дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Не разумем шта ти није јасно? Ја сам већ писао, и сад би додао. Оног момента кад се сазна да је било свештеник или архијереј нешто мувао са парама, нешто радио противно чину и служби, одма се рашчињава, сазива сабор, па ако треба апси, затвор, суд и томе слично. Нема теорије да буде другачије. Кривац је кривац. И то суд државни. Е сад, ми можемо са своје стране да разматрамо, да ли да ми се обрије брада или да остане док је у ћузи. Имате руске епископе по гулазима обријане ошишане.... Ајде, ови који знају да ми кажу. Да ли епископ који рукоположи свештеника који је узео натраг своју бившу жену која је ухваћена у прељуби и суд их је развео, да ли тај епископ може да сноси одговорност или не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 na zalost i ovaj forum je kao sto vidite pun ArTermita... 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 na zalost i ovaj forum je kao sto vidite pun ArTermita... 1000000001010 Наведи једног... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Prenosim text brata Janeta sa verujem, odlican odg. na sva ptianja oko cele ove situacije... 1000000001010 ....................................................... 1. Ако м. Артемије помиње Патријарха на Литургији-онда свдочи да Патријарх и Сабор НИСУ У ВЛАСТИ ПАПЕ => Сабор има благодат, па га треба и слушати => м. Артемије је рашчињен и његова литургија је безблагодатна 2. Ако не помиње Патријарха-онда није у јединству са СА Сабором и СПЦ => није у јединству ни са једном помесном ПЦ, јер је једино преко СПЦ то могуће => за Васељенско Православље је ,,непознат", тј изван је Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве. 3. Не постоји трећа опција - да си у јединству са Православном Црквом, а да не признајеш једино признату своју СПЦ (нисам чуо ни да је Руска нити било која друга ПЦ рекла да је СПЦ изван Васељенског Православља). Ако је признајеш, врати се на тачку 1, а ако не признајеш, врати се на тачку 2. Чист алгоритам. 4. Али зато постоји и четврта опција - СПЦ је ,,папистичка" => све ПЦ су јеретичке јер су у канонском јединству са истом => у целој васељени једини праведник је ,,в.Артемије". У којој ,,зони сумрака" се налази(мо) - то не знамо, јер не бих ни покушавао да схватим какве све апокалиптичне конструкције могу да се роде у глави оних који размишљају на 4. начин. И још једна ствар - Зар заиста сматрате, не познајући очигледно историју Цркве, да није било оваквих, па и много горих ситуација кроз Њену историју, да није било и горих епископа и свештеника... и да НИКО није ту ситуацију успео да разреши на начин који ви протурате као једини исправан - непослушањем Сабору и Цркви? Како је било Русима од 1917 па надаље? Није ли било и горих појава у време В.Николаја (види Небеску Литургију), а тек увреме комунизма? Па обе Цркве опсташе, јер не могу људи разрушити Цркву, којој је глава Христос. Могу упрљати Његову Ризу, али одбациће он овештало у своје време, а не кад ми сматрамо да је време. Или ви боље знате од самог Господа ко седи на трону Св. Саве? Да не идемо нигде даље, до Васељенских сабора...И немојте се позивати на Марка Ефеског - он НИЈЕ ништа потписао, сведочећи Истину. Ако потпишеш нешто ,,формално" зарад јединства, па погазиш свој потпис-или си трговац истином, или немаш основну свест о јединству Цркве, Евхаристијској заједници...А овде се не потписују лажни канони ни уније, него имамо непослушне Цркви. Не желите да схватите - да је највећи број нас који ВИДИМО шта се догађа, и боли нас гледајући такво стање, али не идемо ван Цркве и Сабора већ се молимо Свеблагом Господу да нам да утехе и покаже Пут, трпећи и једне (који самозадовољно знају да кажу да нису расколници,тј да су са свима у јединству, а сами су са собом и себи су мерило истине и светости) и друге (који су са свима у јединству осим са самим собом, ,,на вратима стоје, па нити улазе нити дају другима да уђу". ,,Све дакле што вам рекну, чувајте и чините; али не радите по делима њиховим. Јер они говоре, али не раде."). Свако добро од Бога свима. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Мени срце пуца када погледам клип и када видим да су ти људи напустили (фактички) СПЦ...то су дивни вјерници и искрени. Бог њих неће напустити. a oni Boga.... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Било је баш много људи...незнам колко, али види се да је било много. Досада нисам лично присуствовао литургије гдје има оволико народа, осим када је митрополит Амфилохија долазио код нас у Берн на отварање првог храма Српске Православне Цркве у Швајцарској. Тад је било више од хиљаду људи на литургији (а око 3000 било присутно у шатору гдје се заједнички ручало). Max 300 ljudi je bilo tamo i to sve ukupno. Ali to jeste mnogo u smislu da je mnogo sto je toliko ljudi naselo da ucestvuje u raskolu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Било је баш много људи...незнам колко, али види се да је било много. Досада нисам лично присуствовао литургије гдје има оволико народа, осим када је митрополит Амфилохија долазио код нас у Берн на отварање првог храма Српске Православне Цркве у Швајцарској. Тад је било више од хиљаду људи на литургији (а око 3000 било присутно у шатору гдје се заједнички ручало). Max 300 ljudi je bilo tamo i to sve ukupno. Ali to jeste mnogo u smislu da je mnogo sto je toliko ljudi naselo da ucestvuje u raskolu. kako ja to dozivljavam........ ajde da ih je bilo i 500....... to je onaj broj koji se ne plasi javno da ih podrzi..... sta cemo sa ovima koji se plase a podrzavaju ih ? vidi se i ovde na forumu da ima simpatizera po nacinu pisanja po stavu....... dakle ima ih raznih i ima ih po mom misljenju mnogo i vise na zalost... prst ka dole od ekstremista - do skrivenih u svim formama i oblicima. 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Према Артемије је примењена васпитна мера. То је за сада. И за сад је он у Цркви. То је зато јер се није огласио сабор или Патријарх. Анатема и раскол нису васпитне ствари. Није све тако просто ко што пише Јане. Шта је довело до те ситуације? Ево један пример колико смо неозбиљни. Ја нисам тренутно ни у једној Цркви. Ево како. Ми идемо на Литургију, Причешћујемо се итд...требе...тако ја радим у Москву. У олтару сам помажем годинама. И сад кад терба да проради "каноничност" да упишем богословски факултет и да ми неко да благослов руси кажу да идем код својих да тражим. Ја одем код својих они кажу иди ти у Русију тамо живиш. О рукоположењу да и не пишем који је хаос. Да ствар буде гора ја имам руску личну карту и држављанство руско и српско. Дакле, много смо неозбиљни. Теоријски једно, пракса друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Ovo sto si rekao nema nikakve veze sa nasim konkretnim slucajem... Jane je lepo objasnio jednu pravu mebijusovu petlju u koju o. Artemije upada svakako, kako god da okrene... Dakle, nije u pitanju administrativna nejasnoca, nego eklisioloska/sustinska zabluda... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Ово је највише што је Артемије заслужио да добије. Да га се врати у ред монаха али да остане у СПЦ до његовог коначног смиривања, ако Бог да да га буде и да се народ престане издвајати. Сада ако ништа друго Сабор би морао да покаже да му је заиста стало до Артемија и да чека ако треба и до самих тренутака Артемијеве кончине, колико год му Господ буде дао да поживи, да привати одлуку Сабора да је рашчињен. Ако тако поступи, верујем да ће му Господ његово расчињење урачунати као да је остао у чину до краја живота. Артемије и да се до смрти овако понаша, како се понаша, сада се већа штета не може нанети, ако је има. Највећа штета и права катастрофа би била да се Артемије анатемише и изопшти из Цркве. То би дефинитивно бацило у воду сваку могућност да се артемијевци смире и постану послушни својој Цркви. Артемије није јеретик који безочно хули да га се анатемише, него је недисциплинован и Сабор мора то да има у виду ако неће да сноси одговорност ако дође до дефинитивног раскола када падну и анатеме. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Oce Ljubo bas lepo sto ste se ukljucili u raspravu na forumu; time ste pokazali da pratite nas forum; iako vas cesti forumant Zeljko Popivoda je na spominjanje Pouka na Svetosavlju savetovao " da se tamo nema sta traziti jer je jedino Svetosavlje pravoslavni forum". Ne znam zasto ga niste poslusali; iako vam nije palo napamet da isti komentar izbrisete, ako ne kao neistinit ; onda kao ruganje prema braci i sestrama i njihovo proglasavanje nepravoslavnosti.Mozda je moja rec da neko "ne lupeta" jaka ( iako i dalje stoji da je ta osoba slagala o nekoj silnoj navali srpskih teologa u majusni ROCOR); ali je svakako manja od vredjanja da "neko nema sta da trazi na Poukama".Nikada nikome nisam ni "cestitao raskol" sa neskrivenim odusevljenjem ( karakteristicnim za coveka koji je sam bio u raskolu, pa sada odusevljeno moze da likuje sto vise sam ne deli tu sudbinu). Da ne govorim da na Vasem forumu, Jani Jani bez problema siri propagandu jedne grupice koja se odvojila od Pravoslavlja i da nema nikakvih sankcija za nju. Ja se izvinjavam i sto sam uvredio Vas ROCOR. Bio sam tridesetak puta u Vasim crkvama, tacnije desetak razlicitih Vasih crkava i sem desetak baba pod maramama nikoga drugoga nisam video u Crkvama. Cinjenica je da je ROCOR mnogo manji od SPC u Americi ( po Vasoj statistici 150 crkava); kako po broju ljudi, tako i po broju hramova. O OCA da i ne pricamo.Licno ne znam o kakvim problemima u OCA ( koja uzgred ima mnogo vise kako srpskih svestenika tako i srba) govorite. Ako mislite o finansijskim malverzacijama kada je novac slan u Rusiju, to je stara vest koja nije vredna paznje, jer su akteri kaznjeni. Ako mislite na skandal sa Vladikom Serafimom, onda bih vam skrenuo paznju da su takve vrste skandala inace karakteristicne za Katolicku crkvu; bar sto se tice pravoslavlja pre svega karakteristicne za Vas ROCOR.Mozda vam imena O. Andrew Jamesa iz Columbusa Ohio, oca Jeremiaha Hitta, manastira iz Bianca Texas, Arhimandrita Panteleimona Metropoulosa nesto znace. I da ne bude zabune, ja sam isao u ROCOR jer kao i svaki srbin imam simpatije prema rusima; jako postujem i volim Vladiku Petra; ali se trudim da ne stupam ni u kakvu konverzaciju jer uvek krecu iste teme : ekumenizam, papinstvo, jedina/prava/crkva/ROCOR i slicne teme. Hvala na vasim cestitkama na raskol; samo cu vas razocarati; raskola nece biti. Jedna grupica monaha ce svakako otpasti ali nista ni blizu onoga sto se desilo sa Vasim ROCOROM. Usput da i ja vama cestitam na Vasem najnovijem raskolu. Kada se ROCOR ujedinio ( tacnije prisajedinio i pripojio Svetoj crkvi u Rusiji), neke crkve su to odbile jer im je tesko dokuciti kako sada vise odjednom nije samo ROCOR pravoslavan. Usput bih vas pitao o tome da nam objasnite kako ste na vasem sajtu savetovali nekome ko putuje u Grcku o pricescu. Vas odgovor je bio da parafraziram "Ja iz protesta dok se ne ujedine, ne bih se pricescivao ni kod jednih ni kod drugih". Moje pitanje je kako to da izjednacavate pravoslavnu crkvu sa raskolnickom grupom; i da li ste savetovali srbe pre Maja 17 2007 i vaseg vracanja u RPC; da se ne pricescuju kod vas iz protesta dok se ne urazumite i ne ujedinite. Jos jednom se izvinjavam ako sam Vas uvredio i Vasu Crkvu. To mi svakako nije bila namera, vec sam samo konstavovao sta sam video u Vasim crkvama. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Okomi Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Na porodičnom imanju svoje majke u selu Ljuljaci, površine šest hektara, otac Toma je sa svojom suprugom Milicom, podigao hram Svetog Jovana Krstitelja, koji su projektovali dipl.ing. Dobrosav Nešković i njegova kći dipl.ing. Dragana Nešković-Daničić. Ovo selo i zaseoci nisu imali svoj hram i ovo je prva bogomolja u tom kraju. Kako selo nije imalo ni groblje, otac Toma i njegova supruga poklonili su selu i parcelu za groblje, kako meštani ne bi prevaljivali kilometre do najbližeg groblja. Crkva je podignuta za pokoj duše dede Jovana, oca Tominog, solunskog borca i nosioca Karađorđeve zvezde, kao i za sve borce iz Ljuljaka i okoline, pale u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918. godine, i naše nesrećnike koji su posle Drugog svetskog rata ostali van lepe Srbije. izvor: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/911/tekst/protojerej-stavrofor-tomislav-markovic/print/lat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ђакон Владислав Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 Oce Ljubo bas lepo sto ste se ukljucili u raspravu na forumu; time ste pokazali da pratite nas forum; iako vas cesti forumant Zeljko Popivoda je na spominjanje Pouka na Svetosavlju savetovao " da se tamo nema sta traziti jer je jedino Svetosavlje pravoslavni forum". Ne znam zasto ga niste poslusali; iako vam nije palo napamet da isti komentar izbrisete, ako ne kao neistinit ; onda kao ruganje prema braci i sestrama i njihovo proglasavanje nepravoslavnosti.Mozda je moja rec da neko "ne lupeta" jaka ( iako i dalje stoji da je ta osoba slagala o nekoj silnoj navali srpskih teologa u majusni ROCOR); ali je svakako manja od vredjanja da "neko nema