Jump to content

Стиже наставак „Паклене поморанџе“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Стиже наставак „Паклене поморанџе“

Недовршени документарни рукопис је „дјелимично филозофски осврт, а дјелимично аутобиографија"

Од   ИН4С  -  26/04/2019 

106574098_burgess_getty-640x360.jpg Ентони Бурџис; фото: bbci.co.uk

Наставак романа Паклена поморанџа писца Ентонија Бурџиса откривен је у његовој архиви.

Рукопис назван „Паклено стање“ има 200 страница и представља скуп Бурџисових промишљања на тему стања људске цивилизације и развија даље теме из Паклене поморанџе.

Роман је причао причу о покушају државе да излијечи тинејџера делинквента.

Недовршени документарни рукопис је „дјелимично филозофски осврт, а дјелимично аутобиографија“.

Бурџис се у тексту осврће и на контроверзу која је пратила филмску адаптацију „Паклене поморанџе“ у режији Стенлија Кјубрика.

Овај култни филм у којем Малколм Мекдауел игра главног лика и наратора опсједнутог насиљем био је на мети критика да је послужио као инспирација за злочине и био је забрањен у Великој Британији.

Тек после Кјубрикове смрти 1999. године филм је поново ушао у британске биоскопе и постао доступан за гледање код куће.

Међутим, филм „Паклена поморанџа“ је доживио огроман успјех у америчким биоскопима и био номинован за Оскара у категорији најбољег филма 1972. (али је ипак награду однио филм „Француска веза“), подсјећа Б92.

Рукопис за „Паклено стање“ никада није објављен, а пронађен је међу папирима у Бурџисовој кући у Браћијану, близу Рима.

Када је кућа продата после смрти писца 1993. године, архива је пребачена у Манчестер, гдје се Међународна Ентони Бурџис фондација бави њеном каталогизацијом.

A-Clockwork-Orange.png „Паклена поморанџа“; фото: edimagazine.me

Сам Бурџис је описао свој рад као „велики филозофски исказ о савременом стању човјека“, гдје изражава забринутост због утицају технологије на човјечанство, нарочито утицаја медија, филма и телевизије.

У овом тексту објашњава и поријекло необичног назива романа.

„Те 1945. када сам се вратио из војске“, пише у одломку, „чуо сам 80-годишњака у лондонском пабу како каже да је неко ‘изопачен као паклена поморанџа'“.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...