Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2010 Пријави Подели Написано Јул 10, 2010 Sto ne uzmete neke mnogo pristupacnije sisteme koji ne zahtevaju instalaciju i takva smaranja? http://www.stickam.com ми смо радио-аматери а не шоумени за теве 0442_feelзамисли прође ти жена у спаваћици или деца протутње :cheesy: шалим се мало, али имаћемо у виду за убудуће, хвала на предлогу 1405_love molimmmmm blessyou клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилица Написано Јул 17, 2010 Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 На последњем предавању неко је поставио питање у вези симбола или мотива свевидећег ока који је присутан у нашим манастирима и црквама. Ако се добро сјећам одговор је био да је тај симбол преузет од масона. Ја сам такође питала и констатовала да је тај симбол можда старији од саме појаве масонерије и да можда има и неко дубље значење од онога што представља у масонерији, међутим нико ништа није коментарисао у вези тога. Данас случајно прочитах на сајту Светосавље одговор оца Душана на слично питање па бих да га подјелим са вама. Да ли би се могло још нешто допунити на овај одговор? Питање: Зашто у свакој цркви и манастиру у којем сам био,на иконостасу постоји Луциферова пирамида,и свевидеће око, које симболизује истог (антихриста)? То ме јако узнемирава и уместо да нађем мир у цркви,ја сваки пут изадјем потресен! Зашто нико на то не обраћа пажњу??? Јован Одговор: Помаже Бог, драги брате Јоване, Не знам зашто Тебе толико узнемирава иконографски мотив "Свевидеће око" у троуглу, који се често слика на нашим иконостасима изнад Царскох двери, а на месту где се обично налази мотив "Недремано око". Троугао, као символ броја три, који је био у поштовању и код Јевреја, служио је у раном хришћанству као символ Тројичног Бога, пре но што се развио данашњи мотив представљања Пресвете Тројице (Три путника код Авраама или Очество). Јасна и потпуна символика геометријског облика троугла, који је био омиљен у античкој грчкој архитектури и који поседује сваки антички забат, сигурно да води порекло од египатских пирамида, јер је тај облик у старом свету представљао небески град, дакле тежњу ка божанству. И касније, у хришћанском средњем веку, троугао се сусреће много често у црквеном градитељству и не само код звоника, који својом висином и обликом представљају везу између земље и неба. Знак троугла са Божјим оком у средини, често са јеврејским називом Бога - Јахве, био је одомаћен у иконографској тематици 17. и 18. века. Неке елементе ове представе узели су касније у своје обележје и слободни зидари, масони, што ничим не умањује значај хришаћанске иконографије. Уосталом, Луцифер значи "светлоносни" и пророк Исаија је назвао вавилонског цара Луцифер, што значи "звезда Даница" (Ис.14,12), јер је Венера добила име Даница, кад је јутарња звезда. Знатно касније је име Луцифер приписано Сатани, али из времена пре пада, дакле док је још био анђео. Кад следећи пут будеш ушао у цркву, на чијем иконостасу угледаш троугао са "свевидећим оком", помоли се Пресветој Тројици, чији је символ овај геометријски облик и помисли да се пред оком Божјим ништа не може сакрити. Понекад ћеш на том месту видети руку, шаку Божју, пружену из облака, према речима и Књиге премудрости Соломонове 3, 1. Једна од најлепших је она из Манастира Манасија, испод које је насликан цар Соломон, који и објашњава руку Господњу. Спокојну и усрдну молитву у храму Божјем и излазак из њега у миру, жели Ти Твој о. Душан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јул 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2010 Да ли си сигурна да је баш неко рекао да је то преузето од масона? Мислим, не сећам се, можда је и рекао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилица Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 То