Jump to content

Ekumensko slavlje i duga noc molitve

Оцени ову тему

Препоручена порука

Четири закона по којима Бог суди, наведена према старцу Клеопи су изврсни  isus-sinai

Хвала на подсећању, брате Цвеле. И наравно, нико не треба да ми персира - то, уосталом, и није хришћански начин обраћања.

Коначно, нисам стигао да раније одговорим, али ми је необично драго да се каја и сама одлично одредила према New Age-у појаснивши да њено схватање "јединства" није у контексту СИНКРЕТИЗМА (мешања и мењања разних религија у циљу некаквог стапања у аморфну, монолитну масу псеудодуховности), него у контексту поштовања и упознавања међусобних разлика УЗ ЗАДРЖАВАЊЕ ЦЕЛИНЕ СОПСТВЕНОГ ВЕРОВАЊА.

Мислим да само нисмо разумели интенције и начин изражавања до краја - али, када те ствари нису најјасније дефинисане, увек је боље питати за додатна објаснења и добронамерно скренути пажњу уколико је неко духовно застранење евидентно, него некога ставити под било какву етикету.

Дакле, молио бих брата Искушеника да ми не замери на малој сугестији - ако нам се нешто учини као New Age синкретизам, увек је боље да питамо да ли је неко заиста размишљао на такав начин, него да такав "став" ко неког "уловимо" и да некога за то оптужимо. Па чак и кад сусретнемо код некога елементе New Age синкретизма, сетимо се да је то тужна реалност "Да Винчијевог кода," Коеља, Кастанеде и "Месијанских завештања" у којој живимо. Увек је боље поставити питања о литератури коју неко користи и уколико је у питању неки духовно проблематичан садржај, покузајмо да своју моћ "деконструкције" радије усмеримо ка самом садржају, него ка нехотичним жртвама таквих садржаја.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 157
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Надбискуп г-дин Хочевар је рекао да су католици, православци и протестанти у јединству као Света Тројица, а да се међусобно разликују, као што се међусобно разликују Отац, Син и Свети Дух.

Рекао је даље, да не види што се православни противе папи, кад папа може да буде и неко са истока.

Добар и симпатичан човек, али уме да прича небулозе  isus-sinai

Da,najbolje bi bilo  da tebe svi slusamo....Sta nas briga sta prica jedan arhiepiskop RKC, vrsni intelektualac, izuzetno prepoznatljiv i postovan.. Bas je nasao ko ce mu reci da  govori nebuloze.... Uspori malo,bratki predlog.Poz

Подели на овим сајтовима

Четири закона по којима Бог суди, наведена према старцу Клеопи су изврсни  slavabogu

И ја то мислим.

Размишљао сам о оној причи из Јеванђеља, о рибама које се ухвате мрежом, и после се лошије баце,а добре - задрже.

Е сад, мислим да су рибари - Апостоли, мрежа је Јеванђеље, а добре рибе - праведници, а лоше - неправедници.

И сад, ту се јасно види, да они који нису спознали Радосну Вест, не иду у мрежу.

И онда, су ми та четири закона, потпуно логична.

Радујем се Богу који је толико милостив. isus-sinai

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

a ,izgleda da smo na putu za Emasus...dragi brate..Цвеле Нацкли

Изгледа. isus-sinai

Не мораш да ми копираш надимак. slavabogu

Два човека на путу за Емаус били су Клеопа и Лука Еванђелист.

Не гораше ли срце molimmmmm наше у нама, док нам говораше путем и док нам објашњаваше Писма? (Лк. 24, 32)

Подели на овим сајтовима

hvala..draga braco i sestre,svima koji ste  ucestvovali u ovoj temi...Svatko je doprinjeo s onim sto posjeduje..

talente koje je dobio na koristenje... molimmmmm

...Ako je moguce nastavimo temu,da odgovara naslovu kako tema glasi... joooj i idemo dalje...

0110_hahaha...sudjelujmo  zajedno na svjedocenju zajednistva,i upustimo se u dijalog koji ce nam svima biti na izgradnju...i korak naprjed u buducnost... isus-sinai slavabogu.....

Tebi dragi brate Andrej...VELIKA HVALA...milo mi je citati tvoje postove... zru

Подели на овим сајтовима

Da,najbolje bi bilo  da tebe svi slusamo....Sta nas briga sta prica jedan arhiepiskop RKC, vrsni intelektualac, izuzetno prepoznatljiv i postovan.. Bas je nasao ko ce mu reci da  govori nebuloze.... Uspori malo,bratki predlog.Poz

Мене не мора нико да слуша.

Па шта ако је неко врсни интелектуалац и изузетно препознатљив и поштован, јер то знак да тај неко говори истину, а притом тај исти интелектуалац исповеда гомилу јереси?!

Какве то везе има ако исповеда овакве НЕБУЛОЗЕ које везе са мозгом немају!

Шта, хоћеш рећи да су Православни, Римокатолици и ПРОТЕСТАНТИ у јединству као Света Тројица!?!

Ти ако желиш се сложи са таквим нонсенсом који нема никаквог Богословског утемељења.

Да би цркве биле у ЈЕДИНСТВУ потребно је Литургијско/Молитвено општење, а ми још увек нисмо у никаквом општењу са римокатолицима и протестантима, тако да не можемо да будемо у никаквом "јединству" као Света Тројица (Боже сачувај, Света Тројица и Протестанти који одбацују Свето Причешће).

Боже, шта све нећу да чујем!

Што би рекао Дража; свако добро братац!  algabacaju

Поздрав!

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Nitko od nikoga ne zahtjeva da mora prihvatiti ... SVE JE NA SLOBODNOJ VOLJI I ODLUCI SVAKOG COVJEKA.....

Mozes prihvatiti ili odbaciti .... mozes biti u zajednici ili sam .... znaci, nitko nikoga ne prisiljiva, ne namece i nitko nije ovisan o drugome ... gringrin

Управо тако, слобода је нешто што ни Бог не може одузети човеку.

То управо и сведочи Православна Апостолска Црква у Екуменизму, да сви иноверни хришћани по својој слободној вољи треба да спознају где греше и како, да увиде да је Хришћанство само тамо где је и неискварена Истина остављена од Светих Апостола већ 2000. година, то јест у Цркви, али Цркви у којој је Истина иста онаква остављена од Апостола, па преко Св. Отаца на Св. Васељенским Саборима.

Православна Црква изричито поштује побожност римокатолика и осталих хришћана, поштује њихов труд у следовању Христа и Јеванђеља, поштовање Богородице и Светих, пост, молитве, уздржање, подвиг, поштује њихову жељу да се сједине са Христом кроз литургију, али увек наглашава где ти хришћани греше и како их те исте грешке одаљују од Христа и спасења.

Православа Црква са љубављу сведочи да Христос све зове у окриље спасења, а на онима који се налазе ван Ње слободна одлука да тај позив прихвате. Учешће Православне Цркве у екуменизму и дијалогу није прихваћање другога онакав какав јесте, већ исправљање и понуда у љубави за исправљање тог другога.  Повратак иноверних хришћана у Мајку Цркву и превазилажење заблуда и грешака је основни смисао учешћа Православне Христове Цркве у свему томе. Прихватање заблуда осталих заједница и цркава није мисија Православних, већ сведочење Истине и са љубављу позив да се те грешке исправе, да би јединство било могуће. Православна Црква је ту да друге начини Православним, то јест, Христовим, а не да се стопи са грешкама осталих.

Брате Искушеник,све потписујем.Врло трезвен став,који не залази у две крајности-зилотизам и неки сентиментални екуменизам.

Подели на овим сајтовима

Ако би се стално стидели одлука наше Цркве, онда је под великим знаком питања наша припадност истој...

Опростите о.Љубо али ја своју припадност СПЦ никада не доводим у питање.

И најзад, заиста мислим да није лепо , нити је у реду да овако коментаришеш као сада о пријатељима, теолозима и свечтеницима са којима размењујеш мисли, ставове и време. Не знам чему овакве прозивке.

Ја мислим , да ако немамо нешто боље у расправи да додамо, онда не треба ни да се јављамо....Мислим да је хришћански и да је то смирење.

По мени, ужасне се ствари дешавају у данашње време. Дух овога света је ушао и у поједине пастире Цркве Божије (мада се то често дешавало и у прошлости) па немају потребну мудрост и дар расуђивања како би могли различити где је истинско Светло а где тама испоњена обманама и замкама репатог. А шта је право смирење и шта је заиста хришћански видећемо. И то вероватно веома ускоро. Свако добро свима.

ti si onda  nekako  malo samo tvrd  ili kako se kaze  neznam sad ,ako si u svjetlu zar nebi pozelio  da i drugi isto  tako  svijetle ,nego ti radije imas  volje da  neko bude u tami ,ovo samo sala  dosadno mi pa  bubam ko max po diviziji 
Подели на овим сајтовима

Само да нагласим.

Не мислим да је "кајин бог" нека енергија, нити да каја припада на било који начин Њу Ејџ-у, већ само да је њен горе изнешен став супротан ономе што Православље исповеда, а и сличан, као што рекох, Њу Ејџ схватању.

Такође желим да нагласим да немам ништа против монсињора Хочевара. Он ми је симпатичан, делује позитивно и добро. Али, оно што је Цвеле написао да је он рекао, ако је тачно, нема никакве везе са истином, већ је као што сам рекао - глупост.

Подели на овим сајтовима

Само што они који нису са Христом и у Христу - против Њега су. Да не релативизујемо превише пресудно битне ствари.

Тек сад видех и ову тврдњу. Ти, дакле, пријатељу Дражо, кажеш овако? Занимљиво...

algabacaju речи забележене у Јеванђељу по Марку, пак, гласе овако:

40. Јер ко није против вас с вама је.

Мк 9, 40

Како је то дошло до оваквог преокрета - чак до директне супротности у односу на оно што је рекао Господ Исус Христос? Праштај брате, није моје да ти "ловим грешке" али, умољавам те да ревнујеш мало пажљивије.

Што се Вас кајо тиче, вашим смирењем (нарочито променом аватара који је схваћен на споран начин, тј. да имплицира синкретизам), свима сте нам на делу дали пример узорне хришћанске икономије пред којом само можемо да  nasznak.

У вези овога што сте написали:

Mene vrijedja  da je  MOJ BOG NEKA ENRIGIJA...

Mene virjedja sto ova tema nema postovanje..ovoj temi naslov ne znaci nista...

Volim Dijalog,stojim iza toga i uvjek sam spremna za diskusiju....ali ne .. diraj mi ono sto je sveto...

Ви сте сами дали пример смиреног вођења дијалога и управо тиме потврдили да молитве и јединства (у ставу према другима, а не у обавезном усвајању њихове вере и догматике) може бити јединства које ће упознавање увек изабрати радије него конфликт. Мислим да овде нико није хулио на било чије светиње (сигурно не свесно и намерно), али, ова расправа је до сада потврдила стару истину - одговоре сазнајемо једино ако постављамо питања, а у незнању остајемо када олако делимо квалификације другима, без искреног интересовања за њихове ставове. Када би се више познавали, много мање би се плашили да ће постојање оног другог угрозити истине у које верујемо. Нашу несигурност у сопствену веру, увек сведочимо нападањем и дисквалификовањем другог (који, према речима самог Христаа које сам горе навео, ако није против њега онда јесте с њим) - сигурност у сопствена уверења сведочи се управо снисходивим смирењем и икономијом коју је у овој расправи показала каја. То је став из кога имамо нешто да научимо, без обзира из ког "верског дискурса" долази. Нека је увек и за све

algabacaju algabacaju

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Само да нагласим.

Не мислим да је "кајин бог" нека енергија, нити да каја припада на било који начин Њу Ејџ-у, већ само да је њен горе изнешен став супротан ономе што Православље исповеда, а и сличан, као што рекох, Њу Ејџ схватању.

Искушеник...dragi brate...ti izgleda da imas stvarno neki puno veci problem,jer po ovome sto pises,i spominjes moje ime u postovima...obracas se drugima,a meni ne....?????Zar ne mislis,da kako si  me prozvao da pripadam eto tim drugima,koji nesto drugo sljede…ne mislis da si se sada i meni trebao obratiti…Je sam li ja tebe negdje do sada za nesto optuzila…???Protivim li se ja tvojem misljenju…?Ja tebi ostavljam podpunu slobodu… ..

Ako sam ja problem,i iz nekih razloga,i ne zelis samnom voditi dijalog,i  nisam na dobro vase ovdje..samo reci...dragi brate.... kov..i ode Kaja..kako je dosla,tako i ode...

Каја, ово си баш, баш лепо рекла! greengrin

Ма где лепо  сестро Буба, то је типичан Њу ејц концепт прихватања различитости и стварања једне универзалне религије, прочитај мало боље горње постове.
Vidi sta sam ja pronasla sta je ovaj koncept..."karijera"...a ja evo ovih dana sva sretna sto sam otisla u mirovinu,mogu da se posvetim obitelji i uzivam .....Znam da nisi misloo na ovo..ali eto tako  izadje  u Google...

http://www.forever-jung.de/

Herzlich Willkommen bei new-konzept.com

То је типичан либеларни концепт (који, ако није потпуно Њу Ејџ, онда добрим делом јесте) са којим се Православни никада неће сложити. 

Њу Ејџ и слични концепти претераног Екуменизма проповедају Јединство у различитостима, а не Јединство у Истини. Као што је некада почивши Патријарх Атинагора рекао "време Догмата је прошло" ?!

.

Ne samo Pravoslavni dragi brate…svi koji se ne zele sloziti, i pristupiti ,nije moranje…,koji hoce oni zele i teze "jedinstvu u pomirenim razlicitostima ",sto znaci da oznacava temeljito novu orijentaciju i novi put..

Zapad ,s drugim Krscanskim religijama kako sam ovdje prikazala vec rade na tom zajednistvu  u Slavljenju i molitvi ( oni su jedni drugima za sada samo  gosti)…

Trazi se i idie za tim  na jedinstvu zajednica,crkavi i naroda ,postigne  zajednistvo jos nitko ne zna kakvo ce biti…

;)...

Bilo bi mi drago,da  mozemo  voditi iskreno dijalog... maher

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Моје мишљење је да млађи људи испод 30 год. не треба да учествују у расправама и размишљањима о Екуменизму.  Нема потребе да их боли глава ...... ;)

Сада, ко имам уши да чује нека чује.......(ако хоће).

Хвала.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Искушеник...dragi brate...ti izgleda da imas stvarno neki puno veci problem,jer po ovome sto pises,i spominjes moje ime u postovima...obracas se drugima,a meni ne....?????Zar ne mislis,da kako si  me prozvao da pripadam eto tim drugima,koji nesto drugo sljede…ne mislis da si se sada i meni trebao obratiti…Je sam li ja tebe negdje do sada za nesto optuzila…???Protivim li se ja tvojem misljenju…?Ja tebi ostavljam podpunu slobodu… ..

Ako sam ja problem,i iz nekih razloga,i ne zelis samnom voditi dijalog,i  nisam na dobro vase ovdje..samo reci...dragi brate.... kov..i ode Kaja..kako je dosla,tako i ode...

Сестра Кајо,

обраћао сам се свима, па тако и Теби. Нисам Те прозвао нигде да "припадаш тим другима", све што сам рекао, јасно сам рекао и немам намере да понављам.

Ти ниси никакав проблем, на форуму можеш писати, као што свако, Богу хвала, то може.

Ne samo Pravoslavni dragi brate…svi koji se ne zele sloziti, i pristupiti ,nije moranje…,koji hoce oni zele i teze "jedinstvu u pomirenim razlicitostima ",sto znaci da oznacava temeljito novu orijentaciju i novi put..

Zapad ,s drugim Krscanskim religijama kako sam ovdje prikazala vec rade na tom zajednistvu  u Slavljenju i molitvi ( oni su jedni drugima za sada samo  gosti)…

Trazi se i idie za tim  na jedinstvu zajednica,crkavi i naroda ,postigne  zajednistvo jos nitko ne zna kakvo ce biti…

Већ сам довољно рекао на ову тему. Улога Православне Цркве у Екуменизму и Дијалогу је сведочење Јеванђеља и молитвени позив осталих хришћана да се одрекну својих погрешних учења зарад заједништва. Нема јединства у различитостима, помиреним или непомеиреним, већ само јединства у истости. Тамо где је исто исповедање Вере, ту је јединство. Већ само доста написао о овоме, немам намеру да понављам.

Даће Бог да се јединство постигне и да цео свет постане Православан.

Пророчанство које је пронађено у ман. Кутлумуш на Светој Гори, од стране анонимног подвижника, казује :"21. Православна Вера се подстиче од Истока до Запада." Прочитати цело овде-  (http://forum.verujem.rs/index.php?topic=13000.msg229450#msg229450)

;)...

Bilo bi mi drago,da  mozemo  voditi iskreno dijalog... maher

greengrin

Можемо, мада ја сам све рекао на ову тему.

blessyou

свако добро!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...