Jump to content

Ф. М. Достојевски

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 months later...
PLETENIJESLOVES.WORDPRESS.COM

...Из књиге “Пишчев Дневник” , Ф.М.Достојевског Између осталог, рећи ћу једну посебну речцу о...

Подели на овим сајтовима

Оне нежне прве пролећне листиће, оно плаво небо ја волим, да, да! Ту не треба ни ума ни логике, то се воли из себе просто - утробом се то воли!" - каже Иван Карамазов Аљоши

- Разумеш ли ти што од ових мојих бесмислица, Аљошка? - засмеја се наједном Иван

- И сувише добро разумем, Иване; хоћеш да волиш утробом и из дна душе - дивно си то казао - живиш узвикну Аљоша. - Ја мислим да сви треба пре свега на овом свету да заволе живот.

- Живот заволети више него смисао његов?

- Неизоставно тако, заволети га пре логике, као што ти велиш, неисзоставно пре логике, и тек тада ће му и смисао схватити. Ето, то је оно што ја одавно назирем. Половина твога посла је учињена Иване, и постигнута; ти волиш живети. Сада треба да се постараш о другој својој половини, и бићеш спасен".

Браћа Карамазови

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

"Ето, прошао си поред малог детета, прошао си љут, са ружном речју, са гневном душом; ниси, можда, ни приметио дете, а оно је тебе видело и твој лик, ружан и безбожан, можда је остао у његовом незаштићеном срцу. Ти и ниси за то знао, а можда си тиме већ у њега бацио рђаво семе, и оно ће, вероватно, нићи, а све зато што се ниси уздржао пред дететом, зато што ниси изградио у себи брижљиву и активну љубав."

(Старац Зосима, Браћа Карамазови, Достојевски)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
ZURNAL.ME

„Како бих волео да могу да искажем све оно што осећам о Достојевском. Описујући своја осећања, ви сте...

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

„Погледајте око себе на дарове Божје: јасно небо, ваздух чист, травка нежна, птичице, природа прекрасна и безгрешна, а ми, само смо ми безбожни и глупи, и не видимо да је живот рај; а треба само да зажелимо да увидимо, па ће рај одмах настати у свој лепоти својој, и ми ћемо се загрлити и заплакати“.

Ф.М.Достојевски –

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Живот је леп само за оне који брзо уче, брзо праштају, брзо заборављају, који имају јасне циљеве, потребе, лепе мисли, покрете, лепа дела… Односно само за оне који умеју увек да гледају лепим и насмејаним очима, без своје користи.

Једино тада те живот награђује својом лепотом, а ти ни не знаш чиме си то заслужио.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...