питање је било постављено пред сам крај предавања па вјерујем да због тога отац Љуба иако је прокоментарисао није толико детаљно објашњавао као нпр што је овај одговор оца Душана које се мени учинило занимљивим па сам зато и поставила на форум да чујем шта и остали мисле о таквом тумачењу ни због чега другог. Што се тиче самог предавања било је одлично и мени јако корисно да научим много шта. Мислим негдје од 113 мин се може послушати дио у вези те теме да ја сад не бих наводила ко је шта рекао ако хоћете да провјерите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aurorap. Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 mense0198626478946378946 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 добро дошао и хвала на похвалама 319.gif него, волели бисмо да сазнамо и шта је то што ти се свиђа, да бисмо могли и да побољшамо квалитет предавања greengrin наравно, ако неко има критику, то више волимо пошто је конструктивно да променимо шта не ваља greengrin молим вас, будите слободни да изразите своје мишљење клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Само да се похвалим!!!!!! ИНСТАЛИРАО САМ ТЕАМСПЕАК!!!! :cheesy2: mense0198626478946378946 :cheesy2: ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Само да се похвалим!!!!!! ИНСТАЛИРАО САМ ТЕАМСПЕАК!!!! :policeman: mense0198626478946378946 kolo2 crvenilo crvenilo 319.gif 0442_feel crvenilo Б Р А В О О О О О О О О ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Само да се похвалим!!!!!! ИНСТАЛИРАО САМ ТЕАМСПЕАК!!!! mense0198626478946378946 kolo2 smiley-dance007 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
simeon Написано Август 15, 2010 Пријави Подели Написано Август 15, 2010 Tema je mnogu dobra. pozz Andreje mense0198626478946378946 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anatolij Написано Август 15, 2010 Пријави Подели Написано Август 15, 2010 Ne svidja mi se večerašnje predavanje,ako sledeće bude takvo kao ovo večeras sigurno vas neću slušati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Август 15, 2010 Пријави Подели Написано Август 15, 2010 Zašto? Što ti se nije svidelo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anatolij Написано Август 16, 2010 Пријави Подели Написано Август 16, 2010 Svaki put kad pokušam da napišem malo širi odgovor ja ga izgubim.Ali najprostije,uporediću ovo predavanje sa onom pričom o Svetom Savi.Čovek se moljaše Bogu tako što preskakaše kamen sa jedne strane na drugu...I na svakom skoku izgovaraše,ovo je Tvoje,ovo je moje.Naravno,Sv.Sava mu reče da se tako ne moli Bogu,da postoji molitva Oče Naš,i probaše da ga nauči kako ona ide.Kad je Sv.Sava mislio da je ovaj čovek naučio molitvu,on podje na put.Naravno svi znamo,šta se desilo.Čovek je trčao po vodi moleći Sv.Savu da ga nauči molitvu opet.E sad ovo predavanje je bilo slatkorečivo,protkano književnim znanjem.Naravno naš poštovani predavač nijednom prilikom nije da nije bio u pravu.Veoma dobro predavanje i veoma zamorno,predpostavljam da nikom nije stalo danas da mu se gužva mozak nepotrebnim frazama,izrazima,uzgred zar nije postojalo neko prostije objašnjenje?Zar nisu postojale neke prostije reči kojima bih možda neki ljudi tamo pokušali da shvate o čemu ovaj čovek priča.Naš orator je čovek koji očito zna,to niko ne spori,mada naš orator,nažalost ne narator,je čovek koji zamara.On zna i frlja se izrazima ontološki,itd.Još najgore u celoj priči,predavanje je svima leglo,da ne kažem bilo je odlično.Uostalom ko bi iole imao hrabrosti da iznese neku kritiku,kad svi sve znaju.E sad to me opet podseti na jednu priču,dodje neuki čovek na liturgiju i htede da pita,šta znači ovo,šta znači ono,ali niko da mu odgovori,zašto je to tako,zašto je to onako.Zamislite čoveka koji je došao na vaša predavanja i pojma nema sve one izraze ali želi nešto da nauči.Da li treba prethodno i on da nauči sve one izraze pa onda da razlaže to predavanje ili treba da ima završen teološki fakultet kako bi skapirao oratora?Mislim,jasno je meni,nije da vas ne hvalim,nije da ne pozivam ljude da dodju i da slušaju ta ista predavanja,ali kako,ako dodju pa vide da ih neko davi,mislite da će vas zaista slušati.