sta da trazi na Poukama".Nikada nikome nisam ni "cestitao raskol" sa neskrivenim odusevljenjem ( karakteristicnim za coveka koji je sam bio u raskolu, pa sada odusevljeno moze da likuje sto vise sam ne deli tu sudbinu). Da ne govorim da na Vasem forumu, Jani Jani bez problema siri propagandu jedne grupice koja se odvojila od Pravoslavlja i da nema nikakvih sankcija za nju. Ja se izvinjavam i sto sam uvredio Vas ROCOR. Bio sam tridesetak puta u Vasim crkvama, tacnije desetak razlicitih Vasih crkava i sem desetak baba pod maramama nikoga drugoga nisam video u Crkvama. Cinjenica je da je ROCOR mnogo manji od SPC u Americi ( po Vasoj statistici 150 crkava); kako po broju ljudi, tako i po broju hramova. O OCA da i ne pricamo.Licno ne znam o kakvim problemima u OCA ( koja uzgred ima mnogo vise kako srpskih svestenika tako i srba) govorite. Ako mislite o finansijskim malverzacijama kada je novac slan u Rusiju, to je stara vest koja nije vredna paznje, jer su akteri kaznjeni. Ako mislite na skandal sa Vladikom Serafimom, onda bih vam skrenuo paznju da su takve vrste skandala inace karakteristicne za Katolicku crkvu; bar sto se tice pravoslavlja pre svega karakteristicne za Vas ROCOR.Mozda vam imena O. Andrew Jamesa iz Columbusa Ohio, oca Jeremiaha Hitta, manastira iz Bianca Texas, Arhimandrita Panteleimona Metropoulosa nesto znace. I da ne bude zabune, ja sam isao u ROCOR jer kao i svaki srbin imam simpatije prema rusima; jako postujem i volim Vladiku Petra; ali se trudim da ne stupam ni u kakvu konverzaciju jer uvek krecu iste teme : ekumenizam, papinstvo, jedina/prava/crkva/ROCOR i slicne teme. Hvala na vasim cestitkama na raskol; samo cu vas razocarati; raskola nece biti. Jedna grupica monaha ce svakako otpasti ali nista ni blizu onoga sto se desilo sa Vasim ROCOROM. Usput da i ja vama cestitam na Vasem najnovijem raskolu. Kada se ROCOR ujedinio ( tacnije prisajedinio i pripojio Svetoj crkvi u Rusiji), neke crkve su to odbile jer im je tesko dokuciti kako sada vise odjednom nije samo ROCOR pravoslavan. Usput bih vas pitao o tome da nam objasnite kako ste na vasem sajtu savetovali nekome ko putuje u Grcku o pricescu. Vas odgovor je bio da parafraziram "Ja iz protesta dok se ne ujedine, ne bih se pricescivao ni kod jednih ni kod drugih". Moje pitanje je kako to da izjednacavate pravoslavnu crkvu sa raskolnickom grupom; i da li ste savetovali srbe pre Maja 17 2007 i vaseg vracanja u RPC; da se ne pricescuju kod vas iz protesta dok se ne urazumite i ne ujedinite. Jos jednom se izvinjavam ako sam Vas uvredio i Vasu Crkvu. To mi svakako nije bila namera, vec sam samo konstavovao sta sam video u Vasim crkvama. Upravo se o tome radi! Eklisiologija tih lutajucih poboznjaka (bilo laika, bilo klira) po principu ovde mi se svidja, ovde je bolje, ovde smo pravoslavni samo govori o crkvenosti i bogoslovskom dometu tih ljudi. K`o vele, samo nek nije Srpska i resili smo sve probleme. Tesko ce ti onis shvatiti da je Crkva jedna a narodi, eparhije, episkopi, svestenici mnogi... Kod takvih ljudi je drugi pop - druga crkva... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 I samo da dodam o. Ljubi i njegovoj brigi za SPC u Americi ( :"jer o mladim ljudima niko ne brije, pa dodju kod Nas u ROCOR i ostanu") ovo su podaci sa cenzusa koji je nedavno izasao i objavljen. Serbian Church in USA 68 800 clanova ROCOR 27 700 clanova Average size of parishes; Serbian 564, ROCOR 201 I da dodam OCA koja koristi "balonicice i bombone i sarenilo" ( i onda govori o zajedljivosti medju jurisdikcijama ) ima 84 900 clanova ( ili tri puta vise od ROCORA koji misionari i misionari, i misionari, i misionari.....) Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 29, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2010 I samo da dodam o. Ljubi i njegovoj brigi za SPC u Americi ( :"jer o mladim ljudima niko ne brije, pa dodju kod Nas u ROCOR i ostanu") ovo su podaci sa cenzusa koji je nedavno izasao i objavljen. Serbian Church in USA 68 800 clanova ROCOR 27 700 clanova Average size of parishes; Serbian 564, ROCOR 201 I da dodam OCA koja koristi "balonicice i bombone i sarenilo" ( i onda govori o zajedljivosti medju jurisdikcijama 0212_rolleyes) ima 84 900 clanova ( ili tri puta vise od ROCORA koji misionari i misionari, i misionari, i misionari.....) Izvin'te al' sta je to ROCOR? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука