Баба Написано Јун 7, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 ? ?? ??? ?? ????? ?????? , ??? ???` ?? ?? ?????????? ?? ?? ???? ??? ?????????, ?????? ????, ??????? ?? ?? ???? ????, ?? ?? ??????????, ???? ?? ???? ?????,??????, ???? ?????, ?? ?? ?? ?????? ????, ????? ? ??????,?? ??? ???? ?????, ?????? ????, ??? ?? ????, ? ????? ????????? ???? , ????? , ?? ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ???? ?????.??? ???? ???? ?? ?? ?? ????.??? ???? ????? , ?? ?? ????? ??????? , ? ???? ????? ?? ???? , ?? ?? ????? ??? ?? ? ????.??? ?? ??? ???? ??? ????? ???? ? ???? ?? ????? ?????? , ??? ??? ?? ????? ?????, ?? ???? ???? ?? ??????? , ???? ?? ?? ?????, ????? ?? ? ?????.? ????? ?? ?? ???????? ????? , ????? ??? ????????? ?? ?? ???? ???????? ???????????? , ???? ??? ?????????????, ?? ???? ???? .??? ????? ??? ?? ?????? ?? ??? ????, ? ???? ??????, ???? ?? ????? ????????? , ????? ??? ?? ???????... Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 31, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2009 8086.gif Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 ODMERITE KAŠIKOM Supena velika kašika = 10 g brašna Supena velika kašika = 12 g griza Supena velika kašika = 6 g kafe Supena velika kašika = 16 g pirinča Supena velika kašika = 15 g masti Supena velika kašika = 15 g putera Supena velika kašika = 15 g ulja Supena velika kašika = 15 g soli Supena velika kašika = 15 g kristal šećera Supena velika kašika = 10 g šećera u prahu Supena velika kašika = 20 g meda Supena velika kašika = 6 g kakaa Supena velika kašika = 8 g mleka u prahu Napomena: Kada se meri kašikom uzima se ravna kašika, a ne koliko može da se zahvati kašikom! Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 MRLJE MASNE MRLJE... UPORNE MRLJE... MRLJAVE MRLJE... MRLJEEEEEEEEEEEE! MRLJE NA RUKAMA Mrlje od voća na rukama uklonićete ako ruke istrljate sirćetom, sokom od limuna, ili sokom od paradajza. MRLJE NEPOZNATOG POREKLA Mrlje najrazličitijeg porekla vrlo uspešno se uklanjaju vodom od pasulja. U većini slučajeva nestaju i mrlje od mastila i crnog vina. Beli pasulj potopi se u hladnu vodu (bez soli!) i kuva se dok pasulj ne omekša. Voda se procedi kroz sito, ohladi i u njoj se peru (bez sapuna!) zaprljana mesta ili cela tkanina. Na kraju se tkanina ispira čistom vodom. Voda od pasulja uklanja razne mrlje sa svile, vune i pamučnih materijala. MRLJE OD HRANE Masne mrlje najbolje se uklanjaju ako se pospu debelim slojem talka. Talk se ostavi na zamrljanom mestu 24 časa, a zatim se očisti četkom. Talk efikasno skida mrlje kako sa tkanina, tako i sa nameštaja. Mrlje od likera na tepihu odstranićete ako zamrljano mesto protrljate čistom krpom, ovlaženom u mlakoj vodi. Ukoliko su mrlje uporne, dodajte u vodu sodu bikarbonu. Mrlje od crnog vina na tkaninama, tepihu, nameštaju i sl. najlakše ćete ukloniti ako poliveno mesto odmah sipate belo vino, a zatim očistite limunovim sokom. Mrlje od piva treba odmah natrljati vodom u kojoj je rastopljeno dosta soli. Mrlje od jaja treba ostaviti da se osuše, a zatim ih iščetkati mekom četkom, a preostalu prljavštinu ukloniti benzinom. Ove mrlje nikada ne perite vrućom vodom! Tkaninu zamrljanu kafom treba potopiti u hladnu vodu, namazati glicerinom i zatim isprati u hladnoj vodi Mrlje od mleka uklonićete mešavinom iste količine vode i glicerina, u koju kanete nekoliko kapi amonijaka. Tkaninu zatim prepeglajte preko gaze. Mrlje od voća uvek otklanjajte pre pranja tkanine. Najlakše se otklanjaju sveže mrlje, mlazom vrele vode, a ako su starije, mlazom vrelog mleka. Pomaže i ako se natrljaju limunovim sokom, ili potope u slatko ili kiselo mleko. Mrlje od oraha i orahovog lišća natopite limunovim sokom. Ostavite natopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite vodom. OSTALE RAZNE MRLJE Mrlje od voska sa tepiha ili mebla na nameštaju najlakše ćete skinuti ako preko zaprljanog mesta stavite jedan list novine, a onda preko novine pređite nekoliko puta mlakom peglom. Mrlje od rđe na vunenim tkaninama, prirodnoj svili ili pamuku uklonićete ako ih ovlaš protrljate limunovim sokom. Tkaninu zatim isperite u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi. Mrlje od hemijske olovke najlakše se uklanjaju ako ih protrljate gužvicom vate natopljenom u alkohol. Mrlje od krvi na platnu treba nakvasiti rastvorom soli i hidrogena u razmeri 1:5, ostaviti da malo odstoji, a zatim oprati. Mrlje od znoja na vuni najbolje se uklanjaju sirćetom. Mrlje od katrana treba namazati maslom, uljem ili mašću, što će omekšati katran. Katran zatim pažljivo ostrugati, a masnu mrlju očistite prema uputstvu za uklanjanje masne mrlje. Pomaže ako je odmah operete tečnošću za pranje sudova. Mrlje od vode na nameštaju uklonićete ako ih trljate komadom plute (plutanim zapušačem) prethodno zamočenim u mešavinu ulja i soli. Kada mrlja iščezne očišćeno mesto dobro istrljati mekom vunenom krpom. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 SVEMOGUĆI LIMUN Pored svoje dobro poznatih uloga u kućnoj medicini i kozmetici, limun je veoma koristan i u mnogim kućnim poslovima. Ovde vam dajemo nekoliko saveta kako da vam limun bude od velike pomoći. Da bi ste povratili sjaj predmetima od bakra, protrljajte čitavu površinu predmeta polutkom limuna, a zatim je dobro izglačajte mekom krpom. Mrlje od oraha i orahovog lišća natopite limunovim sokom. Ostavite natopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite vodom. Mrlje od rđe na vunenim tkaninama, prirodnoj svili ili pamuku uklonićete ako ih ovlaš protrljate limunovim sokom. Tkaninu zatim isperite u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi. Predmete od bele slame osvežićete i obnoviti ako ih protrljate limunom, osušite na promajnom mestu, a zatim protrljate jedva ovlaženom platnenom krpom. Mozaik podne pločice postaće opet blistavo sjajne ako ih protrljate kriškom limuna. Posle toga pod operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Rezultat će biti izvanredan. Miris ribe ili luka na rukama uklonićete ako ih protrljate limunom Kriške limuna koje ste dodali u vodu pri kuvanju ribe ukloniće prodorne mirise. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 ČIŠĆENJE FRIŽIDERA korak 1. Ispraznite frižider (namirnice iz frižidera smestite na hladno mesto). korak 2. Izvucite utičnicu iz struje. korak 3. Izvucite police kako bi svaku zasebno oprali mlakom vodom i rastvorom soda bikarbone (ili deterdženta) i vode. Vruća voda može oštetiti plastične delove!. korak 4. Najbrži način da se rešite nakupljenog leda je da u frižider stavite posudu sa toplom vodom. korak 5. Unutrašnjost frižidera perite mešavinom vode i soda bikarbone (ili deterdženta). Posebno pažljivo čistite gumeni deo oko vrata, kako nebi nastala oštecenja. korak 6. Sve dobro isperite vodom u koju ste dodali malo sirćeta i osušite krpom. korak 7. Na kraju sve možete premazati rastvorom "Asepsola", koji možete nabaviti skoro u svakoj apoteci. Ujedno "Asepsol" je i antibakterisko sredstvo, a uklanja i neke viruse tako da ce frižider ne samo lepše mirisati nego će biti i dezinfikovan. Pridržavajte se uputstva priloženog na boci. korak 8. Prašinu ocistite oko motora frižidera, i sa rešetaka sa njegove zadnje strane. korak 9. Namirnice vratite na mesto i frižider uključite u struju. Vodite računa da ga ne pretrpate, kako bi vazduh mogao cirkulisati, i frižider efikasno funkcionisao. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 POTREBNO JE SAMO PRAVILNO ODABRATI VISOK KRVNI PRITISAK: Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama (tunjevina,sardine), vitaminom C (Južno i jagodičasto voće), kalcijumom (mlečni proizvodi,bademi,kelj, prokelj...) i magnezijumom (orasi, beli krompir, jogurt). Jedite što više belog luka i celera. Sve ove namirnice u sebi sadrže jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak. OSETLJIV ŽELUDAC I MUČNINA TOKOM PUTOVANJA: Kineska tradicionalna medicina vekovima primenjuje đumbir kao odlično sredstvo protiv mučnine. Čal od đumbira: Nekoliko komada svežeg korena kuvajte u čajniku desetak minuta. Šoljica dve ovog napitka oslobodiće vas neprijatne mučnine. KRVARENJE DESNI: Ovde je ipak važno obratiti se svom lekaru. Krvarenje desni je najčešće posledica nedostataka nekih hranjivih materija posebno bioflavonoida i rutina koji pomažu jačanju sitnih krvnih sudova i kapilara. Jedite što više namirnica bogatih vitaminom C (pomorandže, limun, mandarine, kivi). Bioflavonoida ima ima u biljnoj hrani posebno u voću, povrću, orasima i semenkama. Rutina najviše ima u heljdi. KANDIDOZA (gljivična infekcija): Najčešće se javlja kod žena ili kod beba (tzv sor) Jedite acidofilni jogurt (jogurt koji sadrži aktivne kulture Lactiobacillus acidophilum) jer istraživanja su pokazala da se time značajno umanjuje pojava gljivičnih oboljenja. Takođe jedite dosta belog luka jer dokazano je najefikasniji u jačanju imunološkog sistema, a time i u odbrani tela od infekcija. BUBREŽNI KAMENCI: Jedite pet obroka voća i povrća dnevno. Pijte puno vode i uzimajte hranu bogatu kalijumom (sušene kajsije, jogurt, sok pomorandže) i kalcijumom (bademi, sardine, nemasni mlečni proizvodi) Izbegavajte proteine životinjskog porekla (jaja, meso, mesne prerađevine) Sve zajedno sprečava pojavu bubrežnog kamenca. ARTRITIS (reumatsko oboljenje): Jedite što više ribe i to naročito tunjevine i lososa jer je to hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u ribljrm ulju i semenkama lana, a koje ublažavaju tegobe prouzrokovane artritisom. Izbacivanjem krompira, patlidžana i paradajza i svoje ishrane takođe možete ublažiti simptome artritisa. AKNE (tinejdžeri obratite pažnju): Izbegavajte JODIRANU SO (iako je korisna u regulisanju rada tiroidne žlezde) koja je obavezni sastojak hamburgera, pomfrita, čipsa, tzv brze hrane uopste. Jedite namirnice bogate betakarotenom (slatki krompir, zeleno lisnato povrće, kajsije, šargarepu) i namirnice u kojima ima cinka (pšenične klice, pasulj, ostrige). Pijte što više acidofilnog jogurta. I rećićete zbogom ružnim bubuljicama. GLAVOBOLJE (izazvane PMS-om): Jedite hranu bogatu magnezijumom (kajsije, lisnato povrće, orasi, banane, pšenične mekinje) i kalcijumom (sardine, bademi, manje masni mlečni proizvodi) Vitamin B ublažava stres, a šolljica čaja od nane deluje umirujuće! IZBEGAVAJTE čokoladu!!! ZATVOR: Jedite hranu koja obiluje netopivim vlaknima (pšenične mekinje, celer, pasulj. Pijte puno vode. Jedite što vise voća i povrća. Koristite hleb od integralnog brašna obogaćen celim zrnima žitarica, tamni pirinač umesto belog. I KREĆITE SE!!! DIJAREJA Obicno prolazi sama od sebe, ali da ne biste dehidrirali pijte bistra pića i sokove. Jedite laganu hranu, pre svega onu koja sadrži puno pektina (borovnice, jabuke, banane). Jedite puno bistre supe. Cola napitci takoće ublažavju dijareju. KANCEROZNA OBOLJENJA: pravilna ishrana je vid prevencije od raznih vrsta kanceroznih oboljenja. Najbolje ćete učiniti ukoliko u svojoj ishrani imate obilje voća i povrća, žitarica i ribe. Izbegavajte masnu, dimljenu, sušenu i industrijski preraćenu hranu. Izbegavajte alkohol i cigarete. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 јао мирођијо руке ти се позлатиле што написа ово :cheesy2: 0442_feel 0110_hahaha ја сам већ месец и кусур сам и све ми ово супер добродошло 0102_laugh Цитат Помени @ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE... Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku. Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate. Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka. So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča. Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi. Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu! Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu. Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone. Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače. Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju. Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati. Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja. ST.IVANA је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 јао мирођијо руке ти се позлатиле што написа ово :cheesy2: 0442_feel navijanje ја сам већ месец и кусур сам и све ми ово супер добродошло 0102_laugh Е, много ми је драго... 0442_feel 0442_feel 0442_feel 0110_hahaha :cheesy2: 0442_feel Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI, VOĆE Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom, isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo. Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo, one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima. Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda. Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi. Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom. Svež i vruć kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem. 0102_laugh se najlakše reže koncem ili tankom hladnom žicom. Hleb je najbolje čuvati u metalnoj kutiji sa rupicama koje omogućavaju protok vazduha. Nikako ga ne treba ostavljati u salvete, papirne ili plastične kese. Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će lako skliznuti na sredinu. Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so. Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Bez savjeta iskusnih ništa. Još jedno bravo za temu. Evo doprinos temi. Ko kuva mlijeko,pa mu zagori šerpa,pomaže običan papir umočen u toz od popijene kafe. (ako je zagorelo mlijkeo jer ste kafenisali 0102_laugh bez šale radi provjereno) Цитат Помени @ "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 хм, јел има неки други начин, пошто ич не трошим кафу и те дроге ? Цитат Помени @ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 хм, јел има неки други начин, пошто ич не трошим кафу и те дроге ? Мој савет, али прави је... Некадашња мањерка од алуминијума... Гарантовано не загорева, у њој варим млеко годинама... 0102_laugh Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Mlade domaćice su često u dilemi koja količina namirnica je dovoljna po osobi, kada treba pripremiti ručak za više gostiju. Zato, evo nekoliko saveta za količinu pojedinih namirnica po jednoj osobi. Živinsko meso-------- 250 g Mleveno meso--------- 100 g Meso sa kostima------ 150 g Džigerica-------------- 100 g Riba------------------- 100 g Krompir---------------- 200 g Tikvice--------------- 200 g Karfiol---------------- 150 g Spanać----------------- 250 g Grašak----------------- 250 g Pasulj----------------- 100 g Boranija--------------- 250 g Pirinač u jelu--------- 100 g Pirinač u čorbi-------- 40 g Suvo testo------------- 100 g. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука
Придружите се разговору
Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.