Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 ako je tako kao sto kazes...da li mi mozes reci koji su to andjeli dojavili knjigu Poslaniku? То ја не знам. Ја Мухамеда не могу да прихавтим из једног јединог разлога - негира основне догмате Цркве. Тако да ми остало и није важно. Међутим, нећу да му пресуђујем и да себи дам за право да "знам" ко му је диктириао Куран и да ли му га је неко уопште диктирао. Ових дана сам читао Платона. Коса да ти се дигне на глави шта су све ти људи знали, у научном смислу. А ето, веровали су у многе богове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 ako je tako kao sto kazes...da li mi mozes reci koji su to andjeli dojavili knjigu Poslaniku? То ја не знам. Ја Мухамеда не могу да прихавтим из једног јединог разлога - негира основне догмате Цркве. Тако да ми остало и није важно. Међутим, нећу да му пресуђујем и да себи дам за право да "знам" ко му је диктириао Куран и да ли му га је неко уопште диктирао. Ових дана сам читао Платона. Коса да ти се дигне на глави шта су све ти људи знали, у научном смислу. А ето, веровали су у многе богове. mudrost je Bog mnogima dao.a,veru odabranima.jedno je sigurno.Poslanik nije bio vidovit covek.drugo je to sto ti je kao Hriscaninu neprihvatljiva dogma.razumljivo je potpuno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наравно. Нисам ја ни хтео сада да овдерасправљамо о супротстављеним догмама. Хтео сам да изнесем једно, чини ми се, објективно становиште да је научно знање доступно целом човечанству. Ако ћемо право, темеље науке су ударили многобошци. Зато и кажем да никако научне истине у некој књизи не могу бити објективан доказ за богонадахнуће (може, али није нужно јер имамо многе супротне примере). Мислим да ће ти овакав став изнети и неко ко није хришћанин, чак и није верник уопште. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ајмо сад ово питање за наше муслимане: Негде сам у Курану прочитао (а читам га са уживањем јер је мени Куран веома интересантна књига, без обзира што нисам муслиман) и ове речи у вези Раја: "Што око не виде и ухо не чу и у срце човеково не уђе..." Тако некако. Ове речи се буквално и дословце налазе у једној Посланици апостола Павла. Шта мислите да ли је то случајно, или је нешто друго у питању? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 "Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (Kuran 5:32) Има доста паралела са хришћанским и јеврејским књигама, ово изнад је дослован цитат из Талмуда. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ајмо сад ово питање за наше муслимане: Негде сам у Курану прочитао (а читам га са уживањем јер је мени Куран веома интересантна књига, без обзира што нисам муслиман) и ове речи у вези Раја: "Што око не виде и ухо не чу и у срце човеково не уђе..." Тако некако. Ове речи се буквално и дословце налазе у једној Посланици апостола Павла. Шта мислите да ли је то случајно, или је нешто друго у питању? to je jedan od razloga zbog kojeg niti jedan pravoverni musliman nece poniziti Bibliju.mi smatramo da je u njoj bilo interpolacije i nekih izmena,ali isto tako znamo da se u njoj nalaze i Bozije reci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ајмо сад ово питање за наше муслимане: Негде сам у Курану прочитао (а читам га са уживањем јер је мени Куран веома интересантна књига, без обзира што нисам муслиман) и ове речи у вези Раја: "Што око не виде и ухо не чу и у срце човеково не уђе..." Тако некако. Ове речи се буквално и дословце налазе у једној Посланици апостола Павла. Шта мислите да ли је то случајно, или је нешто друго у питању? to je jedan od razloga zbog kojeg niti jedan pravoverni musliman nece poniziti Bibliju.mi smatramo da je u njoj bilo interpolacije i nekih izmena,ali isto tako znamo da se u njoj nalaze i Bozije reci. А апостол Павле? Зар није он највише критикован у Исламу? Друго, то су речи из његове Посланице, односно писма које је упутио одређеној Цркви. То Писмо или Посланицу је Црква прихватила као део Новог Завета. Дакле, уопште се не уклапа у ту причу да је била нека Библија па су је после људи искварили. Те речи су речи апостола Павла којима он саветује једну помесну Цркву (обично његово писмо, које је богато теологијом па се зато и нашло међу новозаветним списима; дакле, нема ни говора да је то неки Божији диктат који апостол преноси - буквално: најобичније писмо). Зато ме чуди одакле те речи дословце и у Курану? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Ајмо сад ово питање за наше муслимане: Негде сам у Курану прочитао (а читам га са уживањем јер је мени Куран веома интересантна књига, без обзира што нисам муслиман) и ове речи у вези Раја: "Што око не виде и ухо не чу и у срце човеково не уђе..." Тако некако. Ове речи се буквално и дословце налазе у једној Посланици апостола Павла. Шта мислите да ли је то случајно, или је нешто друго у питању? to je jedan od razloga zbog kojeg niti jedan pravoverni musliman nece poniziti Bibliju.mi smatramo da je u njoj bilo interpolacije i nekih izmena,ali isto tako znamo da se u njoj nalaze i Bozije reci. А апостол Павле? Зар није он највише критикован у Исламу? Друго, то су речи из његове Посланице, односно писма које је упутио одређеној Цркви. То Писмо или Посланицу је Црква прихватила као део Новог Завета. Дакле, уопште се не уклапа у ту причу да је била нека Библија па су је после људи искварили. Те речи су речи апостола Павла којима он саветује једну помесну Цркву (обично његово писмо, које је богато теологијом па се зато и нашло међу новозаветним списима; дакле, нема ни говора да је то неки Божији диктат који апостол преноси - буквално: најобичније писмо). Зато ме чуди одакле те речи дословце и у Курану? da,kritikovan je.ali treba uzeti u obzir da je moguce i da je citirao reci Isusove,ili da je opis Raja dat u poslanicama,isprican tim donekle univerzalnim jezikom.pa i opis pakla nam je dosta slican. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 А јел могуће да је то веровесник Мухамед негде чуо, од неких хришћана (или прочитао, ако је био писмен, не знам)? Или, пак, Бог када нешто открива чини то увек тако строго истим реченицама? То ми је мало дискутабилно. Немој да замериш. Хришћшански теолози су у критици немилосрдни и према својој Светој Књизи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 А јел могуће да је то веровесник Мухамед негде чуо, од неких хришћана (или прочитао, ако је био писмен, не знам)? Или, пак, Бог када нешто открива чини то увек тако строго истим реченицама? То ми је мало дискутабилно. Немој да замериш. Хришћшански теолози су у критици немилосрдни и према својој Светој Књизи.pojam raja ili pakla u svim verama,cak i pre pojave monoteizma,je manje ili vise slican.Poslanik je bio nepismen.ziveo je medju musricima,kontakte sa monoteistima je bio gotovo nezamerljiv,i ticao se iskljucivo posla.trgovina i sl.tesko da bi razgovarali o teologiji...ima jedna lepa recenica u vezi objavljivanja Bozijih reci-Bog,sto nam se vise otkriva,to nam se vise skriva... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду. Значи Бог је некада некоме о Рају рекао дословце овако:..."што око не виде ни ухо нечу...", па је то опет исто тако поновио Мухамеду, од речи до речи (не само као појам, већ је опис раја истиветан и као реченица код апостола Павла и у Курану). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 У реду. Значи Бог је некада некоме о Рају рекао дословце овако:..."што око не виде ни ухо нечу...", па је то опет исто тако поновио Мухамеду, од речи до речи (не само као појам, већ је опис раја истиветан и као реченица код апостола Павла и у Курану).ta dva pojma su nam data samo kao odrednice...kako bi nasa cula to mogla da prihvate i razum da dosegne.kako je tamo zaista-nepojmljivo nam je.znaci,niti je apostol otkrio toplu vodu,jos manje Poslanik.ne iskljucujem mogucnost da je apostol Pavle citirao Isusove reci,ali iskljucujem mogucnost da su u Kuranu reci poslanika Muhameda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 ОК, разумео сам те. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Кад смо већ код објаве, ево ако може појашњење у вези једног конкретног примера: Поводом овог "инцидента" су објављени ајети који говоре о покривању жена (Куран 24:31, 33:58-59), као што сведочи Бухарија на пример овде: http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/004.sbt.html#001.004.148 Дакле, Мухамед сео да вечера, жена се жалила на Омера који је "вирио" где не треба и ето одмах "објаве" да се реши проблем - док је "посланик" још држао оглодану кост у руци. Овај се хадис иначе понавља неколико пута код Бухарије и Муслима - две најпризнатије збирке. Да ли је у питању апокриф или постоји друго објашњење? Или се можда ова прича прихвата као аутентична? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 24, 2010 -------------------------------------------------------------------------------- Наравно. Нисам ја ни хтео сада да овдерасправљамо о супротстављеним догмама. Хтео сам да изнесем једно, чини ми се, објективно становиште да је научно знање доступно целом човечанству. Ако ћемо право, темеље науке су ударили многобошци. Зато и кажем да никако научне истине у некој књизи не могу бити објективан доказ за богонадахнуће (може, али није нужно јер имамо многе супротне примере). Мислим да ће ти овакав став изнети и неко ко није хришћанин, чак и није верник уопште. Пријави уреднику Сачувана -------------------------------------------------------------------------------- "Само оне, који су слепи за све од Бога ниже, Господ умудрује; показујући им оно што је од свега светије." Свети Максим Исповедник Александар У почетку беше Логос... Одг: Postavi pitanje muslimanu « Одговор #138 послато: данас у 16:03:59 » Цитат Измени Уклони Подели тему -------------------------------------------------------------------------------- Ајмо сад ово питање за наше муслимане: Негде сам у Курану прочитао (а читам га са уживањем јер је мени Куран веома интересантна књига, без обзира што нисам муслиман) и ове речи у вези Раја: "Што око не виде и ухо не чу и у срце човеково не уђе..." Тако некако. Ове речи се буквално и дословце налазе у једној Посланици апостола Павла. Шта мислите да ли је то случајно, или је нешто друго у питању? Пријави уреднику Сачувана -------------------------------------------------------------------------------- "Само оне, који су слепи за све од Бога ниже, Господ умудрује; показујући им оно што је од свега светије." Свети Максим Исповедник ZvonkoM мисионар Наш човек Ван мреже Поруке: 733 Одг: Postavi pitanje muslimanu « Одговор #139 послато: данас у 16:10:12 » Цитат Измени Уклони Подели тему -------------------------------------------------------------------------------- "Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (Kuran 5:32) Има доста паралела са хришћанским и јеврејским књигама, ово изнад је дослован цитат из Талмуда. Neko će reći:E ovo je Muhammed prepisao iz jevrejskih i kršćanskih svetih knjiga. Naravno svako ima pravo da kaže ono što misli. Mi muslimani kažemo na one djelove koji se naleze spomenuti na jedaAN ILI SLIČAN NAČIN:Sve su to objave od Boga.Kao što Mikael reče:Mi muslimani poštujemo vaše svete knjige, samo što mislimo da je u njima kroz vrijeme bilo ljudskih intervencija.(Uz duboko poštivanje vaših vjerskih osječaja) Samo bih zamolio ako nađete na citate koji se poklapaju u našoj i vašim svetim knjigama navedite ih! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука