Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jedna je stvar raditi na njivi a druga stvar seksualno opštiti. Jedan rob, se po savetu svog duhovnika sa svete gore, vratio svom vlasniku muslimanu,pa je ovaj videći takvo smirenje i dobrotu i sam postao Hrišćanin. Mislim da su obojica stradali za Hrista. Mislim da ti je ovde jasno da su Hri['ani bili ti koji su robovi a ne robovlasnici. Nas Hristos ne uči da imamo robove a o seksualnim robinjama ne želim ni da komentarišem...

Rob je imovina. Možeš raditi šta hoćeš. Pod delom "šta hoćeš" spada i seks. S obzirom da su i Jevreji i hrišćani živeli vekovima u robovlasničkom društvu bili su i robovi i robovlasnici. Pagansko Rimsko carstvo kada je postalo hrišćansko je nasledilo i robovlasnički sistem. Vizantija isto tako. Ali da ne lutamo po istoriji, kritikovati islamsko robovlasništvo a zaboravljati (ili čak idealizovati) hrišćansko i judaističko je odraz odbijanja realnosti a ja sam realista. I zbog toga otvoreno pišem: Islam nije zabranio ropstvo kao društvenu instituciju ali je propisao razne mehanizme koje ga ukidaju. Neki muslimani su sprovodili ove mehanizme u potpunosti ili delimićno a neki nisu uopšte. I tako je bilo kroz vekove. Čak su neki muslimani koristili i šerijatske zabranjene oblike ropstva i ophođenja prema robovima što najoštrije osuđujem ma ko bili oni. Oni koji su težili da sprovode islamske principe bili su pobožni muslimani dok ovi koji nisu sprovodili nisu bili pobožni. Što su muslimani robovlasnici bili pobožniji to su više sprovodili islamske principe i obrnutno.  

Ja delim i muslimane i nemuslimane na dobre, loše i zle jer me tako moja vera uči. Što znači  da svi muslimani nisu anđeli. 

E, sad ja bi te zamolio da mi predstaviš zvanični stav Hrišćanstva  u vezi robovlasničkog sistema. Unapred hvala

PS: Bilo je i pobožnih hršćana i Jevreja koji su oslobađali robove i/ili sakupljali pare za njihov oslobađanje. Samo ne znam jesu li to činili zbog verskog učenja koje nalaže takvo postupanje ili zbog svoje savesti i razmišljanja.

Da se nadovežem,ako je robovlasnik  koji je musliman,morao da oslobodi roba ukoliko krši islamske propise,kako to može biti shvaćeno kao borba protiv robovlasništva?  

Koliko sam razumeo pitanje glasi: Kako može biti shavćeno kao borba protiv robovlasništva ako musliman robovlasnik mora osloboditi svog roba koji krši islamske propise?

Ne postoji borba protiv robovlasništva u Islamu već postoje faktori u Islamu koji oslobađaju robove i zbog mnoštva tih faktora to prelazi u imperativ. Poželjno je da se prvo oslobode robovi muslimani a onda i nemuslimani. Osloboditi roba muslimana ili nemuslimana koji krši islamske odnosno državne propise ne znači osloboditi ih prekršajnog ili krivičnog postupka. Opet ponavljam, što je musliman robovlasnik pobožniji on će više težiti da ispuni islamske principe i time zadobije Božije zadovoljstvo. I mi ovakvih ideala imamo niz. 

Ispunjavajući Allahove zakone imaš sva prava da držiš robove,što si bolji Musliman imaš više robova ...

Što više ispunajvam Allahove zakone imam više prava da držim više robova a što sam pobožniji musliman  više robova oslobađam i bolje se ophodim prema njima. Jer, npr., oslobađam robove zbog mog greha kojeg sam učinio, i sad sam se pokajao i činim dobro delo oslobađam robove kako bi dobro delo nadvladalo moj greh na Sudnjem danu. I u tome je poenta islamskog koncepta robovlasništva, robovi su neminovnost i sada npr., ja njih iskorišćavam kako bi imao što više sevapa, dobrih dela na Onom svetu. I tu je obostrana korist, ja imam sevapa a oni slobodu i humano postupanje dok su bili robovi. Jer, muslimani ovaj svet smatraju njivom za Onaj svet. Što ćemo ovde posijati tamo ćemo žnjeti. 

Svakako da to negde i ikonizuje sam robovlasnički odnso muslimana i Allaha. Hristos u borbi protiv zla ipak nije pravio nikakve kompromise.

Musliman ne sme biti gospodar jer je samo Allah Gospodar. I to je eksplicitno navedeno u hadisu u prethodnim postovima. Odnos rob - gospodar je rezervisan samo za vernik- Bog! 

Tako je Dejane, Hristos a.s. u borbi protiv zla nije pravio nikakve kompromise kao ni ostali Božiji proroci. Samo je šteta što je malo ljudi poverovalo u Hrista a.s. a još manje sledilo. 

Nego, da te pitam: Da li je po vama pravoslavcima Isus a.s. bio revolucionar?! Unapred hvala
Подели на овим сајтовима

Opet ponavljam, što je musliman robovlasnik pobožniji on će više težiti da ispuni islamske principe i time zadobije Božije zadovoljstvo. I mi ovakvih ideala imamo niz.

I samim tim sačuvati sve svoje robove,krv mi se sledila u žilama,Gospode Bože kakvi ste vi to ljudi...

Подели на овим сајтовима

ako je Dejane, Hristos a.s. u borbi protiv zla nije pravio nikakve kompromise kao ni ostali Božiji proroci. Samo je šteta što je malo ljudi poverovalo u Hrista a.s. a još manje sledilo.
Kaži to  Muhamedu koji je dozvolio da ne krijemo intimu svoju od robinja....
Подели на овим сајтовима

Јел истина да муслимани сматрају да Куран вјечно постоји ? - тј. да поред алаха вјечно постоји и Куран, да са-постоји са њим ?

Pitanje da li znaš šta je Mushaf a šta Kur'an? 

Ниси ми одговорио на питање.

Подели на овим сајтовима

I samim tim sačuvati sve svoje robove,krv mi se sledila u žilama,Gospode Bože kakvi ste vi to ljudi...

Vidi cilj islama je da se ukine postepeno robovlasništvo. Danas muslimani žive u mnogim državama. Neke od njih su uređene po šerijatskim zakonima i ima li robova u tim državama? Nema. Znači islam je svojim propisima ukinuo ropstvo.

Dok Biblija pogotovo Stari zavjet u mnogim citatima govori o ropstvu i uređuje odnos prema njima.

a znamo da Isus nije došao da promjeni jotu Starog zavjeta.Jesam li u pravu?

Ako nisam brate odgovori!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Brate, nisi čitao ništa.

Ok,ja sam ostao bez teksta ... Gospode,budi milostiv ovim bezumnim ljudima...

Oče, oprosti im jer ne znaju šta pišu. Amin

Kaži to  Muhamedu koji je dozvolio da ne krijemo intimu svoju od robinja....

Uz svo poštovanje i bez namere provokacije, zlonamernosti i sl.: Glavni si Admin sajta a ne znaš da Biblija ovo dozvoljava pre Muhammeda a.s. Ne znaš da su mnogi sveštenici imali robove i trgovali sa robovima. Ne znaš da su mnoge crkve robovi izgradili. Rano Hrišćanstvo nije se protivilo sistemu robova. Sve pravoslavne i vama nekanonske kao i RKC su imali robove (da, crkvene robove) i trgovali su robovima.

Da ne zaobiđem domaćina uz svo dužno poštovanje:

Ovaj Zakonik postavljamo od pravoslavnoga sabora našega, s preosvećenim patrijarhom, gospodinom Janićijem, i svima arhijerejima i kliricima, malima i velikima, i sa mnom, blagovernim carem Stefanom, i sa svima vlastelima carstva mi, malima i velikima. Ovima su zakonima odredbe.

44. O vlasteoskim robovima: I robove, što imaju vlastela, da su im u baštinu, i njihova deca u baštinu večnu, no rob u prćiju da se ne daje nikada.

46. O robovima: I dosad robove, što imaju vlastela, da su im u baštinu, samo što će vlastelin oprostiti, ili žena mu, ili njegov sin, to da je slobodno, a ništa drugo.

http://www.dusanov-zakonik.com/ 

A o zarobljenicima istraži sam.

Prosto, hoću da ti pokažem da je to bila realnost u svakom društvu. Asteci su isto imali robove pre nego što su evropljani znali za Ameriku. Islam nije uveo ropstvo te se ne može kriviti. Po Bibliji, 
Noa je taj koji proklinje svoga sina - da bude rob. 

POSTANAK 9,25

"Neka je proklet Kanaanac, braći svojoj najniži sluga nek` bude!"

H5650  עבד  ‛ebed  eh'-bed

Od H5647; sluga: - X ropstva, kmet, [obveznica] sluga, (čovek) sluga.

POSTANAK 15,13

Tada Bog reče Abramu: "Dobro znaj da će tvoji potomci biti stranci u tuđoj zemlji; robovat će i biti tlačeni četiri stotine godina,

Predskazanje - robovanja.

Ali pre početka robovanja Izraelaca, Josip je učinio Egipćane robovima faraonu.

Postanak 47,20 Tako Josip steče faraonu u posjed sve egipatske oranice, jer je svaki Egipćanin, kako ih pritisnu glad, prodao svoje njive. Tako je zemlja postala faraonovo vlasništvo, 

Postanak 47,21 a narod od jednog kraja Egipta do drugoga njegovim robljem. 

I priča ide dalje ...  Jevreji su bili robovi a kada su bili slobodni imali su propise da mogu imati robove. Računam samo propise u SZ jer Talmud ne priznaješ. 

Zatim u antičkoj Grčoj i Rimskom carstvu, potom i u Vizantiji. E, onda sledi posljedna forma Islama - Objava Kur'ana u 7. veku koji samo reformiše postojeće sisteme. Kad je u pitanju ropstvo, humanizuje  maksimalno eksplicitno u svom učenju i propisuje konkretne mehanizme koje ukidaju ropstvo. Dakle, sve za 23 godina poslanstva Muhammeda a.s. dok su propise koje humanizuju ili ukidaju ropstvo propisivali crkve. Dakle, niz ljudi nakon vekova Isusa a.s. I nakon ove crkvene inicijative, krenulo je trgovina robova iz Afrike a robovlasnici su se pozivali na Bibliju. I kad je ovo uspelo da se ukine, krenula je kolonijalizacija muslimanskih i nemuslimanskih zemalja. I opet je bilo robova, samo što su ovaj put bili kod kuće, u svojoj zemlji. I ove kolonijalne robove koristili su se i u I i II svetskom ratu. Sve dok UN nisu donele deklaraciju '48. kojom ukidaju ropstvo u celom Svetu. 

I kad kreneš ovako hronološki da se informišeš, onda ti je kristalno jasno da su muslimani samo zatekli ovakav sistem. I opet hronološki ako analiziraš prava i obaveze robova od Noa a.s. do '48 20. veka opet će ti biti jasno da su islamska učenja najhumanija i najdelotvornije delovali na iskorenjavanju ropstva. 

Ovim ne tvrdim nijednim delićem da su Božiji proroci bili "bezumni ljudi" jer su i njima bili objavljeni humani propisi. Međutim, menjanjem Objava kroz vreme ostali su propisi koji su odgovarali uglavnom verskoj eliti. Odličan primer ovoga je Buda, koji je ukidao kastinski sistem Indije svojim učenjem. Zbog toga su hindusi žestoko napadali i istrebljavali budiste pa su se budisti na kraju kada su već izgubili uporište u Indiji i "ublažili" retoriku o kastama. Inače, poznavaoci budizma smatraju da je Buda bio još jedan u nizu od proroka. Kasnije se njegovom učenju dogodilo slično kao i sa Isusovom a.s. Ali, ovo je samo osnovana pretpostavka a ne potvrđena informacija.  

S obzirom da više ropstvo ne postoji, onda su se i propisi o tome potisnuli drugim problemima muslimana.  

Svako dobro

Подели на овим сајтовима

Vidi cilj islama je da se ukine postepeno robovlasništvo. Danas muslimani žive u mnogim državama. Neke od njih su uređene po šerijatskim zakonima i ima li robova u tim državama? Nema. Znači islam je svojim propisima ukinuo ropstvo. Dok Biblija pogotovo Stari zavjet u mnogim citatima govori o ropstvu i uređuje odnos prema njima. a znamo da Isus nije došao da promjeni jotu Starog zavjeta.Jesam li u pravu? Ako nisam brate odgovori!

Nisam siguran da je bio culj da se ukine robstvo,robovlasništvo je ukinulo vreme a ne Islam...

Trinajsti

Možemo mi istoriski da gledamo šta god hoćeš ali ipak je Islam taj koji je pokoravao i zarobljavao ,dakle nema govora o nikakvom ukidanju robstva.

Подели на овим сајтовима

Mi ne pričamo o realnosti u društvu već o veri i njenom učenju.

Bravo.Zato Trinaesti ti navodi podatak o držanju roblja od strane crkvenih velikodstojnika.Ne bi oni nikada nešto protiv vjere zar ne?

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da je bio culj da se ukine robstvo,robovlasništvo je ukinulo vreme a ne Islam...

Trinajsti

Možemo mi istoriski da gledamo šta god hoćeš ali ipak je Islam taj koji je pokoravao i zarobljavao ,dakle nema govora o nikakvom ukidanju robstva.

Da, jeste bio cilj islama da se ukine ropstvo.

Međutim prijatelju moj ono što zamjeriš mojoj vjeri uprkos tome što nisi u pravu, trebao bi malo pogledati i osvrnuti se kroz prvo Bibliju zatim kroz postupke crkvenih velikodostojnika koji su upražnjavali najgore vidove robovlasničkog odnosa prema ljudima.Samo malo da pogledaš u knjige historije vjeruj da bi ti se oči otvorile.

Подели на овим сајтовима

Možemo mi istoriski da gledamo šta god hoćeš ali ipak je Islam taj koji je pokoravao i zarobljavao ,

dakle nema govora o nikakvom ukidanju robstva.

Činjenice su neumoljive:

632. - Ebu Bekr preuzima vođstvo.

632. i 633. - Rida ratovi.

634. do 644. - Halif Omer nasleđuje halifa Ebu Bekra.

636. - Bizantinci poraženi na Jermuku.

637. - Perzijanci poraženi u bici na Kadisijji (Irak). Iste godine, u ramazanu/augustu, osvojena prijestolnica Perzije, Ktesifon.

638. - Halif Omer osvaja Jerusalem.

639. do 646. - Osvajanje Egipta. Pod komandom ‘Amra ibn ‘Asa zauzet Egipat.

642. - Pobjedom kod Nihavenda dokrajčena Perzija.

643. - Tri dana nakon atentata, koji je nad njim izvršio Perzijanac Ebu Lu’lue, umro je halif Omer.

644. do 656. - Izborno tijelo, koje je odredio h. Omer, izabralo je h. Osmana za 3. halifa koji je vladao do 656.

U narednih 12 godina teških i krvavih bitki preuzet je od kršćana Kipar i Rodos, a osvajena su ogromna prostranstva u Aziji.

Itd... (!)

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Šiiti odbacuju prva tri kalifa kao uzurpatore, je l` tako?

Da, tako je.

Izvini, ali nije ni čudo zašto:

O čemu se radi? Nakon Muhamedove smrti 8. juna 632, Ebu Bekr je proglašen vođom tj. halifom

(PS. Ima li tasta a da sluša svojeg zeta? ;) )

633. godine Ebu Bekr započinje sa krvoprolićem. Rida ratovi:

protiv onih koji su tvrdili da Ebu Bekr i Omer ne govore po uputi Poslanika i da on nije odredjen za naslednika

poslanika Muhameda.

Obratite pažnju na sledeće stavke koji govore o karakteru onih koji će započeti sakupljanje sura, te nam prirediti Kur`an:

Sunni alim Ebu Mohammad Abdullah Ibn Muslim Ibn Qutaybah Daynuri u svojoj istoriji Halifa,

poznatoj kao "el-Imamah wa el- Siyasah" prenosi:

"Omer zatraži drva i, obrativši se onima koji su se nalazili u domu, reče - kunem vam se Allahom,

u čijoj je ruci moj život, da ukoliko ne izadjete iz tog doma, ja ću ga zapaliti. Ali i Fatima je u kući - rekoše Omeru -

a on odgovori da ga nije briga ko se sve nalazi u domu."

Referenca: el-Imamah wa el-Siyasah od Ibn Qutaybah, dio 1, str 3 i 19-20

(Takva jedna nemilosrdna osoba od Ebu Bekra će ubrzo biti zadužena i za prikupljanje kur`anskih sura,

to jest, taj isti Omer!)

Drugi istoricar el-Baladhuri prenosi:

"Ebu Bekr je tražio od Alije da ga podrži, ali je Alija to odbio. Omer je pošao prema Alijevoj kući sa pripaljenom bakljom.

Pred vratima je on susreo Fatimu koja mu reče - Namjeravaš li to zapaliti vrata moje kuće?

Omer reče - Da! To će ojačati vjeru koja nam je došla preko tvojeg oca."

Referenca: el-Ansab Ashraf, od el-Baladhuri, dio 1, str 582,586

Dalje, i Juhari tvrdi:

"Omer i nekolicina uputiše se da bi zapalili Fatiminu kuću i ukućane, jer su im se oni suprostavili."

I Ibn Shahna je potvrdio isto: "da bi zapalili kuću i njene ukućane".

Ebu Bekrov general Kalid bin Valid je u bitci kod Akrabe uspeo da porazi Hanefija i uguši protestante,

da će potom Omer konstatovati sledeće, da su skoro svi izginuli koji su Kur`an napamet znali lično ga slušajući sa usana poslanika Muhameda.

Omer bin al Katab (kasniji halif Omer), nakon bitke kod Akrabe, bio je zadužen od Ebu Bekra da nadgleda sakupljanje kur`anskih sura.

Ebu Bekr je potom svoje generale nahuškao protiv hrišćana, netrpeljivim stavovima o njima. Mnogi oni koji su slušali

propoved sa usna poslanika Muhameda, da bi se izbavili od Ebu Bekra još u vreme Rida ratova, prebegli su u Armeniju,

i videćemo da ih je tamo našao za svoje vladavine treći halif - Osman.*

Ebu Bekr je napade usmerio protiv Vizantije i Sasanidskog carstva i 634. je umro u Medini,

a kratko pred smrt je urgirao da zajednica nakon njegove smrti izabere za halifa njegovog vernog Omera bin al Kataba.

* Za vreme halife Osmana osvojena je i Armenija!

"U tim vojnim pohodima učestvovao je i Huzejfa ibn Jeman, koji je zapazio da se tamo mnogi ljudi razilaze u načinu čitanja i učenja Kur'ana,

što je često dovodilo do svadje i nereda! Huzejfa ibn Jeman je nakon povratka o tome obavijestio halifu Osmana,

a ovaj je zatražio od Hafse da mu pošalje Mushaf koji je sakupljen i sravnjen za vrijeme Ebu Bekra.

Kada mu je taj primjerak stigao naredio je Zejdu ibn Sabitu i ostalim članovima komisije da ga prirede u nekoliko primjeraka.

To je urađeno i primjerci su poslani u pojedine pokrajine; Po jedan primjerak je poslan u Mekku, Basru, Kufu, Šam,

Jemen i Bahrejn, a jedan je ostavio kod sebe. Stari primjerak koji je bio pohranjen kod Hafse, Osman je dao spaliti!

Primerak koji je zadržao kod sebe Osman je nazvao Mushafu’l-Imam."

Izvor: Jusuf Ramić, Tefsir – historija i metodologija, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Sarajevo, 2001., str. 13.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...