bosanac Написано Децембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2011 ja sam cuo jednog muslimana da kaze mozda je neka vasa sekta. Nema toga! I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2011 Jedan od načina da čovjek dobije pravi odgoj i da tako stekne ljubav Gospodara jeste da blagim uzvrati onom ko priča i radi protiv njega. Kada to uspijete, neka znate da vam je ljubav Gospodara zagarantirana, da te Gospodar voli. Ovo je hadis. Božiji poslanik, s.a.v.s., je rekao: Allahova ljubav je zagarantirana onom koji blagim uzvrati nakon što ga neko isfurstrira, iznervira, napadne. A mi rijetko tako postupam, mi njega još žešće napadnem. Nimalo se te trudimo da budemo učitelji onom ko je od nas slabiji, neodgojeniji... A Božiji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: - Mene je moj Gospodar odgojio najljepšim odgojem. Ono najvažnije, čime se postižu smiraj, zadovoljstvo, sreća i konstantnu radost je, zapamtite, samo odgoj, tj. ponašanje koje podrazumijeva razumijevanje, praštanje, širokogrudnost... To je definicija odgoja. Zato Resullulah, s.a.v.s., kaže u hadisu da čovjek sa lijepim ponašanjem, dakle odgojen čovjek, postiže stepen onoga koji po čitavu noć ibadeti i po čitav dan posti. Aha! Vidi ovo! šta ti je draže? Ili da čitav dan postiš i čitavu noć ibadetiš, ili da se lijepo upitaš s nekim, ali iskreno, ne ono onako reda radi. Blago postupi prema onom ko je prema tebi grub. Odmah skontaj da je malo prehlađen. Pomozi mu! Izađi mu u susret! Ma ne mogu ja da slušam priče njegove! Ama, bolan, čovjek prehlađen, kašlje, nemoj mu reći što kašlješ. Pusti ga nek kašlje, on je prehlađen. Fino mu neki sirup nabavi. Najteže je kad kašlje duša čovjekova. A puno kašljemo, ne možemo čuti jedan drugog koliko kašljemo. Molim Gospodara da nam dadne antibiotik kako ne bismo kašljali, kako bi bili odgojeni, amin. A što se tiče ovog teksta sa njime se slažem i svako od muslimana nastoji da bude oplemenjen najljepšim osobinama.A nekome to uspijeva više a nekome manje. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2011 Пре пар дана су ми на час навратила двојица ђака који нису моји ђаци (похађају грађанско васпитање), а исламске су вероисповести, пошто су хтели да ме питају неке ствари у вези са веронауком. Током часа се између њих двојице развила веома жива расправа у вези са тим како се правилно клања на молитви. Моја је претпоставка била да су то небитни детаљи формалне природе, али њих двојица су ме уверавали да је у Исламу то ствар од суштинског значаја. Моје питање је: Колико је важно да ли неки муслиман, када се клања, држи руке на грудима или у висини појаса? Да ли је то ствар од суштинског значаја, или формалност? Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Децембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2011 Nema toga! ok verujem ti ja nego samo kazem Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Устврдити да је нешто у складу са Божијом вољом, јер је у складу са људском логиком - то је за мене богохулно. По тој истој логици су јеврејски свештеници Христа распели. Рекоше: Боље је да један човек умре, него да се згуби цели народ. Логично - били су у праву. А зашто ипак нису били у праву? Зато што су безобразно помислили да њихова моћ расуђивања допире до дубина које Бог види. Мислим да је то случај са твојим пријатељем, а образложићу и зашто тако мислим: Човек има две природе. Прва природа човекова је она са којом га је Бог створио по икони и подобију, да буде сличан Богу, да не умире, да живи вечно у заједници са Богом. То је природа коју је човек имао пре пада у грех, која је почетак и крај човека, његово назначење и истина. У тој природи човек се сав уподобљавао Богу, био Му близак, био без греха, без икакве сенке на себи. Друга природа је ова коју човек сада носи, после првородног греха, која умире, која је грешна, која је искривљена. Она је, истина, и даље иконична, али подобије нема сама по себи, него га добија благодаћу Божијом. Е, хришћанин живи да надиђе, надрасте, ову грехопадну природу и да се приближи оној првој, која је истинито назначење човека. Зато, кад ми кажеш да не бранити се није ни људски, ни логично, ни природно - у праву си. То је надљудски, надприродно (у односу на грехопадну природу), надлогично. Али, ако кажеш да то није по Богу, онда богохулиш, јер хоћеш Бога да затвориш у људску логику. Зато ја увек говорим да живот хришћанина не треба да буде лак, него леп. Од свих природних религија, ислам је најприроднији (ако ниси жена, дабоме). Али, бити хришћанин значи иступити из грехопадне природе, имати храбрости за надприродно, јер само надприродно је оно истински природно. Бог је невидљив, непостижан, непромењив. Где се то Бог каје? Где има недостатка? Знам на шта мислиш - на Христа. Јесте, Бог је постао човек, да би човек могао да постане Бог. Бог је уистину постао човек, да би човек по благодати (а не по природи) могао да постане Бог. Ја подозревам да ти не разумеваш да хришћани верују у Једнога Бога. Ја подозревам да ти мислиш - а мислиш погрешно, нек ти се не узме то као грех на Последњем Суду, тако су те научили - да Отац, Син и Дух јесу три бога. А Тројица јесте Један. Много би требало (а немам ја толико знања) да овде у најкраћем и најсажетијем облику објасним како је Бог Један а Тројица. Имао бих нешто друго да те питам. Шта је по теби већи бог: онај који заповеда, или онај који даје слободу? Ја ћу ти одмах рећи шта ја мислим: већи је Онај Који слободу даје, јер даје све и показује да је Господар свега. Онај што заповеда је тиранин, а не Бог. Ако Бог жели да обремени човека, ја таквог бога не признајем! Бог жели да ослободи човека, а демон хоће да човеку метне терет искључивости на плећа. Бог ми слободу даје. Апостол Павле говори: Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме. А овако говори почивши патријарх Павле: Кад Христос дође, неће нас питати где смо и када живели, него да ли јесмо или нисмо били људи. Видиш, то није људска мудрост. Чак је и нелогично. Људска природа (ова грехопадна) иште закон, тражи узде. А оној правој, узда није потребна: она воли и то је једино што је управља, тиме је боголика. Рече ми ти да ми је Бог дао разум, те да га користим. Ето, по разуму те питам: да ли је већи онај што заповеда, или онај што ослобађа? Ко од те двојице има већу власт и славу? Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
KOZAK Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 pitanje je veoma jednostavno koliko je i kompleksno znam ona tumačenja da isa sin mirjamim nije spasitelj iliti hristos jer je rođen od majke (mada tu ima puno nejasnoća oko baš toga) ali u samom kuuranu je zapisano da će na sudnjem danu on sedeti bogu (slobodno čitaj allah) sa desne strane suditi ljudima dobro i zlo a to mesto jeste tačno određeno kome pripada pa stoga pitam zašto islam ne prihvata hristosa isusa ? jer sve mislim da je to više taktički i politički nego versko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Пре пар дана су ми на час навратила двојица ђака који нису моји ђаци (похађају грађанско васпитање), а исламске су вероисповести, пошто су хтели да ме питају неке ствари у вези са веронауком. Током часа се између њих двојице развила веома жива расправа у вези са тим како се правилно клања на молитви. Моја је претпоставка била да су то небитни детаљи формалне природе, али њих двојица су ме уверавали да је у Исламу то ствар од суштинског значаја. Моје питање је: Колико је важно да ли неки муслиман, када се клања, држи руке на грудима или у висини појаса? Да ли је то ствар од суштинског значаја, или формалност? Formalnost. Obično kod neukih ljudi oko nebitnih pitanja se pravi hampa i halabuka.Ispravno je i jedno i drugo.Allahov poslanik je držao ruke u namazu i na prsima i ispod prsa a nekada je klanjao spuštenih ruku.To uopšte ne utiče na valjanost molitve. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 pitanje je veoma jednostavno koliko je i kompleksno znam ona tumačenja da isa sin mirjamim nije spasitelj iliti hristos jer je rođen od majke (mada tu ima puno nejasnoća oko baš toga) ali u samom kuuranu je zapisano da će na sudnjem danu on sedeti bogu (slobodno čitaj allah) sa desne strane suditi ljudima dobro i zlo a to mesto jeste tačno određeno kome pripada pa stoga pitam zašto islam ne prihvata hristosa isusa ? jer sve mislim da je to više taktički i politički nego versko Ma brate, nije to zapisano nigdje u Kuranu. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Децембар 21, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2011 Formalnost. Obično kod neukih ljudi oko nebitnih pitanja se pravi hampa i halabuka.Ispravno je i jedno i drugo.Allahov poslanik je držao ruke u namazu i na prsima i ispod prsa a nekada je klanjao spuštenih ruku.To uopšte ne utiče na valjanost molitve. Тако сам и претпостављао. Хвала на одговору. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
иље Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Читајући питања и огдоворе на овој теми остало ми је једна ствар нејасна. Неки кажу да је Мухамед био неписмен, а други опет указују да је знао да пише. Интересује ме где се то може пронаћи у литератури. Да ли је Мухамед знао да пише или не? Поздрав! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 imaš knjigu zapečaćeni džennetski napitakkoja govori o njegovom životopisu, imaš životopisAllahova poslanika od Butija, imaš siru ibn Hišama.Imaš isto tefsire Kurana u kojima se govori o tumačenju ajeta o poslaniku Muhammedu a.s. itd. Znači Muhammed a.s svojojm rukom ništa nije zapisao.Umro je kao čovjek koji nije znao čitati ni pisati. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
иље Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 ...Znači Muhammed a.s svojojm rukom ništa nije zapisao.Umro je kao čovjek koji nije znao čitati ni pisati. Bosanac, хвала на литератури. Погледаћу. У вези Mухамедове (не)писмености једна ствар се не слаже. Ви кажете да је он био неписмен, док се у Бухаријевој збирци хадиса лепо каже: Narrated Ibn 'Abbas:When the time of the death of the Prophet approached while there were some men in the house, and among them was 'Umar bin Al-Khatttab, the Prophet said, "Come near let me write for you a writing after which you will never go astray." 'Umar said, "The Prophet is seriously ill, and you have the Quran, so Allah's Book is sufficient for us." The people in the house differed and disputed. Some of them said, "Come near so that Allah's Apostle may write for you a writing after which you will not go astray," while some of them said what 'Umar said. When they made much noise and differed greatly before the Prophet, he said to them, "Go away and leave me." Ibn 'Abbas used to say, "It was a great disaster that their difference and noise prevented Allah's Apostle from writing that writing for them. Извор: http://www.sahihalbu...&HadeethID=6895 Сад сам у недоумици: Бухари преноси да је Мухамед знао да пише, док неки (изгледа и ви) тврде да није. Мени изгледа логичније да верујем Бухарију... Поздрав! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/16803-hag-srbima-zabranio-da-slave-bozic/page__view__findpost__p__551077 Драга браћо муслимани, хоћете ли свако колико је у могућности (писањем на муслиманским форумима, агитацијом код својих хоџа у својим богомољама и сл.), захтевати да се оваква дискриминација спречи? Ако хоћете, а не сумњам, обавестите нас шта сте учинили. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Јануар 3, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2012 Provjerili smo informaciju i vidjeli da je ona neistinita I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 14, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2012 Да не спамујемо тему о РС, зато ћу те питати овдје према томе шта си писао не теми: Gledam ove arapske izvore i svađaju se oko njene vjerske pripadnosti.To nije važno jer i po vašoj vjeri a i po mojoj bogohuljenje je hereza.Upitali su je zašto koristiš šminku:Rekla jer Bog nezna stvoriti ljepotu kako treba.Tako niti mi ništa gubimo a niti vi ništa dobivate. Ненси Ајрам је популарна пјевачица из Либана. Како на њу гледа муслимански свијет Либана или тако на неки други сличан случај? Да ли је прихватају, да ли је не прихватају имају антипатије... Имаш ли сазнања какав је однос муслимана према хришћанимиа у земама гдје су помјешани Либан, или Сирија и Јордан евентуално, када је у питању забава, глума, учешће у друштвеном животу, политички живот када у њему учествују хришћани? И још би нешто питао, зашто Ненси оспоравају шминкање? Зар то није дозвољено према исламу? Сваки пут кад одем у Сарајево и прошетам се Ферхадијом и Башчаршијом, видим нашмнканих муслиманки. Чак сам једном на башчаршији видио један јако упечатљив призор, једна је жена онако млађа одјевена у оријенталну ношњу била јако нашминкана. Намаскарила је очи, наруменила образе, накарминила усне и и овичила их црном кремином тако да баш је онако изгледала као спремна за неко фотографисање . Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука