мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Da bi pečurke zadržale svoj kakarterističan miris, treba ih pržiti na malo ulja. U voćnu salatu stavite malo mineralne vode, pa vam voće neće potamneti pošto ga narežete. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tada luk neće iritirati oči. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Kako skuvati piinač? Pirinač prvo, na malo ulja, propržiti uz stalno mešanje. Kad počne da škripi naliti vodom i kuvati. Odnos pirinča i vode treba da je 1 : 2,5. Tako se pirinač neće lepiti, a zrna će biti rastresita. Kao dodatak za supe i čorbe mogu se koristiti kockice tost hleba propržene na ulju u koje treba sipati malo belog luka u prahu. Na kraju prženja posuti origanom. Testo će se bolje umesiti ako se zamesi od tek prosejanog brašna. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јун 14, 2010 Пријави Подели Написано Јун 14, 2010 Lonac u kojem treba da se kuva mleko najpre pokvasite vodom,pa tek onda sipajte mleko,tako smanjujete verovatnocu da mleko zagori. Da testo brze i lepse uskisne-kvasac razmutiti u malo mlake vode,dodati brasno i pola kasicice secera i ostaviti ga u ciniji da krene.Kad kvasac krene u masu dodati vrlo malo-na vrh noza- limuntusa,promesati.Dalje mesiti kao sto obicno mesite hleb,kiflice,strudlu... Pirinac,isto kao i Mileva,1:2,5 a ko voli da bude softaniji moze i 1:3.Pri tome,kad provri,kuvam ga oko 10 minuta,zatim iskljucim ringlu,poklopim(kad dozvoli,da ne kipi) i ostavim na ringli da stoji dok se sam skuva i nikad ne zagori. Цитат Помени @ Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 - Susenje voca SUSENE JABUKE I KRUSKE Zdrave plodove jabuka i krusaka oljustite od kozice, prepolovite, ocistite od semena, a zatim susite u rerni na 50 C oko 2 sata, a zatim voce nanizite na kanap i okacite na promajno i prohladno mesto, moze da stoji na terasi, ali nikako ne treba biti izlozeno jakim suncevim zracima. Voce prekriti gazom da bi ste ga zastitili od insekata. Kad se voce potpuno osusi staviti ga u papirnu kesu na kojoj ste izbusili nekoliko manjih rupica, da bude vazduha i cuvati na suvom, prohladnom i tamnom mestu. Ovo cuvanje osusenog voca vazi i za ostalo suseno voce za koje slede recepti: VISNJE I TRESNJE Zdravim plodovima otkinite peteljke, pa ih rasirite na cist stolnjak, prekrijte ih gazom i ostavite na promajnom mestu da se susi. Vazno je da voce cesto prevrcete, da bi se ravnomerno osusilo. SUVE SLJIVE Krupne i zdrave sljive operite i dobro obrisite cistom krpom, pokidajte im peteljke, poslazite u tepsiju oblozenu cistim belim papirom i stavite u mlaku rernu(oko 50 C) 2sata da se prosuse. Sljive iznesite na sunce, pa ih posle 3 dana vratite ponovo u rernu na 50 C oko 2 sata, pa ponovo na sunce. Ovo uradite jos jedanput. Posle treceg puta susenja sljiva u rerni, sljive nanizite na konopac, prekrijte gazom i okacite na promaji jos 2-3 dana. KAJSIJE I BRESKVE Kajsije i breskve operite,dobro obrisite i prepolovite, pa izvadite koscice, a zatim susite u rerni na 50C oko 2 sata. Voce nanizite na kanap, okacite na prohladno mesto i prekrijte gazom. Kad se kozica smezura i voce potpuno osusi, stavite ga u papirnu kesu, na kojoj ste izbusili nekoliko rupica i cuvajte na tamnom i hladnom mestu. http://www.svastara.com/saveti/?savet=1187 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Evo čitam ovde ovo Mirođijino pisanije i piitam se dokle bre. Šta je to sa teb Mirođijo? Bolje se drži daljinskog upravljača nego pregače i varjače. Ostavi mlađima da se oko rerne i krpe motaju. Цитат Помени @ Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Evo čitam ovde ovo Mirođijino pisanije i piitam se dokle bre. Šta je to sa teb Mirođijo? Bolje se drži daljinskog upravljača nego pregače i varjače. Ostavi mlađima da se oko rerne i krpe motaju. Није то лако... ушло у крв, кување ти је као дроза што сипају децама у пиће по они кафићи што ноћом излазу када падне мрак на кровове кућа и на поља и ливаде, па онда завијају вуци по шумама и горама наше земље поносне. Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Evo čitam ovde ovo Mirođijino pisanije i piitam se dokle bre. Šta je to sa teb Mirođijo? Bolje se drži daljinskog upravljača nego pregače i varjače. Ostavi mlađima da se oko rerne i krpe motaju. - Pravilo 10-10-10 ...Ovako funkcionise : Kada god se nadjete u situaciji da ne vidite nacin da svi oko Vas budu srecni i zadovoljni, postavite sebi 3 pitanja : 1. Kakve ce posledice moje odluke biti za 10 minuta? 2. Kakve ce posledice biti za 10 meseci ? 3. A kakve za 10 godina? Kada budete sebi dali odgovore na ova 3 pitanja, videcete veoma jasnu sliku onoga sto moze da ispadne kao rezultat odluke, a samim tim cete pomoci sebi da donesete ispravnu odluku. Najbitnije je, ipak, da uvek trebamo da budemo svesni toga da imamo izbora. Cak i onda kada nam se ucini da smo saterani u cosak i tada postoji resenje. Na nama je da u datim okolnostima odaberemo najbolje ... Mislim da je ovo jedan od dobrih nacina koji nam u tome moze pomoci. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Idem malo na "ženske stranice", tamo su bezazlene teme gde se čovek ne može lako posvađati. Da li? 89898989898989 U al su i ovde nešto naoštreni. Začinska Travčice, idi gledaj Bvazilce i Obalu Bjelkosti, pa će ti sve potaman da bidne. Eve, ja idem. Цитат Помени @ Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 20, 2010 Пријави Подели Написано Јун 20, 2010 Idem malo na "ženske stranice", tamo su bezazlene teme gde se čovek ne može lako posvađati. Da li? 89898989898989 U al su i ovde nešto naoštreni. Začinska Travčice, idi gledaj Bvazilce i Obalu Bjelkosti, pa će ti sve potaman da bidne. Eve, ja idem. ekstra :0104cheesy: Комп ми близу ТВ-а, могу да стигнем и да гледам и да пишем! Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goran018 Написано Јул 4, 2010 Пријави Подели Написано Јул 4, 2010 Teniske loptice Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor izmedu loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Opet su odgovorili da jeste. Sledeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna peska. Kada ga je sipao, pesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jedared da li je tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jeste. Onda je profesor ispod stola izvadio dve šoljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se smejali. 'Sada!', rekao je profesor, dok je smeh zamirao, 'hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša porodica, vaša deca, vaše zdravlje, vaša vera i stvari kojima se strašno predajete. To su one stvari uz koje bi vas život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite teglu peskom, nema mesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena za odlazak lekaru. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravke. Prvo se pobrinite za teniske loptice - stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pesak.' Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala šta je predstavljala kafa. Profesor se nasmejao. 'Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem.' Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Мирођијо само ти настави, тема је супер, а како видим супер ти иде, ми млађи морамо да имамо некога ко ће нас научити цакама у кухињи, увијек се знање преносило са старијих на млађе. Цитат Помени @ Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 тај фазон, мени продала неке форе а ево сад ће трећи месец како сам гиљам по кући и нашао сам им употребу ... Цитат Помени @ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2010 Пријави Подели Написано Јул 6, 2010 Mlade domaćice su često u dilemi koja količina namirnica je dovoljna po osobi, kada treba pripremiti ručak za više gostiju. Zato, evo nekoliko saveta za količinu pojedinih namirnica po jednoj osobi. Živinsko meso-------- 250 g Mleveno meso--------- 100 g Meso sa kostima------ 150 g Džigerica-------------- 100 g Riba------------------- 100 g Krompir---------------- 200 g Tikvice--------------- 200 g Karfiol---------------- 150 g Spanać----------------- 250 g Grašak----------------- 250 g Pasulj----------------- 100 g Boranija--------------- 250 g Pirinač u jelu--------- 100 g Pirinač u čorbi-------- 40 g Suvo testo------------- 100 g. јел ово по особи или појединачно, пошто су количине мало мршаве 4chsmu1 4chsmu1 :cheesy: Цитат Помени @ клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 ČIŠĆENJE SREBRA Predmeti od srebra koji se redovno upotrebljavaju i peru, ne moraju se specijalno čistiti, što im „godi" a vama predstavlja obavezu manje. Posle svake upotrebe, srebrne predmete treba oprati toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa. Osim pranja, treba ih redovno brisati od prašine vodeći računa da tkanina kojom se briše bude savršeno čista i meka, bez ikakvih nečistoća koje lako mogu da naprave površinske ogrebotine. Srebro je mek materijal koji se može ogrebati i prilikom skidanja tamnog sloja koji se neizbežno stvara na površini, osim ako se predmet ne čuva pod specijalnim uslovima. U pitanju je srebro sulfid koji nastaje u dodiru sa vazduhom koji sadrži sumpor. Po bakinom receptu Srebrnina se čisti krpom ili rukavicom natopljenom u sredstvo koje ste izabrali, ili nekim napravljenim po bakinim receptima. Jedno od takvih možete i sami napraviti tako što ćete 10 delova hladne vode pomešati sa 2 dela amonijaka i 1 delom sredstva za čišćenje srebra. Ovom tečnošću dobro natopite pamučnu tkaninu i ostavite je da se osuši bez ceđenja. Drugi način čišćenja je potapanje u specijalnu tečnost koja se pravi od 1 dela sode za pranje pomešanog sa 20 delova vode. Tečnost treba da stoji u aluminijumskoj posudi. Neka vas ne uplaši kad ova smeša počne da se puši. Srebrne predmete umočite u ovaj rastvor a zatim ih isperite vrućom vodom i osušite. Možete primeniti i princip elektrolize: srebrni predmet uvijte u alufoliju i uronite u lonac sa slanom vodom koja treba da ključa 20 minuta. Tako će doći do hemijske reakcije pa će oksid sa srebrnog predmeta preći na foliju. Predmet zatim izvadite iz vode, osušite i uglačajte mekom krpom. Ovaj postupak se ne sme primeniti na posrebreni predmet. U nedostatku specijalnog sredstva za čišćenje srebra, možete da upotrebite i pastu za zube ili alkoholno sirće. Brzo čišćenje Ako nemate mnogo vremena, za nekoliko sekundi crne mrlje sa nakita ili pribora za jelo možete odstraniti tako što ćete ih staviti u cediljku i potopiti u toplu vodu. Ovim postupkom će se za kratko vreme očistiti i nečistoća sa teško dostupnih delova. Kada predmete izvadite iz vode i ocedite, uglačajte ih jelenskom kožom. Odstranjivanje mrlja Ako su predmeti od srebra dobili crne mrlje ili su potamneli, upotrebite jednu od krema ili tečnih sredstava za poliranje srebra koja istovremeno odstranjuje oksidaciju, poliraju i daju sjaj ali i stvaraju zaštitni sloj koji duže vremena štiti od oksidacije. Tragovi od prstiju neće ostati na srebru ako navučete rukavice Čišćenje graviranog srebra Prilikom upotrebe ovih sredstava za čišćenje obavezno se pridržavajte uputstava proizvođača. Za čišćenje graviranog srebra treba upotrebiti specijalnu četku za čišćenje srebra, mekanu dečiju četkicu za zube ili komadić vate namotan oko drvenog štapića. Sredstvo za čišćenje nanesite u sva udubljenja da bi se uklonio tamni sloj, a onda predmet dobro isperite. Praznična trpeza delovaće još svečanije sa dobro očišćenim srebrnim posuđem Zaštita srebra od tamnjenja Srebrni predmeti brže tamne u vlažnoj i slanoj sredini. Da bi ih zaštitili, zamotajte ih u specijalne vrećice ili tkanine impregnirane sredstvom za sprečavanje tamnjenja, u specijalni papir ili vatu koji ne sadrže kisele sastojke. Silikonski želatinski kristali dobro će doći jer upijaju vlagu iz vazduha tako da srebro ostaje suvo. Papir u koji su ovi predmeti umotani ne treba pričvršćavati gumicom ili selotejpom, jer oni mogu da izazovu koroziju. Srebrnina ne sme biti držana ni u plastičnim kesama jer usled kondenzacije nastaje sloj od kojeg srebro tamni. Praktični saveti • Srebrni pribor za jelo koji je očišćen nekim hemijskim sredstvom treba oprati sapunom i dobro osušiti. • Srebrni predmeti će pocrneti i od hlorisane vode. To nekad može da bude i od koristi ako neki predmeti izgledaju kao sasvim novi. Srebro nipošto ne sme da dođe u dodir sa namirnicama kao što su jaja, majonez, senf i vinsko sirće jer će one napraviti mrlje. • Ne sme se prati zajedno sa drugim metalnim posuđem u mašini za sudove, jer će potamneti. • Ne sme se čistiti praškom za ribanje, ni brisati novim lanenim krpama koje još imaju apreturu jer ona deluje abrazivno. • Prilikom čišćenja navucite pamučne rukavice jer će od kiseline na vašoj koži metal potamneti. • Žig treba čistiti što pažljivije jer samo ako je dobar i izrazit može da poveća vrednost. Srebro se takođe može dobro očisititi pepelom. Цитат Помени @ Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука
Придружите се разговору
Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.