Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

prvo da odgovorim na zadnju poruku

- Jedna je stvar vjerovati u gajb (nevidljivi svijet) u svim vjerama drugo je dokazati da postoji , to je sto ti kazes proniknuti u skriveni svijet , da neko zaista dokaze da svijet postoji , onda vjera ne bi bila potrebna , vec bi vjera tada postala za cijeli svijet istina , ne bi bilo ateista , a druga stvar Kur'an kao i Biblija se tesko mogu razumjeti u potpunosti , svakako ima jedan ajet “O druzine dzina i ljudi, ako mozete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc.” (Er-Rahman, 33) , zamisli sad ima ljudi uopste ne vjeruju u Boga , ja i ti tj svi mi ovde samo raspravljamo koja je Bozija rijec Kur'an ili Biblija , smatram obje jer tako pise u Kur'anu , a zamisli ateisti kad pomenes andjele i djavola , reci ce ti vjerujes u bajke , e isto tako covjek nema znanje da predje granicu :nebesa i zemlje" tj granicu naseg svijeta i predje u duhovni , samo smatram da nas snovi mogu odvesti tamo , i da zapravo u snu prelazimo u druge dimenzije , to je neko moje misljenje . sto se tice mnozine Poslanika , to su Isus (Isa a.s) , Mojsije (Musa a.s) , Ibrahim a.s , Nuh a.s (Noje) , Muhammed a.s .

Zadovoljan sam odgovorom. Citirani ajet je sjajan i mislim da je moguće preći granicu.

Podebljao sam dva mjesta oko kojih bih htio dati mišljenje.

Prvo podebljanje: smatram da čovjek ne može niti će ikad imati znanje da pređe tu granicu već samo po milosti Božjoj možemo doprijeti do dimenzije duhovnog svijeta ali hoće li mu drugi vjerovati kad se vrati, ne znam..

Drugo podebljanje: Snovi, svakako i ja se slažem. Međutim da li ti misliš na snove dok spavaš ili snove (vizije) dok si budan?

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da nije moguce preci granicu izmedju ovog i onog svijeta , svakako  sam mislio na snove dok spavamo a ne vizije dok smo budni , pa to i jeste problem sve da ti mozes da predjes u drugi svijet i da se vratis iz njega tesko da bi ti ko povjerovao , sto se tice prelaska u drugi svijet i veza sa drugim svjetom je moguca samo kad umremo ili putem snova do nekih granica . pitaj jos ako te sta zanima >

RABBENA EFRIG ‘ALEJNA SABREN WE SEBBIT AQDAMENA WENSURNA ‘ALEL-QAWMIL-KAFIRIN - "Gospodaru naš, nadahni nas izdrljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda nevjerničkog"

Подели на овим сајтовима

To je to za sada, hvala ti. Dobio sam okvirnu sliku.

Javiti ću ti se još koji put na forumu jer ima tema na kojima bismo mogli kvalitetno izmjeniti mišljenje. Ovo o snovima ćemo još razmijeniti iskustvo.

Sada odoh, imam literaturu za čitati cijelo večer jer se moram vratiti na dijalog sa Pravoslavnim vjernicima.

P.s.

"O druzine dzina i ljudi, ako mozete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc." (Er-Rahman, 33)

Ja kao Krščanin vjerujem u navedeni ajet, a ti kao Musliman ne vjeruješ, zapitaj se da li je vrijeme da počneš vjerovati da li je moguće jer jest moguće.

Pozdrav iz Hrvatske

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Ај бар ово објасни!

Небо и земљу је Allah створио за шест дана по сури 7:54, 10:3, 11:7 и 25:59

али за осам дана по сури 41:9-12 !!!

Зло је послано од Allahа по сури 4:7, од нас самих по сури 4:79, а од ђавола по сури 38:41!!!

У сури 22:47, Allah ов дан је једнак 1.000 људских година (Wa Yasta`jilūnaka Bil-`Adhābi Wa Lan Yukhlifa Allāhu Wa`dahu Wa 'Inna Yawmāan `Inda Rabbika Ka'alfi Sanatin Mimmā Ta`uddūna (Al-Ĥaj: 47).), а у сури 70:4, један дан је описан са 50.000 људских година (Ta`ruju Al-Malā'ikatu Wa Ar-Rūĥu 'Ilayhi Fī Yawmin Kāna Miqdāruhu Khamsīna 'Alfa Sanahin (Al-Ma`ārij: 4).)

Има још ако ово одговориш...

Ја и даље чекам објашњење!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

sto se tice svetih ratova tj Dzihad , to je stvar proslosti , i stvar krstaskih ratova koji su se dogadjali , danas koliko vidim da niko ne pominje dzihad osim pojedini , samim tim jer je u Islamu zabranjeno prvi zapoceti rat , makar to bili i nevjernici , ne mislim da neko ima problem sa pojmom Dzihad , zapravo dzihad ne mora da znaci uvijek i sveti rat . sto se tice odgovora o relativitetu vremena , to moras pitati neko ko je prucavao tu oblast . Pozdrav , pitajte jos sta vam nije jasno da pojasnimo .

RABBENA EFRIG ‘ALEJNA SABREN WE SEBBIT AQDAMENA WENSURNA ‘ALEL-QAWMIL-KAFIRIN - "Gospodaru naš, nadahni nas izdrljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda nevjerničkog"

Подели на овим сајтовима

sto se tice svetih ratova tj Dzihad , to je stvar proslosti , i stvar krstaskih ratova koji su se dogadjali , danas koliko vidim da niko ne pominje dzihad osim pojedini , samim tim jer je u Islamu zabranjeno prvi zapoceti rat , makar to bili i nevjernici , ne mislim da neko ima problem sa pojmom Dzihad , zapravo dzihad ne mora da znaci uvijek i sveti rat . sto se tice odgovora o relativitetu vremena , to moras pitati neko ko je prucavao tu oblast . Pozdrav , pitajte jos sta vam nije jasno da pojasnimo .

Jesu li Muslimani izvrsili nekakav masakr nad Jevrejima za Muhavedovog zivota?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Imao bih dva pitanja za Muslimane.

1) Zbog cega je Alah morao (uslovno receno) da da ljudima jos jednu svetu knjigu? Sta to nije bilo u redu sa predhodnim?

i 2) Sta znaci Sunit? Musliman sunit? Sta je to Suna?

Подели на овим сајтовима

Мене занима писали су ми разни,али ево последњи је написао."Јел знаш ти да у Курану пише анатомија тела.."

Сад мене занима какве везе анатомија тела има са истинитошћу Свете Књиге,ма какве везе има са Богом,кад то није битно за спасење?

Подели на овим сајтовима

Мене занима писали су ми разни,али ево последњи је написао."Јел знаш ти да у Курану пише анатомија тела.."

Сад мене занима какве везе анатомија тела има са истинитошћу Свете Књиге,ма какве везе има са Богом,кад то није битно за спасење?

Da li bi moglo malo detalja o ovome?

Подели на овим сајтовима

prvo da odgovorim na predhodno pitanje -  zbog ceja jos jedna objava. "A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli" , prije objave Kur'ana ljudi su maksimalno izmjenili Bibliju i ucenja Isusova i otuda potreba za jos jednom poslednjom objavom , a obecanje je i ispunjeno nema vise obajva svjetovima , zadnja objavljena Knjiga jeste Kur'an , sto Allah sam istice u Kur'an-u , Sura El-Hidzr

"i, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!

I prije tebe smo poslanike prijašnjim narodima slali

i nijedan im poslanik nije došao, a da mu se nisu narugali.

Eto tako Mi Kur’an uvodimo u srca nevjernika,

oni u nj neće vjerovati, a zna se šta je bilo s narodima davnašnjim.

Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali,

opet bi oni, zacijelo, rekli: “Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!”

Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili

i čuvamo ih od svakog šejtana prokletog;

a onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva.

A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste,

i dajemo vam iz nje hranu, a i onima koje vi ne hranite.

I ne postoji ništa čije riznice ne posjedujemo, a od toga Mi dajemo samo onoliko koliko je potrebno.

Mi šaljemo vjetrove da oplođuju, a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti – vi time ne možete raspolagati.

I samo Mi dajemo život i smrt, i samo smo Mi vječni,

i samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći,

a On, Gospodar tvoj će ih, zaista, sve sabrati. On je mudar i sve zna" .

ako vas jos nesto zanima pitajte .

Подели на овим сајтовима

Hvala i tebi na pitanju , mi muslimani slavimo samo jedan praznik 2 puta u toku godine to je Bajram , ima Kurban bajram i Ramazanski bajram , tada se klanjaju posebni namazi , u Islamu nema svetaca , bogorodica i td , samo Bog i Poslanici , nevidljivi svijet , i ono sto je za nas gajb(nepoznato) mi o tome ne pricamo , kao sto znate u Islamu nema slika , samo slova kaligrafski ukrasena i ornamentne gradjevine . ako te jos sta zanima pitaj 0205_whistling

Ja mislim da nije moguce preci granicu izmedju ovog i onog svijeta , svakako  sam mislio na snove dok spavamo a ne vizije dok smo budni , pa to i jeste problem sve da ti mozes da predjes u drugi svijet i da se vratis iz njega tesko da bi ti ko povjerovao , sto se tice prelaska u drugi svijet i veza sa drugim svjetom je moguca samo kad umremo ili putem snova do nekih granica . pitaj jos ako te sta zanima >

...da li to znaci da mislis da je nemoguce da covjek ima duhovno iskustvo,vec sam ti danas pominjala moje...i kako si siguran da je neki san od alaha,a neki drugi nije...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Pitanje za Istinu,

- U Kuranu ne piše kako je prorok Ilija okončao ovozemaljski život (ili ja nisam pažljivo čitao), gde to može da se vidi (pročita)?

0205_whistling

Ja umem da budem i dosadan  :djetalina:

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Da li bi moglo malo detalja o ovome?

@Жељко-То је било одавно..ево шта ми је тачно написао?

A znas li da je Meka centar svijeta i za nas sveto mesto?Bog je jedan,isti Onaj koji je stvorio sve nas,ne znam o cemu sad pricas.Ako mislis na Kur'an i Boga koji je prvo poslao Bibliju,pa onda Kur'an jer je tako promenio "misljenje",onda gresis,nije ispravno tako razmisljat'.Cekaj,znaci Isus je u Bibliji rekao da je on i prorok(pored svega ostalog)?Hehe,to je Muhammed s.a.w.s. rekao:)

A kako objasnjavas to da je u Kur'anu sve opisano,cak i krvotok,sve ono od cega smo stvoreni?

0205_whistlingЕто ако може одговор за тај крвоток,све оно од чега смо створени?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...