zlata Написано Јануар 11, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2013 kako su meni rekli ja sam izuzetna, tako su mi rekli, 5% od 5% ljudi na ovoj planeti..eto da bar na nešto budm ponosna "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 11, 2013 Mada,u zadnje vreme sam se unormalio,u ovosvetskom pogledu na to,tako da sam se pomalo zabrinuo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2014 (Mozda nije pravi podforum za ovo, pa ako treba prebacite gde bolje pripada) Pastor iz Džordžije bio je potpuno šokiran tokom nedavnog puta u Skandinaviju gde je na svoj užas otkrio da tamo niko ne mrzi gej osobe i ne veruje da je Bog stvorio Zemlju za nedelju dana. Pastor Marti Meklejn, čije religijsko verovanje proističe iz bukvalne interpretacije Biblije, dobio je priliku da sam vidi koliko je Skandinavija sekularna u okviru dokumentarne serije „The Norden“. Koncept je prost, kreatori serije pronalaze uskogrude Amerikance i ostavljaju ih u zemljama kao što su Norveška, Švedska i Danska kako bi publika mogla da uživa u njihovim napadima panike. Meklejn je svoje vreme želeo da provede posmatrajući kako Skandinavci obožavaju Boga. Međutim, ubrzo je otkrio da većina njih to ne čini. Najveći deo osoba sa kojima je na ulici razgovarao ne veruje u Boga, a Meklejn je napravio i pogrešnu pretpostavku da su svi homofobi poput njega. Realnost ga je vrlo brzo demantovala. U razgovoru sa pripadnicima crkve u Kopenhagenu, Meklejn je pogrešno pomislio da, s obzirom na njihovu veru, članovi crkve, poput njega, ne vole gej populaciju. Nakon što je naglasio činjenicu da opresivna vlada tera crkve u Danskoj da venčavaju gej parove, sveštenik koji je sa njim pričao bio je primoran da mu objasni da ni on, kao ni crkva, nemaju problema sa gej osobama. http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2014&mm=11&dd=08&nav_id=921648 I jedan dobar komentar citaoca Pastor iz Džordžije na novom BGu: - Da li verujete u Boga? - Naravno. SRBIJA! - Da li ste vi Hrišćanin? - Ne. Pravoslavac! - Šta to znači? - Slavimo krsnu slavu!(besmisao, 8. novembar 2014 19:24) Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lore Написано Август 23, 2015 Пријави Подели Написано Август 23, 2015 Колико сам могао да увидим постоје два различита термина фанатика, зависно од угла гледања. За оне ван цркве или који кажу да верују у Бога нису литургијски, сви ми у цркви смо фанатици. С друге стране унутар цркве јасно је да постоје ревносни хришћани и фанатици. Некад су то разлике које је тешко уочити. Размишљам нешто о оним Христовим речима: Ја сам дошао да раставим човека од оца његовог и кћер од матере њене. За нас верујуће и који смо при цркви и имамо искуства то је разумљиво, али колико је то неразумљиво за оне ван цркве. Није ни чудо што нас сматрају фанатицима. Вероватно би и Христа прозвали фанатиком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 23, 2015 Пријави Подели Написано Август 23, 2015 Колико сам могао да увидим постоје два различита термина фанатика, зависно од угла гледања. За оне ван цркве или који кажу да верују у Бога нису литургијски, сви ми у цркви смо фанатици. С друге стране унутар цркве јасно је да постоје ревносни хришћани и фанатици. Уф, ђе ме нађе! За пријатеље и колеге који не иду у цркву сам "црквењак" и "фанатик" јер верујем у Бога, држим постове и не дам да се псује Бог и олајавају свештена лица у мом присуству, а за пријатеље у Цркви нисам довољно ревносан и не разликујем се од оних који не верују уопште. Па ти сад људима угоди! Ћириличар and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 За нас верујуће и који смо при цркви и имамо искуства то је разумљиво, али колико је то неразумљиво за оне ван цркве. Није ни чудо што нас сматрају фанатицима. Вероватно би и Христа прозвали фанатиком. Eehehehe... ...Nisam. Za svoje prijatelje ja nisam fanatik,za fanatike nisam nikakav vernik,sto bi se forumskim zargonom reklo - pink pravoslavac. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Naša vjera i nije od ovoga svijeta, tako da će njeno ispovijedanje i svjedočenje uvjek nailaziti na otpor sila tame i bjesova iz podnebesja, svijeta koji u zlu leži ali istovremeno nije sam po sebi zlo, već uvjek spreman na svako preobraženje i radost.Za nas pravosalvne je važno da se u strahu Božijem, sa ljubavlju i radošću okupljamo oko naših parohijskih sveštenika i kroz liturgijski život svjedočimo Vaskrslog Gospoda, jer samo tamo gdje ljubimo jedni drugi poznaće da smo Hristovi učenici. "u naroda koji povjerova bješe jedno srce i jedna duša" (djela.ap.4;32) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Мени више за око запада када се неко назива хришћанином, а по његовим ријечима, дјелима и наступима само се добијају основи за подјеле међу људима и за сукоб, а нигдје смирености и љубави. Само ми тада падне на памет:"По плодовима њиховим познаћете их.". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Мени више за око запада када се неко назива хришћанином, а по његовим ријечима, дјелима и наступима само се добијају основи за подјеле међу људима и за сукоб, а нигдје смирености и љубави. Само ми тада падне на памет:"По плодовима њиховим познаћете их.". Pa ni Hristos nije izazvao mir i ljubav unutar jevrejskog naroda nego baš naprotiv,podele i razdor. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Pa ni Hristos nije izazvao mir i ljubav unutar jevrejskog naroda nego baš naprotiv,podele i razdor. Али чиме их је изазивао? Позивом на љубљење ближњег, на окретање другог образа и сл. Из тога је избијала смиреност и љубав. Некима то не одговара па се буне. А ови о којима ја причам, потпуно супротну реторику имају. Не позивају на стрпљење, ни на љубав, ни на смиреност ни на разумијевање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Али чиме их је изазивао? Позивом на љубљење ближњег, на окретање другог образа и сл. Из тога је избијала смиреност и љубав. Некима то не одговара па се буне. А ови о којима ја причам, потпуно супротну реторику имају. Не позивају на стрпљење, ни на љубав, ни на смиреност ни на разумијевање. Time što ih je nazivao grobovima,slepcima i licemerima.Teške reči je upotrebljavao kada je govorio sa sveštenstvom toga doba. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Ух, ух...па Јевреји су у то време били толико подељени међу собом на разне кланове да једни друге нису могли очима да гледају, а према нејеврејима однос је био, па можда ћу претерати, али фашистички. Христос им је дошао са сасвим другом поруком, универзалном... Ima i toga ali i sam Isus nejevreje naziva psima i kaže,(sad ne mogu da setim tačno gde) da je on poslan najpre izgubljenim ovcama doma izrailjevog. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Time što ih je nazivao grobovima,slepcima i licemerima.Teške reči je upotrebljavao kada je govorio sa sveštenstvom toga doba. Ни о томе не говорим. Када је Исус фарисеје прозивао, прозивао је због корупције. Што би се рекло, из патриотизма. А ови моји, о којима ти причам, то су ти "хришћани" који би протјеривали друге, који би узвратили стоструко јаче ударац, који релативизују злочине своје стране ( ето, конкретно нешто за српску и хрватску страну ), који су спремни на насиље или унижавање других из ниских побуда. Ето ти за примјер Андерс Брејвик. Он жели да брани хришћанску Европу тако што ће убијати људе. Ево ти било ког српског ратног злочинца - он би да брани православље убијањем. Ево ти било ког хрватског ратног злочинца - он би да ратује за Христа и да убија и протјерује недужне људе. А због чега? Због неких глупих идеја. Ево ти сад и за азиланте, многи се само жале и желе да што прије оду, а себе издају за хришћане. Иначе, баш ми се десило нешто везано за ово, када сам се вратио у БЕоград прије 3 дана. Изашао сам на аутобуској и одмах ухватио трамвај 7. Видјео сам све онне избјеглице тамо. Трава је нестала из оног паркића, ваљда због тога колико је људи прошло туда. Поред мене сједа једна бакица. Сребрни крст јој се сјаји са груди, са све распећем Христовим. И бакица почиње:"Ја Боже мој, кад ли ће више отићи, да се Србија очисти.". Значи, једно је када ти пукне филм због корупције и лицимјерства, јер ти заиста сметају, па кажеш како ствари заиста стоје. Друго је када скрећеш поглед на патњу других, понашаш се себично а издајеш се за хришћанина. О томе ти говорим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Ima i toga ali i sam Isus nejevreje naziva psima i kaže,(sad ne mogu da setim tačno gde) da je on poslan najpre izgubljenim ovcama doma izrailjevog. Па зар нису заслужили били погрду, с обзиром какав су однос имали према Богу, и с обзиром на фарисеје? Јесу. Јевреји су изабрани народ и најприје њима је Исус дошао, јер су његов народ, да са њима почне, па тек онда са осталима. Исто тако када неки Србин каже за Србе да су глуп народ ( на примјер ), он то не ради јер мрзи тај народ, него управо јер га воли и јер жели да укаже на проблем и помогне да се то ријеши. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Август 24, 2015 Пријави Подели Написано Август 24, 2015 Ima i toga ali i sam Isus nejevreje naziva psima i kaže,(sad ne mogu da setim tačno gde) da je on poslan najpre izgubljenim ovcama doma izrailjevog. Nije dobro ne sjećati se gdje tačno Isus govori o tome, ako ništa drugo, zarad svog uključivanja u rasuđivanje o onom vremenu i kontekst i suštinu pouke koju nose jevanđelske priče, a koje u sebi koriste duh vremena da bi upućivale na onaj vječni temelj koji Gospod postavlja među ljude.Zaista ne možeš po lošem sjećanju da rasuđujueš svojim palim umom o temema od ključnog značaja za hrišćane.U ono vrijeme to nisu bili obični nejevreji nego stanovnici zemlje Haanan, koja za jevreje nije bila samo susjedna zemlja u geografskom smislu nego zemlja duhovne tame, protojerej Saša Stepanović razlaže tu temu u svojoj besjedi: http://www.pobedonosac.com/wp-content/uploads/2010/09/zena-hananejka.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука