Milica Bajic Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 пре 2 минута, Adelaida рече ..jednom kada joj je drug iz odeljenja u cetvrtom razredu oborio pribor za likovno ( njen omiljeni predmet) Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 26, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 пре 20 минута, Milica Bajic рече ааа тако бих волела да сам мало боље упознала винг чун...мој омиљени: Ucitelj mi je bio izvesni Dragan u ono vreme, covek iz Krusevca, koji je licno ucio kod ondasnjeg naslednika velikih majstora (Ip Man, Brus, i ko je vec dalje sve tu bio) grand-mastera Ceunga, koji je u to vreme ziveo u Australiji. I jedna od prvih stvari koju nas je naucio je da wing-chun ne zahteva ogromnu fizicku snagu, nego da je sav oslonjen na tehniku, tj. vestinu, i da je centralno pitanje u njemu ravnoteza. A bas sam ovi` meseci unazad razmisljao da je vec vreme da malo obnovim neke osnove... Adelaida and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 mislim da borilacki sportovi kao sto su boks, rvanje, krav-maga i ostali koji se uglavnom oslanjaju na snagu praktikanta mogu da izazovu taj osecaj sile... " Mnogo smo jaki" i te fore pa krenu da se dokazuju redom...kao moj cale, on je bio bokser...taj se mlatio i u ringu i van njega...na ulici, u kafani... gde god...ali nikad bez predhodnog upozorenja provokatoru da je se bavio boksom i da ce da ga naplavi... secam se da je jednom kuci sa posla dosao u gorem izdanju nego kada su ga premlatili na takmicenju u Bugarskoj...ali to je zato sto je boks sport i pali ti taj takmicarski duh za razliku od vestine kao thai-chi ili aikido...i slicno koje teprotivniku pruzaju postovanje a boks, krav -maga i rvanje zahtevaju postovanje od drugih. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 26, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 @Milica Bajic Inace, iz filma mi je najbolja scena borbe u kuci, kad ovaj izazivac razbije nesto pa veli "platicu"... A u ovoj sceni se mozda i najbolje vidi kako je wing-chun izvrsno miran, tj. kako bas ravnoteza u njemu igra glavnu ulogu. Napadac se polomi da pokaze sta zna i da ga bar potrefi jednom, a ovaj se samo brani stabilno i mirno, nema nikakve halabuke i ludovanja... A onda udje mali na triciklu i kaze "mama ti kaze ako uskoro ne pobedis i ona ce nesto da razbije..." ... Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 @obi-wan ... и како то жена ради obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 пре 25 минута, obi-wan рече A bas sam ovi` meseci unazad razmisljao da je vec vreme da malo obnovim neke osnove... Сањам да дође дан да могу дете да одведем у школицу спорта (кад напуни три године) а ја продужим на тренинг, да се вратим у живот. Само ћу овај пут највероватније да идем на кик бокс, да распалим по џаку за све паре, нећу имати пуно времена а и нашла сам неки згодан клубић у близини Vladan :::. and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 Šta je ki? Filip Smit Preveo sa engleskog Mire Zloh Ki je jedna od najčešće pogrešno upotrebljavanih reči u aikidou. Često je shvatan kao nešto "mistično", izvan uobičajene vežbe, neka vrsta "super moći" čiju tajnu mogu da dostignu samo nekolicina odabranih. Ne postoji direktan prevod reči Ki na engleski (kao ni na srpski, prim. prev.), ali obično se prevodi kao "životna sila" ili "unutrašnja snaga", pri čemu oba izraza mogu da zamagle objašnjenje još više. Ovaj članak nije napisan sa ciljem da se porekne postojanje Kia ili da se pokaže da postoji neka vrsta magične sile moćnija nego prosta fizička snaga, već je samo pokušaj da se demistifikuje ova strana aikidoa. No, sta je Ki? Ja mislim da se Ki sastoji od četiri elementa: koncentracija, koordinacija, imaginacija i verovanje u sebe. Koncentracija Aikido kao i sve ostale borilačke veštine, neguje razvoj Mushin-a (bukvalno - bez uma), što je često opisivano kao princip ne-vezivanja. U vezi Ki-a i naročito u primeni Ki-a u izvodjenju tehnike, mislim da to znači zanemarivanje snage ili moći našeg partnera. Drugim rečima, vaša koncentracija je jednostavno na pokretu koji pokušavate da izvedete, a ne na tome da li će taj pokret da bude efikasan ili ne. Ako se koncentrišete samo na pobedjivanje vašeg protivnika, tada se gubi jasnoća pokreta i aikido postaje neefikasan. U suprotnom slučaju, ako se koncentrišete na usavršavanje pokreta, tada aikido postaje efikasan i bez ulaganja napora u izvodjenje tehnike. Što se tiče primanja tehnike, uke bi trebao da se koncentriše na pokret koji uključuje održavanje kontakta sa torijem što je moguće duže i u pojedinim slučajevima na pružanje ograničenog otpora tori-ju. Koordinacija Aikido razvija fizičku koordinaciju, ravnotežu i neguje mogućnost pokreta na fluidan i opušten način. Ali šta je sa mentalnom koordinacijom, bilo šta da je to? Fizička koordinacija je mogućnost da se uskladi osećaj tehnike sa realnom situacijom. Drugim rečima, to je mogućnost da se podesi stav, položaj ruku i tela da bi se dostigla "dobra tehnika". To je mogućnost vežbača da oceni položaj svog tela u prostoru i da ga uporedi sa pozicijom u kojoj je želeo da bude. Mentalna koordinacija u ovom kontekstu znači stvaranje fizičke stvarnosti koja odgovara toj slici. Aikidoka nosi sliku aikidoa (na primer svi znamo kako ikio izgleda) i ta mentalna koordinacija omogućava da se tehnika izvede što je bliže moguće "idealnom" modelu. Imaginacija Kada predajem o Ki-u ja uvek pokušavam da studenti zamisle da Ki teče kroz njihove ruke na isti način na koji voda teče kroz crevo i da zamisle da ističe kroz prste kao mlaz vode. Na taj način studenti mogu da vizualizuju protok Ki-a i steknu taj osećaj. Slično tome, kada vežbaju Torifune undo, naročito je važno da zamisle da izmenjuju sav vazduh iz pluća (fizički nemoguće) i grabe svu energiju iz dojo-a da bi osvežili svoje telo. Verovanje u sebe Aikido je živa umetnost koja se stalno razvija sa svakom osobom koja je vežba. Kada počinjemo sa vežbanjem zamišljamo mnogo toga u vezi aikidoa i imamo viziju naše budućnosti u njemu. Jako često to je slika nas samih sa crnim pojasem ili jednostavno vidimo sebe kao osobu sa mnogo više samopouzdanja. Jedan od problema koji nas često muči je i vežbanje sa partnerom sa višim stepenom i ideja kako nećemo moći nikad da ga nadmašimo. Na sličan način, naravno, mi ne možemo da vidimo sebe kako radimo "nemoguće" stvari. Ako želite da upotrebljavate Ki, morate da verujete da možete to "nemoguće" da uradite uvek kada zaželite. To ne znači da treba da postanete besni egoista koji se bori sa drugima sve vreme, već treba da verujete u svoju mogućnost da vežbajući aikido nadmašite sebe. U zaključku ja bih rekao da se kombinovanjem gore pomenutih principa Ki razvija i postaje dostupan za upotrebu. Kao i za sve u aikidou, i za to je potrebna duga i kontinuirana vežba. Tek onda možemo očekivati da će nam Ki postati realnost. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 Budo Budo nije stvar psihičke snage, rukovanja oružjem sa velikim umećem, niti sposobnost da oboriš drugu osobu pre nego što ona tebi uradi istu stvar. To je put prema večitoj mudrosti i duhovnom razumevanju. Ipak, ako nije delotvoran u pravoj praksi, on gubi svoju duhovnu vrednost i jedinstvenost. U pravom budou, nema neprijatelja. Ne bi trebalo da trenirate da biste postali snažni ili da biste bili u stanju da porazite neprijatelja već radije da biste mogli da budete od koristi svetskom miru. Borilački put (Budo) koji otelotvoruje osećaj i opšte saosećanje je zasnovan na kreativnoj energiji univerzuma (takemusubi). Sve ostale su ništa više nego veštine uništenja. U početku sam veštinu zvao takemusubi aiki; kasnije sam odlučio da je zovem shobu aiki, budo koji stvara mudrost, rasuđivanje, um mudraca. Prava pobeda shobu aikia je da obori i uništi misao sumnje i konflikta u vama samima i da ostvari i iznese sudbinu koju ste primili od božanskog proviđenja. Bez obzira kako ovo može biti filozofski objašnjeno, bezmalo je zapravo stavljeno u praksu, vi niste drugačiji od bilo koga drugog. Kroz vežbanje aikidoa data vam je ova moć. Potcenjeno poreklo Budoa je duh opšte zaštite, negovanja i spasenja. To je ono što daje obnovljenu energiju vama i drugima. Ljudska bića su deca univerzalnog duha i ako su nesrećna to je zato što su se okrenula od svoje sopstvene prirode. Bez ljubavi nema dobrog ili zlog, sreće ili nesreće. Postoji samo konstantno davanje u pokušaju da se otplati neki deo dragocenog dara života koji je primljen i u kojem se čak i sada nastavlja da uživa. Nikad ne biste trebali biti zarobljeni idejom da imate probleme, da ste osoba duboke karme, ili da ste bezvredni. To je uvredljivo ne samo za vas same nego takođe i za ostale. Svi ljudi dele isto poreklo. Postoji samo jedna stvar koja je pogrešna ili neupotrebljiva. To je tvrdoglavo insistiranje da ste vi jedinka, odvojena od drugih. Zahvalite se i pokažite zahvalnost. Radite za raj na zemlji - na taj način će se vaša prava priroda neprestano razvijati. Morihej Uešiba obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 26, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2018 Koliko je realni ajkido stvarno realan? Slusao sam MMA borca Dusana Dzakica koji kaze da ta vestina daje lazno samopouzdanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 28, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2018 obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 31, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2018 Dzakic je brutalno isprozivao aikido. Da sam na njihovom mestu organizovao bi sparing mec izmedju majstora realnog aikidoa i njega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука