Jump to content

Ђецо...маните се романтике !

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 9. 11. 2019. at 20:03, Рапсоди рече

Мислила  сам више на ону погубну, илузорну, нестварну, створену од наших мисли  жеља  и уздаха. Која нам украде време, раслаби вољу или још горе,  створи боеме пијанце...да...да, створи и прелепа књижевна дела...али...али, не шта ту не штима. Нешта ту није како треба .  

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 12:27, Биљана, два рече

на жалост, немам намеру

Expand  

али ово је форум, служи за комуникацију, па како ћемо онда ne_shvata

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 12:22, Снежана рече

РезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за branko miljkoviÄ citati

Expand  

Кад смо код њега и романтике...

Цитат

Dragi prijatelju,

ne znam zašto, ali želim da ti objasnim suštinu svog poraza od koga se nikada više neću oporaviti. Pre svega moraš znati da moja nesreća nije puki ljubavni jad. Ili, tačnije rečeno, jeste to, ako se ta moja ljubav shvati kao eros u spinozističkom smislu. Ta Žena nije bila tek moja ljubavnica. Ona je bila prva i osnovna potreba mog duha. Ona je bila i moja duhovna zaštita i zaklon. Ona je bila za mene zaštitni omotač od metafizičke studeni. Bez Nje ja sam potpuno i direktno izložen kosmičkoj besmislici i noći. Moja usamljenost je sada apsolutna. Za mene ne postoji oblast čistog važenja i pevanja. Sad moje pesme traže moju glavu. Više nema ko da me sa njima pomiri. To je samo Ona znala. A nije znala da zna. Pored nje najopasnije misli pretvarale su se u divne i bezazlene metafore. Sada je sve to podivljalo i besomučno kidiše na mene.

Kada bih samo mogao pobeći od onoga što sam rekao! Živim u užasnom strahu. Bojim se da govorim, da pišem. Svaka me reč može ubiti. Ja sam najveći deo svojih pesama napisao pre nego sam Nju zavoleo, ali tek sa Njom ja sam postao pesnik, to jest onaj koji nije ugrožen onim o čemu peva, koji ima jedan povlašćen položaj u odnosu na ono što kazuje. Sada moja poezija gubi svaku vrednosti i izvrgava se u mog najžešćeg neprijatelja.

Možda bih ja postao pravi pesnik da je ta divna Žena ostala kraj mene. Ovako ja sam onaj što se igrao vatrom i izgoreo. Poraz ne može biti pobeda ma koliko veliki bio. Izgubivši nju ja sam izgubio i svoju snagu, i svoj dar. Ja više ne umem da pišem. Ostala je samo nesreća od koje se ništa drugo ne može napraviti osim nove nesreće.

Sećaš li se, dragi prijatelju, da sam ja napisao stih “Jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik”. Tek sada vidim koliko je to tačno.

Ja ću pokušati da živim i dalje, mada sam više mrtav od svih mrtvaca zajedno. Ali ova užasna patnja je poslednji ostatak onoga što je u meni ljudsko. Ako nju nadživim ne očekujte od mene ništa dobro. Ali ja ne verujem da ću je nadziveti.

Želi ti sve najbolje Branko

P.S
Ako želiš da mi pišeš, pisi mi o Njoj. Bilo šta. Ne u vezi sa mnom. Šta jede, kako spava, da li ima nazeb itd.; ti sve to možeš znati. Svaka sitnica koja se na Nju odnosi za mene je od neprocenjive vrednosti. Ako prestanem da mislim o njoj počeću da mislim o smrti.

Ponoć je. Doviđenja.

Branko

Bjankinijeva 11
Zagreb

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 12:36, Juanito рече

Кад смо код њега и романтике...

Expand  

Auh brate 

Šuman pa Miljković 

Doduše Miljković je još intenzivniji 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 12:36, Juanito рече

Ta Žena nije bila tek moja ljubavnica.

Expand  

Може ли укратко прича која је претходила раскиду са том Женом?

Јер су изгледа имали неки дебео неспоразум чим он каже: "To je samo Ona znala. A nije znala da zna."

Подели на овим сајтовима

Iz Tvojih Dlanova

Daleko u nama 20

Iz tvojih dlanova

Piju živu vodu ptice

Plave i smeđe ptice

Koje nam iz očiju izleću

Kad nadaleko nema nijednog lovca

Tvoji dlanovi obasjavaju

Naše dve zamišljene grudve zemlje

Kad sunce kasni

(Васко Попа)

Рекла бих да једноставност, а и духовитост без назнака деконструкције могу свакој теми дати смисао.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 12:46, Биљана, два рече

Рекла бих да једноставност, а и духовитост без назнака деконструкције могу свакој теми дати смисао.

Expand  

Умем и ја, скоро (али ни близу), као Васко. Елем:

Мање од 60

А ти си, ето
откачила мене
срц(овањ)ем својим

За дијалог без намере
који текстом њишеш

И за романтику вашу
о којој пишеш

И одлазим зато
у тамни вилајет
да из подрума узмем
кобасице љуте

И пиво
за сваки случај
да @obi-wan не каже
да нећу да слушам

Таман тон
црне чоколаде
остављам теби

и срц(овањ)у твоме...

Баш да је не помешам
с' кобасицом љутом
и уз пролив грешан
романтиком крутом.

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 13:05, Vladan :::. рече

и срц(овањ)у твоме...

Expand  

и своме и моме

срцотрагу

мравићи заспали

помор зелена ливада снила

( ајд сад на теолошке теме, мислим повежите ви теолози ову Рапсину са штогод од вас)

Подели на овим сајтовима

@Vladan :::. 

Ето, признајем нисам теолог, и ко зна шта све не знам и нећу никад знати.И немам уопште проблем са тим.

Има кад деца пишу писмени задатак, па ме питају, да ли смеју да користе неке речи као кева или ћале...ја им онда кажем да је све човеку могуће, али му није на корист (шалим се сад мало)...

Понекад, кад ме питају кад ћу у пензију, ја помислим, а јел сад треба да умрем

а онда се насмејем, и кажем гласно, ево, можда сутра, а можда и прекосутра

Једна колегиница каже да је све што нам се дешава освета лоших ђака. Ја увек пазим кад оцењујем, да не будем узрок неког новог рата...ионако нам је хаос

Видите Владане да нема романтике, не би пролећа било. А за вашу мисао о храни, предлажем да прочитате опет дело "Гаргантуа и Пантагруел". или "Бурлеска господина Перуна, бога грома".

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 13:55, Биљана, два рече

Видите Владане да нема романтике, не би пролећа било.

Expand  

...

scoring-10-510.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 11. 11. 2019. at 13:55, Биљана, два рече

А за вашу мисао о храни, предлажем

Expand  

Ма пушти то сад колегинице, ено драги брат @obi-wan нам се наљутио због моје песмице... Лако ћемо за дидактику, дајте сад пожар да гасимо... :) 

Подели на овим сајтовима

Pa normalno. Samo te neke ljute kobasice, a slanina nista? E necemo tako...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...