Čisto sumnjam.Prostim jezikom,to je najprirodnije.Meni ne treba iko da priča o liturgiji kroz fraze,izraze.Za 10 godina koliko sam u crkvi,naučio sam da sam je tek upoznao,nju,prelepu devojku koja se zove liturgija.Devojka koja me upoznaje sa Bogom,sa Tvorcem,verujte mi svaki put se radujem tome,bez obzira na moju grešnost i svegrešnost,jer znam,znam da ipak Bog kao takav nije neko ko želi zlo čoveku ni u kom smislu.Valjda Ga zato i volim.Ali meni ne treba orator koji će mi držati prečasne govore o tome,pa bez obzira o kojoj temi se radilo.Ako sva znanja ovog sveta imam a ljubavi nemam,ništa mi ne koristi.Zato bih vas molio,najljubaznije,pokažite te ljubavi malo,znam da je tu.Takodje i vi znate to.I još nešto,meni je veoma drago što ste napravili nešto divno,pokrenuli ste reku koja se zove Pravoslavlje.Ne dozvolite da toj reci odredjuju put trnje i ostali kukolj,nego neka ih ta reka potopi i da pravi svoj put,dobro možda ja sad malo bajkovito,ali mislim da ste razumeli šta sam hteo da napišem.Eto zato mi se nije dopalo noćašnje predavanje.Nemojte da budu to izrazi,neka ipak to bude delo ljubavi. .Amin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Август 16, 2010 Пријави Подели Написано Август 16, 2010 Najiskrenije, što ne postavi pitanje onako kako si umeo i uključio se u diskusiju....? I meni nekada smetaju svi ti suvoparni teološki (i ne samo teološki) izrazi - kao da se beži od suštine... koja je, kako si ti fino primetio - ljubav, liturgija i naša zajednica sa Bogom u njoj i kroz nju... Andrej je vrsta znalac materije, to mi veruj, ali isto tako znam, ne samo za Andreja, nego za sve koji drže predavanja (i za sve koji sarađuju na forumu), da su spremni da porazgovaraju i posavetuju sve i u vezi svega, pa ma kakav dijalog bio u pitanju... Zato mislim da grešiš u vezi toga.... Slobodno brate pitaj i uključi se u diskusiju... I imaj, naravno svoje mišljenje... Kako drugačije....? Ne odustaj, divno je ovo što nam se dešava, što gradimo... Zajedno...!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 16, 2010 Пријави Подели Написано Август 16, 2010 Svaki put kad pokušam da napišem malo širi odgovor ja ga izgubim.Ali najprostije,uporediću ovo predavanje sa onom pričom o Svetom Savi.Čovek se moljaše Bogu tako što preskakaše kamen sa jedne strane na drugu...I na svakom skoku izgovaraše,ovo je Tvoje,ovo je moje.Naravno,Sv.Sava mu reče da se tako ne moli Bogu,da postoji molitva Oče Naš,i probaše da ga nauči kako ona ide.Kad je Sv.Sava mislio da je ovaj čovek naučio molitvu,on podje na put.Naravno svi znamo,šta se desilo.Čovek je trčao po vodi moleći Sv.Savu da ga nauči molitvu opet.E sad ovo predavanje je bilo slatkorečivo,protkano književnim znanjem.Naravno naš poštovani predavač nijednom prilikom nije da nije bio u pravu.Veoma dobro predavanje i veoma zamorno,predpostavljam da nikom nije stalo danas da mu se gužva mozak nepotrebnim frazama,izrazima,uzgred zar nije postojalo neko prostije objašnjenje?Zar nisu postojale neke prostije reči kojima bih možda neki ljudi tamo pokušali da shvate o čemu ovaj čovek priča.Naš orator je čovek koji očito zna,to niko ne spori,mada naš orator,nažalost ne narator,je čovek koji zamara.On zna i frlja se izrazima ontološki,itd.Još najgore u celoj priči,predavanje je svima leglo,da ne kažem bilo je odlično.Uostalom ko bi iole imao hrabrosti da iznese neku kritiku,kad svi sve znaju.E sad to me opet podseti na jednu priču,dodje neuki čovek na liturgiju i htede da pita,šta znači ovo,šta znači ono,ali niko da mu odgovori,zašto je to tako,zašto je to onako.Zamislite čoveka koji je došao na vaša predavanja i pojma nema sve one izraze ali želi nešto da nauči.Da li treba prethodno i on da nauči sve one izraze pa onda da razlaže to predavanje ili treba da ima završen teološki fakultet kako bi skapirao oratora?Mislim,jasno je meni,nije da vas ne hvalim,nije da ne pozivam ljude da dodju i da slušaju ta ista predavanja,ali kako,ako dodju pa vide da ih neko davi,mislite da će vas zaista slušati.Čisto sumnjam.Prostim jezikom,to je najprirodnije.Meni ne treba iko da priča o liturgiji kroz fraze,izraze.Za 10 godina koliko sam u crkvi,naučio sam da sam je tek upoznao,nju,prelepu devojku koja se zove liturgija.Devojka koja me upoznaje sa Bogom,sa Tvorcem,verujte mi svaki put se radujem tome,bez obzira na moju grešnost i svegrešnost,jer znam,znam da ipak Bog kao takav nije neko ko želi zlo čoveku ni u kom smislu.Valjda Ga zato i volim.Ali meni ne treba orator koji će mi držati prečasne govore o tome,pa bez obzira o kojoj temi se radilo.Ako sva znanja ovog sveta imam a ljubavi nemam,ništa mi ne koristi.Zato bih vas molio,najljubaznije,pokažite te ljubavi malo,znam da je tu.Takodje i vi znate to.I još nešto,meni je veoma drago što ste napravili nešto divno,pokrenuli ste reku koja se zove Pravoslavlje.Ne dozvolite da toj reci odredjuju put trnje i ostali kukolj,nego neka ih ta reka potopi i da pravi svoj put,dobro možda ja sad malo bajkovito,ali mislim da ste razumeli šta sam hteo da napišem.Eto zato mi se nije dopalo noćašnje predavanje.Nemojte da budu to izrazi,neka ipak to bude delo ljubavi. :cheesy:.Amin. Драги брате Анатолије, пре свега, много ти хвала на критици. Похвале не волим јер сваки је човек подложан гордости - и ја бих лагао када бих рекао, да ми, по мојој грешној природи, похвале не пријају. Управо их зато и не волим. Напротив, критике и волим и пријају ми - искрено и братски ти ово кажем. Немам стога потребу да се овде правдам, али бих покушао да појаснимо неколико ствари, да бисмо заједнички покушали да пронађемо извор грешака на које си ми, верујем искрено и братољубиво указао. Слажем се да је предавање било превисоко постављено за свакога ко није учинио и значајан интелектуални напор да себи приближи истине наше вере. Сложићемо се, свакако, да интелект није потребан за веру и да оној правој и чистој вери он најчешће може да шкоди, јер ствара вештачку дистанцу међу људима и исувише често одводи у гордост. Лепота нашег светог православља, за мене је управо у његовој ширини - окупиће све, од цара до просјака и сви ћемо једно бити у евхаристијској заједници Цркве Господа нашег Исуса Христа. На жалост, драги мој брате Анатолиј, ми живимо у свету, који по речима апостола Љубави "сав у злу лежи." У том свету Црква Христова је под нападом са свих страна, па се хришчани, поред осталих, проглашавају за интелектуално инфериорне. Навешћу ти, у том смислу, једно такво мишљење које је изрекао покојни Драгош Калајић, у свом Уводу у Изабране списе цара Јулијана апостате: "Далеко испод амбијента учености, тада се ширио утицај једне хетеродоксне секте зване "хришћани," освајајући душе нишчих, необразованих и поводљивих маса, подстичући и експлоатишући најниже инстинкте људског елемента (од социјалне и културне зависти до смртног страха), проповедајући супериорност незнања над знањем, ружноће над лепотом, нискости над племенитошћу, понизности над достојанством и поносом, закона крда над правима слободне личности... обећавајући осветољубљу сладострасне ужитке у спектаклима уништења света вредности и поморе узвишених, колективно "спасење" изабраних или чланова хришћанске партије (које обесмишљава све напоре и плодове личних усавршавања) те вечни живот оживљених лешина у есхатолошкој утопији." Оно што је за мене језиво у речима једног ученог неопаганина нашега доба (који је ипак био сахрањен уз православно опело) јесте што у њиховој основи има истине, али је ова сагледана кроз искривљену призму циничне горчине и интелектуалне гордости. Ширина православља је управо и била у томе што је Црква увек имала обучене и компетентне људе да добар одговор дају и на овакве оптужбе - не зато што Цркви треба "одбрана," него да се неко не би саблазнио оваквим размишљањима. Свети апостол Павле је рекао: "Свима сам био све, да би их Христу привео." Тако, људи попут мене (који ми се у принципу гаде због своје надмене гордости), јесу нужно зло у Цркви. Брате мој Анатолије, ја сам сигуран да ће се многи скромни и смерни много високо уздићи изнад мене у Царству Пресвете Тројице, које благослиљамо на почетку сваке литургије. Не тражим и не надам се ничему, до да евентуално будем последњи у том Царству, у неком његовом најудаљенијем и најскровитијем кутку. Јер, који се узнесу за живота, Господ ће их унизити у све векове векова. Није мени циљ био да се својим речима гордим и преузносим, мада, ако ти видиш да сам то урадио, сигурно је да си у праву - сви смо грешни и сви падамо (а је чешће од многих које знам и хвала ти на овој опомени. Гордост нема оправдања, а интелектуална гордост је већа клетва од свих. Па ипак, рекавши све ово, надам се да схваташ, без жеље да се браним од твојих тачних примедби, упутио бих и тебе и остале који би ово замерили али су ћутали на неколико смерница... Пре свега, део моје гречке је свакако последица мог сагледавања нашег форума zru као јединствене целине. У том смислу, драга моја браћо и сестре, ми овде имамо уводне теме и веронауку за почетнике. Такође, имамо и одличан Речник православне теологије и веома лепо и стручно (а приступачно) уређену тему Читање Светог Писма. Коначно, имамо и download секцију за сва ранија предавања и припремне теме за свако од њих - као и за ово последње. Не мислим да је све ово било какво "оправдање" за моја интелектуална пренемагања, пошто смо ипак негде морали да ставимо овакву поруку и раније. Све ово што сам побројао, као и многе теме које се на форуму баве и основним и напредним стварима, дале су ми утисак да би можда и било корисно одржати и нека предавања за мало напреднији интелектуални ниво. Већина људи која је слушала синоћње предавање интегрисала је све ове претходне ствари на које сам ти указао и плашим се да би предавање иоле "нижег" нивоа тим људима било досадно (а они су били већина аудиторијума). Узгред, за конкретни израз "онтолошки" који си ми замерио, имај ипак на уму да је реч била о одговору на питање слушалаца. Такође, сва предавања која сам овде до сада држао, трудио сам се да прилагодим различитим нивоима знања - тако да сам, на скоро сваком од њих, прочитао барем по неколико корисних одломака из светих отаца. Стога, нека је и све што сам рекао било бескорисно, неразумиво и гордо, надам се да је бар опис једне од првих литургија које имамо записане (код светог Јустина Философа), барем био користан. Такође, допустио сам себи дапричам на мало сложенији начин, ослањајући се на чињеницу да се свако предавање снима и да после може да се преслуша и да се спорна места разјасне било претрагом форума или интернета. Свакако брате, жао ми је аако ниси имао могућности да се укључиш микрофоном (као што је, рецимо, урадио брат Јустинијан) те да даш коментар или питање и жао ми је ако нисам приметио или одговорио на неко твоје питање. Такође, у оној теми која је била припремна за предавање, након предавања (чак и месец или два након) могу да се постављају питања и коментари - пошто је то тема као и свака друга на овом форуму. Праштај ми на надменој гордости, драги брате Анатолије и Христос посреди нас! greengrin hfvguio 70zfof0qsamomolitva Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука