Jump to content

Православни рај, католички рај и муслимански џеннет

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

[ quote author = Qbin link = topic = 6969.msg186783 # msg186783 date = 1277810313 ]

Da li netko može uporedo da nam prikaže veđenje raja ( sličnosti i razlike ) u ove tri religije ?[ / quote ]

( citiram s jednog foruma )

[ i ] Nigdje u Evanđelju ne postoji ništa slično stravičnom i besmislenom prikazu čistilišta , [ u ] teološke manipulacije na kojoj je Rimokatolička Crkva stotinama godina uzimala ogromne sume novaca . [ / u ] Moderni teolozi Matere Crkve s nelagodom objašnjavaju situacije iz doba pred gradnju Bazilika Sv.Petra , kada je prilog za gradnju iste označavao " oslobađanje duše griješnik iz čistilišta ".... i to " čim se začuje zvuk novčića u kutiji za priloge " .

[ / i ]

Kad naidjem na ovako nesto , ne znam sta da mislim o ovome .. Ja ovdje ne pronalizim Boga , odnosno vjeru koju covjek zivi ... Kakav novac , i kakva manipulacija ... gdje je to dokazano , ili je taj autor mozda bio clan RKC ..???

Ja se i danas molim za duse u cistiliste ... to je moja vjera , dio mene mog zivota kojega zivim ... Ja ne znam , kada covjek umre , kuda njegova dusa ide .. ali znam , da po onome sto das zivim ovdje na zemlji ... je odlucujuce za Kraljestvo Nebesko ...

I nikada , nikada se nebi usudila da osudim , muslimane ili neke druge koji ne vjeruju u to ... To je njihova osobna stvar ... sta ce da vjeruje , i kako ce da zivi ..

Ovdje je najbolje , da svatrko od te tri religije iznese svoje ... Da se ne omalovazava drugi , nego s dostojanstvom iznese misljenje .... onako , kako ga njegova vjera i nauk Crkve uci ...

Подели на овим сајтовима

Да ли неко може упоредо да нам прикаже веђење раја (сличности и разлике) у ове 3 религије?

Pre bi se moglo govoriti o sličnostima i razlikama u shvatanju raja i pakla između nas pravoslavnih  prst ka gore
Подели на овим сајтовима

Ovdje je najbolje , da svatrko od te tri religije iznese svoje ... Da se ne omalovazava drugi , nego s dostojanstvom iznese misljenje .... onako , kako ga njegova vjera i nauk Crkve uci ...

Кајо, па другачије нисам ни замишљао.  nasznak12  prst ka gore

Pre bi se moglo govoriti o sličnostima i razlikama u shvatanju raja i pakla između nas pravoslavnih  dada

Ок. Може и то, али само без неких дубљих расправа, јер мислим да таква тема већ постоји.

Подели на овим сајтовима

Кајо, па другачије нисам ни замишљао.  4chsmu1  stadaradim

Pre bi se moglo govoriti o sličnostima i razlikama u shvatanju raja i pakla između nas pravoslavnih  0202_238

Ок. Може и то, али само без неких дубљих расправа, јер мислим да таква тема већ постоји.

OK...slazem se...Pocinte prvo s vasim,mislim Pravoslavnim...ja cu se nadovezati,

i ako tema slicna postoji voljela bi link...?

Подели на овим сајтовима

Kada počinje raj? Jedan od dvojice razbojnika koji su bili razapeti s Isusom pokajao se za svoje zločine i molio: "Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje." A on će mu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju." (Lk 23, 42-43) Danas, to znači odmah poslije smrti. Isus je svojom smrću na križu otvorio vrata raja; zapravo, s njim je započeo raj. Sišao je nad pakao i uveo u raj pravednike Starog zavjeta i ovog razbojnika koji se pokajao za svoje zločine. Čovjeku se sudi za njegova djela odmah poslije smrti. Javna proslava Gospodina Isusa i javni sud ljudima s uskrsnulim tijelom dogodit će se na koncu vremena, na Sudnji dan. No raj počinje već ovdje na zemlji. Isus, naime, kaže: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ, pa će i Otac moj ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti." (Iv 14, 23) Bog se nastanjuje u duši onoga koji ga ljubi. Zar to nije raj!? Zanimljivo je u tom pogledu mišljenje sv. Terezije od Djeteta Isusa o raju: "Nije mi jasno što ću više posjedovati poslije smrti nego što posjedujem u ovom životu. Vidjet ću dobrog Boga, to je istina; ali već sam na zemlji posve s njime."

Gdje je raj, nebo? Raj, nebo, ne može se lokalizirati. On nije negdje gore. Raj je, kako kaže suvremeni teolog Kasper, eshatološki fenomen. Ići u nebo znači ići Bogu, biti u nebu znači biti s Bogom.

Tko dolazi u raj? Isus Krist obećava Kraljevstvo nebesko, raj, onima koji čine dobro potrebnima: "Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni." (Mt 25, 34-36)

Je li raj Marksov opium za narod? Nipošto! Raj je dokaz Božje dobrote i ljubavi prema čovjeku. S rajem čovjek dobiva mnogo više nego što je s Adamom izgubio. Dobro je u životu, posebno kad čovjeka snađu razne kušnje i teškoće, misliti na raj, na nebo.

AUGUSTIN KORDIĆ

(Veritas)

Подели на овим сајтовима

Док се не јави неко ученији и компетентнији, покушаћу да с цењеним форумом поделим неке идеје еминентних православних духовника које сам имао прилике да чујем или прочитам и на основу којих су се и нека моја мишљења (признајем да могу да буду у питању погрешна схватања и тумачења с моје стране) о овој теми формирала...

Наиме, чини ми се да у овој теми, пре свега, имамо проблем перспективе. О гледишту Бога сазнајемо из прекора који је Господ Исус Христос према запису из Јеванђеља по Марку, упутио садукејима, који нису веровали у васкрсење мртвих:

Бог није Бог мртвих, него живих. Ви се, дакле, веома варате.

Мк. 12, 27

Ово је још јасније формулисано у Јеванђељу по Луки:

И одговарајући Исус рече им: Синови овога вијека жене се и удају;

А који се удостојише добити онај вијек и васкрсење из мртвих, нити се жене нити се удају;

Јер више не могу умријети, јер су као анђели, и синови су Божији када су синови васкрсења.

А да мртви устају, и Мојсеј показа код купине када назива Господа Богом Авраамовим и Богом Исаковим и Богом Јаковљевим.

А Бог није Бог мртвих него живих; јер су њему сви живи.

Лк. 20, 34-38

Ово су, дакле, важна подсећања и постоји још много примера из Писма и отаца, које нема потребе овде наводити. Оно што је овде значајно, јесте да је овде употребљен глаголски облик презент. И да би ово потврдили:

И рече Исусу: Сјети ме се, Господе, када дођеш у Царству своме.

И рече му Исус: Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају.

Лк. 23, 42,43

Дакле, у овоме се слажемо с тумачењем оних римокатоличких теолога, попут овог кога је наша сестра Каја навела:

Danas, to znači odmah poslije smrti. Isus je svojom smrću na križu otvorio vrata raja; zapravo, s njim je započeo raj. Sišao je nad pakao i uveo u raj pravednike Starog zavjeta i ovog razbojnika koji se pokajao za svoje zločine. Čovjeku se sudi za njegova djela odmah poslije smrti. Javna proslava Gospodina Isusa i javni sud ljudima s uskrsnulim tijelom dogodit će se na koncu vremena, na Sudnji dan. No raj počinje već ovdje na zemlji. Isus, naime, kaže: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ, pa će i Otac moj ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti." (Iv 14, 23) Bog se nastanjuje u duši onoga koji ga ljubi. Zar to nije raj!?

Овакав став је дакле супротан од мишљења неких римокатолика о "чистилишту" или неких православних о тзв. "митарствима." Дакле, нарочито из перспективе Бога који је изван сваког замисливог простора и времена (осим његовим уласком у историју кроз оваплоћење Логоса), нема никаквог "периода" од стварања до есхатона. Тај просторно-временски ток је нешто што постоји у нашем искуству објединења духа, душе и тела - по смрти, дакле, у сопственој и Божијој перспективи, ми одмах васкрсавамо и сусрећемо се са загрљајем Божије Љубави, која је нашем материјалном поимању, најближе описива као блештава светлост и несагориви огањ.

Што пламен љубави у нама гори јаче након васкрсења, то можемо да поднесемо већу близину Живога Бога - пошто нам је "духовна температура" сличнија. То је, дакле, хијерархија и неједнакост благодати Царства Животодавне Тројице, најављена кроз црквену хијерархију коју је Господ Исус Христос установио већ међу својим ученицима - 70 блиских, а 12 ближих - а тројица најближих: исповедник Петар, делатник Јаков и љубљени ученик Јован.

Блуд (не као банални сексуални акт, него као онтолошки промашај циља - лутање) и грех нас оштећују тако што хладе и гасе огањ оне љубави која у нама треба да се разгори до обожења. Што више грешимо, то су нам тела трошнија, душе хладније - а дух нам блуди (или бледи). Када ОДМАХ након смрти васкрснемо као монада у тријади духа-душе-тела, а тако смо хладни и непокајани, сусрет са огњем божанске љубави представља бол и агонију - дакле, "огањ вечни" - зато што се духовна температура толико разликује од Божје. Божанску Свепрожимајућу Љубав жалости ова агонија непокајане и охлађене твари и Божанске енергије се брижно удаљавају од непокајаног васкрслог, како му својим додиром не би причињавале бол неиздрживу. Тако, за непокајаног одмах по васкрсењу и сусрету с огњем вечним, наступа тама вечна - шеол, место онтолошке осаме где је егзистенција изражена кроз очајни јецај и "плач и шкргут зуба." Има ли из те таме било каквог пута назад ка заједници са Богом Живим и Истинитим, само Бог зна.

Рај и пакао дакле нису никакви простори и никакво време - то су, заправо, "стања" где је осећање љубави изражено топлотом, а зло које нема онтолошку димензију јесте она хладноћа одсуства љубави и заједнице. У великој мери, ово сам препричао по сећању као речи нашег свјатејшег, блажене успомене  владике Данила преосвештеног у Христу епископа будимског и, за моје поимање, чини ми се да је ово тумачење орловски врхунац наше православне мистагогије и евхаристијски схваћене есхатологије.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Овакав став је дакле супротан од мишљења неких римокатолика о "чистилишту" или неких православних о тзв. "митарствима." Дакле, нарочито из перспективе Бога који је изван сваког замисливог простора и времена (осим његовим уласком у историју кроз оваплоћење Логоса), нема никаквог "периода" од стварања до есхатона. Тај просторно-временски ток је нешто што постоји у нашем искуству објединења духа, душе и тела - по смрти, дакле, у сопственој и Божијој перспективи, ми одмах васкрсавамо и сусрећемо се са загрљајем Божије Љубави, која је нашем материјалном поимању, најближе описива као блештава светлост и несагориви огањ.

Што пламен љубави у нама гори јаче након васкрсења, то можемо да поднесемо већу близину Живога Бога - пошто нам је "духовна температура" сличнија. То је, дакле, хијерархија и неједнакост благодати Царства Животодавне Тројице, најављена кроз црквену хијерархију коју је Господ Исус Христос установио већ међу својим ученицима - 70 блиских, а 12 ближих - а тројица најближих: исповедник Петар, делатник Јаков и љубљени ученик Јован.

Блуд (не као банални сексуални акт, него као онтолошки промашај циља - лутање) и грех нас оштећују тако што хладе и гасе огањ оне љубави која у нама треба да се разгори до обожења. Што више грешимо, то су нам тела трошнија, душе хладније - а дух нам блуди (или бледи). Када ОДМАХ након смрти васкрснемо као монада у тријади духа-душе-тела, а тако смо хладни и непокајани, сусрет са огњем божанске љубави представља бол и агонију - дакле, "огањ вечни" - зато што се духовна температура толико разликује од Божје. Божанску Свепрожимајућу Љубав жалости ова агонија непокајане и охлађене твари и Божанске енергије се брижно удаљавају од непокајаног васкрслог, како му својим додиром не би причињавале бол неиздрживу. Тако, за непокајаног одмах по васкрсењу и сусрету с огњем вечним, наступа тама вечна - шеол, место онтолошке осаме где је егзистенција изражена кроз очајни јецај и "плач и шкргут зуба." Има ли из те таме било каквог пута назад ка заједници са Богом Живим и Истинитим, само Бог зна.

Рај и пакао дакле нису никакви простори и никакво време - то су, заправо, "стања" где је осећање љубави изражено топлотом, а зло које нема онтолошку димензију јесте она хладноћа одсуства љубави и заједнице. У великој мери, ово сам препричао по сећању као речи нашег свјатејшег, блажене успомене  владике Данила преосвештеног у Христу епископа будимског и, за моје поимање, чини ми се да је ово тумачење орловски врхунац наше православне мистагогије и евхаристијски схваћене есхатологије.

Ovaj deo mi se jako svidja. Dosad sam imao pretstavu kao neki prostor t.j kao na Tom & Jerry (kazan i tako to  igranjeupesku 1306_womens 0706_read catfight).

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

A zna li neko da li je istina šo ono pričaju da kod muslimana raj izgleda ono palme, šume, livade, ovaj rahmetli leži na nekoj ljuljašci, 16 devica skromno obučenih hlade ga sa lepezama, ispred njega klope, pića i tako sve mereak? Ozbiljno .....

Valjda pakao im je kao sibir hladan, a u raju već se može kratkih rukava .....

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

A zna li neko da li je istina šo ono pričaju da kod muslimana raj izgleda ono palme, šume, livade, ovaj rahmetli leži na nekoj ljuljašci, 16 devica skromno obučenih hlade ga sa lepezama, ispred njega klope, pića i tako sve mereak? Ozbiljno .....

Valjda pakao im je kao sibir hladan, a u raju već se može kratkih rukava .....

Ovakvih prica je bilo do sada u svim religijama..svatko to samo slikovito prikazuje..a nikako da je to stvarno tako...

Mene interesuje,sta kazu braca Muslimani...kako da nitko ne napise nesto...?

Подели на овим сајтовима

POzdrav svima

Tema je veoma dobra ali koliko mogu da vidim slabo Biblija daje pravi opis Raja. Treba da shvatimo kao vjernici da je zivot poslije smrti onaj PRAVI ZIVOT Vjecni tj. da to nije neka sanjarija a da je ovaj zivot smao prolaznost. Kako rece Isaa a.s. (Isus) Ovaj zivot je kao most prema stvarnom zivotu a ko na mostu pravi kuce? Znaci na ovom zivotu si samo prolaznik koji treba da zaradi sebi raj. Evo ovdje su  Kuranski Ajeti i hadisi (rijeci POslanika s.a.v.s koje mu je Gabrijel dao) koij opisuju Raj. Kod muslimana za razliku od ostalih postoje jasni opisi (koliko to mi mozemo shvatiti kao ljudi) Raja i Pakla. NIje to samo onako nego se moze vec jansije naslutiti sta je to sto nas ceka. I opet samo Uzviseni Allah  zna jasno kako to sve izgleda.Jedno je jasno...Rak je Vjecni zivoz uzivanja a ovaj svijet je svijet rada.

Kako izgleda Džennet, kako je opisan u Kur'anu i Sunnetu?

Na osnovu kur'anskih i hadiskih tekstova znamo da je Džennet prostran koliko nebesa i Zemlja: "I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje." (Ali ‘Imran, 133)

U njemu će biti odaje koje se zovu "El-gurfeh": "A one koji se Gospodara svoga boje čekaju odaje, sve jedne iznad drugih sagrađene, ispred kojih će rijeke teći...." (Ez-Zumer, 20)

U Džennetu su: "....bašče čije se rastinje penje i rasprostire po tlima..." (El-En'am, 141)

U slijedećim ajetima je Allah, dželle šanuhu, spomenuo neke od ljepota Dženneta: "A oni koji su se Allaha bojali, oni će na sigurnu mjestu biti, usred bašča i izvora, u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima. Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama, krupnih očiju, ženiti. U njima će moći, bezbjedno, koju hoće vrstu voća tražiti; u njima, poslije one prve smrti, smrt više neće okusiti i On će ih patnje u ognju sačuvati, blagodat će to od Gospodara tvoga biti; to će, zaista, biti uspjeh veliki!" (Ed-Duhan, 51-57)

Na isto tako lijep način Džennet je prikazan i u suri Kaf: "A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko: "Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome koji se kajao i čuvao, koji se Milostivoga bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio. Uđite u njega, u miru, ovo je Dan vječni!" U njemu će imati što god zažele - a od nas i više." (Kaf, 31-35)

Ovakav Džennet je opisan u suri Ra'ad: "Ovakav džennet obećan je onima koji se budu Allaha bojali: vrtovi s rijekama, s plodovima kojih uvijek ima i s trajnom hladovinom; to će biti nagrada onima koji se budu zla klonili, a nevjernicima će kazna vatra biti". (R'ad, 35)

U narednih nekoliko ajeti-i-kerima opisuje se džennet, kakv je obećan onima koji se Allaha boje, "Zar je džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje - u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromjenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procjeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova..." (Muhammed, 15)

...onima koji vjeruju i dobra djela čine: "A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: „Ovo smo i prije jeli", - a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti." (El-Beqare, 25) "U džennetu izvanrednome, u kome prazne besjede neće slušati. U njemu su izvor-vode koje teku, u njemu su i divani skupocjeni, i pehari postavljeni, i jastuci poređani, i ćilimi rašireni. (El-Gasijeh, 10-16)

"A one koji budu vjerovali i dobra djela činili - Allah će sigurno uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti". (El-Hadz, 23) I konacno: "One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici dženneta biti, u njemu će vječno boraviti".(Junus, 26)

...onima koji su u ajete vjerovali i poslušni bili: "Oni koji su u ajete Naše vjerovali i poslušni bili - uđite u džennet, vi i žene vaše, radosni! 'Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata. U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti. „Eto, to je džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili, u njemu ćete svakovrsnog voća imati od kojeg ćete neko jesti." (Zuhruf, 69-73)

Tada ce neki od nas ponovo cuti ove Allahove rijeci: "Taj džennet ste u nasljedstvo dobili za ono sto ste cinili." (El-A'raf, 43)

Ima jos mnogo ajeta koji govore o opisu dzenneta, zatim njegovim ljepotama i mu'minskom zadovoljstvu, a ima i hadisa koji se pronose od Allahova Poslanika koji govore o tome.

Sahl b. Sad r.a. kaze da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Džennet ima osmera vrata, jedna od njih se zovu ‚Rejjan' na koja ce ulaziti samo postaci." (Mutefekun alejh) Dok je kluc za džennet, kako se biljezi se od Mu'aza ibn Dzebela da je Allahov Poslanik a.s.,rekao: „Kljuc Džennet je svjedocenje da nema Boga osim Allaha."

Ebu Hurejre r.a. je rekao: "Rekli smo, O Allahov Poslanice! Pricaj nam nesto o dzennetu i njegovoj konstrukciji, a on je rekao: "Njegovi zidovi su od zlata i srebra, a sastav gradze od miska, kamenje je od bisera, dragog kamenja. Zemlja je mirisna. Ko u njega udze osjetice svu ljepotu i nece osjecati tugu. Trajno ce zivjeti i nece umirati. Njegova odjeca se nece mijenjati niti ce njegova mladost prolaziti." (Ahmed i Tirmizi)

Ebu Seid El Hudri r.a. kaze da je Poslanik a.s.rekao: "U džennetu ima stotinu predjela (oblasti), kada bi se svi ljudi smjestili u jedan njegov dio nebi ga popunili." (Ahmed)

A Ebu Hurejre r.a. kaze da je Poslanik a.s. rekao: „U džennetu ima stotinu spratova koje je Allah obecao za mudzhide koji se bore na njegovu putu. Prostor izmedzu dva sprata je kao prostor izmedzu nebesa i zemlje. Ako trazite od Allaha dz.s. džennet onda molite Ga za Firdevs, a to je srediste, odnosno najvisi nivo dženneta. Odatle izviru džennetske rijeke, iznad toga je Allahovo prijestolje 'Ars.' (Buharija)

A Ebu Malik El-Es'ari r.a. kaze da je Poslanik a.s., rekao: „U dzennetu ima odaja koje su prozirne; iz vana se vidi unutrasnjost, a unutrasnji dio se vidi spolja. Allah je ove odaje pripremio za one koji nahrane gladne, redovno poste i klanjaju nocni namaz kada drugi ljudi spavaju." (Taberani)

U dva Sahiha, Buhari i Muslim, od Ebu Hurejre, r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik a.s., rekao: 'Allah dz.s., je rekao: "Za moje dobre robove pripremio sam nesto sto ljudsko oko nije vidjelo niti uho culo, niti je ljudsko srce pozeljelo, citajte ovo ako zelite: "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono sto su cinili, skrivene radosti cekaju." (Sedzde, 17)

U Taberanijevom Mu´dzemu se spominje da je Ummu Seleme upitala: "Boziji Poslanice, objasni mi Allahove rijeci: ´Krupnooke zene.´"

Rekao je: "Hurije bijelog tena, krupnih ociju. Njihova kosa im pristaje uz tijelo kao orlu krila."

"Rekoh mu (Ummu Seleme): ´Protumaci mi Allahove rijeci: ´Slicne biseru u skoljkama skrivenom´(El-Vakia, 23), a on rece: ´Njihova cistoca je poput bisera u skoljkama koje ruke nisu dotakle.´"

Zatim ga upita: "Protumaci mi Allahove rijeci: ´U njima ce biti ljepotica naravi divnih´" (Er-Rahman, 70), a on joj odgovori: "Divnih naravi i prelijepih lica."

"Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: ´Kao da su one jaja pokrivena´" (Es-Saffat, 49), a on joj rece: "Njihova njeznost je poput njeznosti opne unutar jajeta ispod ljusture."

"Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: ´Milim muzevima njihovim, i godina istih´" (El-Vakia, 37), a on odgovori: "To su one koje su umrle na dunjaluku kao sijede i slabe starice, a koje ce Allah prozivjeti i uciniti ih mladim i nevinim, milim i dragim u istoj dobi."

"Onda sam upitala: ´Allahov Poslanice, jesu li bolje dunjalucke zene ili dzennetske hurije?´

On odgovori: ´Dunjalucke su zene bolje od hurija onoliko koliko je bolja vanjska odjeca od unutarnje.´"

"Ja sam upitala:´Allahov Poslanice, zbog cega je tako?´

On odgovori: ´Zbog njihovog namaza i posta i drugih ibadeta Uzvisenom Allahu. Allah ce im podariti svjetlo na licima, obuci ih u svilu, bit ce svijetlog tena, zelene odjece, zhutog nakita. Biserne mangale i cesljevi su im zlatni. Reci ce one: ´Mi smo vjecne i nikad necemo umrijeti, bit cemo ugodne i nikad necemo poruzniti. Mi smo stalno naseljene, nikad necemo napustiti mjesto boravka. Mi smo zadovoljne i nikad se necemo naljutiti - blago li onima kojima pripadnemo i blago onome ko bude nas.´´"

"Upitala sam: ´Allahov Poslanice, ima zena koje budu dva, tri, pa i cetiri puta udavane, pa umru, udju u Dzennet, a za njima udju i njihovi muzevi, pa kojem ce muzu pripasti?´

On rece: ´O Ummi Selemo, ona ce birati i izabrati onoga koji bude najboljeg morala i reci ce:´O Gospodaru, ovaj se najbolje odnosio prema meni, pa mi ga opet podari.´ O Ummi Selemo, lijep moral je pobjednik i ovog i onog svijeta.´"

Od Enesa b. Malika se prenosi da je upitan: "Sta je to Kevser?" Allahov poslanik s.a.w.s., odgovorio: "To je rijeka u Dzennetu koju je Allah meni dao. Bjelja je od mlijeka a sladja od meda. U njoj ce biti i ptica ciji su vratovi poput vratova deva." Na to je Omer rekao: "Znaci da su kao ugojene prepelice?" pa je Allahov poslanik s.a.w.s., rekao: "Ukus im je jos ljepsi."

Ebu Derda', r.a., u vezi s rijecima Uzvisenog: čiji će pečat mošus biti je rekao: "To je pice bijelo poput srebra koje ce na kraju piti. Ono je toliko mirisno da, kada bi neko sa ovoga svijeta u njega zamocio ruku pa je poslije izvadio, ne bi na ovom svijetu ostalo zivo bice, a da ne bi taj miris osjetilo."

Od Ebu Hurejre, r.a. se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.w.s. rekao: "Prva skupina koja ce uci u Dzennet je poput Mjeseca u noci ustapa, a oni koji su odmah iza njih bice kao najsjajnija zvijezda na nebu. Svako ce od njih imati po dvije zene, hurije, cija ce se srz potkoljenica vidjeti kroz meso. U Dzennetu nece biti neozenjenih.

Molim Allaha dz.s. da nam pomogne da budemo od oni koji ce na ovom svijetu svojim trudom, radom, vjerovanjem i ponasanjem pripremiti i zaraditi sebi mjesto u dzennetu, na Buducem svijetu. Amin!

Подели на овим сајтовима

Raj, kao i pakao su ovde i sada. To je alegorija ljudi.

Hm. A kako bi kod muslimana bilo to tako ako je obećano 72 device? stadaradim

A ako svi mislite da je život posle smrti pravi život, vi ste u velikoj iluziji.

Na svaki mogući način.

Бог није Бог мртвих, него живих. Ви се, дакле, веома варате.

-Мк. 12, 27

Andrej, sjajan si. To je baš bila poenta.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...