Ana B. Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 Da li o veri treba da se govori? Naravno da treba, al probaj da širiš veru među ljudima gde god da se krećeš, krenuće na tebe razna iskušenja. Zašto duhovno jači imaju teža iskušenja? Da li nosimo krst svojih roditelja u slučaju da su nekršteni ili nepobožni (kao u onom roditelji jeli kiselo grožđe...)? Zašto najjači ponese najteži krst?... Al od svih mogućih pitanja jedno mi je onako posebno zanimljivo kako da znaš koliki je tvoj krst??? ronin and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gogić Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 Draga Ana, postavi ti ovde vise pitanja ...Ja sam za to da svako podje od svoje kuce tj.svoje porodice i da veru njeguje u svojoj kuci.Ne mislim da treba da hodam okolo i vucem ljude za rukav i propovedam o veri...Za mene je to nesto licno , mislim da Bog nadje put do svacijeg srca, pre ili kasnije.Mislim da niko od nas ne moze znati, koliki je njegov krst i ne treba covek s tim sebe zamarati.Cinis maksimalno dobro od onog sto mozes uciniti sad.Al da nosimo krst svojih roditelja, to svakako.Cini dobro i dobru se nadaj, moli se za bliznjega ,a isto tako za neprijatelja svog.Smatram da sve sto cinis sada , cinis to i za Boze zdravlja svoja buduca pokolenja. Aleksandra_A, ronin, JESSY and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 2 часа, Ana B. рече Da li o veri treba da se govori? Naravno da treba, al probaj da širiš veru među ljudima gde god da se krećeš, krenuće na tebe razna iskušenja. Zašto duhovno jači imaju teža iskušenja? Da li nosimo krst svojih roditelja u slučaju da su nekršteni ili nepobožni (kao u onom roditelji jeli kiselo grožđe...)? Zašto najjači ponese najteži krst?... Al od svih mogućih pitanja jedno mi je onako posebno zanimljivo kako da znaš koliki je tvoj krst??? Samo da ti ukažem da tih proklestva nema. Kao prvo Hristos je preuzeo sva naša proklestva: Gal 3:10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini. Gal 3:11 A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće. Gal 3:12 A zakon nije od vere; nego čovek koji to tvori živeće u tome. Gal 3:13 Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu: U SZ Jezekilj nam kaže: Ezek 18:1 Opet mi dodje reč Gospodnja govoreći: Ezek 18:2 Šta hoćete vi koji govorite priču o zemlji Izrailjevoj govoreći: Oci jedoše kiselo groždje, a sinovima trnu zubi? Ezek 18:3 Tako ja bio živ, govori Gospod Gospod, nećete više govoriti te priče u Izrailju. Ezek 18:4 Gle, sve su duše moje, kako duša očeva tako i duša sinovljeva moja je, koja duša zgreši ona će poginuti. Ezek 18:5 Jer ako je ko pravedan i čini sud i pravdu, Ezek 18:6 Na gorama ne jede i očiju svojih ne podiže ka gadnim bogovima doma Izrailjevog, i ne skvrni žene bližnjeg svog i ne ide k ženi odvojenoj radi nečistote, Ezek 18:7 I nikome ne čini nasilja, zalog dužniku svom vraća, ništa ne otima, hleb svoj daje gladnome i gologa odeva, Ezek 18:8 Ne daje na dobit i ne uzima pridavka, od nepravde usteže ruku svoju, i pravo sudi izmedju jednog čoveka i drugog, Ezek 18:9 Po uredbama mojim hodi, i drži zakone moje tvoreći istinu; taj je pravedan, doista će živeti, govori Gospod Gospod. Ezek 18:10 Ako rodi sina lupeža, koji bi krv prolivao ili bi činio takvo šta, Ezek 18:11 A ne bi činio sve ono, nego bi jeo na gorama, i ženu bližnjeg svog skvrnio, Ezek 18:12 Siromahu i ubogome nasilje činio, otimao šta, zalog ne bi vraćao, i ka gadnim bogovima podizao bi oči svoje čineći gad, Ezek 18:13 Davao bi na dobit, i uzimao pridavak; hoće li taj živeti? Neće živeti; učinio je sve te gadove, doista će poginuti, krv će njegova na njemu biti. Ezek 18:14 Ali gle, ako rodi sina koji bi video sve grehe oca svog što čini, i uzeo bi na um, te ne bi činio onako, Ezek 18:15 Ne bi jeo na gorama, niti bi očiju svojih podizao ka gadnim bogovima doma Izrailjevog, žene bližnjeg svog ne bi skvrnio, Ezek 18:16 I nikome ne bi činio nasilja, zalog ne bi uzimao i ne bi ništa otimao, davao bi hleb svoj gladnome i golog bi odevao, Ezek 18:17 Od siromaha bi ustezao ruku svoju, ne bi uzimao dobiti ni pridavka, zakone bi moje izvršio i po uredbama mojim hodio; taj neće poginuti za bezakonje oca svog, doista će živeti. Ezek 18:18 A otac njegov, što je činio nasilje, otimao od brata svog i činio šta nije dobro u narodu svom, gle, on će poginuti za svoje bezakonje. Ezek 18:19 Ali govorite: Zašto da ne nosi sin bezakonje očevo? Jer sin čini sud i pravdu, sve uredbe moje drži i izvršuje; doista će živeti. Ezek 18:20 Koja duša zgreši ona će umreti, sin neće nositi bezakonje očevo niti će otac nositi bezakonje sinovljevo; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova. Ezek 18:21 Ako li bi se bezbožnik obratio od svih greha svojih koje učini, i držao bi sve uredbe moje i tvorio sud i pravdu, doista će živeti, neće poginuti. Ezek 18:22 Bezakonja njegova što ih je god učinio neće mu se više spominjati, u pravdi svojoj koju čini živeće. Ezek 18:23 Eda li je meni milo da pogine bezbožnik? Govori Gospod, a ne da se odvrati od puteva svojih i bude živ? Ezek 18:24 Ali kad bi se pravednik odvratio od pravde svoje i činio nepravdu, i radio po svim gadovima koje čini bezbožnik, hoće li on živeti? Pravedna dela njegova, šta je god činio, neće se spomenuti; za bezakonje svoje koje učini za greh svoj kojim zgreši poginuće. Kada su Gospoda pitali oslepcu ko je to zaslužio evo šta je kazao: John 9:1 I prolazeći vide čoveka slepog od rodjenja. John 9:2 I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi! Ko sagreši, ili ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slep? John 9:3 Isus odgovori: Ni on sagreši ni roditelji njegovi, nego da se jave dela Božija na njemu. Što se tiće krsta, svi ga mi nosimo na ovoj zmelji hteli mi to ili ne. Lično ne želim da znam koliki je već se samo molim Bogu da mi da snage da izdržim do kraja. Tristatri, Ana B. and ronin је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 1 сат, Gogić рече Al da nosimo krst svojih roditelja, to svakako ја овде морам да изнесем своје мишљење... Свако од нас је одговоран за свој грех. Језекиљ 18:20 нам говори: “Која душа згреши она ће умрети, син неће носити безакоње очево нити ће отац носити безакоње синовљево.” Trifke је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 Trifke је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 - Rasudjivanje o tome da će naredna pokolenja (navode se cifre četiri ili sedam) za grehe otaca, ima starozavetne korene, i u Jevandjelju nećemo naći nikakvih pokazatelja za to. Da, u Knjizi Postanja Biblije priča se o tome, kako su Hamov sin Hanan i njegovo potomstvo bili prokleti i nosili prokletstvo za greh koji je počinio Ham. Ali to je jedinstven slučaj, i prokletstvo je izgovorio Hamov otac Noj, a ne Bog. Sam Noj je “bio čovek pravedan i neporočan u rodu svom” (Post. 6, 9) i imao je tri sina: Sima, Hama i Jafeta, koje je Gospod naredio Noju da povede sa sobom u kovčeg. Kada se potop završio, Noj je sa sinovima izašao iz kovčega i prineli su žrtvu Bogu. Gospod je blagoslovio Noja i njegove sinove i obećao da više voda neće služiti za potop radi istrebljenja svega živog. Čak štaviše, interesantno je da je kao znak tog obećanja Gospod napravio dugu: “Pa kad oblake navučem na zemlju vidjeće se duga (Moja) u oblacima, i opomenuću se zavjeta Svojega koji je izmedju Mene i vas i svake duše žive u svakom tijelu i neće više biti od vode potopa da zatre svako tijelo” (Post. 9, 14-15). Ali sada je važno da obratimo pažnju na to da su i Noj i njegovi sinovi bili blagosloveni od Boga. I evo šta se dešava dalje: posle potopa “A Noje poče raditi zemlju i posadi vinograd; i napiv se vina opi se, i otkri se nasred šatora svojega. A Ham, otac Hanancima, vidje golotinju oca svojega, i kaza obojici braće svoje na polju. A Sim i Jafet uzeše haljinu, i ogrnuše je obojica na ramena svoja, i idući natraške pokriše njom golotinju oca svojega, licem natrag okrenuvši se da ne vide golotinje oca svojega. A kad se Noje probudi od vina, dozna šta mu je učinio mladji sin, i reče: proklet da je Hanan i da bude sluga slugama braće svoje!” (Post. 9.20-25). To jest prokletstvo Hanana za greh oca njegovog, Hama, je izgovorio Noj – to je Nojevo delo. I prokletstvo je bilo upućeno na Hanana, zato što je Ham kako shvatamo bio blagosloven od strane Boga. Noj je to znao i prosto nije mogao da prestupi taj blagoslov. Evo šta govori Gospod ustima proroka Jezekilja: “Ali govorite: zašto da ne nosi sin bezakonja očina? Jer sin čini sud i pravdu, sve uredbe Moje drži i izvršuje; doista će živjeti. Koja duša zgrješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljeva, na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova…Ja ću suditi …svakome po putevima njegovim, govori Gospod Bog” (Jez. 18.19-30). A kod proroka Jeremije koji je predskazao Hristov dolazak kaže ovako: “U te dane neće se više govoriti: oci jedu kiselo groždje a sinovima trnu zubi. Nego će svaki za svoj grijeh poginuti; ko god jede kiselo groždje tome će zubi trnuti” (Jer. 31, 29-30). To jest nema odgovornosti pred Bogom za grehe otaca, nema takve teme – ali postoji i to veoma ozbiljna tema grehovne naslednosti. http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=594 Trifke је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 3 часа, Ana B. рече Zašto najjači ponese najteži krst?... претпостављам зато што Господ зна колико ко може да понесе... Ana B. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 3 часа, Ana B. рече kako da znaš koliki je tvoj krst??? мислим да ми то никако не можемо знати, а и није нам на душевну корист...јер да јесте, свакако би нам било дато на знање... Ana B. and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 nas krst je toliki koliko mozemo da istrpimo. imamo pravo na odmor nadam se. a sad sto se tice misionarenja, dokazi na terenu pokazuju da je uglavnom bolje moliti se za ljude pre nego ih zatrpavati, pogotovu ako nisu raspolozeni za nasu euforiju Ana B. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ana B. Написано Јул 31, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 6 часа, JESSY рече ја овде морам да изнесем своје мишљење... Свако од нас је одговоран за свој грех. Језекиљ 18:20 нам говори: “Која душа згреши она ће умрети, син неће носити безакоње очево нити ће отац носити безакоње синовљево.” A ako roditelj umre, a nije znao za Hrista? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ana B. Написано Јул 31, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 6 часа, JESSY рече Jedan moj prijatelj je otišao kod oca Joila i on mu je rekao da mu se otac brčka u Ognjenom jezeru. Otac Joil to u svom stilu :))))) Znači treba da se moli za njega, za njegovo spasenje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 5 часа, sanja84 рече ... a sad sto se tice misionarenja, dokazi na terenu pokazuju da je uglavnom bolje moliti se za ljude pre nego ih zatrpavati, pogotovu ako nisu raspolozeni za nasu euforiju . Религијска расправа једна је од највећих неприлика у које човек може да упадне, не само са другим људима, већ и са самим собом.. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 14 минута, Ana B. рече A ako roditelj umre, a nije znao za Hrista? Bez Hrista nema spasenja! John 1:9 Beše Videlo istinito koje obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ana B. Написано Јул 31, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 17 минута, Trifke рече Bez Hrista nema spasenja! John 1:9 Beše Videlo istinito koje obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet. Znači te grehe treba neko da plati razumeš o čemu ti pričam?.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 31, 2019 Пријави Подели Написано Јул 31, 2019 пре 31 минута, Ana B. рече Znači te grehe treba neko da plati razumeš o čemu ti pričam?.. Koje grehe? Ne razumem te! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука