Jump to content

Православни рај, католички рај и муслимански џеннет

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли неко може упоредо да нам прикаже веђење раја (сличности и разлике) у ове 3 религије?

Pre svega, nisu u pitanju tri nego dve religije...

Под претпоставком да православни и римокатолици припадају истој, хришћанској религији? Мислим брате Вељо да има наше "ревнујуће" браће која би те због овакве тврдње каменовала  leteti

Али, шалу на страну, мислим да ипак постоје одређене разлике у нашим и римокатоличким тумачењима  4chsmu1

Узгред, било би лепо ако би неко на компетентан начин у оквиру ове теме могао да изнесе и јеврејско схватање загробног живота?

Nisu takve razlike da bi mogli da kažemo da su to dve religije - inače ne bi ni bilo nikakvog ekumenskog ili ikumenskog dijaloga među nama. To bi valjda oni koji žele da učestvuju u dijalogu trebali da znaju.

Sa druge strane...Isus se toliko potrudio da objasni kako će izgledati i šta je raj, a onda neko ponovo pita dada... Jel vam znači nešto naziv Kraljevstvo nebesko?

Ako ćemo baš o razlikama,. one su samo po pitanju čistilišta (slično mitarstvima). U ostalim tačkama nema velikih razmimoilaženja.

Pričajte i o jednom i o drugom ako može!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Да ли неко може упоредо да нам прикаже веђење раја (сличности и разлике) у ове 3 религије?

Под претпоставком да православни и римокатолици припадају истој, хришћанској религији? Мислим брате Вељо да има наше "ревнујуће" браће која би те због овакве тврдње каменовала  leteti

Али, шалу на страну, мислим да ипак постоје одређене разлике у нашим и римокатоличким тумачењима  4chsmu1

Узгред, било би лепо ако би неко на компетентан начин у оквиру ове теме могао да изнесе и јеврејско схватање загробног живота?

Родољуб Кубат - СХВАТАЊЕ ЗАГРОБНОГ ЖИВОТА КРОЗ СТАРОЗАВЕТНУ ИСТОРИЈУ

Да би ушли у Европску унију треба да се држимо десет Божјих заповести,и сто америчких.

Подели на овим сајтовима

Под претпоставком да православни и римокатолици припадају истој, хришћанској религији? Мислим брате Вељо да има наше "ревнујуће" браће која би те због овакве тврдње каменовала  greengrin

Али, шалу на страну, мислим да ипак постоје одређене разлике у нашим и римокатоличким тумачењима  dada

Nisu takve razlike da bi mogli da kažemo da su to dve religije - inače ne bi ni bilo nikakvog ekumenskog ili ikumenskog dijaloga među nama. To bi valjda oni koji žele da učestvuju u dijalogu trebali da znaju.

Sa druge strane...Isus se toliko potrudio da objasni kako će izgledati i šta je raj, a onda neko ponovo pita smej.gif... Jel vam znači nešto naziv Kraljevstvo nebesko?

Ako ćemo baš o razlikama,. one su samo po pitanju čistilišta (slično mitarstvima). U ostalim tačkama nema velikih razmimoilaženja.

Наравно велечасни и ја се слажем с Вама по овом питању. Зато сам и навео Равенски документ на другим темама. Ми православни, осим саме мисије икуменског дијалога и заједничког превазилажења разлика са РКЦ, такође имамо и паралелну мисију да убедимо неку нашу "жустрију" браћу, да то није ни издаја православља нити "пактирање с усташама." Али, како не бисмо спамовали ову тему, ако сте вољни можете да покренете посебну тему о томе да ли и код Вас можда има таквих, "антидијалошких" тенденција, тј. консервативаца?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Под претпоставком да православни и римокатолици припадају истој, хришћанској религији? Мислим брате Вељо да има наше "ревнујуће" браће која би те због овакве тврдње каменовала  greengrin

Али, шалу на страну, мислим да ипак постоје одређене разлике у нашим и римокатоличким тумачењима  dada

Родољуб Кубат - СХВАТАЊЕ ЗАГРОБНОГ ЖИВОТА КРОЗ СТАРОЗАВЕТНУ ИСТОРИЈУ

Хвала на одличном тексту  smej.gif

Ипак Родољуб Кубат је православац, тако да поред овог изврсног текста не би било лоше чути расматрања Јевреја по овом питању, поготово у светлу талмудске традиције. Верујем даа је у Кубатовом тексту старозаветна димензија беспрекорно осветљена.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ја знам да Исус говори о више нивоа раја односно каже: Много је станова у кући Оца мога.

знам да у исламу се обећава ратницима за ислам тзв шахидима рај (џенет) са неколико десетина девојака :)

Подели на овим сајтовима

Ја знам да Исус говори о више нивоа раја односно каже: Много је станова у кући Оца мога.

знам да у исламу се обећава ратницима за ислам тзв шахидима рај (џенет) са неколико десетина девојака 0409_feel

To im je jedna od nagrada!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

знам да у исламу се обећава ратницима за ислам тзв шахидима рај (џенет) са неколико десетина девојака 0409_feel

Зар заиста исламски учени теолози верују у овако нешто?

Подели на овим сајтовима

[/quote

Zašto ne bi vjerovali?

Meni mozak stane kada vidim u što sve vi vjerujete i opet kažem ma to je stvar njihove vjere.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Tema: Православни рај, католички рај и муслимански џеннет

Никада не можемо ми бити исти, Енизе. Није то исти рај, Енизе.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Tema: Православни рај, католички рај и муслимански џеннет

Никада не можемо ми бити исти, Енизе. Није то исти рај, Енизе.

Neka svako ide ka svom Raju , moj Veljo!

Ovdje ima svako svoju istinu, ali kod Boga je samo jedna istina i neka nam On sudi!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

[/quote

Zašto ne bi vjerovali?

Meni mozak stane kada vidim u što sve vi vjerujete i opet kažem ma to je stvar njihove vjere.

Od čega ti konkretno stane mozak?

Подели на овим сајтовима

Велика је то разлика, мој Енизе, Брате!  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...