biblije.

Kao sto sam vec rekao, imam prijatelje svih rasa i boja, svih stranackih opredeljenjenja i religija, ali niko nikada nije uspeo da me ubedi da je nesto crno ako je belo ili obratno. Strasno sam tolerantan prema svima, ali ne trpim neprevdu i licemerstvo. Primera radi, podrzavao sam G17+ jos dok su bili grupa gradjana i bio njihov simpatizer i kritizer sve do trenutka kada u skupstini grada Kragujevca nisu glasali za podizanje Verkovog krsta na autoputu. Istoga dana sam trazio ispisnicu uz obrazlozenje na 4 strane... Zasto ovo govorim? Iz prostog razloga jer u moj moral i stavove ulazem svoj obraz najskuplju stvar koju posedujem. Osecam moralnu obavezu prema svima koji misle slobodno da se borim protiv licemerstva.

Sto se tice Ivanovih opaski ne znam na sta da posebno obratim paznju? Ivan i ja smo prijatelji iz mladosti i volimo tako da se teramo.

Има ли Максе ђавола? Ако нема, зашто на групи атеиста непрестано су људи који пропагирају сатанизам? Ако нема Бога (по вама), онда нема ни ђавола...

Djavo kao ni bog ne postoje... O kakvom propagiranju satanizma se govori? Zar on prvi ne slusas satanisticku (metal) muziku? O tome je rec ili?

Ја сам изнео констатацију да Атеисти Србији су антитеисти (вероватно има и оних који су атеисти, али они неће јавно да се експонирају, јер је ван памети доказивати непостојање ничега). Ако је већ тако да то није антитеизам већ баш атеизам против кога се онда боре? Против догми и незнања? Или можда против људи који су верници (у 99% случајева атеисти у Србији се боре против Православља)? И како се боре? Тако што ће да штроје попове и да тучу вернике по глави песницама? Зато што смо смрдљиви верници? Таква је дакле борба против незнања и догми? ја сам све време мислио да је то нека научна дисциплина, кад оно сатанизам и пропагирање убистава, верске мржњ и нетрпељивости... да ли си свестан да можемо ово доставити суду и да преиспита рад "Атеиста Србије"?

U nasem slucaju (SRBIJA!) ateisti su antiteisti ili bogoborci jer su na to prinudjeni raznoraznim pritiscima, sto iz medija sto ovako. U Srbiji se pokusava stvoriti drustvo u kome bi crkva bila jednako drzava. i nemojte sada i vi tu da mi budete licemeri i da kazete da se ne radi na tome. Jer kako inace shvatiti sve ono na cemu radite. Udruzenje ateista Srbije nije nikako neka vojska koja ce sada da ide i da ubija i prevaspitava sve one koji drugacije misle vec je stvorena sa ciljem da upozori na ono sta se radi pod okriljem, je..m li ga, tolerancije?

ima puno slobodno mislecih ljudi koji se ne obaziru na probleme sa vernicima a mi smo tu da ukazemo na sve. Kako mi nismo organizovani kao religija niti bilo sta mogu reci samo da svako snosi posledice za svoje reci i postupke, te stoga organizacija ne moze biti odgovorna za slucajeve pojedinaca. Na kraju krajeva ja sam ovde kao privatno lice a ne predstavnik udruzenja koga sam samo i jedino simpatizer.

Izvinjavam se ako je malo zbrda-zdola, ali sam na poslu i radim nesto paraleno sa pisanjem. Gle, koja slucajnost pa bas radim nesto za crkvu s.o.s.

Подели на овим сајтовима

-Biblija!= Hriscanstvo i jos vaznije Stari Zaver!= Hriscanstvo. Jel ovo komplikovano?

-Sta podrazumevas pod kontrolom radjanja? Inace slazem se da je obrazovanje prosecnih vernika veoma nisko

kako teolosko tako i biolosko.

- Upravo im tamo objasnjavam u kakvoj su zabludi. Cuda koja si nabrojao nisu nikakvi dokazi niti za prihvatanje

vere potrebuje bilo kakav dokaz. To je isto kao da kazes da ne mozes biti Platonista dok nemas dokaze da postoiji dusa kao etercno telo ili da postoji Logos kao van kosmicka vibracija. Ta cuda ti funkcionisu dodji, vidi, dozivi, proceni. A koja nauka bi ispitala cuda? Cudologija? Ali tu se opet vracamo na staru diskusiju kakvu ulogu ima eksperiment u modernoj nauci. Sto bi ti mnogo bolje trebalo da znas od mene.

- Naravno da bih spasao odraslu osobu.

- Poslusnot je ideal, ka tome se tezi. I spurotna je onome sto si opisao. To je pokornost.  Pokornost

je iz prinude, straha, ocaja. Poslusnost je i akt slobodne teznje da se ta neka osoba zavoli.

- Ostalo sto sma nabrojao su takodje ideali, dakle nesto ka cemu se tezi. Ti ih dozivljavas kao date kategorije, nesto sto imas u dzepu. A mi kao zadate nesto za sta je potrebno mnogo rada na sebi da bi se dostiglo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...