Jump to content

Vaznesenje

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24.6.2019. at 13:41, dragisa рече

Šta je to Vaznesenje?

Isus Hristos odleteo u nebo?

Da li Vaznesenje smatrate fizičkim događajem?

Вазнесење је догађај покрета творевине ка Богу у Христу. 

Није Христос "оделетео" у небо као биће одвојено од целокупне творевине већ је овај покрет природе ка Богу  возглављен у Њему. Сведоци Његовог вазнесења и сами су у овом догађају  учествовали.

Да, сматрам Вазнесење физичким догађајем, у смислу да укључује тело и материју. 

• Волим 1

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Снежана рече

али и искуство хришћанске аскетике и мистике говори нам баш ово. У том "сада" је и прошло и будуће, "свагда сада и у све векове векова"... Христос - сада. Царство Небеско - сада. И ту је и није ту...

Moram, sta da radim, jednostavno moram samo da dodam,..... pa, ovo ... i tu je i nije tu... je upravo ovo sto sam i pisao u predhodnim porukama na temi i postavljao citate od svetitelja... samo jos jedan kratki citat od sv.Simenona Novog Bogoslova :

https://svetosavlje.org/sabrane-besede/41/

"А постоји и други слух у најдуховнијим стварима. Шта је то? Обећање добара која ће се дати у будућности. Јер као што приликом првог доласка Господњег,који се објавио кроз пророке, премда су га они и видели и тачно знали, пошто се он у њиховим данима још није догодио, него је имао после тога да се догоди, они су говорили да чују оно што им се о њему открива и показује, пошто је то имало да се обистини доцније, тако и Павле, видевши добра која су припремљена за праведнике који се подвизавају, и сазнавши и тачно се уверивши да ће после другог доласка Господњег и васкрсења из мртвих то примити они који су Бога заволели свом душом, према обећању, повикао је: Чух неисказане речи које човеку није могуће говорити.. (2.Kor.12,4.... Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити...)

Kao sto su ti proroci videli verom i tacno znali za dolazak Gospodnji, iako se u njihovim danima jos nije dogodio (kako pise sv.Simeon i dalje nastavlja).... tako i svetitelji slicno apostolu Pavlu, znaju i vide jos ovde i sada u telu, verom i kroz duhovno iskustvo zadobijanja blagodati tacno se uveravaja u ta buduca dobra koja su pripremljena za pravednike koja ce oni primiti od Boga posle Njegovog drugog dolaska i vaskrsenja iz mrtvih.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd pa nije, jednostavno ti i Carstvo i Boga držiš na leru za neko tamo vreme, a On sam nam je obećao da će biti sa nama do kraja vremena. Carstvo je ovde i u nama, sada i ovde se osvaja. Prosto imam osećaj da ti sam Život puštaš da ti promakne čekajući kao jevreji novog mesiju. Izvini, ali stvarno ne vidim smisao u puno reči koje apsolutno ništa ne znače, nego su tu čisto da bise raspravrljalo o nečem. Andrić je jednom rekao, parafraziram: Savršenstvo je u jednostavnosti. 

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

divna beseda treba je zaista pročitati celu, ...mnoštvo tema ali i divnih opisa:

"...да Њега сваки од нас носи на својим раменима, предајући Га тамо откуда се Он није ни одвојио..."

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Друже, можеш ли некад да поентираш, зашто увек есеј? :)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Снежана рече

@Bokisd pa nije, jednostavno ti i Carstvo i Boga držiš na leru za neko tamo vreme, a On sam nam je obećao da će biti sa nama do kraja vremena. Carstvo je ovde i u nama, sada i ovde se osvaja. Prosto imam osećaj da ti sam Život puštaš da ti promakne čekajući kao jevreji novog mesiju. Izvini, ali stvarno ne vidim smisao u puno reči koje apsolutno ništa ne znače, nego su tu čisto da bise raspravrljalo o nečem. Andrić je jednom rekao, parafraziram: Savršenstvo je u jednostavnosti. 

A ima li to veze sa onim "Neki od vas ovde, neće videti smrti, dok ne vide Carstvo Božije u slavi..." 

to znači neki će videti Gospoda ove i sada,

a ostali: "Blago onima koji ne videše o poverovaše.." . i ostali će biti spašeni, iako nisu videli Carstvo Božije u slavi, već će videti posle smrti- ove fizičke.

Ima li smisla?

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, sanja84 рече

A ima li to veze sa onim "Neki od vas ovde, neće videti smrti, dok ne vide Carstvo Božije u slavi..." 

to znači neki će videti Gospoda ove i sada,

a ostali: "Blago onima koji ne videše o poverovaše.." . i ostali će biti spašeni, iako nisu videli Carstvo Božije u slavi, već će videti posle smrti- ove fizičke.

Ima li smisla?

kako ja shvatam, a volela bih da me neko učen ispravi, za Boga je sve sada, kod njega nje postoji vreme kakvo mi poznajemo i ne postoji smrt kakvu mi poznajemo jer se on svakoga dana razapinje, umire i vaskrsava za nas kao istom ljubavlju i žrtvom kao pre 20 vekova, on je Bog živih i naša fizička smrt bi trebaloda bude samo prelazak iz života u Život. Svima nam je dat dar ljubavi i svi možemo da budemo u slavi ovde u ovom životu. Što se ovog citata "Blago onima koji ne videše, a poverovaše" pak tiče, mislim da se to više odnosi na sve nas koji ga nismo fizički upoznali a verujemo u njegovo postojanje...a sad idem da kuvam ručak :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Снежана рече

Ah, pa, Snezo, mislim, ono,  posle svega onoga sto sam napisao i postavio sta kazu svetitelji o obecanom carstvu (a to je tek mali deo)  mislim da ne mozemo doci do zakljucka da je carstvo bas u leru sto se tice duhovnog nivoa , jer svetitelji sami za sebe kazu i svedoce da imaju zalog i da vide jasno i duhovno sozercavaju blagodat tog buduceg carstva i to sada u ovom vremenu i telu i dusi, da zbog toga sto i poznaju to buduce carstvo onda ga i svim screm ocekuju kako bi se to carstvo ispunilo na njima kada bude doslo u svojoj slavi i toj blagodati.

Sad, da rasclanimo stvari....... stvar i cela prica moze da bude i jednostavna, ali i nije bas tako jednostavna kada se malo zagrebe ispod povrsine.... jer, prvo, kada gledamo vremenski,  to i jeste carstvo buduceg veka, kako se i kaze u Simvolu vere,.... cekam vaskrsenje mrtvih i zivot buduceg veka. I, po meni, je stvar jednostavna u tom smislu,  pricamo o carstvu koje je pojmovno stvar buducih stvari i tek treba na kraju vremena i istorije da se pokaze i ostvari u svoj svojoj punoci kada Isus treba drugi put dodje u Svojoj slavi i tako verujemo...... i takvo je otkrovenje i tako je crkva propisala da verujemo i to je ako gledamo po recima i spoljasnje jednostavno za razumeti.

I, onda, ako je to vrlo jasno i ocigledno da tek treba da dodje to buduce carstvo, onda i jeste ono za na vremenski na 'leru' kao specificni i jedinstveni dogadjaj koji treba da bude tek na kraju istorije i vremena i mi ne mozemo fizicki da budemo prisutni (nemamo vremensku masinu :D) i to je ono sto je valjda jednostavno za razumeti u celoj ovoj prici (bar meni).

Ono gde nije bas tako jednostavno (po meni) jeste sad druga strana price, kako to sad to vremenski buduce carstvo koje je u 'leru', mi mozemo ovde i sada da vidimo i da osetimo i da znamo tacno kako izgleda i da znamo sta nam donosi kada bude doslo....... i onda na osnovu toga svega i vidjenja u kojem imamo jasnu sliku tog carstva......  da se zbog toga ovde i sada trudimo svom dusom i svim silama da ga zadobijemo i da budemo sa Bogom. 

I, sad, opet na kraju svega, dolazimo do same sustine ove price na temi,  kako to carstvo mi imamo ovde i sada i kako mozemo da zadobijemo takvo duhovno stanje da mozemo da ga osetimo i vidimo onakvo kakvo jeste iako je ono buduce ? I, taj nacin zadobijanja takvog duhovnog stanja u kome mozemo da imamo 'kontakt' sa tim buducim carstvom blagodati , imamo opisan naravno kod svetitelja i tu je sad konacno :D prica postaje malo 'komplikovanija' sve u zavisnosti kako poznajemo i koliko smo upoznati sa ucenjem svetitelja o podvigu zadobijanja blagodati koja nas uznosi do vidjenja buduceg carstva onakvog kakvo i jeste u toj svojoj punoci.

Sad, ja sam pre citao malo takvu duhovnu literaturu o tome kako mozemo dostici takva duhovan stanja koja nam svedoce o carstvu, ali i mnogu drugu (literaturu) koja se bavi tumacenjem te svetiteljske (literature) koja je sve samo nije lagana za razumevanje i shvatanje ove price o tome da mozemo da vidimo i osetimo putem blagodati carstvo onakvo kakvo i jeste, ali i da ga jos nemamo u svojoj punoci jer je to nekako i normalno, jer je to carstvo stvar buducih dogadjaja i tek treba da se javi u svoj svojoj punoci.

I, zbog toga svetitelji i govore o tom buducem carstvu koje imamo sada o ovde, kao o zalogu ili predukusu tog vecnog i buduceg carstva. I kako sad sledstveno svetitelji mogu da govore tako da su oni sada sa Hristom i u carstvu blagodati, ali da nam se opet sve to daje kao duhovni i blagodatni zalog i predukus onoga sto cemo biti na kraju svega, ....e, to ja licno jos nisam razumeo i shvatio, ali verujem da je to tako jer .... tako svedoce svetitelji u tim svojim pricama i duhovnim ucenjima o tim stvarima i vec sam nesto i postavljao u vezi toga, kao sto na primer kaze ovako sv.Isak Sirin :

"Јер, докле не дође Онај (Дух истине, прим. прев.) Који је испуњење тајни, и док се на очигледан начин не удостојимо откривења њиховог, вера између Бога и Светих свештенодејствује неизрециве тајне, којих да се и ми удостојимо благодаћу Самога Христа као залогу овде, а у најстварнијој истини тамо, у Царству небесном, са онима који Га љубе. Амин."

I, mozda je ovo najbitnje od svega u celoj prici, ovo specificno sto kaze sv.Isak....свештенодејствује неизрециве тајне..... kako to sada imamo zalog onih stvari i kako putem toga jasno vidimo i mozemo duhovno i nadumno da sozercavamo blagodat buduceg veka, to je ta svestenodejstvujuca neizreciva tajna koju su upoznali oni koji su zadobili veliku blagodat... i nama onda jedino ostaje da im verujemo da je tako kako nam i svedoce i onda i mozemo da se potrudimo koliko mozemo Just_Cuz_19 da zadobijemo blagodat ... koja ce nam sama reci....reci ce nam onoliko koliko je zadobijemo  (kao sto je i svetiteljima pricala u izobilju jer su i imali preveliku blagodat koju su zadobili svojim prevelikim podvizima i duhovnim trudom) kako izgleda to buduce carstvo u svoj svojoj punini i blagodati ...

itd.... o ovome moze da se prica godinama, sve cetiri knjige Dobrotoljublja govore o tome i svi svetitelji...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

sto jes'.. pravim se kao nesto pametan ,.... sta da radim... :D:osmeh:

Не, него хоћу да читам шта пишеш, али када видим да си објавио пост који је мањи семинарски рад одустанем :D

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Панарет рече

Не, него хоћу да читам шта пишеш, али када видим да си објавио пост који је мањи семинарски рад одустанем :D

... no way.... nema odustajanja... si' cuo.... :D :945729:

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Креирај ново...