Srna Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=gQh9jK13CrM&feature=player_embedded Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Ево, ја сам беседу Владике послушао три пута. Могу само да претпоставим колико му је тешко, али не могу да се сложим да је он изгнан, протеран као и његово монаштво. Где пише у пресуди да се он прогања? То никако не можемо упоредити са св. Јованом Златоустим. Опет постављам најобичније питање: Где је један од монаха протеран? Ко зна нека достави чињеницу. Ваљда је најнормалнија ствар да се покаже где је и када неко прогнан а не да се људи буне против Цркве. Колико сам пратио вести, видео сам да је Митр. Амфилохије долазио у Црну Реку и пријатељски разговарао са о. Николајем, не би ли му показао шта је послушност Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Не момора нигде документовано писати да је Владика прогнан.И заиста нико га лопатом није терао из епархије.Не разумем зашто се инсистира нс томе"Где пише да је прогнан".Није му дозвољено да борави у епархуји(ако му није дозвољено,онда јесте прогнан јер то није његова воља била),и то је ЈАСНО речено и документовано.Забрањено му је да буде духовни отац својим монасима( не знам да ли је то документовано,али је то Атанасије неколико пута ЈАВНО рекао ) и наравно монахе из епархије нико пушком није отерао,не верујем да их је ико и могао на тај начин отерати јер не би успео.Употребљен је много суптилнији и лукавији начин.Неканонски укалањање владике(што већина на овом форуму не признаје да је тако и ја сам тога свесна као што сам свесна чињенице да је Владика неканонски смењен).одузимање ПРАВА да буде духовни отац својим монасима и промене које су у епархији потом настале.Не знам вама али мени је потпуно природно да под таквим условима монаси крену за својим духовним оцем,О,да рећи ћете "Али они нису добили канонски отпуст( иако су га уредно тражили ) и нису се повиновали одлукама Цркве, и тиме показали да су непослушни ".Али није све црно и бело па тако ни у овом случају.Црква у случају Владике Артемија није поступила по канонима,није се држала правила имала је двоструке стандарде по том питању.Тешка су и смутна времена на жалост тако је и у Православној Цркви,поједине владике нагињу ка екуменизму( илити икуменизму што би учени теолози рекли),мењању Литургије( у чему овај форум овде не види никакву опасност,већ чак и потребу за тим) и неким тежњама ка некаквом либерализму у Православљу,што је по мом (верујем и већине верника )убеђењу страно оном чистом СВетоотачком Православљу. И да,пошто овде оне који заступају овакво мишљење називају необразованим који вероватно посећују Цркву само на Божић и нису прочитали ни једно житије а камоли било какве речи и књиге Светих Отаца а ако и јесу онда их нису разумели,да кажем да Сам на Светим Литургијама редовно,Причешћујем се уз припрему и исповест код свог духовника,читам и Стари али у већој мери Нови Завет,свакодневно,волим житија Светих и уз Божију помоћ и помоћ свог духовника врло дабро знам и разумем речи наших Светитеља јер су веома јасне,недвосмислене,прожете Истином ,Духом Светим,нарочито по питању е(икуменизма),чистоте вере,општења са Латинима и јереси. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Ево, мени није и даље јасно зашто се тумачи нешто "испод жита" када тога нигде нема написмено? Не разумем одобравање неканонског одласка монаштва. Хајде молим Те, оправдај то канонима, пошто се на њих позиваш. Свакако би до сад Епископи наше Цркве устали против одлуке о пензионисању Еп. Артемија да је наканонска, у то не сумњам. Да ли се нама свиђа или не таква одлука- то је друго питање. Такође, овек се у круг врти иста прича: екуменизам, мењање Литургије (чега нема, него заправо појашњење Литургије, но то не вреди причати људима који на Литургију гледају као на представу), као што не видим "либерализам" у свему томе. Напротив. Не, овде из модерације нико не назива необразованим онога ко износи било које мишљење, већ тражимо аргументовану потврду. Зар је толико страшно оправдати своје мишљење аргументима, нарочито у оваквим битним питањима где се баца љага на Свети Архијерејски Сабор? Свакако да се не може узети за озбиљно мишљење некога (па макар тај позивао и на личовање,као што и позивају тзв.бранитељи вере прађедовске) ко нема никакво образовање по овим питањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Ево, ја сам беседу Владике послушао три пута. Могу само да претпоставим колико му је тешко, али не могу да се сложим да је он изгнан, протеран као и његово монаштво. Где пише у пресуди да се он прогања? То никако не можемо упоредити са св. Јованом Златоустим. Опет постављам најобичније питање: Где је један од монаха протеран? Ко зна нека достави чињеницу. Ваљда је најнормалнија ствар да се покаже где је и када неко прогнан а не да се људи буне против Цркве. Колико сам пратио вести, видео сам да је Митр. Амфилохије долазио у Црну Реку и пријатељски разговарао са о. Николајем, не би ли му показао шта је послушност Цркви. Што каже сестра Магдалина, не мора нигде да пише нити да ико изјави дословно да је прогнан. Владики није допуштено да остане у епархији, дакле то је исто као да је прогнан, што би се народски рекло, није шија али јесте врат. Владика Артемије је осуђен без суђења, "кадија" га тужио, "кадија" му судио. Дакле и то је исто као да је прогнан. Што се тиче његовог монаштва, оно није проганано, сами су напустили манастире али све због начина опхођења према њиховом духовном оцу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Не, не прихаватам то да је Владика прогнан. Није прогнан, јер да јесте не би имао никакву епископску част, чак не би био у Цркви и служио. Није прогнан него је умировљен јер добро знамо да се ово није десило сада. већ да проблеми досежу много даље од 2010. године. Што се монаштва тиче, такође немам оправдање, јер љубав према духовном Оцу је поистовећење са љубављу према Цркви и Богу. Ако је то тако, зашто нису слушали Цркву? Зашто су напустили своје манастире и оставили на ветрометини? Зар их томе учи њихов духовни отац? Зар им духовни отац не каже: Идите децо моја у манастире, то је наш крст који нам је дат, јер је све, како и сам Владика Артемије каже, на наше спасење? Овде нешто до сад нисам видео то. Хоћу да ме неко јасно разувери да грешим. зато форум и служи, а не да се називамо јеретицима, папистима, овима или онима. И ја пуно пута претерам и молим да ми опростите на томе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 da sam skroz ne upucena u desavanja ne bi mi bilo jasno zasto on ne ostaje na toj eparhiji. evo ja kao ne znam pa molim da mi se odgovori zasto vladika vise nije u toj eparhiji unapred zahvalna није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Meni,iskreno,nije jasno zasto vl.Artemije nije ostao u ERPKM,ali mi sada deluje mnogo smirenije ,nego kada sam ga ranije (uzivo) slusala,kada je na mene ostavljao utisak nekog ko se podsmejava onima koji manje znaju od njega i sa nekim cinizmom nas obicne smrtnike gleda.Takav je moj utisak uvek bio.Sad,da li sam se ja otada promenila,pa gledam sada drugacije,ili se on promenio ,to ne znam...U svakom slucaju,kao bratu hriscaninu,zelim mu svako dobro i duhovni napredak.A ono sto sam naopako naucena dok sam zivela, tamo(zahvaljujuci nekim vladikinim pravilima),polako cu ispraviti,nadam se ,uz Boziju pomoc. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 da sam skroz ne upucena u desavanja ne bi mi bilo jasno zasto on ne ostaje na toj eparhiji. evo ja kao ne znam pa molim da mi se odgovori zasto vladika vise nije u toj eparhiji unapred zahvalna Не зна то нико сестро, нити ће се икада добити званично објашњење. Млађани владика Григорије (говорим млађани у односу на владику Артемија и његово богословско и духовничко искуство као доктора теологије) рекао је у интервјуу новостима како је владика Артемије "манипулисао" Богом и људима. Ове страшне речи које је упутио један епископ СПЦ другоме епископу нико није осудио од оних који су подржали смену владике Артемија. У светлу ове изјаве владике Григорија може се претпоставити зашто владики Артемију није допуштено да остане. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 da sam skroz ne upucena u desavanja ne bi mi bilo jasno zasto on ne ostaje na toj eparhiji. evo ja kao ne znam pa molim da mi se odgovori zasto vladika vise nije u toj eparhiji unapred zahvalna Не зна то нико сестро, нити ће се икада добити званично објашњење. Млађани владика Григорије (говорим млађани у односу на владику Артемија и његово богословско и духовничко искуство као доктора теологије) рекао је у интервјуу новостима како је владика Артемије "манипулисао" Богом и људима. Ове страшне речи које је упутио један епископ СПЦ другоме епископу нико није осудио од оних који су подржали смену владике Артемија. У светлу ове изјаве владике Григорија може се претпоставити зашто владики Артемију није допуштено да остане. Не, не. То су Твоје личне претпоставке. Јасно постоји оптужница на основу које је Владика пензионисан и одузета управа над Епархијом. Молио бих уреднике да пронађу ту тему, има је на форуму. Дакле, не можеш Јустинијане да овако некога ко не зна о чему се ради да постављаш још гору недоумицу. Испада да Сабор не зна шта ради. Молим уреднике да пронађу ту тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 da sam skroz ne upucena u desavanja ne bi mi bilo jasno zasto on ne ostaje na toj eparhiji. evo ja kao ne znam pa molim da mi se odgovori zasto vladika vise nije u toj eparhiji unapred zahvalna Не зна то нико сестро, нити ће се икада добити званично објашњење. Млађани владика Григорије (говорим млађани у односу на владику Артемија и његово богословско и духовничко искуство као доктора теологије) рекао је у интервјуу новостима како је владика Артемије "манипулисао" Богом и људима. Ове страшне речи које је упутио један епископ СПЦ другоме епископу нико није осудио од оних који су подржали смену владике Артемија. У светлу ове изјаве владике Григорија може се претпоставити зашто владики Артемију није допуштено да остане. Не, не. То су Твоје личне претпоставке. Јасно постоји оптужница на основу које је Владика пензионисан и одузета управа над Епархијом. Молио бих уреднике да пронађу ту тему, има је на форуму. Дакле, не можеш Јустинијане да овако некога ко не зна о чему се ради да постављаш још гору недоумицу. Испада да Сабор не зна шта ради. Молим уреднике да пронађу ту тему. Није то поента сад да се истера на чистац. Поента је да се истера на чистац понашање Синода и Сабора према владики Артемију у процесу након пкретања оптужнице. Оче врло добро знаш да је аргументовано се питати зашто је владика Артемије пензионисан без суђења, с обзиром да су му биле упућене оптужбе за пропусте у пословању епархије, и зашто му није било дозвољено да остане у ЕРП. Позивати се на наводно неке друге проблеме од раније уопште не значи да је владика Артемије могао бито по кратком поступку разрешен, јер му је ипак била уручена оптужница Синода, а за шта му није било омогућено време да проучи за шта је оптужен и да припреми одбрану. Ето ајде ти мени одговори аргументовано у вези те две ствари, дакле зашто владики Артемију није било омогућено да проучи и састави одбрану за оптужбе које је синод изнео, и зашто му није било дозвољено да остане у ЕРП? Одговор како треба веровати својој Цркви није одговор, јер и владика Артемије је Црква и када се неко тако односи према њему мора дати и образложење, нисмо гуруисти и ни секташи да се не питамо ништа као народ, ми смо живо тело Христово где удови не иду један против другога. Дакле говорим не о суштини зашто је покренут процес против владике Артемија, него кад је већ покренут процес зашто није био праведан? И зашто су последице такве да њему није било омогућено чак и да остане у ЕРП? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Оптужница Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Дакле говорим не о суштини зашто је покренут процес против владике Артемија, него кад је већ покренут процес зашто није био праведан? И зашто су последице такве да њему није било омогућено чак и да остане у ЕРП? О овоме ће још бити речи у Цркви. Постојале су разне преписке, разна преклињања и опомињања на последице. Последице су постојеће и видљиве, на велику жалост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Један од одговора на ово питање: Неки од нас су, игром случаја, видели неке од тих докумената. Уосталом, најбољи доказ су "флип-флоп" изјаве владике Артемија - у последњм саопштењу је коначно признао да је можда и било неких малверзација код неких сарадника ("људски је грешити") - а то је, до скора, одлучно порицао. А сада се жали да наводно није имао "довољан рок" да проучи оптужбе - а док га је СА СИНОД годинама братски умољавао да учини неке, за Цркву неопходне, компромисе +Артемије за то није много марио. Када је СА СИНОД коначно реаговао (након вишегодишњег снисхођења), реакција је проглашена за неуставно насиље Синода - а ето, сада се и +Артемије сетио да је Синод првостепени орган Црквеног суда у поступцима против архијереја. Очигледно је да су се владика Артемије и "расколници у настанку" надали у повољну одлуку СА САБОРА, која је у основи требала да допусти Артемију да ради шта год пожели у РП епархији. Међутим, када је на њихово изненађење, СА САБОР, притиснут непорецивим доказима, донео ову неочекивану одлуку - сада више ни одлука Сабора није довољна гордој самовољи расколника. Ако се неко пита који је следећи корак, за црквено-историјски писмене га је Артемије јасно најавио у свом последњем Саопштењу, из кога цитирам: "Расуђивање и пресуђивање о томе да ли смо и у којој мери кршили каноне Цркве препуштамо садашњој и потоњој у Христу браћи која ће, када све прође, моћи тачно да утврде због чега смо разрешени дужности и обавезе управљања Епархијом рашко-призренском, баш као што се данас, после толиких година, поуздано зна да Епископ амерички, блажене успомене Дионисије, није уклоњен са положаја Епископа због финансијских преступа, како се у том тренутку тврдило, него зато што је у Њујорку организовао демонстрације против Јосипа Броза Тита." Сада је, дакле, расколник Дионисије, који је загорчао последње дане светог владике Николаја у САД, одједном постао "блажене успомене" за Артемија. Баш ме интересује шта би свом духовном "чаду" на ово рекао свети авва Јустин? Све су ово игре и претње - чак и када се изнесу непорециви докази у јавност, они који су већ "одлучили" да Артемије низашта није крив, радо ће с њим одјурити у раскол. Верујем, да ће се убрзо придружити још неки који имају чиме да буду уцењени - и без обзира на све Артемијеве приче о "ношењу крста" имаћемо раскол, који многи тако здушно прижељкују, не знајући шта то заправо значи! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zoxy Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Не момора нигде документовано писати да је Владика прогнан.И заиста нико га лопатом није терао из епархије.Не разумем зашто се инсистира нс томе"Где пише да је прогнан".Није му дозвољено да борави у епархуји(ако му није дозвољено,онда јесте прогнан јер то није његова воља била),и то је ЈАСНО речено и документовано.Забрањено му је да буде духовни отац својим монасима( не знам да ли је то документовано,али је то Атанасије неколико пута ЈАВНО рекао ) и наравно монахе из епархије нико пушком није отерао,не верујем да их је ико и могао на тај начин отерати јер не би успео.Употребљен је много суптилнији и лукавији начин.Неканонски укалањање владике(што већина на овом форуму не признаје да је тако и ја сам тога свесна као што сам свесна чињенице да је Владика неканонски смењен).одузимање ПРАВА да буде духовни отац својим монасима и промене које су у епархији потом настале.Не знам вама али мени је потпуно природно да под таквим условима монаси крену за својим духовним оцем,О,да рећи ћете "Али они нису добили канонски отпуст( иако су га уредно тражили ) и нису се повиновали одлукама Цркве, и тиме показали да су непослушни ".Али није све црно и бело па тако ни у овом случају.Црква у случају Владике Артемија није поступила по канонима,није се држала правила имала је двоструке стандарде по том питању.Тешка су и смутна времена на жалост тако је и у Православној Цркви,поједине владике нагињу ка екуменизму( илити икуменизму што би учени теолози рекли),мењању Литургије( у чему овај форум овде не види никакву опасност,већ чак и потребу за тим) и неким тежњама ка некаквом либерализму у Православљу,што је по мом (верујем и већине верника )убеђењу страно оном чистом СВетоотачком Православљу. И да,пошто овде оне који заступају овакво мишљење називају необразованим који вероватно посећују Цркву само на Божић и нису прочитали ни једно житије а камоли било какве речи и књиге Светих Отаца а ако и јесу онда их нису разумели,да кажем да Сам на Светим Литургијама редовно,Причешћујем се уз припрему и исповест код свог духовника,читам и Стари али у већој мери Нови Завет,свакодневно,волим житија Светих и уз Божију помоћ и помоћ свог духовника врло дабро знам и разумем речи наших Светитеља јер су веома јасне,недвосмислене,прожете Истином ,Духом Светим,нарочито по питању е(икуменизма),чистоте вере,општења са Латинима и јереси. Драга сестро ја нисам неко ко подржава Владику Артемију нити сам неко ко се слаже са овима који прогањају Артемију али како који дан пролази тако сам све више свестан колика је мржња према њему али и не само према њему већ свима онима који се супростављју екуманизму па ту могу урачунати и о.Симеона из Рукумије јер сам и о томе овде видео колика је не трпељивост према њему али и према свима онима који се противе на било који начин и колоко сам приметио овде ( на форуму ) биваш нападан само зато што се не слажеш са администарцијом , уредницима и свештеницима овог сајта и пази ако прегледаш овај форум ⅓ садржаја се заснива на убеђивању оних који се усудили да им противуречи јер забога они су под Божијом багодаћу а сви остали су под заблудом и ако се мало задржиш ,на форуму, у релативном кратком периоду убедићете да си ти брат а не сестра , не труди се да доказујеш јер сам и ја у пар наврата покушао да скренем пажњу да је то погрешно што ови овде раде као што је исто погрешно оних који исмејавају прогонитеље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука