bosanac Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Da to su gluposti, necu verovati Sunni alim Ebu Mohammad Abdullah Ibn Muslim Ibn Qutaybah Daynuri, i el-Baladhuri, ni Juhari i Ibn Shani.. već da je "Alija je bio ubjeđenja, da su Omerova djela bila najvrijednija, pa je želio da on takođe dođe pred Allaha s takvim djelima," Hahha.. Citirano -da je Alija imao takvo misljenje o Omeru - se iz aviona vidi da je glupost (!) tj. izmišljotina. Oprosti brate što sam te smatrao ozbilnim sagovornikom. Moja rasprava sa tobom ovdje staje. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 bosanac, on 15 Dec 2012 - 11:27, said: VAŽNO UPOZORENJE: Kaže Allah, dželle šenuhu: “I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na na najljepši način, ne sa onima među njima koji su nepravedni, i recite: ‘Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama i u ono što je objavljeno vama, a naš Bog i vaš Bog jeste jedan, i mi se Njemu pokoravamo.’” U komentarima ovog ajeta, naglašava se da ajet poziva korisnoj i konstruktivnoj raspravi, utemeljenoj na iznošenju jasnog dokaza, a sa ciljem uzdizanja istine i pobijanja laži. Onaj koji se raspravlja, mora to činiti na najljepši način, lijepim ponašanjem i blagim govorom. Njegovo je da na najljepši mogući način dostavi istinu i predstavi je u najljepšem svjetlu. Rasprava u koju čovjek ulazi sa namjerom da nekoga ponizi, pokaže svoju superiornost nad njim, i sposobnost za raspravljanjem nije propisana. Dio ajeta:"ne sa onima među njima koji su nepravedni" se odnosi na one koji ulaze u dijalog sa muslimanima da bi se ismijavali njihovoj vjeri ili njima samima. Ja ovdje uvažavam i poštujem vaše vjerske osječaje i neću dozvoliti da sa mnom bilo ko razgovara podrugujući se mojoj vjeri ili propisima moje vjere. Stoga zamolio bih svakog sugovornika koji želi da ulazi u razgovor, diskusiju ili raspravu sa mnom da vodi računa poštivanju i kulturi u dijalogu. Svakog nekulturnog i bezobraznog sugovornika ću ignorisati i pisati će pitanja na koja će odgovor sam sebi davati. Svako dobro. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest јер. Агапије Написано Децембар 15, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Ениз је потпуно у праву. Када се сведочи вера и када се дискутује то треба чинити на најлепши начин а не на најгори као што често испадне где се пројаве нечије сујете, зависти, цинизам а понајвише (не-)духовност. animal-smiley-075 У свему треба да прикажемо љубав, ако је уопште имамо. winter А ако не, корисније је да одустанемо од даљег дијалога и да одемо да садимо купус ... 4869 Благовесник, Срђан Ранђеловић and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 15, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 Moja rasprava sa tobom ovdje staje. Nisam imao nameru da te uvredim. Nije mi cilj da tebe povredim. Za tebe je, kako si rekao, glupost svedocenje citiranih osoba (istoricara) u vezi ataka Ebu Bekra i Omera. Zašto je onda uvreda ako i mi imamo stav da je ipak nešto drugo izmisljeno? Jednostavno, tvrdnja da je Alija oduševljen Omerovim delima i da je i on kao želeo da sa takvim delima izadje pred Boga totalno je neuverljiva. To je naš skromni sud. Treba li da prestanem sa dijalogom sa tobom što si, ničim osnovano, tvrdio da je poruka Hristovog Evandjelja iskrivljena, kao i naša hrišćanska vera, m? Protiv tebe lično nemam ništa, čak šta više, drag si mi. Medjutim, ako je uredu da imas stav u vezi neceg da je glupost, zasto bi nekom drugom branio da ima drugačiji stav?! Kur´an je iskrivljen! I šta sad? Za razliku od mnogih, nisam vredjao dostojanstvo Muhameda. O njemu mnogo govori to da je svoje najblize bio poslao u utočište