Jump to content

Корисни савети...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ide Božić i zbog toga:

Kratki vodič za planiranje jelovnika

Obiteljsko ili prijateljsko okupljanje pravo je vrijeme za druženje uz hranu i piće. Ukoliko organizirate okupljanje, naći ćete se pred pitanjima: "Što pripremiti za goste? Koliku količinu namirnica kupiti? Što ponuditi za piće? Hoće li biti svega dovoljno?"

Za cjelovit je obrok važno dobro kombinirati hranu s pićem.

Odgovore na vaša pitanja pronaći ćete u ovom kratkom vodiču i sljedećim savjetima koji će vam pomoći da sve pripremite na vrijeme i u adekvatnim količinama na veliko zadovoljstvo vas i vaših gostiju.

Постављена слика

Količine hrane

Prilikom planiranja jelovnika svakako vodite računa o ukusu vaših gostiju, ako ga znate, a ako ga ne znate, planirajte ribu; jednu-dvije ili više vrsta mesa kao i jela za vegetarijance.

Ovisno o odabranom jelovniku po osobi će vam trebati:

* 60-80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda,

* 250-300 g mesa peradi s kostima,

* 250-300 g mesa divljači,

* 160 g telećeg odreska,

* 120-150 g bečkog odreska,

* 200 g svinjskog kotleta,

* 160 g roastbeefa i bifteka,

* 200 g mesa (bez kostiju) za gulaš i paprikaš,

* 250 g mesa za juhu s kostima,

* 250-300 g cijele ribe,

* 120-150 g ribljih odrezaka,

* 100 g fileta ribe,

* 100-120 g sira (ako se poslužuje samostalno)

* 40 g sira (u kombinaciji s narescima),

* 30-50 g kiselih krastavaca, paprika ili maslina,

* 80 g lisnate salate,

* 150 g očišćenih rajčica, krastavaca, paprike, kupusa, kuhanog krumpira,

* 100 g riže ili tjestenine (ako se poslužuje samostalno),

* 70 g riže ili tjestenine (u kombinaciji s drugim jelima),

* 100 g kruha,

* 250 g gljiva,

* 150 g svježeg voća ili kompota.

Za pripremu deserta trebat će vam po osobi:

* 40-50 g brašna,

* ½ jaja,

* 20 g šećera,

* 10 g maslaca.

Prilikom kupnje imajte na umu da će vam povrće i voće guljenjem izgubiti 15-20% težine, a kod rezanja još 3-5% težine.

Količine pića

Trebat će vam 3 pića po osobi, s time da izaberete alkoholna i bezalkoholna, gazirana i negazirana pića.

Po osobi neka bude 250 ml vina, 250 ml bezalkoholnog pića ili vode.

Za apertiv i digestiv po osobi dolazi 0, 30 - 0, 50 ml.

Kombiniranje jela u jelovniku

Redoslijed posluživanja jela treba biti: hladno predjelo, juha, toplo predjelo, glavno jelo, prilozi, salate i desert.

Prilikom sastavljanja jelovnika pripazite na sljedeće:

* da ne koristite dva puta istu namirnicu,

* da u jelovniku nemate isti način pripreme jela,

* da u dva slijeda nemate namirnice iste boje i teksture.

Kod posluživanja po osobi planirajte:

* 60-80 g hladnog nareska u predjelu uz salatu ili 100 g bez salate,

* 250 ml juhe,

* 120-150 g toplog predjela,

* 250-300 g glavnog jela s prilogom,

* 70-150 g salate,

* 120 g kolača,

* 150 g voćne torte ili voća.

Za cjelovit je obrok važno dobro kombinirati hranu s pićem. Prije početka obroka poslužite aperitiv. Ovisno o kombinaciji namirnica za hladna predjela poslužite cherry brandy, vermouth, travaricu, rudu, komovicu, suha bijela vina ili pjenušac.

Uz kuhanu ribu - lagana bijela vina (žlahtina) a uz pečenu i prženu ribu - aromatičnija bijela vina (chardonnay, sivi pinot). Bijeli pinot uz jela od jaja, malvaziju uz perad, a jela od gljiva i divljači upotpunite crvenim vinom poput frankovke. Uz bijelo meso poslužite malvaziju i graševinu, a uz crveno meso refošk i borgonju. Uz sireve poslužite crvena vina poput cabernet sauvignona, a uz slastice desertna (prošek), poluslatka, slatka i pjenušava vina te jaka alkoholna pića poput biske, medenice, likera od meda i likera od voća.

Nakon ovih savjeta potrebna vam je još dobra organizacija, dovoljno vremena za pripremu i, na kraju, uživajte sa svojim gostima u pripremljenim jelima!

Coolinarika

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Iznenadio bi se kakvih domaćica perfekcionista sve ima  ne_shvata

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Eh sad jeste da sam malčice zakasnila, jer praznici su prošli, i sve ono čime smo ukrašavali svoje domove ponovo se vraća u kutije do iduće godine, ali možda nekome posluži i tada:

Jednostavna trodimenzionalna pahulja

Постављена слика

Način pravljenja iste vidite na Klikni

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

ШТА  САМ  НАУЧИЛА  ОД  МАМЕ

Постављена слика

Уосталом, француска списатељица Симон де Бовоар у роману "Други пол" написала је: "Не рађамо се као жене, жене постајемо".

А “Живот плус” у малој анкети међу познатим и успешним јавним личностима преноси њихове погледе на оно што су наследиле од својих мајки и што их је, осим физичке сличности, обележило у одрастању и животу који воде.

Постављена слика

ТАЊА БОШКОВИЋ, ГЛУМИЦА

- Била сам у прилици да имам и младу маму и младу нану. Од обе сам учила, и научила: беспоговорно послушати, бити уредан у сваком смислу, одговоран, поштен, креативан и у животу и у кухињи, колико је важно одржати реч... Понешто и нисам усвојила. Рецимо, било је покушаја да мама наметне студије нечег другог, паметнијег, женственијег, уноснијег, научнијег, а ја сам упркос томе отишла на Академију.

Трудим се да исте вредности и навике усвоје и моја деца, мада не тако тврдо, јер не волим беспоговорност – то ме је узнемиравало као дете а и касније. Са децом сам успоставила такав однос да све може да се објасни ако имаш аргумент. Ако умеш да истрајеш повући ћу се са својим захтевом, па куд пукло да пукло. Моја деца нису били одликаши, типа "ништа мање од петице не долази у обзир". Напротив. Тражим најбоље од њих, али они то често не дају на странама на којим бих ја желела, али дају на неким другим. И то је сасвим у реду.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75.html:316315-Sta-sam-naucila-od-mame

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

ТИЈАНА ДАПЧЕВИЋ, ПЕВАЧИЦА

- Моја мама је изгубила оца када је имала десет година, тако да се трудила да ми усади то да је мајка битна, али да је у породици важнији отац. Васпитала ме је патријархално, али није била претерано строга. То сам наследила од ње и драго ми је због тога. Томе ћу учити своје дете, да од малих ногу одговара за своје поступке и да стално буде уз породицу. Нећу га васпитавати у баш претерано слободном духу, али нећу бити ни престрога.

Оно што од маме никада нисам успела да научим и усвојим јесте да сваки пут будем тип-топ сређена. Она је, ипак, оперска дива, првакиња у Опери, и сређена је и кад иде да баци ђубре, до продавнице... То ми није усадила, али јесте нешто друго, да сваке недеље, како год умемо, сви будемо код куће, и да на трпези буде све по реду, од супице, преко ринфлајша, меса, кромпира, дезерта.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

ТАЊА ПЕТЕРНЕК-АЛЕКСИЋ, ТВ АУТОР

- Моја мама је пресудно утицала на мој однос према људима и покушај да сваком помогнем. Ужасавало је када је питају зашто троши своје везе и контакте на друге људе. А ако је нешто радила и ради откад знам за себе, то је да није штедела себе када су пријатељства у питању. Тај однос да сваком треба помоћи прихватила сам и ја, па ми се догађа да непознатим људима организујем прегледе код лекара... Или, недавно ме је једна гледатељка питала како да дође до инструктора који ме је учио да возим, јер сам га хвалила да сам у тридесетим савладала вожњу захваљујући њему. И, наравно, да сам потражила човека и јавила јој да је он данас грађевински инспектор у једној општини. Данас ми је јасно зашто Тамара решава проблеме другарицама у гимназији. Она стара, "ивер од кладе", код нас се потврдила.

Пошто сам возачку добила у педесетој, слободно питајте за број тел. мог инструктора, додуше он има 60.г.

али је...

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

НАТАША ЈЕРЕМИЋ, ТВ НОВИНАР

- Пре свега, јако физички личим на маму, и мислим да носим исту животну енергију, мада тата нимало не заостаје. Увек идемо даље са оптимизмом, насмејане, спремне и на тешке и на лепе ствари. Нисмо особе које се жалимо. Велика пожртвованост и посвећеност људима је нешто што такође препознајем код себе, а што сам наследила од маме. И у доброј мери, истрајност. Мада је и она, као и све маме, покушавала да ми наметне нешто своје, да ме промени у неким ситним стварима. Али, сам ја увек била тврдоглава и упорна, терала сам по своме и увек успевала да се изборим за оно што хоћу. То је она и схватила касније и више се није ни трудила да ме мења. Такође, волела је да ме посаветује у вези са облачењем, што ми није сметало, јер сам волела њен стил и начин одевања. Чак сам у средњој школи носила њене ствари, често сам их узимала, а она баш и није била одушевљена када ме види у својој одећи.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво  је  прочитати  шта кажу ове лепе и паметне жене.

Ето, например, и мене је мама родила лепу, паметну, здраву и праву...Хвала Богу!

А  све  се  то  може  и  проверити...хихихи...

Да  не  кажете  да  се  китим  туђим  перјем, тј.  маминим,  и  ја  сам  нешто лично  допринела.

Пошто  сам  од  маме  научила  оно  најважније...потребно  је  бити  велики  борац...остало  се  све

додаје...

мислим  оно...крпице, перје, шеширићи...зачини  и  остало...

хајде  да  чујем  вас  драге...

Подели на овим сајтовима

Moja mama je mene naučila jedan koristan trikčić,a on se zove"Kako da skuvate pasulj za sat ipo vremena,a da vas ne muči stomak i da ne zagori.A način je prost.Potopite suljpa naveče u vodu u kojoj je iseckan crni lukić i stavljeno pola kašičice sode bikarbone.I onda sutradan kuvate i dobijete suljpa za čak manje od sat ipo vremena.Stomačić miran,skuvano kao fast food a ukus je mmm mnogoooo lepši.Mama se nije šminkala,pa sam morala sama da naučim,nije baš pratila modne trendove,pa sam gledala kako to rade u onim Bazar časopisima pa i u nekada čuvenom Bravo časopisu.Ali je zato bila majstor za pite svakakve vrste.Mama hvala ti!

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Занимљиво, да мене моја мама уопште није учила кувању, остављању зимнице и тако то.

Стално је говорила...Учи ти сине школу, па ћеш све то научити када дође време...

Она је иначе била куварица у једној великој кухињи. Нажалост, умрла је релативно рано да ме научи

триковима и мајсторијама које је заиста пуно знала. Срећом сам јој пуно помагала око зимнице и кућних

послова и то од малена, па сам захваљујући томе успела да се надовежем касније у животу.

И морам поменути то да сам имала велику срећу у томе што ме је свекрва научила многим корисним стварима у животу и домаћинству...А осим тога моја мама и свекрва су биле велике даме, на различите

начине, али праве.

Када бих постигла у животу бар делић онога што су оне биле. 0102_laugh :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Најкориснији савет који сам добила (не сећам се од кога) је да се не вреди плашити смрти, кад она не може да се избегне, плашио се ти или не .

Подели на овим сајтовима

Meni je najkorisniji savet bio,onaj koji sam pročitala ispod Cveletovog avatara :"S kim si s njim si" smej.gif

• Волим 1
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Цвеки Легенда  1000000001010 1000000001010 1000000001010 bendoff bendoff bendoff 0110_hahaha 0110_hahaha

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...