pravoslavnim hrišćanima u Abisiniju kod etiopskog kralja (svetitelja), koji je saslušavši ih konstatovao da je njihova vera istovetna sa hrišćanskom, samo sto su je ovi dobili preko apostola (poslanika) Muhameda, kako je rekao, a oni od svojih apostola. Takva je vera bila u početku, u Muhameda, i u mnogih najbližih njegovih. Sve dok je Ebu Bekr i Omer nisu iskrivili. Poštujem te, ali neću da ti se dodvoravam u licemurju . Osman je na tom putu dodatno doprineo, i o tome smo pisali. zuti car је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Imaš video predavanja koja postavljam na temu: "Halife Allahova poslanika". Zamolio bih te da pogledaš peti video u kojem se navodi govor Alije r. a. o ebu Bekru r.a..Prijatelju imaj na umu da sam u pripremi video predavanja iščitao preko 5000 stranica pisanog materijala. Zbog toga sam dao sebi za pravo da kažem da je to šitska glupost. Doći će dio u kojem se govori o vjerovanju šita. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2012 Evo ti jedan tekst u kojem se odgovara na tvrdnju da Kur'an nije originalan. Kur'an koji vi, muslimani, danas imate nije originalni Kur'an, već Osmanov.Jedan od najčešćih mitova u vezi Časnog Kur'ana je da je Osman, r.a., treći pravedni halifa, prikupio kur'anski tekst u jednu zbirku i, između mnoštva kontradiktornih verzija, odabrao jedan Kur'an. Ovaj Kur'an, kojeg svi muslimani svijeta smatraju Božijom objavom, isti je onaj Kur'an koji je objavljen posljednjem Božijem poslaniku, Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem Kur'anske sure su pisane i grupirane pod direktnim nadzorom Božijeg Poslanika. Ovdje ćemo analizirati korijene mita o tome da je Osman, r.a., odabrao današnji Kur'an. Božiji Poslanik je lično nadzirao pisanje kur'anskog teksta Kad god bi Božiji Poslanik, s.a.v.s., primio objavu, najprije bi objavljene ajete naučio napamet, a zatim ih citirao ashabima, r.a., koji bi ih, također, naučili napamet. Odmah nakon toga, Božiji Poslanikje tražio od pisara da zapišu ono što je objavljeno, nakon čega bi provjerio zapisano. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem., je bio Ummijj, poslanik koji nije znao ni čitati ni pisati. Zato je sve objavljene ajete citirao ashabima koji su ih zapisivali. Nakon toga je tražio da prouče ono što su zapisali. Ako bi se desila bilo kakva greška, Poslanik bi odmah reagirao i tražio da se ispravi. Isto tako, on je povremeno provjeravao ono što su ashabi ranije zapisali i naučili napamet od Kur'ana. Na taj način je Kur'an zapisan pod direktnom kontrolom Božijeg poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem Redoslijed kur'anskih sura i raspored ajeta su Božija odredba Kur'an je objavljivan u periodu od 23 godine, dio po dio, u skladu s potrebama. Kur'an nije kompletiran onako kako je objavljivan Božijem Poslaniku. Njegov raspored je određen putem objave od Allaha. Uzvišeni Allah je Svom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, direktno naređivao kakav treba biti raspored ajeta i sura. Zato je Božiji Poslanik pisarima nalagao u kojoj suri i iza kojeg ajeta moraju biti zapisani objavljeni ajeti. Svakog ramazana, Božiji Poslanikje pred melekom Džibrilom učio sve što je od Kur'ana do tada objavljeno, uključujući i redoslijed ajeta. U toku posljed-njeg ramazana, prije nego je preselio na Ahiret, dva puta je pred Džibrilom proučio cijeli Kur'an. Iz ovoga se vidi da je Kur'an kompletiran i provjeravan još za života Božijeg Poslanika. On je provjeravao i ono što su ashabi napamet naučili i ono što su pisari zapisali. Kur'an je sakupljen u jedan Mushaf Kompletan Kur'an je zapisan još dokje Božiji Poslanik bio živ, zajedno sa redoslijedom ajeta i sura. Međutim, Kur'an nije bio napi-san na materijalu iste vrste; neki dijelovi su bili napisani na kamenu, neki na životinjskim kožama, neki na palminim listovima... Nakon smrti Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Bekr, prvi halifa, naredio je da se sav kur'anski tekst prepiše na materijalu iste vrste i ukoriči u jedan Mushaf. Tako je Časni Kur'an prvi put ukoričen u tvrdi povez, i ništa se od njegovog teksta nije moglo zagubiti. Osman je napravio nekoliko kopija originalnog rukopisa Mnogo ashaba je zapisivalo sve što je objavljeno Božijem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Pošto Božiji Poslanik nije verificirao šta je svaki od njih zapisivao, postojavala je realna opasnost da su nekipogriješili u nekim dijelovima, pa čak i da su neki dijelovi Kur'ana, možda, i nedostajali. Možda neki ashabi nisu zapisali samo ono što su čuli od Božijeg Poslanika direktno. Ashabi su za vrijeme trećeg halife, Osmana, r.a., strahovali od mogućih sukoba oko različitog rasporeda Kur'anskih sura. Osman, r.a., je od Hafse, r.a., Poslanikove supruge, pozajmio originalni Mushaf, čiji je tekst odobrio lično Allahov Poslanik. Zatim je pozvao četiri ashaba koji su bili pisari Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na čelu sa Zejdom ibn Sabitom, i naredio im da Kur'an prepišu u nekoliko perfektnih primjeraka. Te Mushafe je poslao u razne krajeve velike islamske države. Bilo je i drugih primjeraka Kur'ana koje su neki ljudi imali kod sebe, ali je postojala opasnost da nisu kompletni i da su imali grešaka. Osman, r.a., je pozvao muslimane da unište sve neautorizirane kopije koje se ne slažu s originalnim tekstom kako bi se Kur'an sačuvao. Dva primjerka kopija originalnog Kur'ana postoje i danas; jedan je u muzeju u Taškentu, a drugi u Istanbulu. Znaci interpunkcije su dodati radi nearapa Originalni rukopis Kur'ana nema znake interpunkcije koji u arapskom jeziku označavaju samoglasnike. To su fetha, kesra i damma. Arapima ne trebaju znaci interpunkcije, niti tačke kod pojedinih harfova, zato što im je to maternji jezik. Međutim, muslimanima nearapima je bilo teško učiti Kur'an bez tih dodatnih znakova. Ovi znaci su prvi put dodati kur'anskom tekstu za vrijeme hilafeta petog Umejjevićevog halife, Malika ibn Mer-vana (66-86. po hidžri / 685-705. nove ere). Neki ljudi kažu da današnji Kur'an sa tačkama i znacima interpukcije nije Kur'an koji je postojao za vrijeme Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem . Međutim, oni zaboravljaju da riječ Kur'an značirecitiranje, učenje. Zato je očuvanje učenja Kur'ana bitno, bez obzira da li se tijegov tekst pisao znacima interpukcije ili ne. Ako su izgovor i pisanje arapskih riječi isti, onda im je i značenje isto. Allah je lično obećao da će čuvati Kur'an Uzvišeni Allah je obećao u Kur'anu: Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti! (El-Hidžr, 9) I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Molim te navedi mi izvor gdje si to pročitao i odgovorit ću ti. Овако ми не можеш ништа рећи ? Не могу више да се сјетим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Gde se u Kur´ánu spominje reč - ljubav?? ако можеш, одговори и на ово питање. @ bosanac Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Allah je lično obećao da će čuvati Kur'an Uzvišeni Allah je obećao u Kur'anu: Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti! (El-Hidžr, 9) I Isus takodje za Bibliju : " Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. " (Matej 5,17 ) "Nebo i zemlja proći će, ali reči moje neće proći" (Matej 24, 35 ) 301 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Pokrila glavu a kupuje toalet papir,tj grabi ...kako ovo komentarišete? Moje pitanje bi bilo,zašto je obaveza muslimana da se peru nakon defekacije? Meni je sasvim ok da se neko pere ali mi nije ok da je to obaveza i to verska.. Kolega2357 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Mene interesuje dvolicnost muslimana.Tamo gde ste u manjini uvek se pozivate na ljubav,toleranciju a kad ste u vecini onda primenjujete silu.Nedavno sam procitao u casopisu Svetigora da je u Pakistanu na listi od 140 zabranjenih reci u sms poruci i ime Isusa Hrista.Onda vasa uzurpacija Hriscanskih bogomolja i pretvaranja u dzamije.Skoro svaku nasu bogomolju kad ste mogli ste ili srusili ili pretvorili u vase dzamije.I dan danas je najveca pravoslavna bogomolja Crkva Svete Sofije (navodno muzej) jedna vrste dzamije a muslimani zahtevaju da se skroz pretovori i omoguce vase sluzbe i naravno zatvori za hriscane.Za ostale svetinje u Vizantiji,danas Turskoj izlisno je sta reci.Bukvalno nije ostalo ni 1% hramova a da nisu pretvoreni u dzamije.Isto tako muslimani su radili na Kosmetu.Crkva Bogorodice Ljeviske je bila pretvorena u dzamiju i srusena je crkva sv.Arhangela kod Prizrena za materijal dzamije.O tome da da muslimani ubijaju one koji prelaze na hriscanstvo ne treba ni govoriti a i tome kolika su prava hriscana u vecinskim muslimanskim zemljama a kakva su vasa prava u hriscanskim drzavama. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Mene interesuje dvolicnost muslimana.Tamo gde ste u manjini uvek se pozivate na ljubav,toleranciju a kad ste u vecini onda primenjujete silu.Nedavno sam procitao u casopisu Svetigora da je u Pakistanu na listi od 140 zabranjenih reci u sms poruci i ime Isusa Hrista.Onda vasa uzurpacija Hriscanskih bogomolja i pretvaranja u dzamije.Skoro svaku nasu bogomolju kad ste mogli ste ili srusili ili pretvorili u vase dzamije.I dan danas je najveca pravoslavna bogomolja Crkva Svete Sofije (navodno muzej) jedna vrste dzamije a muslimani zahtevaju da se skroz pretovori i omoguce vase sluzbe i naravno zatvori za hriscane. Za ostale svetinje u Vizantiji,danas Turskoj izlisno je sta reci.Bukvalno nije ostalo ni 1% hramova a da nisu pretvoreni u dzamije.Isto tako muslimani su radili na Kosmetu.Crkva Bogorodice Ljeviske je bila pretvorena u dzamiju i srusena je crkva sv.Arhangela kod Prizrena za materijal dzamije. O tome da da muslimani ubijaju one koji prelaze na hriscanstvo ne treba ni govoriti a i tome kolika su prava hriscana u vecinskim muslimanskim zemljama a kakva su vasa prava u hriscanskim drzavama. Zanimljivo pitanje.Noćas akobogda ću odgovor napisati. Samo prijatelju ne ide ovako razgovor, Em nas optuži za dvoličnost. em nas optuži za mnoge stvari. Neide to prijatelju tako. Ali obzirom da prvi put postavljaš pitanje odgovorit ću ti samo sad odoh na posao.Svako dobro. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Mene interesuje dvolicnost muslimana. Dvoličnost muslimana! Prijatelju kod nas u islamu znaš li ti kome je najveća kazna? Nije onima koji otvoreno iskazuju nevjerstvo.Postoji jedna kategorija ljudi kojima je Allah dž. š. obečao veću kaznu nego onima koji nevjeruju u Njega. To su ljudi koji su dvolični. Preme riječima Muhameda a.s., munafici mogu biti sa dva lica, sa tri lica pa čak i četiri lica: "...Vidjet čete i to da su najgori ljudi na Sudnjem danukod Allaha, ljudi sa dva lica (dvoličnjaci); jednima dolaze (prilaze) s jednim licem, a drugima sa drugim." (Ebu Davud, Buharija i Muslim) "Tri su znaka munafika (svojstva po kojima se on poznaje); kada govori - laže, kada (nešto) obeča - to ne ispuni i kada mu se neštopovjeri - on to iznevjeri (pronevjeri)." (Buharija, Muslim, Tirmizija i Nesaija) Prenosi Abdullah ibn Omer r.a. da je Poslanik a.s., rekao: "Ko budeposjedovao četvoro, on je pravi i potpuni munafik (dvoličnjak), a ako ima neko od svojstava, onda ima svojstvo dvoličnosti, sve dok gane ostavi: kada priča - laže; kada obeća - iznevjeri; kada se prepire - ružno govori; kada se za nešto obaveže - prevari!" (Buharija i Muslim) Tamo gde ste u manjini uvek se pozivate na ljubav, toleranciju a kad ste u vecini onda primenjujete silu. Nedavno sam procitao u casopisu Svetigora da je u Pakistanu na listi od 140 zabranjenih reci u sms poruci i ime Isusa Hrista. Prijatelju nemaš razloga za ovakvim paušalnim optužbama na račun muslimana. Ako u nekim zemljama postoje odredbe kojima se vrši segregacija u zakonskim odredbama nemaš potrebe da optužuješ muslimane za to.Često i vlastodršci nemaju pojma šta je islamska odredba.Realno je da ti isti vlastodršci ne zanimaju se islam nego za svoju ličnu korist.Jedan od takvih je i bivši pakistanski predsjednik Perverz Mušarref koji je nakon skidanja sa vlasti optužen za ogromni kriminal koji je učinio. Zašto da bude zabranjeno ime Isusovo kada bi ti prijatelju trebao znati da je Isus kod nas jedan od najvećih poslanika.Čak imena velikog broja džamija nose imena po tom časnom Poslaniku-neka je na njega božiji mir i spas. A što se tiče tolerancije muslimana prema nemuslimanima, bolan opet si u krivu. Čudi me odakle tolika želja za iskaljivanjem nekakve podmukle netrpeljivosti prema muslimanima koju iskaljuješ prema gostu koji je musliman i to u kući koju uređuju pravoslavni. Valjda bi trebao reči pa vidi imamo i muslimana koji su ovdje ako su oni i loši bili prema nama ja ću biti bolji prema njima neću biti kao oni. Prijatelju razmisli malo.Vladasmo mi muslimani Srbijom nekoliko stolječa sačuvasmo vaše vjerske objekte i izgrađeni su i novi za vrijeme naše vlasti .Dok ti koji kažeš da smo mi netrpeljivi prema nemuslimanima zaboravljaš da je upravo u periodu od četiri godine u Bosni uništeno preko 600 džamija. Malo bi trebao o tome razmisliti i zapitati se jedno pitanje:Da li ti imaš pravo da muslimane optužuješ za bilo što a sam znaš koliko je tim muslimanima zla nanijeto? Onda vasa uzurpacija Hriscanskih bogomolja i pretvaranja u dzamije.Skoro svaku nasu bogomolju kad ste mogli ste ili srusili ili pretvorili u vase dzamije.I dan danas je najveca pravoslavna bogomolja Crkva Svete Sofije (navodno muzej) jedna vrste dzamije a muslimani zahtevaju da se skroz pretovori i omoguce vase sluzbe i naravno zatvori za hriscane. Za ostale svetinje u Vizantiji,danas Turskoj izlisno je sta reci.Bukvalno nije ostalo ni 1% hramova a da nisu pretvoreni u dzamije.Isto tako muslimani su radili na Kosmetu.Crkva Bogorodice Ljeviske je bila pretvorena u dzamiju i srusena je crkva sv.Arhangela kod Prizrena za materijal dzamije. Što se tiče pretvaranja crkvi u džamije i uzurpacije vaših vjerskih objekata prijatelju neznam šta bih ti rekao za to. Ovamo imaš Ajasofiju koja je bila crkva a ovamo imaš Beograd u kojem je bilo preko dvije stotine džamija, medresa a danas ima samo jedna...Mislim da je daleko opet kažem daleko veći broj džamija pretvoren u crkve nego što je obratno. O tome da da muslimani ubijaju one koji prelaze na hriscanstvo ne treba ni govoriti a i tome kolika su prava hriscana u vecinskim muslimanskim zemljama a kakva su vasa prava u hriscanskim drzavama. Propis onoga koji opstavi islam o tome sam već na više mjesta pisao ovdje n forumu i bilo bi zaista dobro da malo se spustiš i ubaciš u rikverc i potražiš tekstove koje sam pisao.Bit će ti mnogo što jasnije pa i taj propis. Ali ako želiš istinski da razgovaramo prijatelju izbaciš predrasude i osječaj mržnje i otvorenog srca uđi u razgovor vidjet ćeš vjeruj mi da će naši razgovori biti daleko topliji i prijatniji od ovoga prvog posta kojeg si napisao. Svako dobro ti želim I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Pokrila glavu a kupuje toalet papir,tj grabi ...kako ovo komentarišete?Moje pitanje bi bilo,zašto je obaveza muslimana da se peru nakon defekacije? Meni je sasvim ok da se neko pere ali mi nije ok da je to obaveza i to verska.. Kod nas u islamu održavanje čistoče je pola vjere. Pogotovo je stavljen akcent na čiščenje poslije obavljanja male i velike nužde. Cijela poglavlja u knjigama fikha posvečena su održavanju čistoče i otklanjanja nečistoće poslije obavljanja male i velike nužede.Evo ti jedan tekst: ČISTOĆA -ČIŠĆENJE TJELA Brojni su ajeti i hadisi koji govore o značaju i vrijednosti čistoće. Allah Uzvišeni kaže: لَّمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَىٰ مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَن تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَن يَتَطَهَّرُوا وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ „Džamija čiji su temelji, već od prvog dana, postavljeni na strahu od Allaha zaista više zaslužuje da u njoj obavaljaš molitvu. U njoj su ljudi koji vole da se često čiste, a Allah voli one koji se mnogo čiste.“ Naš Poslanik neka je na njega mir i spas je rekao: „Čistoća je pola imana (vjere).“ Musliman se puno trudi u svim pitanjima svoga života, on vodi računa o čistoći ulica, ne baca otpad i smeće bilo gdje, niti uznemirava ljude na bilo koji način, naprotiv, on uklanja neprijatnosti ako naiđe na njih povodeći se riječima Poslanika, sallahu alejhi ve sellem: "I otklanjanje neprijatnosti sa puta je sadaka." Otklanjanje neprijatnosti sa puta je isto tako dio imana, kao što kaže Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg prenosi Muslim u svom Sahihu: "Iman ima sedamdeset i nekoliko dijelova, ili šezdeset i nekoliko dijelova, najvredniji dio su riječi: la ilahe illellah, a najniži dio je otklanjanje neprijatnosti sa puta. I stid je dio imana." Veoma je čudno da čak i među nama ima onih koji dok su ovdje u Njemačkoj paze da ni papirić ne bace na ulicu a kada dođemo u svoju domovinu uopšte na to ne pazimo. Naprotiv, musliman mora izgraditi svijest da je bacanje otpadaka i smeća na bilo kojem dijelu Zemlje znak nemarnosti, nečistoće i stvaranje nereda, a musliman ne smije biti takav. Ovdje bih htio da spomenem veoma bitnu stvar kod održavanja čistoće a vežu se za adabe prilikom obavljanja velike i male nužde kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje. Prije samog obavljanja nužde bilo velike ili male treba se skloniti od očiju ljudi, jer se prenosi da je Vjerovjesnik, sallahu alejhi ve sellem: "Kada bi htio obaviti veliku nuždu, otišao daleko da ga niko ne vidi." Ukoliko ne postoji nužnik, treba izabrati odgovarajuće mjesto i ne obavaljati ni veliku ni malu nuždu u hladu, gdje obično ljudi sjede i na mjestu kuda se prolazi, jer je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Čuvajte se dva prokletstva", rekoše ashabi: "Šta su dva prokletstva, Allahov Poslaniče?" Kaže: "Koji obavlja nuždu na mjestu kuda ljudi prolaze i u hladu gdje sjede." U značenju obavljanja nužde na putu i u hladu su obale rijeka i voćke koje rađaju, a o tome jasno govore hadisi od kojih je onaj u kojem Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, kaže: "Pazite da za obavljanje velike nužde za nužnik ne uzimate tri mjesta: prilaze vodi, put kojim ljudi prolaze i hlad." Musliman ne treba da nosi sa sobom u nužnik ništa na čemu je napisano ime Uzvišenog Allaha, kao što je Mushaf i tome slično. Iz ovog se izuzimaju uređaji kao što su mobiteli itsl. na kojima je instaliran Kur’an, jer je njegov sadržaj sakriven i nevidljiv dok je mobitel ugašen. Pri ulasku u wc, mustehab je, zakoračiti lijevom nogom i proučiti: (بسم الله، اللهم إني أعوذ بك من الخبث والخبائث) BISMILLAHI, ALLAHUMME INNI EUZU BIKE MINE-L-HUBSI VE-L-HABAISI! (U ime Allaha, Allahu moj utječem ti se od muških i ženskih džinna). Pri obavljanju velike ili male nužde treba izbjegavati okretanje prednjom ili zadnjom stranom prema Kibli, jer je Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Prilikom obavljanju nužde, ne okrećite se prednjom ili zadnjom stranom prema Kibli, okrenite se prema istoku ili zapadu." Ovo je propis za obavljanje nužde na otvorenom prostoru, dok u zatvorenim prostorijama treba nastojati da se ne okreće prednjom i zadnjom stranom prema Kibli, a ako uradi nije grijeh. Čak i kada se obavlja mala nužda sunnet je da se čučne ili sjedne, jer na taj način mokraća lakše izlazi i ne ostaje u mokraćnom kanalu. Veoma je bitno čuvati se od mokraće, jer ona spada u teške nečistoće koje moraju biti uklonjene da bi se moglo klanjati. Pokuđeno je da se za vrijeme obavljanja nužde priča, jer je došlo u vjerodostojnom hadisu, kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu u rivajetu od Ibn Omera radijallahu anhuma, da je neki čovjek prolazio i poselamio Allahovog Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, kada je on obavljao malu nuždu, pa mu nije uzvratio selam. Nakon obavljanja velike ili male nužde potrebno je se oprati. Naime primjetno je da veliki broj ljudi ne peru svoj polni organ nakon obavljanja male mužde, a čak se može primjetiti da ima i onih koji čak ni ruke ne operu nakon obavljanja nužde. Prilikom potiranja ili pranja (poslije obavljene nužde) ne treba se desnom rukom potirati ili prati, niti da se njome dodiruje polni organ, jer je Allahov Posalnik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada neko od vas mokri, neka ne dodiruje svoj polni organ desnom rukom, i neka ne diše (puše) u posudu." U slučaju da čovjek nema vode može se nečim potrati ali ne treba se potirati kostima i balegom, jer se prenosi od Selmana, radijallahu anhu, da je rekao: "Zabranio nam je Allahov Poslanik sallahu alejhi ve sellem da se za vrijeme obavljanja velike ili male nužde okrećemo prema Kibli, da se potiremo desnom rukom, da se potiremo sa manje od tri kamenčića i da se potiremo balegom (od mazgi, magaraca i sl.) i kostima." Bolje je oprati se vodom (nakon obavljene nužde), ukoliko je moguće, jer se od Aiše, radijallahu anha, prenosi da je rekla: "Recite svojim muževima neka se (poslije obavljene nužde) operu vodom, jer ja se stidim (tj. stidi se da im ovo kaže), uistinu, to je radio Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem." Nakon obavljene nužde iz nužnika treba izaći desnom nogom i proučiti: (غفرانك) GUFRANEKE! Mi muslimani ne stidimo se ni jednog propisa naše vjere. Da, čiščenje poslije obavljanja male i velike nužde je kod nas muslimana obaveza. Musliman će biti kažnjen koji ne vodi računa o svojoj higijeni. Ako će nam neko uzeti za sramotu to što držimo do higijene mi ćemo reči:Slobodno nas ismijavajte zbog toga što držimo do higijene, mi se ponosimo time. Svako dobro. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Зашто муслимани могу да се зову Мухамед, а не смеју да га приказују? Знам да је одговорено на други део питања, али мене интересује везано за први део питања. Niko nije dostojan da glumi njegov lik i djelo.Mi muslimani volimo i poštujemo Muhammeda a.s. i ne dozvoljavamo da neko bude "glumac Muhammed". Dok iz ljubavi prema njemu dajemo imena našoj djeci po njemu. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука